Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Απλή Αντικατάσταση: επιστεγάζοντας το πολιτικά ορθό

  • Για να μη θίξουμε κανέναν, από υποτιθέμενο σεβασμό στο συνάνθρωπο, αποφεύγουμε κάποιες λέξεις ή χαρακτηρισμούς। Αντί για ανάπηρος ή καθυστερημένος, για παράδειγμα, λέμε άτομα με ειδικές ανάγκες, το οποίο για να διευκρινήσεις σε κάποιον που το ακούει για πρώτη φορά χρειάζεσαι άλλες τόσες πολίτικαλι κορέκτ εκφράσεις για να καταλήξεις τελικά να πείς "άτομα με αναπηρίες"।
  • Ή, το άλλο που μου αρέσει πολύ, οι μαύροι που λέγονται αφρικανοί, τη στιγμή που υπάρχουν μαύροι που ούτε στον ύπνο τους δεν έχουν δει την αφρική. Η πολιτικά ορθή περιγραφή είναι βαθύτατα αναχρονιστική και συντηρητική αφού αναφέρεται σε εκείνη την εποχή που οι μόνοι μάυροι ήταν εκείνοι που εισάγονταν από αφρική...। Η ουσία είναι ότι είναι αμερικανοί, χωρίς καμμία αναφορά στο τι έκαναν οι προπάτορές τους πριν από διακόσιαπενήντα συναπτά έτη। Το χρώμα του δέρματος γιατί πρέπει να αναφέρεται? Δεν είναι καλύτερα να τον περιγράψουμε απλά ως μαύρο, όπως σε άλλη περίπτωση θα λέγαμε ψηλός ή μηχανικός στο επάγγελμα? Εξακολουθεί λοιπόν να αποτελεί ζήτημα διακρισης, παρά την επιβαλλόμενη, πολιτικά ορθή διατύπωση, η οποία δείχνει ότι ντρεπόμαστε και για αυτό βρίσκουμε άλλες, πλάγιες και πιο έμμεσες αναφορές, όπως όταν αντί να πούμε κόπρανα λέμε ακαθαρσίες, αντί να λέμε διάβολος λέμε οξαποδώς, αντί να πούμε ότι κάποιος πέθανε λέμε ότι κοιμήθηκε ή χάθηκε: μας φοβίζει και μας φέρνει σε αμηχανία।
  • Δεν είναι κακό να νιώθει κανείς αμηχανία ή φόβο। Άλλωστε η κοντινή επαφή τις περισσότερες φορές δρα ως ομοιοθεραπεία, δηλαδή ακόμα και κάποιον που αρχικά δεν τον γουστάρεις καθόλου μετά από κάποιο διάστημα καθημερινής συναναστροφής μαθαίνεις να τον δέχεσαι, έστω κι αν τα κουσούρια του δεν καταφέρεις ποτέ να τα χωνέψεις। Μαθαίνεις να συνυπάρχεις।
  • Και, στο κάτω-κάτω της γραφής, έτσι όπως πάμε, στο τέλος αντί να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους θα καταντήσουμε να μη συννεννούμαστε γιατί το κάθε τι κάποιον θα θίγει। Αντί να πείς εβραίος, μετανάστης, κτηνοτρόφος, πλουτοκράτης, τσιγγάνος, χειρωνάκτης, ψωνισμένος, θα λές για όλα το ίδιο: άνθρωπος।
  • Ανακοίνωσε ένας άνθρωπος ότι ο άνθρωπος πέρασε έναν νόμο που λέει ότι όσοι άνθρωποι έχουν τούβλινες κατασκευές πρέπει να σπεύσουν στους ανθρώπους να δηλώσουν τις τούβλινες κατασκευές τους, ειδάλλως άλλοι άνθρωποι (εδώ θα ακουστεί ένα μπιιιπ! γιατί η λέξη "άλλοι" θα θεωρηθεί μη πολιτικά ορθή και ότι δημιουργεί αίσθημα πόλωσης στους πολίτες) θα επιβάλλουν πρόστιμο, (μπίιιπ!) εεε χρηματική ποινή (μπίιιπ!) εεεε λεφτά, συγγνώμη για τα γαλλικά।

11 σχόλια:

  1. Την προτελευταία φορά που μίλησα με Αμερικανίδα με αποκάλεσε: upPC δηλαδή ότι δεν είμαι πολιτικά ορθός...

    Δεν έχω πρόβλημα με αυτό το θέμα μιας και αν κάποιος θίγεται με λέξεις είναι εντελώς προσωπικό ζήτημα.

    Υ.Γ. Σε αυτό το θέμα είμαι σε γενικές γραμμές χοντρόπετσος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή εγώ δε διαθέτω κόμπλεξ, λέω μαύρος, ή και αράπης :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν υπάρχει πιο κλισέ από το πολιτικά ορθό. Μαζί σου!
    Το θέμα δεν είναι ποιες λέξεις λες αλλά πως συμπεριφέρεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άμπαν
    πες τους όπως θες τους παλιο#@*%@*...!

    Γιάννη, αυτό ακριβώς!

    Κιτσομήτσο
    είμαι σίγουρη ότι μπορείς να προφέρεις ως βρισιά ακόμα και το "άτομο με ειδικές ανάγκες". Για φαντάσου στο γήπεδο, πχ, να φωνάζεις στους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας κάτι όπως "Ουστ, παλιο-άτομα ειδικές ανάγκες!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φόρος τιμής στον pTerry, όπου οι νάνοι δεν αποκαλούνται dwarves πλέον αλλά vertically challenged persons.
    Κι εγώ δεν είμαι χοντρός, αλλά horizontally challenged.
    Πώς στο διάλο να αποδώσουμε στα ελληνικά το “challenged” των PC όρων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. XAXAAA!!!!
    Και έτσι, για να καταφέρει κανείς να είναι πολιτίκαλι κορέκτ ασχολείται με την επιφανεια και όχι με την ουσία!

    Γενικότερα ανήκει στην κατηγορία διαίρει και βασίλευε!

    -Ύπαγε στον όξ' από 'δώ παλιο-εναλλακτικής σεξουαλικής προτιμήσεως διαιτητή!!!! και άλλες PC γηπεδικές εκφράσεις!!!!
    :-DD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κικοπα, να το ακούσω κι αυτό, κι ας πεθάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να μην με κατηγορήσει κάποιος με το ρητό: δάσκαλε που δίδασκες κλπ δεν θα με πειράξει καθόλου αν κάποιος με αποκαλέσει ανάπηρο αντί για ΑΜΕΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!