Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Θέλω να πληρώσω. Γίνεται?

  • Εδώ και καιρό, είχε παίξει στα μπλογκ η κατακραυγή της κρατικής τηλεόρασης. Όλοι έλεγαν πόσο άδικο είναι να πληρώνουμε την ερτ υποχρεωτικά, τη στιγμή που περισσότερο παρακολουθούμε τα ιδιωτικά κανάλια.
  • Μετά από προσεκτική παρακολούθηση κρατικών και ιδιωτικών καναλιών σε κάθε είδους εκπομπών και κατόπιν προσεκτικής σύγκρισης σε κάθε τομέα, όπως ενημέρωση ψυχαγωγία ή διαφήμιση, βγήκε το συμπέρασμα ότι την κρατική τηλεόραση τη θέλουμε και ότι πρέπει να υπάρχει, με τον ίδιο τρόπο που ενώ υπάρχουν τα ιδιωτικά ιατρεία, είναι απαραίτητο να υπάρχουν και τα δημόσια.
  • Καταρχάς, όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι χρεωκοπημένοι, και εννοώ ότι έχουν μεγάλα χρέη, οπότε η κρατική τηλεόραση δεν πρωτοτυπεί σε αυτό το θέμα.
  • Δεύτερον, παρακολουθώντας το πρόγραμμα των ιδιωτικών καναλιών, είδα ότι τα σκουπίδια τύπου τατιάνα ή αννίτα δεν είναι καθόλου καλύτερα, απλώς έχουν πιο ακριβά σκηνικά, ουσία όμως, νιξ. Θα μου πείς δεν τα πληρώνω από την τσέπη μου οπότε αλλάζω κανάλι και δεν έχω καμία άλλη υποχρέωση.
  • Έλα όμως που τα πληρώνεις!
  • Τα χρέη των σταθμών είναι αστρονομικά και είναι προς το δημόσιο. Βέβαια, ίσως πληρώνουν σε είδος, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, όμως τζάμπα δεν είναι.
  • Τρίτον, η κρατική τηλεόραση παρέχει υπηρεσίες που οι ιδιωτικοί σταθμοί δεν έχουν οικονομικό συμφέρον να καλύψουν, όπως η φθηνότερη διαφήμιση σε επιχειρηματίες, η προβολή γεγονότων που έχουν αισθητική ή πολιτιστική σημασία αλλά ίσως να μην απευθύνονται στο ευρύ, "κοινό" κοινό και η αξιοπρεπής ενημέρωση.
  • Ενημέρωση λοιπόν.....
  • Όταν έφυγαν η τσαπανίδου, ο λυριτζής και ο οικονόμου από την ετ, όλοι είπαν ότι δίκιο είχαν και ότι καλά έκαναν, πράγμα το οποίο είναι φυσικό αφού εκεί που πήγαν πληρώνονται καλύτερα, το οποίο είναι αλήθεια. Όμως δεν είναι το ίδιο από πλευράς ενημέρωσης, γιατί αλλιώς είναι να βλέπεις ειδήσεις, και αλλιώς είναι να βλέπεις ειδήσεις στις οποίες να σου πετάγονται από παντού φλασάκια προώθησης προϊόντων, ή να διακόπτει ο παρουσιαστής την εκφώνηση των ειδήσεων για να πλασάρει κάποιο καταναλωτικό αγαθό, ή να αναγκάζεται να αφιερώσει χρόνο από μία συνέντευξη για εφετζήδικα πλάνα από ελικόπτερο που όμως δεν προσφέρουν τίποτα από πλευράς ενημέρωσης. Το αν έχει κίνηση στη λεωφόρο τάδε, είναι κάτι που καλύπτεις με μία πρόταση τριών δευτερολέπτων.
  • Και μη μου πει κανείς ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι πιο αμερόληπτα, γιατί θα ξανα ανεβάσω το βίντεο με το Λοβέρδο, το μανάρι μου!
  • Για παράδειγμα, στο δελτίο του μέγκα πιάνουν ένα θέμα με πεντέξι παράθυρα ως το τέλος του δελτίου και φωνάζουν στο πρόσωπο του προσκεκλημένου, τον διακόπτουν πριν ολοκληρώσει τη φράση του ή πριν πει κάτι ουσίας. Στον αντ1 έχουν τις φανφάρες ακόμα και για την πιο απλή είδηση όπως "Ταμπάμ! Σκυλοκαυγάς στα Ντούβγενα!" ενώ για το σταρ και το αλτερ δεν θα μιλήσω καν. Είναι μία καθαρά προσωπική προτίμηση, αλλά δεν θέλω εφέ, θέλω πλήρες δελτίο και πληρέστερο από αυτό της κρατικής δεν έχω δεί.
  • Άρα, θα συμφωνήσω ότι πολλές αλλαγές πρέπει να γίνουν και ότι υπάρχει χώρος για πολλές βελτιώσεις, όχι όμως να μην πληρώνουμε και να μην έχουμε δημόσιο τηλεοπτικό οργανισμό. Η ετ3 από μόνη της αποτελεί αρκετό λόγο, αν και τελευταία το σήμα κάπως είναι.
  • Επίσης, είναι αλήθεια ότι πολλές από τις εκπομπές της ερτ δε βλέπονται, όπως εκείνο με το σπύρο παπαδόπουλο ή εκείνο με την μπήλιω, αυτό όμως είναι προσωπικό γούστο και γνωρίζω ανθρώπους που στήνονται ειδικά για αυτές ακριβώς τις εκπομπές, οπότε δεν επιμένω σε αυτό το ζήτημα.
  • Να αναβαθμιστεί, ναι.

