Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Τι να κάνετε αν είστε φτωχός

  • Οι φτωχοί, δεν είναι τυχαίο που κατέληξαν φτωχοί.
  • Είναι μέρος του συστήματος της αδιαφορίας, όπου το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε φτηνό προϊόν, ανταγωνιστικό το λένε τώρα στα δουνουτιακά. Για να εξηγούμαστε, τα ανταγωνιστικά προϊόντα δεν είναι για όλο τον κόσμο αλλά για τους μεγα-σουπερ-επιχειρηματίες, όχι για να βγάλουν το μήνα (προφανώς) αλλά για να τους βγαίνει καλά η σούμα και να έχουν πλεονέκτημα στα διάφορα παιχνίδια που παίζουν. Λέει, για παράδειγμα, ο Γκέητς, που τον έχουμε και περί πολλού, και λέει ότι για να είναι ανταγωνιστικό το προϊόν πρέπει η τιμή της μονάδας να μην ξεπερνάει τα τόσα δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι η μονάδα θα κατασκευαστεί στις φιλιππίνες ή στην ταυλάνδη ή κάτι τέτοιο. Πάντα όμως με μεγάλη έγνοια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι? Αντί για ένα πιάτο φαΐ, θα τους δίνουνε και μακό μπλουζάκια με τη φίρμα.
  • Η αδιαφορία είναι και δική μας όμως.
  • Βλέπουμε εμείς το προιόν, γυαλιστερό και ντιζαϊνάτο, στα δύο το τρίτο δώρο, και τσιμπάμε, γιατί δεν ξέρουμε τι θυσία χρειάστηκε. Αν ξέραμε ότι αυτός που το έφτιαξε ζεί με 20 δολάρια το μήνα και είχαμε συναίσθηση του τί σημαίνει αυτό, τότε όχι μόνο δεν θα το αγοράζαμε, αλλά ούτε και στη δική μας χώρα δεν θα ανεχόμασταν κάποια πράγματα που νομίζουμε ότι είναι αβλαβή, όπως για παράδειγμα το να σου λέει ο βουλευτής "Άσε το νόμο, εγώ θα βολέψω το παιδί σου", γιατί αυτό σημαίνει ότι έχεις προδώσει το ίδιο σου το παιδί, μαζί με όλα τα χρόνια που το μεγάλωνες σα πριγκηπόπουλο και το κάνεις σαν τα μούτρα του λαμόγιου.
  • Το να ζείς με 20 δολάρια το μήνα, για να έχει κάποιος άλλος φτηνά πλαστικά προϊόντα, σημαίνει να μην έχεις σπίτι αλλά παράγκα με καλάμια και πατημένο χώμα. Να μην πηγαίνεις σχολείο, να δουλεύει το παιδί σου από πέντε χρονών για να μπορεί να τρώει ένα κομμάτι ψωμί την ημέρα ή ακόμα χειρότερα, να το πουλάς σε σεξουλικά παιχνίδια ή να πουλάς τα όργανά του ή να το πετσοκόβεις για να γίνει επιτυχημένος ζητιάνος και αυτό να είναι για εσένα και εκείνο η καλύτερη λύση! Να μην μαθαίνεις ξένες γλώσσες, ούτε να καλλιεργείς την ψυχή σου με θέατρα και συναυλίες αλλά αντιθέτως να καλλιεργείς πατάτες τις οποίες να τρώς καθημερινά και ο ίδιος να μένεις ακαλλιέργητος και να σε περιφρονούν αυτοί που αγοράζουν τα προϊόντα που έφτιαξες. Να ζεις με 20 δολάρια σημαίνει να μην έχεις σαπούνι να πλυθείς και να πεθαίνεις από τις αρρώστιες της απλυσιάς, να μην ξέρεις τι σημαίνει γιατρός και να βασίζεσαι σε σαμάνους και ξεματιάστρες, να πιστεύεις ότι σου πει ο παπάς της ενορίας σου και να νομίζεις ότι ο θεός έχει για όλους.
  • Η φτώχεια είναι (και) νοητική κατάσταση.
  • Γιατί ο θεός έχει για όλους, αλλά εσύ νομίζεις ότι για σένα έχει λιγότερα.
  • Δεν μπορείς να αλλάξεις τους νόμους που τους βολεύουν, δεν μπορείς να επηρεάσεις τίποτα, δεν μπορείς να βγείς από το σύστημα γιατί το σύστημα είναι σε όλον τον κόσμο.
  • Μπορείς όμως να βγείς από τους κανόνες τους στην προσωπική σου ζωή.
  • Τις πατάτες που καλλιεργείς, μην τις πουλήσεις στο υπερκατάστημα της περιοχής σου. Το γάλα που η βιομηχανία αγοράζει από εσένα 30λ και το πουλάει 1,50 ευρώ, πούλα το στους γειτονές σου για 1ευρώ: χάνει η βιομηχανία αλλά κερδίζεις εσύ και ο γείτονάς σου.
  • Μην δουλέψεις για τη βιομηχανία κανενός είδους, παρά μόνο για τον εαυτό σου. Το φαί που παράγεις, κράτα το στο σπίτι σου και άσε τους νηστικούς, γιατί δύο πράγματα σου παίρνουν: το φαί σου και τα λεφτά σου, άρα αυτά μπορείς να τους στερήσεις.
  • Αντί να χύνεις το γάλα σε διαδηλώσεις και τα πορτοκάλια έξω από το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, πούλα το στους περαστικούς δύο λεπτά πάνω από την τιμή που θα το αγόραζε ο μεσάζων, και να δείς που και το κέρδος σου θα είναι μεγαλύτερο και το μήνυμά σου θα φτάσει εκεί που πρέπει. Μην κλείσεις τους δρόμους: απλά πάψε να τους χρησιμοποιείς, κράτα τα προιόντα εκεί που φύτρωσαν. Αφού τόσο πλούσιοι είναι και τόσο δεν τους νοιάζει τίποτα, ας έρθουν εδώ με ελικόπτερα να πάρουνε τα μπρόκολα, να δούνε τί σημαίνει ταξίδι με μπρόκολα.
  • Γιατί τα σιτηρά ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν να σαπίζει στις αποθήκες αζήτητο, τη στιγμή που οι άνθρωποι γύρω σου πεινάνε? Επειδή το είπε αυτός που σου το αγοράζει με τρείς κι εξήντα για να σου πάρει το σπίτι όταν δεν μπορέσεις να τον εξοφλήσεις διότι είναι ο ίδιος που σου πουλάει πανάκριβα τα γεωργικά εφόδια?
  • Ρούχα, καύσιμα, τρόφιμα, όλα όσα μπορείς αγόρασέ τα από έξω, από βουλγαρία η΄όπου αλλού έχεις τη δυνατότητα, να δούμε τι θα φορολογήσει ο σοσιαλιστής και πως θα τα πάρει από την δουνουτρόικα.
  • Α, και να κόβεις αποδείξεις.

