Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Υφήλιο Πείραμα

  • Το ρωσικό πείραμα, το ολλανδικό πείραμα, το πείραμα της ιαπωνίας, της κούβας, της κίνας και της αργεντινής, το ελληνικό πείραμα.
  • Φαίνεται λες και κάποιος δοκιμάζει συνταγές, για να καταλήξει στην τελική μορφή, σε μία παγκόσμια σπεσιαλιτέ.
  • Επειδή είμαστε έλληνες, θα περιοριστούμε στα ελληνικά, παριστάνουμε λοιπόν πως οτιδήποτε συμβεί δεν θα επηρρεάσει κανέναν άλλον εκτός από τους έλληνες.
  • Ας υποθέσουμε ότι μας χαρίζουν το χρέος, αλλά δεν μας ξαναδανείζουν ποτέ πια τίποτα. Όχι χρεωκοπία και στάση πληρωμών, αλλά ένα εμπάργκο, τρόπον τινά, πράγμα που θα σήμαινε όχι εισαγωγές ούτε εξαγωγές σε τίποτα.
  • Αν έπρεπε να ζήσει μόνη της η ελλάδα, τι θα έκανε? Πώς θα πλήρωνε τους βουλευτές και τους δυ, πώς θα διαχειρίζονταν τα προβλήματα?
  • Σίγουρα, θα αναπτύσσονταν αναγκαστικά η αγροτική παραγωγή, δεν ξέρουμε όμως εάν θα επαρκούσε για τους έλληνες. Ίσως όμως, απέναντι στην πείνα, να έκοβε ο καθένας το λαιμό του για να καλλιεργήσει και την τελευταία λοφοπλαγιά, όπως άλλοτε.
  • Σίγουρα, θα μειώνονταν η ανεργία, γιατί χωρίς εισαγωγές θα έπρεπε να παραχθούν εντός συνόρων αγαθά όπως καρέκλες, κορνίζες, τούβλα, κατσαρόλες και ρεύμα.
  • Οπωσδήποτε θα έπεφτε η κατανάλωση, ο τουρισμός και το μορφωτικό επίπεδο.
  • Αν υποθέσουμε ότι έφευγαν όλοι οι οικονομικοί μετανάστες και, σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα, τότε σίγουρα αυτό θα σήμαινε ακόμα μεγαλύτερη πτώση στην κατανάλωση, ίσως όμως να ήταν ένα θετικό βήμα προς τη μείωση της ανεργίας αλλά και της επάρκειας πόρων.
  • Αν δεν παίρναμε λεφτά από έξω, θα είχαμε να πληρώσουμε συντάξεις και επιδόματα ή μήπως θα ανταλλάζαμε προϊόντα, όπως τότε, την εποχή των πατεράδων μας?
  • Αν υποθέσουμε ότι αυτό γινόταν τώρα, από σήμερα, τότε η πρόοδος που έχει κάνει ως τώρα η ελληνική κοινωνία, τί καρπούς θα έδινε και ποιά θα ήταν η συνέχειά της? Ποιά θα ήταν η θέση της γυναίκας και πως θα εντάσσονταν οι ομοφυλόφιλοι?
  • Με λίγα λόγια, αν αρχίζαμε πάλι από την αρχή, ξέροντας όμως αυτά που η πείρα μας δίδαξε όλο αυτό το διάστημα, θα πέφταμε στα ίδια λάθη?

4 σχόλια:

  1. Στα ίδια και χειρότερα, και σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
    Όλοι ψάχνουμε τους φταίχτες να τους κλείσουμε φυλακή.
    Έψαξε κανείς για "φυλακισμένες" αξίες και ιδανικά που πρέπει να αποφυλακιστούν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει αυτο το "πάμε από την αρχή" επειδή κανείς δεν θα μπορούσε να ζήσει εδω χωρίς να απολαμβάνει αυτά που έχει τώρα. Πιθανολογώ ότι σε ένα τετοιο φανταστικό σενάριο πολλοί θα διάλεγαν να μεταναστεύσουν οπότε και πάλι θα δημιουργούνταν μεγάλο χάσμα και μάλιστα αρκετά γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κουβανοποίηση της Ελλάδας, όμως, δεν θα ήταν τόσο εύκολη, γιατί η ελλάδα έχει σύνορα, δεν είναι νησί. Επίσης, ο ευλογημένος τόπος μας έχει από όλα. Λίγο μεν, από όλα δε. Και ενέργεια, και τροφή και πρώτες ύλες.
    Και ανθρώπους με τσαγανό.
    Και πολιτισμική υποδομή, έστω κι αν νομίζουμε ότι την ξεχάσαμε επειδή μας έλαχαν δύο κακές δεκαετίες.

    Εννοείται ότι θα ζούσαμε με λιγότερη πολυτέλεια.
    Μήπως όμως θα ήταν, σε τελική ανάλυση, καλύτερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα καλά, το μορφωτικό επίπεδο γιατί θα έπεφτε;
    Μακάρι να γινόταν έτσι. Θα κάναμε επιτέλους τοπική ανάπτυξη. Βέβαια θα ήταν θέμα χρόνου να μας φάνε λάχανο, γιατί από ηθική ο κόσμος... βουλιάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!