Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Προζ εν Κονζ

  • Τα υπέρ και τα κατά, εν ολίγοις.
  • Τι θα προσέφερε στον τόπο η διεξαγωγή εκλογών?
  • Υπάρχουν δύο περιπτώσεις που η κάθε μία τους έχει αμέτρητες υποπεριπτώσεις.
  • Η μία είναι να προκύψει κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφεία, η άλλη είναι όχι.
  • Αν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση, τότε αυτή θα είναι του πασόκ ή της νέας δημοκρατίας? Το πιθανότερο είναι ότι η νδ δεν θα μπορέσει να αποσπάσει αρκετές ψήφους διότι ο σαμαράς είναι λιγότερο αποφασιστικός από ότι απαιτείται από τις περιστάσεις, αλλά και επειδή ακόμα σαν κόμμα η νδ δεν έχει κατασταλάξει στα του οίκου της, δηλαδή δεν είναι έτοιμη να αναλάβει το οτιδήποτε. Χρειάζονται χρόνο να οργανωθούν, πράγμα που από ότι φαίνεται θα αργήσει, όσο λιβανίζουν τα ίδια πρόσωπα. Ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι θα γίνουν εκλογές και ότι θα εκλεγεί η νεά δημαγωγία, τότε τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κάτι? Ο Σαμαράς, άσχετα με το τί λέει, έχει ήδη κάνει τις επαφές του στην ευρώπη και έχει ήδη πάρει γραμμή και οδηγίες από τους ίδιους που τις πήρε και ο γαπ. Και μάλιστα, στηρίζεται στα ίδια πρόσωπα, ακόμα! Δηλαδή, για όνομα του θεού και της παναγίας, πόσος αβραμόποουλος ακόμα, πόσος καραμανλής και πόσος βαρβιτσιώτης? Έλεος!
  • Τώρα, το να υποστηρίξει κανείς ότι σε περίπτωση εκλογών θα υπερισχύσει το πασόκ και μάλιστα με τόσο ισχυρή πλειοψηφεία ώστε να έχει πιθανότητες να επιζήσει, είναι ένα στοίχημα, όχι πολύ επικίνδυνο μεν, στοίχημα, δε.
  • Είναι κάτι παραπάνω από πιθανό, να αρχίσουν οι χίλιες και μία αριστερές τα καραγκιοζιλίκια τύπου "απέχω, δε συμμετέχω" και να παρωτρύνουν τους αθώους και άμαθους πολίτες στην "ανυπακοή", όπου σαν ανυπακοή ορίζεται η ανυπακοή στους νόμους και η υπακοή στους αριστερούς, οι οποίοι ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να συμφωνήσουν με τα γνωστά, ολέθρια αποτελέσματα, γιατί ακόμα και αυτοί, για το αρχηγιλίκι τσακώνονται.
  • Άλλο μαντρί και ετούτο, λες και αν τα κάψουμε όλα, θα μας αρκεί το ευχολόγιο της αλέκας και του αλέκου για να στήσουμε κράτος...Τέλος πάντων, αυτό αποτελεί καθαρά προσωπική σκέψη, οπότε επιστρέφω στην αρχική υπόθεση.
