Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Άνοιξα το στόμα μου και είπα αλήθειες

  • Ευτυχώς, δηλαδή που δεν είπα ότι θα κάνω διάλειμα, και άλλα τέτοια γιατί να που, όπως προείπα, ο λοβέρδος προέβει στο αναπόφευκτο.
  • Έκανε δήλωση.
  • Και ήταν αναπόφευκτο διότι η χρονική συγκυρία το απαιτούσε να αναμοχλευτεί λίγο το σκηνικό ώστε να επακολουθήσει ότι πρέπει.
  • Τώρα, για τους δυ, τις γνωρίζετε τις απόψεις μου, ωστόσο ο υπουργούκος το παράκανε ολίγον τι, πράγμα που μου θύμησε μία συζήτηση πρόσφατη με φιλικό άτομο που εργάζεται στον δημόσιο τομέα, ανήκει δε σε εκείνη την ομάδα δυ που, ναι μεν μπήκαν με κάποιες "ευκολίες", αλλά από την άλλη είναι παιδί σένιο και ξέρει τι κάνει και τη δουλειά του την τιμάει.
  • Έλεγε λοιπόν ο γνωστός μου αυτός ότι το τελευταίο διάστημα στην υπηρεσία του αντιμετωπίζει μεγάλη εχθρότητα, ότι με το παραμικρό εισπράττει θυμό και κακομεταχείριση και ότι αυτό είναι μία γενικευμένη νοοτροπία που έχει σχηματιστεί, ενώ ο πατέρας του παραδίπλα, δυ κι αυτός, κουνούσε το κεφάλι.
  • Αργότερα, αναφέρθηκε για κάποιον άλλον ότι έχει τρείς μήνες να πληρωθεί και ότι ο όγκος της δουλειάς έχει αυξηθεί, ενώ και άλλες μαρτυρίες ατόμων στον δημόσιο τομέα ενισχύουν αυτό το κλίμα έντασης.
  • Είναι προφανές ότι, ακόμα και τώρα, οι δυ δεν έχουν ιδέα τί γίνεται, δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει εκεί έξω και μόνο τώρα που έφτασε και στην πόρτα τους το φάσμα της δυσκολίας, σα να ξυπνάνε κάπως και σα να μπαίνουν στο κλίμα, ίσως μάλιστα να αρχίσουν να γεύονται αυτό που η υπόλοιπη ελλάδα ζει από το δύο χιλιάδες και μετά. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, τα χρέη και οι ακάλυπτες δίνουν και παίρνουν, το ύψος της ασφάλισης ή άλλων εισφορών στραγγαλίζει τη νόμιμη εργασία (όχι οι μισθοί, οι εισφορές, να εξηγούμεθα) και τα κέρδη, λόγω γενικότερης δυσπραγίας, σπάνια και μικρά.
  • Θυμάμαι, μάλιστα, μερικούς μήνες πριν κλείσουμε την επιχείρησή μας, ένας πελάτης που μας έβλεπε να πηγαινοερχόμαστε στο ντόκο, είπε: "Δουλεύετε πολύ, θα πρέπει να είστε πλούσιοι." Ήταν ολλανδός. Κοιταχτήκαμε με τον σύζυγα, με νόημα, αλλά δεν είπαμε τίποτα. Τι να πεις...
  • Έτσι, ενώ ο δυ υπέστη μείωση εισοδήματος μόλις το τελευταίο έτος, ο υπόλοιπος πληθυσμός μόνο κλέβοντας μπορούσε να ζήσει, ή με διπλές ή τριπλές δουλειές ή με άλλες κομπίνες έβγαζε τα προς το ζήν, γιατί ώσπου να πάρει χαμπάρι το κράτος ότι η σούμα δε βγαίνει και να αλλάξει ρότα, πέρασαν ένδεκα χρονάκια και στο διάστημα αυτό κάπως πρέπει να ζήσεις, αν δεν βρίσκεσαι στο δημόσιο να πληρώνεσαι βρέξει-χιονίσει, να έχεις και δεύτερη (μαύρη) απασχόληση το απόγευμα και να έχεις λαμβάνειν κι από διάφορες εξυπηρετησούλες.
