Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Ο Εγώ και Έτσι είμαι

  • Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ξεκινούν όλες τις προτάσεις τους με το "εγώ". Πολύ συχνά θα πουν κάτι που μοιάζει με το "Εγώ δεν τα σηκώνω κάτι τέτοια" ή "Εγώ ποτέ δεν...." φράσεις που από μόνες τους δεν υποδηλώνουν κάτι αλλά όταν επαναλαμβάνονται συχνά ίσως σημαίνουν μία απορρόφηση του ατόμου αυτού με τον εαυτό του. Είναι πολύ εύκολο να κρυφτεί αυτό αν για παράδειγμα, αντί να πουν "Εγώ ξέρω κάποιον που...." να ξεκινήσουν την πρότασή τους αλλιώς με κάτι σαν "Ένας συνάδελφος....". ΑΝ δεν μπορούν να το κάνουν ούτε αυτό, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν ξεπερνούν τον εγωισμό τους και ότι οι ίδιοι είναι το κέντρο του κόσμου τους.
  • Δεν είναι κι αυτό κακό από μόνο του, σε υπερβολικό βαθμό όμως μπορεί να κουράσει το περιβάλλον τους, και πόσο μπορεί κανείς να κουράσει το περιβάλλον του πριν καταλήξει μόνος. Γιατί όταν ενδιαφέρεται κάποιος τόσο πολύ για τον εαυτό του, δεν του μένει χρόνος, διάθεση και ενέργεια για να ασχοληθεί με τους συνάνθρωπούς του, δλδ τον σύντροφό του, τους φίλους του, κτλ. Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις φίλος με κάποιον που δεν ενδιαφέρεται για σένα.
  • Μία άλλη φράση που χρησιμοποιούν συχνά αυτά τα άτομα είναι το περίφημο :Έτσι είμαι και σ' όποιον αρέσω" . Αυτή η φράση, όποτε την ακούω (και δυστυχώς την έχω ακούσει αρκετές φορές) με εξοργίζει, γιατί χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για τη μη δράση. Όποιος τη λέει θέλει να μας πεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση, κι ας χτυπιέσαι όσο θέλεις εσύ. Όσο κι αν σε πληγώνει.
  • Κατά βάθος, το "Έτσι είμαι εγώ" είναι μία φράση που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του εγωισμού, όταν όλα τα επιχειρήματα έχουν καταρρεύσει. Όταν ο εγωιστής δεν έχει άλλα επιχειρήματα και είναι προφανές ότι έχει άδικο, τότε πετάει ένα "έτσι είμαι και σ' όποιον γουστάρει", σε μία τελευταία προσπάθεια να αμυνθεί, να σώσει τον εγωισμό του από την ταπείνωση μίας συγγνώμης ή έστω μίας ομολογίας. Η φράση αυτή όταν τη λέει κάποιος, σημαίνει ότι πιο πάνω από όλα είναι ο εγωισμός του, πάνω κι από εσένα, πάνω και από κάθε δίκαιο, πάνω από οποιαδήποτε λογική. Αδιαφορώ για το τι λές και για το τι νιώθεις. Δεν αλλάζω στάση γιατί έτσι είμαι και άμα γουστάρεις, αλλιώς τα μπογαλάκια σου και δρόμο. Αδιαφορώ.
  • Αν πρόκειται για ένα κοντινό πρόσωπο, τότε δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο να σου λέει κάτι τέτοιο, αλλά αν έχουμε την ψυχραιμία είναι εύκολο να ανταποδώσουμε την μπλόφα του, αποχωρώντας άμεσα. Δεν μου αρέσει, οπότε μαζεύω τα μπογαλάκια μου και δρόμο.
  • Μόνο που δεν είναι μπλόφα γιατί ακόμα και τότε ο "Εγώ" θα προτιμήσει να κόψει τη γλώσσα του και να την κάνει στιφάδο παρά να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος, και αυτό γιατί δεν σας αγαπάει, ή τουλάχιστον όχι αρκετά ώστε να υπερνικήσει τον εγωισμό του. Γιατί ΑΝ αγαπάς κάποιον, τότε δεν θες να τον βλέπεις στεναχωρημένο, αλλά αναζητείς τον τρόπο να λύσεις το κάθε ζήτημα αντί να του πείς να πάει να πνιγεί.
  • Όταν συμβεί αυτό, ο Εγώ θα απορήσει τι σας έπιασε και θα κλείσει το φάκελό σας χωρίς δεύτερη σκέψη και το ίδιο θα έπρεπε να κάνετε κι εσείς, εκτός αν η αυτοεκτίμησή σας είναι τόσο χαμηλή ώστε να δέχεστε την κακομεταχείριση σαν κάτι το φυσιολογικό.

