Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Homo Idealis (How to Fuck Back)

WALK WITH ME IN MY STRANGE LIFE
  • Ψάχνοντας τα πράγματα που είναι πανανθρώπινα, εκτός από εκείνα που σχετίζονται με τις σωματικές και ψυχικές ανάγκες, ελάχιστα είναι αυτά που είναι στα αλήθεια ίδια για όλους. Οι νόμοι, οι πεποιθήσεις, η δικαιοσύνη και οι πίστεις, η καθημερινότητα ή ίσως και τα δικαιώματα, αλλιώς νοούνται εδώ κι αλλιώς εκεί.
  • Ίσως, τελικά, το ένα πράγμα που κάνει το γύρο του κόσμου με τρόπο πανομοιότυπο και απαράλλαχτο, με το ίδιο αντίκτυπο πάνω στους ανθρώπους κάθε ιδέας και κάθε τόπου είναι το χρήμα, με μία ηθική αμείλικτη, σιδερένια αλλά και απόλυτη. Το χρήμα είναι χρήμα παντού και πάντα.
  • Όλοι το κυνηγάμε με την ίδια δίψα και όλοι το χάνουμε με την ίδια ανοησία.
  • Όσοι δεν το έχουν αναζητούν τρόπους να ζήσουν πιο ελεύθεροι από την τυραννία της στέρησης, ενώ όσοι το έχουν δε νοιάζονται για τίποτα και κανέναν, σκληρά καταδικάζουν πληθυσμούς στην πείνα, όπως πάντα.
  • Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν δύο κόσμοι στην ουσία που ελάχιστα έχουν κοινά μεταξύ τους, ο κόσμος των απίστευτα φτωχών και εκείνος των απίστευτα πλούσιων.
  • Το άλλο ζήτημα είναι ότι ο κόσμος των πλουσίων χρειάζεται φτωχούς για να τροφοδοτείται με τζάμπα αγαθά, ενώ οι φτωχοί χρειάζονται τους πλούσιους για ένα μισθουλάκο.
  • Ένα άλλο πράγμα που κάνει το γύρο του κόσμου είναι η αρνητική τιμή της εργασίας. Έτσι έχουμε κάποιον που δουλεύει πολύ αλλά είναι φτωχός, παρόλο που παράγει φαγητό, και κάποιον που δεν παράγει τίποτα αλλά είναι πλούσιος.
  • Τι μπορεί να κάνει ο φτωχός ώστε να μην πεθάνει από την πείνα και να μην τον σκοτώσουν οι στρατιώτες του πατριωτικού χρήματος, λοιπόν?
  • Μπορεί να απαρνηθεί το χρήμα και να παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν, εντελώς ελεύθερα, ανεξάρτητα από την αντιστοιχία με άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες.
  • Είναι ο μοναδικός τρόπος να εξισωθεί η τιμή των πάντων δίκαια για πλούσιους και φτωχούς, καθολικά και εξ ίσου.
  • Τι θα γινόταν αν συνέβαινε κάτι τέτοιο?
  • Θα εξαφανίζονταν το χρέος που κρατά δέσμιους τους πάντες. Το χρήμα θα έχανε την έννοια που έχει τώρα και θα ήταν κάτι σαν τις μάρκες που χρησιμοποιούμε την πρωτοχρονιά στην εικοσιένα.
  • Πρακτικά, οι έχοντες θα εξακολουθούσαν να έχουν, όμως σε βάθος χρόνου θα είχαν ολοένα λιγότερα να ανταλλάξουν.
  • Ακόμα πρακτικότερα, ενώ στην αρχή όλοι θα έπεφταν με τα μούτρα να συσσωρεύσουν όσα περισσότερα μπορούσαν, όπως γίνεται πάντα μετά από μεγάλες στερήσεις, σε βάθος μερικών δεκαετιών θα ωρίμαζε η ιδέα της πραγματικής ασφάλειας και αλληλεγγύης, η βεβαιότητα πως ότι χρειάζομαι θα το βρώ χωρίς να πουλήσω την ψυχή μου στο διάλο.
  • Όμως θα ήταν αδύνατον να συσσωρεύσουν τόσα πολλά διότι οι πόροι είναι πεπερασμένοι και χωρίς τη βία του χρήματος απλά δεν θα είναι εφικτό.
  • Το πιο πιθανό είναι να παραμείνει το χρήμα σαν μέσο συναλλαγής ανάμεσα σε κροίσους μόνο, ενώ οι χαμηλότερες τάξεις θα ζούν σε μία άλλη πραγματικότητα που θα μοιάζει με απέραντο βοσκοτόπι. Η μετάβαση είναι που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον.
  • Για φαντάσου από αύριο να κάνεις μάθημα ή επισκευές ή υπολογισμούς ή σχεδιασμό ή μελέτες δωρεάν, και να πήγαινες σε εστιατόριο όπου το φαγητό θα ήταν δωρεάν και να έπινες δωρεάν καφέ ή τσάι. Οι κάλτσες σου να ήταν και αυτές δωρεάν.
  • Πως θα μάζευε φόρους ο μακάκας? Πως θα μοίραζε προς ώφελός του την παραγωγή ο τραπεζίτης? Πως θα ταξίδευε η μπανάνα και το αβοκάντο από τη Βραζιλία ως τη Γενεύη?
  • Το ωραίο με αυτή τη μέθοδο είναι ότι δε χρειάζεται να σου δώσει την άδεια ο πλούσιος, ούτε να περιμένεις πότε θα ευαρεστηθεί να τηρήσει τους νόμους ο δικαστής ούτε να πότε θα πέσει η κυβέρνηση. Το ωραίο είναι ότι γίνεται ήδη.

