Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Νεος Γενναίος Ηγέτης

  • Στο παρελθόν, ένας ηγέτης έπρεπε να έχει με το μέρος του την κοινή γνώμη, δηλαδή τους πολίτες, για να εξασφαλίσει την εξουσία του. Μιας και το πετύχαινε αυτό, τότε μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για οποιονδήποτε σκοπό ήθελε, ως πολεμιστές στα στρατεύματα, ως εργάτες της γης, ως οτιδήποτε εξυπηρετούσε την κάθε συγκυρία ή σκοπιμότητα. Για να το κάνει αυτό ο ηγέτης χρησιμοποιούσε την ηθική, τη θρησκεία τον πατριωτισμό, τα ιδανικά, τα φρονήματα. Ως εκεί είχαν νόημα οι επαναστάσεις.
  • Μέσα στον τελευταίο αιώνα ο ηγέτης πέρασε στο επόμενο στάδιο. Δίνοντας κάτι στον πολίτη ώστε να είναι ευχαριστημένος, κάνεις κι εσύ τη δουλειά σου ανενόχλητος. Ο πολίτης που περνά καλά, δεν φέρνει αντιρρήσεις για να μην χάσει αυτά που έχει. Και σε σχέση με το παρελθόν ή τις υπανάπτυκτες περιοχές, δεν είναι καθόλου λίγα, ειδικά αν σκεφτείς ότι μέχρι πριν από 100 χρόνια ο απλός, μη πλούσιος άνθρωπος δεν είχε στο σπίτι του τροφή, βιβλία, κορνίζες, τουαλέτα ή βρύση, και ούτε καν παράθυρα μερικές φορές. Παιδεία και εργασιακά δικαιώματα είναι ακόμα δύο από τα βραβεία του καλού πολίτη που μπαίνει στον παράδεισο του συστήματος.
  • Όμως αυτό δεν αρέσει στον ηγέτη γιατί είναι χρονοβόρο, πολυδάπανο, σκέτος μπελάς. Μόλις ικανοποιήσεις τη μία ομάδα, τσούπ, ξεπετιέται η άλλη. Η οργάνωση που απαιτείται για να διατηρήσεις ένα σύστημα που να προβλέπει για όλους δεν συμφέρει τον ηγέτη που θέλει να καταχραστεί όσα το δυνατόν περισσότερα με τη λιγότερη δυνατή σκοτούρα. Περνάει λοιπόν στο επόμενο στάδιο. Δεν ξέρω αν είναι απλώς μια εντύπωση, αλλά όπως φαίνεται έτσι είναι.
  • Ο ηγέτης δίνει στον πολίτη απόλυτη ελευθερία λόγου και έκφρασης. Οι ομοφυλόφιλοι, οι άθεοι, οι ριζοσπάστες, οι αναρχικοί, οι υποστηρικτές της Εξέλιξης, οι υποστηρικτές της θεϊκής δημιουργίας, οι μετριοπαθείς, οι ακραίοι, οι συνειδητοποιημένοι και οι απολιτίκ, όλοι μπορούν να λένε ότι θέλουν. Θέλεις να απεργήσεις? Τέλεια, είναι δικαίωμά σου, τράβα μπροστά. Θέλεις να διαβάζεις βιβλία με αρχαίες σοφίες και να τις αποκαλύπτεις με αποτροπιασμό στο κοινό? Κανένα πρόβλημα. Θες να διαδηλώσεις για να σταματήσει ο πόλεμος στην Παλαιστίνη? Θέλεις να βάλεις την υπογραφή σου σε όλες τις ομάδες που μάχονται την παιδική κακοποίηση? Θέλεις να αποκαλύψεις ένα σκανδαλώδες σκάνδαλο για τον τάδε υπουργό? Κάντο, θα έχει ενδιαφέρον! Έχεις καταλάβει τι κουμάσια σε κυβερνούν και αγανακτείς? Πέστα παιδί μου να ξεσκάσεις! Αφήνει λοιπόν ο ηγέτης τον απλό κόσμο να αλληλοσπαράζεται με ψευδο-ζητήματα κάθε είδους, πολιτικά, ιδεολογικά, συνδικαλιστικά, ξέροντας ότι όταν τελειώσει ο καυγάς ή η συζήτηση, ο πολίτης θα ξαναγυρίσει στο ίδιο σύστημα που έχει συνηθίσει, έχοντας ξεδώσει, έχοντας διοχετεύσει την οργή του σε κάτι που μόνο αποτέλεσμα έχει την εκτόνωση της αγανάκτησης και τίποτα άλλο. Φροντίζει μόνο να μην ανεβαίνουν πολύ οι τόνοι και αν παραζεσταθούν τα αίματα, ρίχνει και μία δύναμη καταστολής και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Θέλεις να ψηφίσεις οικολόγους? Μπράβο παληκάρι μου, μπράβο λεβέντη μου!
  • Με αυτό τον τρόπο, η συναίνεση της πλειοψηφείας δεν είναι καθόλου απαραίτητη και μπορεί ο ηγέτης να κάνει ότι θέλει, αφού μάλιστα, όντας σε θέση ισχύος, έχει δέσει πισθάγκωνα τον πολίτη με νόμους ώστε αν παρεκτραπεί να το πληρώσει πολύ ακριβά.