17 σχόλια:

  1. Αααα...
    Είναι μεγάλη μάστιγα τα άτομα αυτά!
    Εκνευριστικό δεν είναι???
    Mαζί με τους ξερόλες απότελούν ακτύπητο δίδυμο!!!
    Καλησπέρες!!!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν άνθρωποι που φοράνε συναισθηματικές παρωπίδες...
    Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις και πώς να βοηθήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι όταν ερθει η μεγάλη σφαλιάρα,γιατι δεν μπορει,
    καποτε έρχεται,
    τοτε...:
    ...δε με λένε Σταύρο και κυρ Σταύρο και αφέντη τσουτσουλομύτη,
    μόνο Σταύρο με λενε,μόνο Σταύρο...,όπως τραγουδούσε ο Νιόνιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει, δεν θα διαφωνήσω πάρα πολύ,αλλά νομίζω οτι για να "φύγουμε" μετά από μία τέτοια φραση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί κάτι εξαιρετικά "σημαντικό" γιατί όλοι μας έχουμε ελαττώματα και δεν αξίζει να χαλάμε σχέσεις επειδή κάποιος ειναι ακόμα-ακομα εγωπαθής. Ισως το να απομακρυνθούμε για λίγο χρόνο είναι το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κικοψ
    υποθέτω όλοι έχουμε το κουσούρι μας και όλοι βρίσκουμε τον εαυτό μας σημαντικό. Η υπερβολή είναι που ενοχλεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Jason
    όντως δεν ξέρεις τι να κάνεις με αυτές τις προσωπικότητες μερικές φορές.

    Να σημειώσω ότι πολλές φορές πρόκειται για ευφυή άτομα με εξαιρετικά χαρίσματα, πολύ γοητευτικά που λυπόμαστε να αποχωριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. VaD
    οι σφαλιάρες είναι για όλους, τσουτσουνομύτηδες ή όχι. Άμα έρθει, πάντα μπορείς να ρίξεις το φταίξιμο σε κάποιον ή κάτι άλλο, όπως τον καιρό, τη δυσμενή οικονομική συγκυρία ή γρίπη των χοίρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. NdN
    όντως, το να καταστρέψεις μία σχέση μόνο για ένα ελάττωμα είναι υπερβολικό.

    Μπορεί όμως κάποιος να αναγνωρίσει τα σημάδια και να κανονίσει αναλόγως την πορεία του, ίσως να κρατήσει μία απόσταση ασφαλείας ή να κάνει μία καλη εξήγηση ή ακόμα και να ανταποδώσει με το ίδιο νόμισμα. Αυτό το τελευταίο δεν καθόλου παραγωγικό σαν τακτική όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καιρός να αφήσουμε τους εγωισμούς και να κοιτάξουμε λίγο τον εαυτό μας.
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όχι πουλάκι μου, σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε. Διότι καλή μου, πρέπει να δεχόμαστε τους φίλους μας με τα ελαττώματά τους. Αν θέλουμε να αλλάξουν για να μας αρέσουν, τότε μάλλον δεν θέλουμε φίλους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Abban

    έχεις δίκιο. Αλλά μιλάω για την περίπτωση που οι πράξεις του ενός προξενούν θυμό ή αναστάτωση στον άλλον. Σε περίπτωση διαφωνίας δηλαδής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. δεν έχει σημασία ποιός έχει δίκιο, αλλά αν τελικά θα το συζητήσουν ή αν ο καθένας τραβήξει μία γραμμή και βγάλει την ουρά του απ'έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οπότε ποιός είναι αυτός που "δεν αλλάζει";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χαχαχαχα

    αυτός που δεν αλάζει, για εμένα, σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία πάντα, είναι αυτός που αρνείται να συζητήσει, άσχετα με το αν έχει δίκιο ή άδικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αααα!
    Να το συζητήσουμε τότε να δούμε αν έχεις άδικο :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τι πίνεις?


    εγώ χαμομηλάκι για την ίωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!