Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Οδηγός Διαχείρησης Δικτατόρισσας

  • Μία γυναίκα γίνεται δικτατόρισσα είτε από μόνη της, λόγω κάποιας ορμόνης ή κάποιου αδένα ή ανατροφής, είτε λόγω ανεπαρκούς συντρόφου. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους άντρες αλλά οι γυναίκες στιγματίζονται ως μέγαιρες ενώ ένας άντρας με τα ίδια χαρακτηριστικά δέχεται λιγότερη κριτική, ή ίσως θεωρηθεί από τον περίγυρο δυναμικός και πετυχημένος. Σε μία οικογένεια όμως, η ύπαρξη δικτατόρισσας μπορεί να οδηγήσει σε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.
  • Καταρχάς, δικτατόρισσα γίνεται μία γυναίκα (αν δεν ισχύει παθολογικό, ορμονικό ή άλλο σωματικό πρόβλημα) όταν ο σύντροφός της είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο απών. Μπορεί όντως να λείπει από το σπίτι για πολλούς λόγους ή να είναι τόσο άβουλος ώστε όλες οι ευθύνες να βαραίνουν τη σύζυγο/μητέρα. Σε αυτή την περίπτωση η δικτατόρισσα θα νιώσει ότι όλα γίνονται σωστά μόνο όταν τα κάνει η ίδια και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να βοηθήσει ούτε να εισχωρήσει σε αυτό που θεωρεί δική της δικαιοδοσία ούτε καν την έκφραση αντίθετης γνώμης. Είτε με διαρκή γκρίνια και κλάψα είτε με φωνή και βία, θα γίνεται αυτό που λέει εκείνη. Ο άβουλος άντρας τότε θα ακολουθεί οτιδήποτε διατάξει εκείνη και μετά αποσυρθεί περιμένοντας την επόμενη διαταγή αδρανής. Έτσι η δικτατόρισσα θα χάσει κάθε εκτίμηση και σεβασμό σε αυτόν, ενισχύοντας την κυριαρχικότητά της σε έναν φαύλο κύκλο πόνου και παρεξηγήσεων. Αργότερα, αν αφήσει ο σύντροφος να εξελιχθεί το φαινόμενο, η δικτατόρισσα δεν θα έχει σταματημό. Θεωρώντας ότι μόνο εκείνη μπορεί να έχει δίκιο, μετά από χρόνια μοναξιάς στην "κορυφή" της οικογένειας, θα αμφισβητήσει την κρίση των πάντων, των παιδιών της που θα έχουν ενηλικιωθεί, του γιατρού της, των φίλων της και φυσικά του συντρόφου της, αν αυτός δεν έχει πάρει των ομματιών του. Δεν το θέλετε αυτό, είτε είστε άντρας είτε είστε γυναίκα, γιατί αυτό το παιχνίδι καταλήγει σε πολλή μοναξιά και πικρία, πάντα.
  • Τι να κάνετε αν είστε η γυναίκα: Χαλαρώστε. Μερικές φορές είναι σημαντικότερο να διατηρηθεί η καλή σχέση με τα μέλη της οικογένειας από το να μπούν τα πράγματα στη θέση τους, κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Ο μόνος τρόπος να πάρει πρωτοβουλία ο σύντροφός σας είναι να κάνετε εσείς ένα βήμα πίσω. Τις πρώτες φορές θα τα μπερδέψει και θα κάνει λάθη, ή έτσι θα νομίζετε εσείς. ΜΗΝ γκρινιάξετε, ΜΗΝ εντοπίσετε το κάθε λάθος του, ΜΗΝ τον στραβοκοιτάξετε, ΜΗΝ του δείξετε τον δικό σας τρόπο. Αφήστε τον να έχει λόγο μέσα στο σπίτι, και κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνει εκείνος με τον τρόπο του και όχι εσείς. Είναι και δικό του το σπίτι! Αφήστε τον, όσο κι αν η αγχώδης φύση σας εξεγείρεται για τις λεπτομέρειες. Η οικογένεια είναι και δική του. Ζητήστε τη γνώμη του ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ. Στην αρχή, από συνήθεια , θα ρίχνει σε εσάς το μπαλάκι της τελικής απόφασης αλλά αν κάνετε το δικό του μερικές φορές (έστω και κόντρα στην δική σας κρίση) στο τέλος θα έχετε έναν πραγματικό σύντροφο, να σας καταλαβαίνει και να σας στηρίζει και να σας ζεσταίνει, αντί για ένα ανδρείκελο, ένα έπιπλο στην ουσία. Και θα γλιτώσετε το στιγματισμό (μέγαιρα) .
  • Τί να κάνετε αν είστε άντρας: Αναλάβετε δράση. Μάθετε που είναι οι πετσέτες, βάλτε μόνοι σας τα άπλυτά σας στον κάδο, βγάλτε τα σκουπίδια έξω χωρίς να σας το ζητήσει. Έτσι δεν θα είστε ο υποτακτικός της αλλά θα ενεργείτε με δική σας πρωτοβουλία, θα είστε κύριος του εαυτού σας. Βγείτε από την αδιαφορία. Ο αδιάφορος άνδρας είναι ο άνδρας που δεν αγαπάει. Αν αγαπάτε αυτό που έχετε με αυτή τη γυναίκα, τότε θα το παλέψετε. Φέρτε της αντίρρηση, πείτε τη γνώμη σας όταν θεωρείτε ότι το παρακάνει εις βάρος του καλού της οικογένειας, όχι για να την αποστομώσετε και να τη βάλετε στη θέση της αλλά με την έγνοια να γίνει ότι είναι καλύτερο για όλους. Ακούστε την, συζητήστε μαζί της για ότι σας απασχολεί, όλα όσα σας απασχολούν, δεχθείτε ότι σας φαίνεται σωστό, εκφράστε τις αντιρρήσεις και τα επιχειρήματά σας όταν διαφωνείτε. Η δικτατόρισσα θα θυμώσει και σίγουρα θα ανεβάσει τους τόνους, οδηγώντας τη συζήτηση σε τσακωμό. Μην υποχωρήσετε αλλά ούτε να παρασυρθείτε στον καυγά. Δώστε της να καταλάβει την λογική αυτού που λέτε ήρεμα αλλά ανυποχώρητα, όταν πιστεύετε ότι εσείς έχετε δίκιο. Και να είστε παρών όταν βρίσκεστε σπίτι, να συμμετέχετε στα δρώμενα ενεργά. Καθήστε να δείτε το ποδόσφαιρό σας αφού λυθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν. ΜΗΝ την αφήσετε να τα βγάζει πέρα μόνη της: είναι σίγουρα ικανή να ανταπεξέλθει αλλά θα απογοητευθεί τρομερά από την αδιαφορία ή ανικανότητά σας. ΠΡΕΠΕΙ να είστε ικανός. Θα αντισταθεί σθεναρά. Δεν θα συνεργαστεί καθόλου γιατί θα νιώσει ότι χάνει την εξουσία της και ότι αν αφεθεί στη φροντίδα σας θα χάσει τον έλεγχο με αποτέλεσμα να πάνε όλα στραβά, ότι δεν θα υπάρχει κανείς να κάνει όσα πρέπει να γίνουν. Επιμείνετε και θα κερδίσετε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της.
  • Και οι δύο: Να θυμάστε ότι όλα είναι αντιμετωπίσιμα. Μην δεχθείτε τίποτα ως τελεσίδικο και μη-αναστρέψιμο. Μην μπείτε στο παιχίδι της εξουσίας και μην φτάνετε στα άκρα.