  • Αν δεν βγεί ισχυρή κυβέρνηση, τότε είτε που θα ξαναγίνουν εκλογές, αμέσως ή μετά από πολύμηνη και καταστροφική ταλάντευση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, είτε που θα αναγκαστούν τα κόμματα να συνεργαστούν σε μία κυβέρνηση και εκεί είναι που θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, διότι η νοοτροπία του έλληνα πολιτικού δεν έχει αλλάξει και τόσο πολύ από την τελευταία φορά που κάτι παρόμοιο επιχειρήθηκε.
  • Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σπαταληθούν χρήματα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
  • Και, ειλικρινά, ποιός αντέχει να ακούσει ομιλίες από μπαλκόνι, τώρα?
  • Και θα μου πείς, και με το δίκιο σου, "Και τί προτείνεις ρε συ Αθηνά? Να τα υποστούμε όλα αδιαμαρτύρητα? Ο γιωργάκης δεν εννοεί να πάρει λεφτά από τους λεφτάδες, όλο "πορίσματα" και "δικαιοσύνη" και τα λεφτά που εκλάπησαν από τα ταμεία των συντάξεων είναι στην ελβετία και στις τσέπες των ηγετικών κλεπταποδόχων, και όλο από εμάς, τους φτωχούς πλην τίμιους συνταξιούχους βαράει. Να οι λογαρασμοί, να ο φιπιά, να τα τιμολόγια, να τα φάρμακα, να τα νοσοκομεία, να το ένα, να το άλλο."
  • Ειλικρινά, δεν ξέρω γιατί θα με ρωτήσεις κάτι τέτοιο, γιατί η απάντηση είναι μία.
  • Κάτι αλλάζει.
  • Για πρώτη φορά.
  • Τα πράγματα γίνονται με διαφορετικό τρόπο.
  • Δεν κάθεται να ρωτάει με το σεις και με το σας αν έχει την ευγενή καλοσύνη ο ευτραφής κύριος των επιδοτήσεων να επιτρέψει να αλλάξουν τα πράγματα. Τα αλλάζουμε, τελεία. Γιατί αν ρωτήσεις τον γιατρό του ικα που έχει και δικό του ιατρείο για να σπρώχνει τους ασθενείς αν είναι καλό να κόψει το ένα ή το άλλο, τότε φυσικά και δεν θα του αρέσει. Ούτε του δικηγόρου θα του αρέσει αυτό που πάει να τους κάνει ο γαπ, ούτε στους μεταφορείς, ούτε στους τελωνειακούς, ούτε στους στρατιωτικούς.
  • Όμως όλα αυτά πρέπει να γίνουν, γιατί αυτά είναι που μας εμποδίζουν και βάζουν τρικλοποδιά στην παραγωγικότητα, όπου παραγωγικότητα ορίζεται το να περισσεύει να φάμε από έντιμη δουλειά και όχι από κλεψιά και κομπίνα και να μην κόβω αποδείξεις και να δηλώνω τα μισά στην εφορία κτλ.
  • Εμείς κρίνουμε με βάση όσα έχουμε ήδη συνηθίσει και μάλιστα οι εκτιμήσεις μας βασίζονται στις υπάρχουσες συνθήκες. Μπορεί κανείς να διανοηθεί, ποιές θα είναι οι συνέπειες των αλλαγών συνολικά, δλδ το άνοιγμα των επαγγελμάτων σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην περίθαλψη και τις μεταφορές ή την αγροτική και ενεργειακή πολιτική και το ενιαίο μισθολόγια και και τις αξίες των ακινήτων και όλα αυτά μαζί?
