Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η μπουμπού

  • Βαφτίστηκε σήμερα η ανιψιά μου και από μπουμπού έγινε Μαρία. Ήταν μία κανονική βάπτιση και όλα πήγαν καλά, συμβατικά.
  • Οι ευχές ήταν οι κλασσικές. Γερή και τυχερή, πάντα ευτυχισμένη, να ζήσει. Κάποιος είπε ότι μία ευχή τα συνοψίσει όλα: γερή και τυχερή.
  • Ευχές, το λοιπόν.
  • Τώρα, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος γέρος με κατάλευκη γενειάδα ανάμεσα στα σύννεφα, ίσως όμως αποτελεί προσωποποίηση μίας ευχής, όλα να πάνε καλά. Σε έναν κόσμο όπου όλα είναι θέμα τύχης και όπου οι πιθανότητες είναι τα άσχημα να συμβαίνουν ευκολότερα και συχνότερα, ενώ τα καλά μόνο μετά από τεράστια προσπάθεια και θυσίες, να είναι κανείς σίγουρος παρόλα ταύτα ότι υπάρχει κάτι που υπερβαίνει την κακία, ότι υπάρχει κάτι το καλύτερο, ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος, κάπου με κάποιον τρόπο. Μπορεί όλα τριγύρω να είναι βρώμικα και οδυνηρά αλλά η βεβαιότητα ότι υπάρχει κάτι καλύτερο δίνει ίσως το κουράγιο να συνεχίσεις μέχρι να το κάνεις πραγματικότητα, σαν αυτο-εκπληρούμενη προφητεία, ή όπως όταν λέμε σε ένα παιδάκι ότι είναι ο καλύτερος κι εκείνο βάζει τα δυνατά του, και στο τέλος τα καταφέρνει. Σαν αυθυποβολή, εν τέλει.
  • Πάρε για παράδειγμα τη μπουμπού.
  • Όλοι ξέρουμε ότι απλά και μόνο σαν κορίτσι θα μάθει διαφορετικά πράγματα, να είναι ροζ και να βάζει κρέμες. Αν γίνει όμορφη θα την πειράζουν στο σχολείο, αν γίνει άσχημη θα την πειράζουν στο σχολείο, αν είναι άριστη θα την πειράζουν στο σχολείο, αν γίνει βούρλο θα την πειράζουν στο σχολείο... Θα περάσει την φάση με τα κλάμματα κλειδωμένη στο δωμάτιο μην ξέροντας γιατί κλαίει, θα πονέσει στην κοιλιά, θα την αντιμετωπίσουν σαν πρόβλημα σίγουρα κάποια στιγμή, σίγουρα κάποιες στιγμές. Θα χρειάζεται να αποδεικνύει σε κάθε ανάσα ποιά είναι μέσα από κάθε λόγο και πράξη όχι σαν άνθρωπος αλλά σαν ορμονοκίνητη υπάλληλος του κόσμου. Για να είναι αρεστή θα πρέπει να κρύψει ένα μεγάλο μέρος του εαυτού της ή να το σκεπάσει με φτιασίδια, θα απαρνηθεί τη μητρική της φύση για να σαγηνεύσει έναν σύντροφο μετά να του το φέρει με μαεστρία ότι χωρίς αυτό δε γίνεται. Το θυμό και την αγανάκτηση θα μάθει να τα κρύβει πίσω από τη φροντίδα, τη θλίψη θα μάθει να την κάνει "τίποτα", την κούραση θα μάθει να την κάνει ένα ποτήρι κρασί, την αγάπη θα την κάνει κέηκ.
  • Θα μοιράσει τον εαυτό της με ένα μοναδικό τρόπο ώστε να δίνεται ολοκληρωτικά στους ανθρώπους, στα παιδιά, στο σύντροφο, στη δουλειά, στο σόι και να μένει ολόκληρη για τον εαυτό της, αλλά με τί κόστος: όλες αυτές οι σκέψεις, όλες οι αμφιβολίες πάντα! Θα σηκώσει την ευθύνη για όλους όσους αγαπάει κι εκείνη θα ζητάει μόνο αποδοχή. Θα δεχθεί την απόρριψη, με κάθε τρόπο. Αν είναι όμορφη θα είναι χαζή, αν είναι έξυπνη θα είναι τρομακτική, αν είναι ερωτική θα είναι παρεξηγημένη, αν είναι δραστήρια θα είναι υστερική, αν είναι καλή μάνα θα χάσει τον ερωτισμό της, αν είναι καλή φίλη θα χάσει τον άντρα της, αν είναι καλή ερωμένη θα χάσει την φήμη της. Αν είναι τέλεια θα είναι ψυχρή, αν είναι ατελής θα είναι ευτυχισμένη.
  • Θα την απατήσουν. Θα της πουν ότι φταίνε οι ορμόνες της. Θα είναι "ξανθιά".
  • Θα ξενυχτήσει για όλους. θα μετράει και θα ζυγίζει όχι μόνο τα δικά της αλλά και όλων των άλλων τα μπαγκάζια. Θα λέει στους άντρες τι να κάνουν γιατί αυτοί δεν ξέρουν πως να νοιάζονται, και θα την πουν αυταρχική. Θα περιμένει ένα φιλί και θα κάνει την ανέμελη, θα περιμένει μία συγγνώμη και θα υποκριθεί τη μετάνοια, για μία αγκαλιά θα υποδυθεί τον πόθο. Κανείς δεν θα την καταλάβει.
  • Ξέροντας πόσα μπορούν να πάνε στραβά, η ευχή έχει άλλη σημασία.
  • Έχει σημασία να πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι καλύτερο και να το κυνηγήσεις ώστε να το κάνεις αλήθεια επειδή έτσι θέλεις.
  • Καλή τύχη μπουμπού.
  • Η εικόνα είναι η πρόσκληση που έφτιαξα για τα βαφτίσια της.

5 σχόλια:

  1. ένα μεγάλο μάθημα για μας τα αγοράκια στο τι σημαίνει να είσαι γυναίκα ή τι κρύβεται μερικές φορές στο ανεξιχνίαστο μυαλό σας!
    Γι'αυτό μπουρδουκλώνεστε στα απλά μερικές φορές Αθηνά?
    Προσωπικώς,το εκτιμώ ιδιαιτέρως μια και μεγαλώνω 2 δεσποινίδες...
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντε,ώρα για τη δική σου μπουμπού!!!
    Δε βαρέθηκες να πλένεις σώβρακα;:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τετράγωνος λογικός
    κι αυτά είναι μόνο τα μισά! Που να δείς τι κουβέντες κάνουμε μεταξύ μας όταν λείπετε!
    :)

    Βασίλη, δεν το βλέπω.
    Μια χαρά περνάω με τους αντρούληδες. Όταν πεινάνε μου λένε "πείνασα", όταν θυμώνουν μου λένε "θύμωσα" και όταν θέλουν αγκαλιές μου λένε "θέλω αγκαλιές".
    Απλά πράματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ξωτικό, δεν πειράζει.
    Μόνο η φασολάδα πειράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!