8 σχόλια:

  1. Θα πρέπει να πληρώνουμε μόνο τηλεόραση επιπέδου! Και δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε ανομοια πράγματα δηλαδή κρατική με ιδιωτική τηλεόραση! Στην ιδιωτική ας κόψουν το λαιμό τους! Η κρατική όμως είναι αλλιώς! Όπως σε κάθε δημόσιο τομέα-επιχείρηση δεν λειτουργούν για το συμφέρον του πολίτη αλλά για το συμφέρον του ιδιώτη-κολλητού-φιλαράκου, εν προκειμένω με τους προκλητικά αμοιβόμενους δημοσιογράφους, παρουσιαστές, με τα τεράστια ποσά που κατασπαταλούνται για αποστολές στη γιουροβίζιον, για δικαιώματα αγώνων διαπλεκόμενων ομάδων κλπ κλπ κλπ...
    Όταν έχεις τέτοια τηλεόραση φυσικά και δεν θες να πληρώσεις. Είναι σα να βρεθείς σε ένα μέρος όπυ σε πιάνουν και σε δέρνουν και την επόμενη να θες να ξαναπάς! Μαζοχιστικό!
    Αλλά δεν είναι μόνο η ΕΡΤ, είναι παντού η διαπλεκόμενη κατάσταση!
    Λερναία Ύδρα!!!!!

    Αχχχ Αθηνόβιο, σε ξαναβρίσκω πολύ προβληματισμένη ε?
    :-)

    Καλημερούδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να υπάρχει η κρατική, δεν λέμε. Αλλά είναι ανάγκη να πληρώνουμε τρία κανάλια συν δεν-ξερω-γω-πόσους ραδιοφωνικούς σταθμούς; Και σαν να μην έφτανε αυτό να ιδρύουμε και κανάλι για τη Βουλή; Ωραίες ταινίες και ντοκιμαντέρ βάζει, σκέτα αριστουργήματα (μόνο μη με ρωτήσεις αν τα βλέπω) αλλά θα μπορούσαν να μπαίνουν κι αυτά στη ΝΕΤ μαζί με την ενημέρωση του Κοινοβουλίου. Αυτοί που (δεν) θα τα δουν στη Βουλή Τηλεόρασης αυτοί (δεν) θα τα δουν και στη ΝΕΤ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η κρατική τηλεόραση κατάφερε (όταν εμφανίστηκε η ιδιωτική) να γίνει ακόμα καλύτερη, ακόμα και πρώτη σε θεαματικότητα.
    Αυτό θα μπορούσε να γίνει και εδώ, ειδικά με την αγραμματοσύνη και την αθλιότητα που περιφέρεται στην ιδιωτική τηλεόραση από το πρωί μέχρι το βράδυ.
    Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα με την κρατική ΕΡΤ έχει να κάνει με τον τρόπο που ξοδεύονται τα χρήματα που εμείς πληρώνουμε. Πολύ φοβάμαι ότι ο περίφημος «δημόσιος χαρακτήρας» (τόσο της μόδας στην Ελλάδα) είναι απλά το ρουσφέτι και το πάρτυ εκατομμυρίων σε βάρος των κορόιδων που πληρώνουν τα ελλείμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να πω της ΕΡΤ το δίκαιο μιας και ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά κανάλια πρέπει να ρίξει το επίπεδο της για να είναι ανταγωνιστική. Δυστυχώς όλοι ξέρουμε ότι η ποιότητα δεν πουλάει.

    Ξέρετε πως μπορώ να μην πλωρώνω την ΕΡΤ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συγγνώμη σε όλους για την καθυστερημένη απάντηση.

    Θα συμφωνήσω με όλους σας, με εξείρεση τον φίλτατο ιωαννίσκο. Δεν πιστεύω ότι η λύση είναι να μην πληρώνουμε, αλλά το να γίνει κάποια κάθαρση και εξυγίανση, πράγμα που απαιτεί πολιτική βούληση (όπως όλα άλλωστε) αλλά και κάποια ωριμότητα από το τηλεθεάμον κοινό, δλδ να μην κολλάμε με ότι σκουπίδια μας πλασάρουν απλά και μόνο επειδή φωνάζουν δυνατότερα. Ακόμα και το γυμνό, μπορεί να είναι όμορφο και καλόγουστο, όχι κιτς και αισχρό τύπου πετρούλα αλλά σαγηνευτικό και πραγματικά όμορφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγνώμη αλλά είπα να μην πληρώνω μόνο την ΕΡΤ.

    Υπάρχει κάποιος λόγος που με αποκαλείς ιωαννίσκο; Η ερωτησή μου είναι αθώα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. από το νικνέημ σου, φίλε μου. Αν σε ενοχλεί, το σταματάω αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!