Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Το φύλλο της συκιάς

  • Είναι φτιαγμένο από δικαιολογίες.
  • Παρατηρώντας τον εαυτό μου να δικαιολογεί τα σφάλματα και τις αναβολές του, και αναζητώντας το λόγο για τον οποίο αυτό που λέω μέσα μου βολικά το προσαρμόζω σε αυτό που είμαι διατεθειμένη ή όχι να κάνω, βρίσκω τελικά ότι το κατακάθι των προθέσεών μου είναι ότι έτσι μου αρέσει.
  • Για τον άλφα ή βήτα λόγο, μέσα μου, ακόμα και όταν κανείς δεν με ακούει ή κανείς δε δίνει σημασία, όσο μικρό ή μεγάλο θέμα κι αν έχω μπροστά μου,νιώθω αυτή την ανάγκη να λογοδοτήσω, ίσως σε κάποιον αόρατο κριτή ή θεατή, να πω την ιστορία μου, ίσως σαν μία μίνι ημέρα της κρίσης. Απολογία σε κάτι. Και έτσι δικαιολογώ όσα κάνω.
  • Λέει ο εαυτός μου στον εαυτό μου ότι αυτό είναι απαραίτητο ή αδιαπραγμάτευτο, ότι αυτό είναι σημαντικό και ότι κάτι άλλο μπορεί να περιμένει. Η σειρά ιεράρχησης, τελικά όμως, είναι κατά προτίμηση και όχι αναγκαιότητα.
  • Δεν ξέρω αν αυτό είναι τρομερό να το συνειδητοποιεί κανείς, όμως συνειδητοποιώντας ότι ακόμα και τα σφάλματα, ήταν επιλογές μου και τα έκανα επειδή μου άρεσαν, αναρωτιέμαι αν αυτό ελαφρύνει το κόστος των συνεπειών.
  • Μετά βλέπεις ότι όλοι έτσι κάνουν, έστω και αν δεν το δέχονται ή το αποδίδουν σε κάποια αρετή ή καθήκον, όμως από όλα τα καθήκοντα διαλέγουν αυτό που τους αρέσει.
  • Ναι, είμαι από εκείνους που κάνουν μόνο όσα μου αρέσουν, ευλογώ δε τη συμπαντική ολότητα που μου δόθηκε η δυνατότητα να το κάνω αυτό και που έτυχε να μου αρέσουν πολύ βολικά και συμβατικά πράγματα. Απλά στη σύλληψη και την εκτέλεση, όπως μία ασφαλής ρουτίνα και μία αμέριμνη κοινωνικότητα.
  • Κοιτώντας πίσω, αν και η απόσταση δεν είναι και τόσο μεγάλη δα, αντιλαμβάνομαι ότι δεν χρειάζονταν οι δικαιολογίες.
  • Τίποτα δεν πρέπει.
  • Το μόνο που προσφέρει είναι φαγούρα.

6 σχόλια:

  1. Είσαι απόλυτα σίγουρη πως κάνεις πάντα και μόνο όσα σου αρέσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα άμπαν.

    Πάντα έτοιμος με μία αμφισβήτηση στο χέρι...

    Ναι.
    Προφανώς, για να κάνεις αυτά που σου αρέσουν πρέπει πρώτα να κοπιάσεις λιγάκι, όπως για να φας το παστίτσιο πρέπει να το μαγειρέψεις ή να το πληρώσεις.

    Όμως ναι, είμαι σίγουρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η διευκρινιστική ερώτηση δεν είναι αμφισβήτηση, παρότι η θέση μου είναι πως δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία βούλησης, οπότε...
    Πάσο πάντως, αν και... ήδη ανέτρεψες το πάντα!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοίτα, δεν είπα ότι θέλω αλλά ότι μου αρέσει.

    Και οι άνθρωποι είναι έτσι σχεδιασμένοι, ώστε να τους αρέσουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
    Άλλωστε, τις περισσότερες φορές οι πιο πολλοί περιορισμοί προέρχονται από τη φιλοδοξία μας να αποτινάξουμε τις αδυναμίες μας, γιατί έτσι βλέπουμε την ανθρώπινη φύση, ενοχικά.

    Απαρνιόμαστε αυτά που είναι στη φύση μας και μετά βρίσκουμε δικαιολογίες για να πέσουμε σε αυτά με τα μούτρα.
    Έτσι κάνω κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι όμορφο να πέφτεις κάπου με τα μούτρα. Χωρίς την απαραίτητη αξιοπρέπεια που την κουβαλάμε από τα γεννοφάσκια μας λόγω των πολλών 'πρέπει'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!