  • Όχι βέβαια, γιατί βλέπουμε μόνο ότι οι αλλαγές δεν μας βολεύουν τώρα. Για παράδειγμα, αν έχω ένα μαγαζί που χρειάζεται τόσα σαν λειτουργικά έξοδα, άρα αν δε βγάλει 2xτόσο κέρδος, δεν θα έχω να θρέψω την οικογένεια, και πάνω στην ώρα έρχεται ο γαπ και σου λέει ότι, "ξέρεις, θα πρέπει να είσαι απόλυτα νόμιμος, να εξοφλήσεις όλα σου τα χρέη στο δημόσιο, να αποδώσεις φπα και να κόβεις αποδείξεις, ενώ παράλληλα το ίδιο πρέπει να κάνουν όλοι οι πελάτες σου άρα σε κανέναν δεν περισσεύει για να αγοράσει από το μαγαζί σου", ε τότε μάλλον δεν θα συνεργαστείς, γιατί στην μέχρι τώρα ανοργανωσιά, έτσι ήταν τα πράγματα, γιατί η κοινωνία μέχρι τώρα ήταν βασισμένη στη λούφα και στην κομπίνα.
  • Ποιά κοινωνία όμως, βρε μπλόγκερ?
  • Την κοινωνία που κλέβει για να μην την πούνε κλαψοπαρθένα? Ή μήπως την κοινωνία που θάβει όποιον δεν είναι δικός της? Την κοινωνία που κάθε νέο τον διώχνει και κρατάει τις μούμιες των φαραώ?
  • Αυτή την κοινωνία δεν τη θέλω, και να πάει να απεργήσει, όπως έκανε τα τελευταία 35 χρόνια, τί είχες γιάννη-τί είχα πάντα...
  • Ξέρω ότι το αύριο δεν θα είναι όπως το χτές, γιατί απλά δεν υπάρχουν πια οι συνθήκες.
  • Ξέρω ότι θα μπορούσαν όλα να γίνουν αλλιώς, όμως το γεγονός ότι αυτή η οδός τελικά ακολουθήθηκε, σημαίνει ότι για πολλούς λόγους δε γινόταν αλλιώς, και οι λόγοι αυτοί είναι ότι πολλοί από εμάς που τώρα φωνάζουμ,ε το εμποδίσαμε με τα ίδια μας τα χέρια.
  • Είμαστε εδώ, τώρα, έχουμε κάνει κάποια πράγματα, και το να τρωγόμαστε με το ίδιο μας τον εαυτό, απλά θα κοστίσει σε περισσότερο χρόνο και περισσότερο χρήμα και περισσότερη απώλεια.
  • Και όπως λέει και ο αχαρακτήριστος Μέρφυ, όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, δες τι θα γίνει αν ακολουθήσεις τις οδηγίες.
  • Σκέψου όμως και το άλλο. Από τότε που γεννήθηκα, όλοι παραπονιούνται για το ίδιο πράγμα. Είμαι σαράντα χρονών και η ίδια κατάσταση έχει τα ίδια αποτελέσματα, η ίδια νοοτροπία έχει τις ίδιες επιπλοκές, τα ίδια σκατά πέφτουν στον ίδιο βόθρο.
  • Και έρχεται κάποιος που λέει ότι ξέρεις, θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να το αλλάξω αυτό. Ξέρεις, από εδώ και στο εξής κομμένες οι ρητορικές της τεμπελίζουσας αριστεράς, απεργία ξε-απεργία θα σου δείξω πως γίνονται οι δουλειές.
  • Αυτό είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί.
  • Ξέρω και έχω επίγνωση όλων των κινδύνων, όμως επειδή το να αλλάξουν τα πράγματα είναι κάτι που επιθυμώ πέρα από οτιδήποτε άλλο, αν και δεν τον χωνεύω καθόλου τον γατομαμή, επιλέγω να πιστεύω.
  • Επιλέγω να πιστεύω.
  • Κι ο θεός βοηθός.

