κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια. Παράγουν τεραμπάητ δεδομένων που πρέπει να αναλυθούν από υπερυπολογιστές: "εργοστάσια" εκτέλεσης υπολογισμών που παράγουν τόσο πολλή θερμότητα, ώστε είναι εφοδιασμένα με ψυκτικά συστήματα τα οποία καταναλώνουν τοση ενέργεια όση και μία μικρή πόλη. Τα πειράματα διεξάγονται από ερευνητικές ομάδες που έχουν φτάσει πλέον να έχουν το μέγεθος μίας μεγάλης εταιρείας.
Όμως, μέχρι πολύ πρόσφατα, οι πιο συνταρακτικές επιστημονικές ανακαλύψεις γίνονταν από άτομα. Από ένα και μόνο μυαλό αντιμέτωπο με το άγνωστο. Τα μεγάλα πειράματα που οριοθετούν τα σύνορα της κατανόησής μας γίνονταν τις περισότερες φορές από έναν ή δύο επιστήμονες και συνήθως πάνω σε ένα τραπέζι. Οι υπολογισμοί, αν υπήρχαν, εκτελούνταν στο χαρτί ή αργότερα με λογαριθμικό κανόνα..."
- Πρόκειται για απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου "Τα δέκα πιο ομορφα πειράματα" που έχω ήδη διαβάσει κατά το ήμισι και ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά στην μετα-Πράτσεττ εποχή που έχω ενθουσιαστεί με βιβλίο.
- Ό,τι και αν έπιανα στα χέρια μου, μου φαίνονταν τετριμμένο και χιλιοειπωμένο, όμως αυτό το βιβλιαράκι έχει κάτι το συναρπαστικό: εικόνες, όχι κυριολεκτικά, αλλά διαβάζοντάς το μυαλό ανατρέχει σε όσα έχουμε μάθει στο σχολείο ή δεί σε ντοκυμαντέρ και ταινίες.
- Σε γλώσσα απλή, επιστημονικά σωστή μεν αλλά χωρίς κουραστικές εξειδικεύσεις, περιγράφει με απλά λόγια πως έγιναν κάποιες από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις.
- Αν και στη λίστα δεν περιλαμβάνονται οι ελληνικές πρωτοποριακές ιδέες που για μεγάλο διάστημα αποτέλεσαν τη βάση των συλλογισμών των επιστημόνων , οι αναφορές σε αυτές ακριβώς τις βάσεις είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς: οι αρχαίοι Έλληνες παίρνουν την αναγνώριση που τους αξίζει.
- Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σαν ένα εξαιρετικά ευχάριστο, αλλά όχι επιπόλαιο ανάγνωσμα για το καλοκαίρι, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Τόσα τεραμπάιτ, αλλά στην Ελλάδα ο κόσμος πεινά ή αυτοκτονεί για να μην βρεθεί άστεγος, και στην Αφρική λιμοκτονεί... Άρα πάσα λίγα bytes θα αρκούσαν για να βρεθεί μία φόρμουλα να έχουν όλοι τους αυτοί φαΐ, στέγη και παιδεία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα, αν δεν ήταν οι φτωχοί των εθνών να σφαγιάζονται με αντάλλαγμα χάντρες και τον χριστιανικό παράδεισο για ν απαραδώσουν τους πόρους τους στους ευρωπαίους, τότε με τί λεφτά και τίπόρους θα πραγματοποιούνταν όλες αυτές οι έρευνες, τα πειράματα και οι ανακαλύψεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν πλήρωνε η βασίλισσσα της ισπανίας ένα καράβι άχρηστους να κάνουν το γύρο του κόσμου χωρίς καμμία λογική και στο όνομα του θεού, τότε πως θα ξεκινούσαν όλα;
Ναι αλλά παραβλέπεις ότι για να ανακαλύψουν νέους τόπους σκοτώθηκαν κάποιοι ή αρρώστησαν στα καράβια, κάποιοι δολοφονήθηκαν στους νέους τόπους και κάποιοι "εκπολιτίστηκαν"... (αυτό το τελευταίο το είπες κι εσύ).
ΑπάντησηΔιαγραφή