Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Σκέφτομαι τα Αρχαία

Αν τα Ελληνικά μάρμαρα επιστρέψουν στην Ακρόπολη, τότε ίσως αυτό αποτελέσει αφορμή και προηγούμενο για να διεκδικήσουν κι άλλοι λαοί αντικείμενά τους που βρίσκονται σε μουσεία που δεν θα έπρεπε. Ένας σκελετός δεινόσαυρου, πχ που ανακαλύφθηκε στην Κίνα, γιατί να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη? Φυσικά και υπάρχουν θέματα όπως η ύπαρξη υποδομών στις πατρίδες των αρχαιοτήτων και η μελέτη των αντικειμένων, αλλά σίγουρα οι επιστήμονες-μελετητές ούτως ή άλλως έχουν τα συχνά ταξίδια στο πρόγραμμά τους. Ή όχι? δεν ξέρω. Επίσης δεν γνωρίζω αν έχει γίνει τόσο μεγάλη μετακίνηση από άλλο μνημείο. Ίσως από την Αίγυπτο.

3 σχόλια:

  1. ακριβώς για αυτόν το λόγο δε θα επιστρεψουν τα μάρμαρα πίσω, φιλενάδα.
    γιατί μετά πολλά μουσεία θα αδειάσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι είναι όπως τα λες. Αν επιστραφεί κάτι πίσω τότε και πολλές ακόμα χώρες θα διεκδικήσουν την επιστροφή των μνημείων τους. Επομένως δεν θα επιστραφούν ποτέ. Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης τα υπόλοιπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω πως τίθεται εντελώς λάθος το ζήτημα.
    Τα αρχαία δεν είναι "ελληνικά", με την έννοια της ιδιοκτησίας όπως την ορίζει ο άνθρωπος σήμερα.

    Τα μάρμαρα αυτά όμως ανήκουν στον Παρθενώνα και στην ακρόπολη. Ούτε στους έλληνες και ούτε στους άγγλους.

    Αν λοιπόν η ύπαρξη της ακρόπολης ως μνημείο, αναγνωρίζεται απ' όλον τον κόσμο, δικαίως ο κόσμος αναγνωρίζει και το "ιδιοκτησιακό" καθεστώς των μαρμάρων, ως τμήματα του μνημείου. Δικαίως λοιπόν ο πνευματικός κόσμος ζητά την "επανένωση" των τμημάτων του μνημείου.

    Χωρίς εθνικιστικές, αλλά ούτε και καμία άλλη αλαζονική ιδιοκτησιακή έπαρση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!