Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Περιπλανώμενοι Μπελάδες

  • Δεν ξέρω πως είναι οι τσιγγάνοι σε άλλες χώρες, αν για παράδειγμα εργάζονται σε μόνιμες θέσεις ή φορολογούνται κτλ. Τους έχω ζήσει μόνο όπως τους βλέπω στην πόλη μου και στη χώρα μου.
  • Ο τρόπος ζωής τους είναι δική τους επιλογή, όμως με ενοχλούν πολύ όταν επιβάλλονται στον δικό μου χωρίς να προσφέρουν τίποτα σε αντάλλαγμα.
  • Όταν για παράδειγμα στήνουν τον καταυλισμό τους δίπλα στο λιμάνι όπου δουλεύω και κάνουν την ανάγκη τους στη νησίδα του πάρκου και ζέχνει όλος ο τόπος, δεν μπορώ να έχω καλούς συνειρμούς. Ανεβαίνουν στα σκάφη για να κάνουν βουτιές, πράγμα που δεν πειράζει, και κλέβουν ότι μπορούν, πράγμα που πειράζει πολύ. Όλην ώρα σε ενοχλούν είτε για να τους δώσεις κάτι, είτε για να αγοράσεις κάτι, είτε που μπαίνουν στο γραφείο σε ζεύγη ή τριάδες κοιτώντας στα γραφεία μήπως υπάρχει τίποτα καλό, και όταν τελικά φύγουν, ο χώρος θα είναι στρωμένος με σκουπίδια κάθε είδους.
  • Το χειρότερο είναι ότι δεν είναι καταγεγραμμένοι πουθενά. Αυτό σημαίνει ότι αν σε σκοτώσει γύφτος, τότε δεν παθαίνει τίποτα. Ακόμα και αν τον πιάσεις στα πράσσα, δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να μάθεις ποιός είναι, ούτε να του επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή. Αν κάνει κάποιος το λάθος να κάνει κάτι τέτοιο, τότε μαζεύονται όλοι μαζί, με απειλές, κουμπούρια και εξαιρετικά δυσάρεστη συμπεριφορά εκβιάζουν την απελευθέρωση του συντρόφου τους. Ξέρω για περιστατικό στο οποίο συνελήφθη ο γύφτος, μπήκε στη φυλακή, και για να τον αφήσουν να φύγει έχεζε στο κελί του και τα πασάλειβε στον τοίχο. Εκτός από τη δυσωδία και την απειλή για την υγεία, οι υπόλοιποι είχαν στηθεί έξω από τα δικαστήρια με πιστόλες και μαχαίρια, περιμένοντας τον δικαστή.
  • Πολλά τέτοια περιστατικά θα μπορούσα να παραθέσω, η ουσία όμως είναι ότι εφόσον θέλουν να ζούν έξω από το σύστημα, τότε θα πρέπει να το κάνουν αυτό αλήθεια δλδ να μην το χρησιμοποιούν όποτε τους βολεύει και να το εξευτελίζουν όποτε τους παυλώσει.
  • Τα νοσοκομεία, τα πάρκα, οι δρόμοι, είναι μέσα στο σύστημα. Οι άνθρωποι που ληστεύουν, είναι μέσα στο σύστημα. Αν θέλουν να επωφελούνται από αυτό, τότε μήπως θα έπρεπε να συνεισφέρουν σε αυτό με κάποιον τρόπο εκτός του να πουλάνε κλοπιμαία και φτηνιάρικες παντόφλες?
  • Αν ο οποιοσδήποτε από εμάς, που μας περιφρονούν κιόλας, συμπεριφέρονταν έτσι, δεν θα ήταν αναγκασμένος να υποστεί τις συνέπειες? Αυτοί γιατί όχι?
  • Υπό αυτή την έννοια, η στάση του σαρκοζέως είναι τρόπον τινά δικαιολογημένη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να δουλέψουν, δεν έχουν κοινωνικό νού και μόνο μπελάδες και δυσκολίες φέρνουν μαζί τους, τι να τους κάνεις που να τους βάλεις, τι αρρώστιες κουβαλάνε μαζί τους...
  • Ας τους πάρει η βελγίδα, που είναι και ανθρωπίστρια...
*Στη φωτογραφία είναι παλιά φωτογραφία από την παλιά Πρέβεζα. Η μάντρα με τα κάγκελα είναι η Θεοφάνειος που ήταν παλιά σχολείο και , ακριβώς δίπλα, το χαμηλό μαγαζάκι το καλύτερο πιτογυράδικο όλων των εποχών. Το πρόλαβα όταν ήμουν ακόμα έξι χρονών και δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ.