5 σχόλια:

  1. Πολύ σοφό και αληθινό και μάλιστα προερχόμενο από μια "εν δυνάμει δικτατόρισσα",μια κυρία...

    Θέλει θάρρος να παραδέχεται κανείς τα ελαττώματά του(ή του φύλου του,έστω...)και οι περισσότερες που ξέρω είναι πολύ απασχολημένες..να διευθύνουν το σπίτι με τα παιδιά+1
    (τον σύζυγο,που είτε λόγω αδιαφορίας ή συνηθέστερα προς εξασφάλιση μιας επίφασης ηρεμίας έχει εκχωρήσει όλες τις αρμοδιότητες του στο..ισχυρό φύλο)

    Ειδικά εμένα το κείμενο με άγγιξε πολύ,καθώς οι συνθήκες το έφεραν,ώστε να γίνει αναγκαία η αναζήτηση ενός καλύτερου σημείου ισορροπίας στο σπίτι.
    Την καληνύχτα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τετράγωνος λογικός
    (μου αρέσει να ξέρω τα μικρά ονόματα των φίλων μου. Αν δεν έχεις κάποιο θέμα κι αν δε σε πειράζει, πες το)

    δυστυχώς, όλες ίδιες είμαστε και όλοι ίδιοι είστε.
    :)
    :)
    δεν είναι κακό, έτσι είναι η ζωή. Η υπερβολή και η κακοπέραση είναι δυσάρεστες στην προσωπική και οικογενειακή διαβίωση και μας κάνουν να ξεχνάμε τα καλά που έχει ο σύντροφός μας. Αν τα θυμίζουμε στον εαυτό μας, ξανα-αγαπάμε τον άνθρωπό μας και ξεπερνάμε τις κακοτοπιές. Αυτή είναι η θεωρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπονοείς πως υπάρχει γυναίκα που θα παραδεχθεί πως ένας άντρας μπορεί να κάνει κάτι εξ ίσου καλά με αυτή (δεν λέω καν καλύτερα!)
    Να μου τη γνωρίσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έχεις δίκιο πάλι, άμπαν.
    είναι όμως δυνατόν με διπλωματικότητα και υπομονή από την πλευρά του άντρα να γίνει και αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον καιρό που ζούσε ο Ιώβ; Μπορεί! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!