  • Οπότε, δεν έχει εντελώς άδικο ο λοβερ.
  • Βέβαια, το χρησιμοποιεί για άλλους σκοπούς με άλλες σκοπιμότητες και μάλλον αυτό που έχει στο νου του διαφέρει από αυτό που έχω εγώ στο δικό μου μυαλό, ωστόσο όλα είναι αναπόφευκτα, γιατί ποτέ κανείς δεν ακούει κανέναν, διαβούλευση και οπεν-γκοβ και άλλες αηδίες τούμπανο.
  • Ότι είναι να γίνει θα γίνει, όχι γιατί είναι αναπόφευκτο πραγματικά αλλά επειδή όσο ο καθένας παίζει το βιολί του, τόσο η ορχήστρα θα βγάζει φάλτσα.
  • Άρα, αγαπητέ δυ που παραπονιέσαι για αυτά που εγώ φώναζα από πριν την κρίση γιατί την έβλεπα να έρχεται τη στιγμή που εσύ κοιμόσουν στα χαμομήλια, είναι για δικό σου συμφέρον να μη φωνάζεις και πολύ γιατί εκεί που είσαι δεν είναι και τόσο άσχημα.
  • Κάνε τη δουλειά σου πολύ καλά, χωρίς σουπα-μούπες, γιατί έχει και χειρότερα και το χειρότερα είναι εκεί που βρίσκομαι εγώ.
  • Άσε, λοιπόν τις αηδίες, και άσε να αρθεί το άσυλο, άσε να αλλάξουν τα σχολεία και πανεπιστήμια, άσε να γίνει σωστά η επιβολή των φόρων και άσε να λειτουργήσει ο καλλικράτης αντί με τα παλιά κόλπα να προσπαθείς να βγάλεις καινούριο αποτέλεσμα.
  • Κι εσύ ιδιώτη, άσε να απελευθερωθούν οι δουλειές, άσε την κλάψα και κάνε κάτι έξυπνο: άρπαξε την ευκαιρία. Οι δυ θα πάρουν αυτό που αξίζουν από μόνοι τους γιατί οι ίδιοι το φέρνουν στον εαυτό τους: δε χρειάζονται κι εσένα από πάνω.
  • Τα παλιά κόλπα τέλειωσαν, γιατί σε κανέναν δεν άρεσαν.

2 σχόλια:

  1. Είχα γράψει ένα μακροσκελές σχόλιο αλλά μου τόφαγε ο blogger.Τέλος πάντων,το πνεύμα ήταν αντίστοιχο με αυτό της αναρτησης μου.
    Καταρχήν έχω χάσει επεισόδια...πότε το κλείσατε το γραφείο???
    Κατα δεύτερον,δε λέω αρρενωπός ο Ανδέας Καίλας,και καλός στο sprechen,αλλά πολύ κωλοτούμπας και Μάρθα Βούρτση ρε παιδί μου...Επίσης,συνεπέστατος ως προς το παραλθόν του,όπως γράφω και στη δική μου ανάρτηση.
    Poster boyτου πολιτ.αμοραλισμού και τυχοδιωκτισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το γραφείο το πήρε το τεβε και το ικα, και στο λαιμό να του κάτσει.
    δεν πειράζει, και εγώ και ο σύζυξ έχουμε προχωρήσει παρακάτω.

    Οσο για τον αντρέα, θαρρώ πως είναι και αυτός σαν τον πάκγαλο, όποτε χρειάζεται ο γαπ ένα διαλειμματάκι, πετάει αυτός μία κοτσάνα και γεμίζουν τα δελτία ειδήσεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!