12 σχόλια:

  1. Φοβαμαι...οτι δεν διαφωνω σε τιποτα απο αυτα που γραφεις στο κειμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα ότι τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά.
    Και για μένα το θέμα δεν είναι μόνο ο γύφτος με την παραβατική του και αντικοινωνική του συμπεριφορά, αλλά και ολοι όσοι με λίγο πιο αποδεκτό κοινωνικά τρόπο δεν δινουν λόγο στην κοινωνία με την παραβατική τους συμπεριφορά και δεν συμμορφώνονται με τους νόμους.

    Αν γινόταν αυτό θα έπρεπε να αδειάσει η χώρα από κανα 2 εκατομμύρια κόσμο... σίγουρα αυτό δεν είναι λύση.
    Λύση είναι να εφαρμόζονται οι νόμοι για όλους.
    Και για τους γύφτους, και για αυτους στα Δολιανά μέχρι ... και για τους 300 της Βουλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΑΛΛΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΊ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ!!
    ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ.
    ΚΑΙ Ως ΚΑΛΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΊ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΡΑΠΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΠΑΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΡΑΠΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ..
    ΤΩΡΑ ΕΑΝ ΟΙ ΡΟΜΑ ΚΛΕΒΟΥΝ, ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ, ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ, ΛΕΡΩΝΟΥΝ, ΠΟΥΛΑΝΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΛΠ ΚΛΠ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους.
    Θα μπορούσα να δεχθώ την ύπαρξή τους, αν υπήρχε και η σχετική μέριμνα ή υποδομή, δηλαδή να υπάρχουν χώροι προορισμένοι για αυτούς και τους καταυλισμούς τους,κάποια καταγραφή τους και κάποια δική τους καλή προαίρεση και συμμόρφωση με τους στοιχειώδεις κανόνες συμβίωσης, όπως το να μην λερώνουμε εκεί που ζούμε ή τρώμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη που το πιστεύει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρατσισμος, λαιτ αλλα ρατσισμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σαφέστατα, αλλά όχι φυλετικός.
    Θα το περιέγραφα καλύτερα σαν συμπεριφορικό ρατσισμό, όπου αποκλείονται ότι άτομα, αλλά η δράση τους. Αν δεν επιβάρυναν τη ζωή μας με όλους αυτούς τους τρόπους, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα, όπως δεν θα είχα πρόβλημα με έναν κλέφτη αν δεν έκλεβε, έναν ψεύτη που δεν ψεύδονταν η έναν καπνιστή που δε με ανάγκαζε να ανέχομαι τον καπνό του.
    Γιου σιι γουάτ άι μίν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μιλάς για παραβατικές συμπεριφορές που σαφώς είναι καταδικαστέες αλλά τις συνδυάζεις με φυλή που είναι εξ ίσου καταδικαστέο.
    Το πρόβλημα δεν είναι στην ομάδα που η πολιτεία ενώ τους θεωρεί πολίτες της και τους στρατεύει δεν φροντίζει από την άλλη μεριά να τους βοηθήσει να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.
    Σκέψου κάτι απλό.
    Και εχώ θα έχεζα έξω από το σπίτι σου αν βρισκόμουνα στην ανάγκη και σε μια πόλη που ο δήμος δεν έχει ένα δημόσιο αποχωρητήριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αθεόφοβε διαφωνώ.

    Δημόσιες τουαλέτες πρέπει να υπάρχουν, αλλά η αξιοπρέπεια του καθενός επιβάλλει και τις ανάλογες δράσεις. Μία (χημική) τουαλέτα στα κινητά τους σπίτια, μία καφετέρια, κτλ είναι πιθανές λύσεις, αλλά εφόσον έχουν επιλέξει να ζούν περιπλανώμενοι δεν είναι υπόθεσή τους να προβλέψουν για τα στοιχειώδη?