7 σχόλια:

  1. Μα τόσο πολύ αντεξες;;;;Αντε,φυγε πάλι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφερον το πως ο κοσμος βρισκει ενα εκατομμυριο τροπους να περιγραψει τον κομμουνισμο, χωρις να πει τη λεξη.

    Και το λεω στους φιλους μου τα κομμουνια, η ιδεα σας τα σπαει...Στο μαρκετιγκ πρεπει να βελτιωθειτε...

    Απ την αλλη, αν ξεραν απο μαρκετιγκ, δε θα ταν κομμουνια...

    Φαυλος κυκλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχαχα!
    Είδες Βασίλη? Τι θα γίνει με την πάρτη μου, δεν ξέρω πια!

    Φοίβο, ναι, έτσι είναι. Για αυτό και είμαστε καταδικασμένοι , γιατί ο κομμουνισμός δεν γίνεται να γίνει ποτέ, αν και η πρόταση της ανάρτησης έχει κάποιες ειδοποιές διαφορές. Ακόμα και ο κομμουνισμός στηρίζεται στην ύπαρξη και χρήση χρήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ίσως σε έναν άλλο κόσμο, μια άλλη διάσταση να μην χρειάζεται να συζητάμε τίποτα από όλα αυτά.

    (Για τα οποία έχει στηθεί εδώ και αιώνες ένα υπέροχο παζάρι ιδεών)

    Λέω και εγώ να ξαναφύγεις. Η μουσική καταπληκτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ο κομμουνισμος βασιζεται στην υπαρξη χρηματων"

    Γι αυτο σου λεω δεν εχω προβλημα να βριζεις τον κομμουνισμο, αρκει να ξερεις το γιατι, και οχι επειδη στις ταινιες με το Μπρους Γουιλις ο κακος ειναι κομμουνιστης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι δεδομένο πως όλοι επιζητούν και τιμούν το χρήμα το ίδιο!

    Φυσικά το μόνο πρόβλημα στην εφαρμογή του "όλα δωρεάν" είναι πως κανείς δεν είναι σίγουρος πως θα τον ακολουθήσουν κι άλλοι.

    Γιατί είπαμε: οι οργανωμένες συλλογικές πράξεις μπορούν ν' αλλάξουν τα πράματα. Η ατομική πράξη είανι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φοίβο, εννοώ στην υπαρκτή του μορφή. Την ιδανική δεν την έχουμε δει πουθενά, ούτε στα κόμιξ.

    άπο, παζάρι-ξεπαζάρι, μπάφιασα! Θέλω βελτίωση ΤΩΡΑ!!!

    άμπαν, βλέπε άνω.

    Προς όλους: αφού με διώχνετε λοιπόν, τότε κι εγώ φεύγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!