7 σχόλια:

  1. ...και μετά "θα έχουν υστέρηση τα έσοδα"(αυτά που θάθελαν να εισπράξουν,για να εξηγούμαστε...)και να έκτακτες εισφορές,να ο ΦΠΑ στο 25%,και βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά...
    Άστα Αθηνά,μονά-ζυγά δικά τους...
    Αν και η πρόταση να πουλά ο παραγωγός λιανικά λίγο πάνω απ την τιμή του μεσάζοντα είναι ενδιαφέρουσα,φαντάζομαι οτι θα σκοντάφτει αφενός στο οτι οι πολλοί καταναλωτές δεν είναι κοντά του,και αφετέρου και να φέρει ο ίδιος το προιόν στην πόλη,δεν μπορεί να πουλά στο δρόμο δίχως άδεια.
    Πάντως τροφή για σκέψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που ταυτίζω τους φτωχούς με τους αγρότες, δε σου χτύπησε κανένα καμπανάκι, ε?

    Βασικά, δε βλέπω το λόγο να μη γίνεται, ειδικά εφόσον η αγροτικη παραγωγή είναι το ένα εκατοστό της εγχώριας ζήτησης σε όλα τα είδη. Με τόσους ανέργους γιατί δεν δραστηριοποιύνται εκ νέου οι αγρότες αλλα αυτή τη φορά με ίδια χρηματοδότησ, χωρίς διμερείς κοτσδάνες και χωρίς συμβάσεις που να συμφέρουν τους ολλανδούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "ας έρθουν εδώ με ελικόπτερα να πάρουνε τα μπρόκολα, να δούνε τί σημαίνει ταξίδι με μπρόκολα." χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι ξέρουμε, αλλά μας βολεύει στην τσέπη.
    Αυτά είναι "τα καλά" της θεοποίησης του χρήματος"!

    Τώρα το να πουλήσει ο κτηνοτρόφος το γαλατάκι στους γείτονες είναι λίγο ουτοπικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί πρέπει πρώτα να περάσει από διάφορες επεξεργασίες που αναπτύξαμε εδώ και χρόνια, αντί του απλού σπιτικού βρασμού, και έτσι ξεφύγαμε διάφορες ασθένειες, γιατί η παραγωγή του είναι λίγο μεγάλη για να καταναλωθεί μόνο στους γείτονες, κοκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!