    Όχι, εσύ δεν θα το έκανες, και κόβω το χέρι μου για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μετακινήσεις τους είναι αποτέλεσμα ότι κυνηγούν τις εποχιακές δουλειές με το φτηνό μεροκάματο που δεν καταδέχονται οι υπόλοιποι από εμάς,και επειδή επίσης πουθενά δεν τους αφήνουν οι ντόπιοι να κτίσουν μόνιμες εγκαταστάσεις.
    Για φαντάσου στην πόλη σου αν αποφασιζόταν να δοθεί κάποια γή για ένα τσιγγάνικο μόνιμο καταυλισμό τι θα γινόταν από τους γείτονες εκεί.
    Αυτή λοιπόν η αναγκαστικά περιπλανώμενη ζωή έχει και σαν αποτέλεσμα το όλο επίπεδο παιδείας και πολιτισμού της φυλής τους και όχι βέβαια κάποια φυλετική διαφορά .
    Όσο για τις καφετέριες εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία στην Ελλάδα που θα τους άφηνε να μπούνε μέσα, οι δε χημικές είναι καλές για αυτούς που τις έχουν μαζί με τον υπόλοιπο ακριβό εξοπλισμό τους για να κάνουν τις διακοπές τους, αλλά για μόνιμη χρήση από κάποιους που αγωνίζονται για το ψωμί τους το τελευταίο που τους απασχολεί είναι το που θα αφήσουν το σκατό τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι , το ξέρω αθεόφοβε.

    Όμως δεν ακόυνε και τίποτα. Πάνε και ρίχνουν σκουπίδια εξω από τον άδειο κάδο που βρίσκεται στα δύο μέτρα από τη θέση τους, πχ. Αντί να πάνε στην περιοχή που τους έχει παραχωρήσει ο δήμος, έρχονται δίπλα στο λιμάνι ή στην παραλία που κολυμπάνε οι υπόλοιποι, το οποίο από μόνο του δεν είναι κακό, αλλά βρωμίζουν αφάνταστα, στο σημείο να αφήνουν πίσω τους μία μικρή βρωμερή χωματερή. Η κλοπή? Ξέρεις πόσα εργαλεία έχει χάσει από αυτούς ο σύζυξ? Παίρνουν νερό από την παροχή του λιμανιού, το οποίο δεν είναι ακριβώς δωρεάν διότι εμείς πληρώνουμε λιμανιάτικα, και αφήνουν να τρέχει, με αποτέλεσμα να γίνεται χαμός όταν δεν θα έπρεπε και να χάνουμε χρόνο να συμμαζεύουμε τα ασυμάζευτα, κτλ, κτλ χωρίς ποτέ να δέχονται συνεννόηση ούτε στα πιο εύκολα. Απλά κάνουν ότι γουστάρουν και δε μπορείς να κάνεις τίποτα, τους έχεις στο σβέρκο.

    Είναι άνθρωποι, ναι. Δεν χαμπαριάζουν ομως τίποτα. Γιατί δεν δέχονται να κάνουν κι εκείνοι κάποιες υποχωρήσεις?
    Η ζωή τους είναι επιλογή τους!

    Λεφτά να αγοράζουν τα φορτηγά τους που βρίσκουν?(δεν το λέω ειρωνικά, αλλά με πραγματική περιέργεια, γιατί ξέρω πόσο κοστίζουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλα όσα γράφεις είναι πραγματικότητα που οφείλεται όμως στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο που έχουν και που καμία πολιτεία δεν προσπαθεί να τους το ανεβάσει.
    Η ζωή τους βέβαια και δεν είναι επιλογή τους,είναι επιλογή της κοινωνίας μας που βρίσκει σε αυτούς φτηνά εργατικά χέρια όταν τα χρειάζεται και θέλει να τα διώχνει μακριά της όταν δεν τα χρειάζεται.
    Για να μην μιλήσω για τους "μορφωμένους" νεοέλληνες που πετάνε και αφήνουν τα σκουπίδια τους παντού,που αφήνουν τα φώτα και τα νερά να τρέχουν στις υπηρεσίες τους μιας και δεν τα πληρώνουν οι ίδιοι,που καταστρέφουν τα πάντα γύρω τους γιατί έχασε η ομάδα τους στο γήπεδο και ένα σωρό άλλα που τα ζούμε όλοι μας καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!