Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Αποσύνδεση

Όταν οι πραγματικότητες συγκρούονται τότε έχουμε σύγκρουση. Όταν οι πραγματικότητες συμπορεύονται τότε έχουμε αρμονία. Όταν οι πραγματικότητες δεν εφάπτονται, τότε έχουμε χάος.

Αποσυνδέοντας το χρήμα από την ευτυχία, το στυλ από την προσωπικότητα και το κέλυφος από την ουσία, τότε έχουμε κουκούτσια και φλούδες, σκουπίδια του κόσμου, για αρουραίους και κοράκια. Η συνοχή δεν είναι δεδομένη ούτε εύκολα στήνεται ούτε εύκολα χαλιέται. Πρέπει πολλά να έχουν γίνει πρώτα, μέχρι τελικά να καταλήξει κανείς στην ανέγερση ή στην ανατροπή.

Αποσυνδέοντας την πληροφορία από την αλήθεια, τη γνώση από τη συνέπεια, έχουμε το ψέμα. Φτάνουμε στο σημείο να είναι όλα αλήθεια κι όμως τίποτα να μην είναι σωστό. Γίνεται η αλήθεια όπλο αντί για εργαλείο.

Αποσυνδέοντας την ομιλία από την επικοινωνία έχουμε θόρυβο. Αποσυνδέοντας το νόημα από την έννοια, έχουμε δημαγωγία, αποσυνδέοντας την ιδέα από την εμπειρία έχουμε ανοησία, αποσυνδέοντας τον σκοπό από την φρόνηση έχουμε έγκλημα.

Και σε έναν τόπο που πολλοί αγάπησαν και πολλοί ζήλεψαν, για να έχει κανείς καθαρό μυαλό, ώστε να μην αποσυνδέσει τις πραγματικότητες αλλά αντιθέτως να κρατήσει τη συνοχή στο νου και στον κόσμο γύρω του, είναι δυστυχώς αναπόφευκτο να θελήσει να αποσυνδεθεί από την παράννοια της κοσμικής ασυναρτησίας.

Αποσυνδέοντας το κόστος από την τιμή, το ώφελος από την δουλειά και την ανδρεία από την λύπη, τότε έχουμε σήψη και δυσοσμία.

Το μελόδραμα δεν είναι τραγικό αλλά το καμώνεται.

Δυστυχώς, όπως πάντα το κακό μασκαρεύεται αγγελικά και η λογική μοιάζει φτωχός βρωμιάρης μπροστά στα γυαλιστερά μπιχλιμπίδια της ανοησίας. Δυστυχώς, δύσκολα διακρίνεις πιο από τα φώτα είναι ο προορισμός στις δύο άκρες της σήραγγας και οι αποφάσεις παίρνονται πριν το ξεκαθάρισμα ενστικτωδώς, πριν τον Λόγο σφήνα η συνήθεια και το συναίσθημα.

Έτσι ήταν, έτσι είναι.

Όταν οι πραγματικότητες συγκρούονται, τότε η συνοχή τους ορίζει την έκβαση. Όταν οι πραγματικότητες δεν εφάπτονται, τότε γαντζωνόμαστε όπου μπορούμε ώστε μέσα στο χάος κάτι σταθερό να έχουμε, έστω κι αν είναι ανοησία.

Η αλήθεια δεν μπορεί παρά να είναι ανθρώπινη.





2 σχόλια:

  1. Στο αναμεταξύ, οι πολιτικοί μας ζούνε στη δική τους πραγματικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όχι μόνο αυτοί, Άμπαν. Μόνο εσύ με καταλαβαίνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!