Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Οικολόγος Πολιτικός και Πολίτης

  • Έχοντας ακούσει και διαβάσει κάμποσα για την πρόταση και την άρνηση, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι συνεργασίες στην Ελλάδα σπάνια έχουν καλό τέλος, οδηγήθηκα στον εξής συλλογισμό.
  • Το περιβάλλον είναι ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει τα κοινά σε όλα τα επίπεδα, από την παραγωγή , την οικονομία και το εμπόριο μέχρι ίσως και την εξωτερική πολιτική, άρα δεν πρόκειται για ένα επιμέρους δευτερεύον πρόβλημα αλλά για θεμελιώδες ζήτημα που βρίσκεται στη βάση της ανάπτυξης, μιας και η ανάπτυξη σχετίζεται άμεσα με τη γη και το χώμα και το νερό. Γεωργία, τουρισμός...
  • Ίσως λοιπόν, το καλύτερο θα ήταν να συσταθεί ένας φορέας που να είναι αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, ένας φορέας ανεξάρτητος, αυτόνομος και αυτοδύναμος, που να μην περνά από την ύπαρξη στην ανυπαρξία ανάλογα με τις αλλαγές κυβερνήσεων, αλλά να υπάρχει πάντα, όπως το ικα ή η πυροσβεστική ή το λιμενικό. Ένας οργανισμός που θα συγκεντρώσει όλα τα παρακλάδια που υπάρχουν διάσπαρτα δεξιά κι αριστερά σε ένα σώμα: διαχειρισμός απόβλητων, ρύπανση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έρευνα , ανάπτυξη και πως όλα αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους.
  • Ένας οργανισμός που να συνεργάζεται με κάθε υπουργείο, που να επιβλέπει τις μελέτες και τις κατασκευές των έργων και να έχει την ισχύ να αναστέλλει εργασίες που κρίνονται αντιπεριβαλλοντικές. Ένας φορέας που θα έχει συνολική εικόνα για το τι συμβαίνει στα χώματα και τα ύδατα της χώρας, που θα κρατά αρχεία και στατιστικές, που θα συνεργάζεται με τα ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων, που θα έχει ισχυρό λόγο, που θα έχει την ισχύ να επιβάλλει κυρώσεις. Ένας φορέας που θα αποτελείται από επιστήμονες και όχι πολιτικούς από εσωτερικό και εξωτερικό, που θα ανταλλάσσει στοιχεία με άλλες παρόμοιες οργανώσεις του εξωτερικού και, εν τέλει, θα συνεχίζει τη δράση του όποια κυβέρνηση κι αν έχει την εξουσία σε κάθε χρονική περίοδο. Όχι υπουργείο, αλλά οργανισμός.
  • Η ύπαρξη κόμματος οικολόγων είναι άκυρη, όπως θα ήταν η ύπαρξη κόμματος γιατρών ή τουριστικών υπαλλήλων: είναι τόσο σημαντικό που απλά δεν πρέπει να σχετίζεται με ή να εξαρτάται από την πολιτική.

10 σχόλια:

  1. Πραγματικά, ανάρτηση που γεννά συζήτηση..