8 σχόλια:

  1. Ναι, ήμουν προετοιμασμένη για τέτοια σχόλια.
    Να πας να απεργήσεις, ρε!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε μας είπες όμως, εκλογές θέλεις? Και ποιό πιστεύεις ότι θα είναι το αποτέλεσμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπαρχει ενας σοβαρος ανθρωπος, αξιος να κυβερνησει αυτο τον τοπο, ωστε να τον ψηφισεις.Σωστο. Οσον αφορα το λαο, τωρα, ο καθενας λεει το μακρυ του και το κοντο του (αλλος φασιστας, αλλος κομμουνι, αλλος αναρχας, αλλος αναρχοκομμουνι, αλλος αναρχοφασιστας, αλλος αναρχοστρουμφακι, και τρεχα γυρευε). Σωστο. Υπο αυτες τις προυποθεσεις, δε γινεται ουτε θα ειχε σωστο αποτελεσμα να γινει επανασταση. Ξανα ματα σωστο.

    Αρα,ο Παπανδρεου κανει καλα. Λαθος.

    Το να ψαχνεις να βρεις κατι καλο σε κατι, οταν δε μπορεις να το αλλαξεις, αν και ακουγεται πολυ ωραιο και Κομφουκιανο, ειναι επικινδυνο. Πολυ επικινδυνο. Χανεις το κριτηριο σου.

    Παραδειγματα τετοια συνανταω καθε μερα. Πχ καποια αφεντικα που επειδη δε μπορουν να δωσουν αξιοπρεπη μισθο στους υπαλληλους τους....στην αρχη ντρεπονται. Σιγα σιγα, για να μη νιωθουν ασχημα, λενε "ελα μωρε, ειμαι αναγκασμενος-τι να κανω..". Μετα λενε "αφου ολοι τα ιδια δινουν, μια χαρα ειμαι".

    Μετα λενε "και πολυ καλα του ειναι (πχ) τα 500 Ευρω...αλλοι παρακαλανε για δουλεια". Και πριν το καταλαβουν, καταληγουν να κρατανε καποιον 12 ωρες τη μερα, για 500 Ευρω, να εχουν απαιτησεις λες και τον πληρωνουν 1500, και αν τυχον του δωσουν και 10 Ευρω παραπανω, να νομιζουν οτι πρεπει να τους χρωσταει αιωνια ευγνωμοσυνη.

    Αλλο παραδειγμα, αυτοι που μενουν στην Αθηνα. Προσφατα ειδα στο facebook τις φωτογραφιες μιας φιλης μου Αθηναιας, με τιτλο "οι ομορφιες της Αθηνας". Ειχε, αναμεσα σε αλλες εξισου μιζερες φωτογραφιες, τη φωτογραφια μιας πορτοκαλιας στριμωγμενης μεσα σε μια μικρη λιγδωμενη αυλη, με τα κλαδια της να λυγιζουν κοντρα στους μαυρισμενους τοιχους του σπιτιου.

    Επισης εχω δει τον κολλητο μου να κολλαει στην κινηση 4 ωρες την ημερα, να βριζει και να βριζεται συνεχεια, να βγαινει μια φορα το μηνα επειδη δεν του φτανουν τα λεφτα (και στην Αθηνα χωρις λεφτα δε βγαινεις)...και επειδη μια φορα το μηνα που θα παει σε ενα ωραιο κεντρο (ορθιος και στριμωγμενος, γιατι για να κατσεις σε τραπεζι θελει παραπανω λεφτα), λεει "την Αθηνα δεν την αλλαζω με τιποτα".

    Το να δεχεσαι την κατασταση, και να αρχιζεις σιγα σιγα να την εξωραιζεις, δεν ειναι λυση. Ειναι σαν το αδυνατο παιδι στο σχολειο, που τρωει φαπες απο τον "μαγκα" του σχολειου. Αν αρχισει να λεει "δικιο εχει, αφου ειμαι αδυναμος,μου αξιζει...κι εγω στη θεση του ισως θα εκανα το ιδιο" εχει κανει το πρωτο βημα προς μια νοοτροπια και μια ζωη αποτυχιας. Κι αν καποτε δυναμωσει και γινει αυτος ο "μαγκας" του σχολειου, ετσι οπως σκεφτεται, οντως θα κανει τα ιδια (οπως εχεις δει απο τη διδακτικη σου πειρα).

    Η μονη τιμια λυση ειναι να εχεις επιγνωση της θλιβερης καταστασης. Να λυπασαι γι αυτο καθημερινα. Να ισορροπεις αυτη τη θλιψη με αλλες χαρες στη ζωη σου. Φυσικα, δεν ειναι ευκολο. Χρειαζεται μεγαλο σθενος για να το κανεις αυτο.

    Το σωμα σου, τα λεφτα σου, και το χρονο σου (δυστυχως) μπορουν να τα περιορισουν. Αλλα το μυαλο σου οχι. Εκει που ξεκιναν να περιοριζουν το μυαλο σου, ειναι οταν μπαινεις στο τριπακι να αρχισεις να λες "ελα μωρε, ισως δεν εχουν τοσο αδικο τελικα..."

    Οχι, εχουν αδικο. Και θα κοιτας την αδικια στα ματια, και θα της λες "Ειμαι εδω, και ξερω οτι υπαρχεις. Θα συνεχισω να ειμαι εδω, ακομα κι αν αυτη τη στιγμη δε μπορω να σε νικησω".

    Ετσι ωστε να μη χαθει αυτη η μικρη ελπιδα οτι στο μακρινο μελλον κατι μπορει να αλλαξει. Και να μην κινδυνευσουμε να εχουμε αλλαξει τοσο πολυ, ωστε αν καποια μερα ερθει καποιος με ορεξη να κανει κατι σωστο, να μην τον αφησουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι δεν απάντησες!

    Άσε τα ρομαντικά.
    Αν θες εκλογές, τότε αυτό σημαίνει ότι θες να φύγει ο γαπ, άρα ίσως υποστηρίζεις έξοδο από ευρώ και μη πληρωμή χρέους. Τις συνέπειες μίας τέτοιας κίνησης για εμάς, εσένα , το σώμα και το μυαλό σου, τις έχεις σκεφτεί?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαντησα, και οχι ρομαντικα ουτε θεωρητικα. Οχι, εκλογες δεν πρεπει να γινουν, επειδη (οπως ειπα, αλλα δεν προσεξες) δεν υπαρχει κανενας σοβαρος να αναλαβει.

    Απλα ζουμε σε μια κατασταση, οπου υπαρχουν μονο κονζ και καθολου προζ, αυτο λεω. Αλλα το μυαλο σου γλιστραει σε λογικες δικαιολογησης του ΓΑΠ και της πολιτικης του.

    Και οχι απλα τη δικαιολογει, αλλα παιρνει φασιστικες χροιες (αν δεν το καταλαβαινεις, εισαι η μονη).

    Δε διαφωνω με το να γινεται σοβαρη δουλεια και το να παιρνονται αποφασεις. Απλα η σοβαρη δουλεια που γινεται τωρα, και οι αποφασεις που παιρνονται, ειναι για την πυρποληση της χωρας, και τιποτα λιγοτερο.

    Και διακρινω μια πυρομανια στα λογια σου. Δε λες μονο οτι ειναι αναποφευκτο, αλλα φαινεσαι ξεκαθαρα να το διασκεδαζεις. Τη στιγμη που το μονο που καιγεται , ειναι το μελλον (και το παρον) των παιδιων σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα δε νομίζω ότι οι εκλογές γίνονται στην τύχη. Αυτοί που καταφεύγουν σε αυτές ξέρουν πολύ καλά εάν πρόκειται να κερδίσουν ή να χάσουν και επειδή έχουν και το μαχαίρο και το καρπούζι και το πεπόνι και όλα τα μεγάλα φρούτα, διαλέγουν πότε τους συμφέρει.
    Η μόνη διαφορά τώρα είναι ότι ο George δεν ξέρει πώς να μας πει ότι ήδη έχουμε χρεοκοπήσει ουσιαστικά και ίσως δεν μπορεί εύκολα να το πει χωρίς εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. βασικά, εφόσον το κράτος έχει παψει τις πληρωμές, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο τζώρτζ ήξερε από πέρυσι.
    Μάλλον ψαρωτική νομίζω ότι είναι, για να σκιαχτούν όσοι έχουν επενδύσει στην ελληνική ξεφτίλα, μήπως και γίνει κανε΄να ντού και χαθούν όλα, αν με πιάνεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!