    Τα θέματα που αφορούν τις κοινωνίες τα ανάγουμε στην πολιτική, και στους πολιτικούς. Το ΙΚΑ δεν αλλάζει τα ασφαλιστικά νομοσχέδια. Ούτε το λιμενικό την μεταναστευτική πολιτική.
    Αν θέλαμε για παράδειγμα όσοι ξοδεύουν νερό στο σπίτι τους κάτω από ένα όριο να μην πληρώνουν καθόλου, ενώ όσοι το σπαταλούν να πληρώνουν υπερβολικά, αυτό δεν μπορεί να το πει ο επιστήμονας. Αυτός μπορεί να δείξει το πρόβλημα (οτο τελειώνει το νερό πχ).
    Οι λύσεις, περνούν από νόμους, οφείλουν να λάβουν υπόψιν τους παράπλευρες απώλειες, κοινωνικές συνθήκες κλπ κλπ, επομένως είναι ζήτημα πολιτικής κι όχι ενός ιδρύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν έπιανε τόπο ένς τέτοιος οργανισμός ή όχι, αλλά ξέρω πως οι προτάσεις δημιουργούν σκέψη και λύσεις!
    Το θέμα είναι τι γίνεται όταν δεν υπάρχουν προτάσεις και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις!
    Πάντως ευελπιστώ (ή θέλω να εθελοτυφλώ) πως κάτι διαφορετικό θα γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ και με τους δύο παραπάνω και προσθέτω ότι τα πεδία που καλείται να καλύψει αυτός ο οργανισμός είναι πάρα μα πάρα πολλά και συγχέονται με τα αντίστοιχα πεδία άλλων υπουργείων ή οργανισμών πράγμα που θα οδηγούσε σε σύγχυση ή ο ένας θα ρίχνει την αρμοδιότητα στον άλλον μπαλάκι...τους ξέρουμε δα τους Έλληνες---
    σαν ιδέα είναι καλή αλλά στην πράξη θέλει πολύ σχεδιασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άμπαν
    Αυτό αληθεύει, όμως μέρος των υποδομών υπάρχει ήδη. Άλλωστε, ήδη γίνονται έρευνες, σωστά? Δε νομίζω ότι χρειάζεται τόσο πολλή δημιουργία όσο συμμάζεμα των ήδη υπαρχοντων εργασιών σε έναν φορέα, για αρχή. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ήδη γίνονται κάποιες προσπάθειες για ανακύκλωση και πηγές ενέργειας (αν και σε πρωτόγονο στάδιο από όσο γνωρίζω) οι οποίες όμως σκοντάφτουν στις κομματικές ειρωνίες της τύχης ξανά και ξανά. Αν αποδεσμευτούν από την πολιτική, ίσως να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα.

    Τι λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θανάσης Ξ.

    Κοίτα, ούτε και το ικα ή η πυροσβεστική είναι απόλυτα ανεξάρτητα από το κράτος. Ζουν από το κράτος και το υπηρετούν, αλλά δεν διαλύονται με κάθε αλλαγή κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία συνέχεια στη δράση και στο αποτέλεσμα αυτών των οργανισμών που τους επιτρέπει να βελτιώνονται με τον καιρό και να διδάσκονται από τα λάθη τους.

    Σε αυτό το σημείο νιώθω την ανάγκη να επισημάνω ότι δε με χτύπησε κανένας στο κεφάλι, απλά το ικα και η πυροσβεστική μερικές φορές κάνουν και μερικά καλά πράγματα για τους απλούς ανθρώπους και ότι αν δεν υπήρχαν οι διεφθαρμένοι επάνω, φρονώ ότι θα ήταν ακόμη καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κικοπ

    υποτιμάς τον εαυτό σου αν θεωρείς ότι δεν υπάρχει ελπίδα.
    Ψάξε κι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χριστέο

    και αυτό αληθεύει.
    Και σε εσένα όμως θα πω άλλο ένα "όμως".

    Ούτως ή άλλως η συνεργασία υπάρχει. Το υπουργείο εργασίας πχ συνεργάζετι με αυτό των οικονομικών, το οποίο έχει άμεση σχέση με το υπ. αγροτικής ανάπτυξης, και επηρεάζει τα πάντα, από την κοινωνική ασφάλιση μέχρι το κόστος της ντομάτας. Όλα αλληλένδετα είναι.

    Ακριβώς για αυτό υπάρχουν οι κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χααααχαχα
    Μάλλον δεν έπιασες την "ξανθοπούλεια" έκφραση.
    Είναι πολλά τα λεφτά που φέρνει η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος.
    Είναι πολλά τα κέρδη που θα χαθούν αν υποτεθεί ότι εφαρμόζεται βιώσιμη πολιτική.
    Δεν είναι θέμα φορέα. Είναι θέμα ολοκληρωτικής αλλαγής του μοντέλου δραστηριοποίησης του ανθρώπου.
    Μέχρι τότε, βαυκαλιζόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ίσως, εκμεταλλευόμενοι την ελληνική ιδιοσυγκρασία, να καταφέρναμε να επιβάλλουμε πράσινη νοοτροπία εαν την ποινικοποιούσαμε. Όπως

    τότε με τις πατάτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!