  • Ίσως να είναι και η ιδέα μου αλλά μπορεί κάποιος να μου πει αν οποιαδήποτε διαδήλωση διαμαρτυρίας τα τελευταία χρόνια άλλαξε κάτι πραγματικά? Ή μήπως πρόκειται για μία νέου τύπου χούντα, όπου έχεις μεν απόλυτη ελευθερία λόγου και πράξης αλλά στα μύδια μας και εμείς θα αλλάξουμε το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και τις φορολογίες όσο κι αν χτυπιέσαι και τρέχα μετά να πείς ότι έχεις δίκιο και σε αδικήσανε? Τι άλλαξε στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια? Γιατί δεν πάμε σε εκλογές αφού όλοι το ζητάνε? Αφού έχει ήδη πέσει, αφού έχει ήδη φάει τον άμπακο, γιατί δεν κάνει στην άκρη να πάρει κι άλλος σειρά?

18 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία επισήμανση!
    Το ίδιο αναρωτιόμουν κι εγώ!
    Έχουμε όλες τις ελευθερίες του κόσμου και στο τέλος είμαστε δεμένοι πισθάγκωνα!! Έτσι αισθάνομαι!
    Τι κι αν μπορούμε να μιλάμε, να διαδηλώνουμε, να βρίζουμε, να χτυπάμε, να καταστρέφουμε αναίτια, και γενικά να κάνει ο καθένας ό,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι, στο τέλος είμαστε πιο δέσμιοι παρά ποτέ στο άρμα της φτώχιας, της ανεργίας, της διαφθοράς, της ατιμωρησίας, της εξαθλίωσης!!
    Τίποτε δεν άλλαξε την τελευταία 20ετία τελικά! τουλάχιστον προς το καλύτερο, γιατί προς το χειρότερο μπορεί και ν' άλλαξε!
    Τώρα γιατί δεν πάνε σε εκλογές;;
    Τι να πω;; Η απληστία δεν έχει όρια @φίλη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ σε όλα. Και καταλήγω ότι ακριβώς για τους λόγους που αναφέρεις, σήμερα δεν κάνει κουμάντο κανένας ηγέτης, αλλά κάποιοι μάνατζερ.Όλη αυτή η διαδικασία που περιγράφεις είναι management, διαχείριση κόσμου.
    Και αυτό το κάνουν τα διάφορα τεχνοκρατικά επιτελεία που αποτελούν το πολιτικοοικονομικό σύστημα.Δεν είναι ένας, δεν είναι καν σε συνεννόηση μεταξύ τους.Αλλά δεν θα μπορούσαν να δρούν πιο συντονισμένα γιατί ακολουθούν την ίδια παράμετρο : το κέρδος.
    Και για αυτό είναι και ανελέητα.Γιατί είναι απρόσωπα.Αν σε κυβερνούσε ο Κόκκαλης μόνος του, θα είχες μια ελπίδα να σε λυπηθεί (λέμε τώρα...).
    Πάντως διαφωνώ με το ότι μια κινητοποίηση δεν πιάνει τόπο. Απλά μην περιμένεις να δεις το αποτέλεσμα την άλλη μέρα. Όμως όλο αυτό το σύστημα στηρίζεται στο μοναδικό πράγμα που αποτελεί βάση της εξουσίας (όπως είπες κι εσύ) εδώ και χρόνια : τη μάζα, το λαό. Και αυτό δεν συνειδητοποιούμε :η πορεία που κάνει ο αγρότης δεν έχει νόημα γιατι οι υπόλοιποι 9.000.000 Έλληνες είναι στ αρχ****δια τους.
    Έτσι ήταν πάντα! Μόνο ενωμένοι είμαστε δυνατοί (και μάλιστα με τη μοναδική έννοια του όρου).Το θέμα είναι μέσα στον ατομικισμό που μας έχουν ρίξει ή έχουμε πέσει, τι πρέπει να γίνει για να ενωθούμε.Μην ξεχνάμε τις κλασσικές έννοιες :ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ , ΦΩΝΗ ΘΕΟΥ!" Και νομίζω ότι μια τέτοια διαδικασία συσπείρωσης απαιτεί ακριβώς αυτό που είπες : έναν ηγέτη.Έτσι και γίνει αυτό ,...ποιός είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε!
    (Προσοχή : δεν μιλάω για τον Τσιπρα :-))))))).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μαριάννα
    μερικές φορές αναρωτιέμαι αν έτσι ήταν πάντα ή αν αυτό είναι πράγματι καινούριο φρούτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mάλλον καινούριο φρούτο μου μοιάζει!
    Τέτοιο ξεχαρβάλωμα για το τίποτε δεν έχει ξαναγίνει νομίζω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. επαναλαμβάνω :
    αλλο ηγέτης, άλλο μάνατζερ.
    το τι ειναι ηγέτης και πως λειτουργεί, δεν το καθορίζει κάποιος ούτε αλλάζει.
    Ηγέτης (σύμφωνα με τους σοφούς και τις γραφές που μπορείς να αναζητήσεις και να επαληθεύσεις) είναι και ήταν ένας συγκεκριμένος όρος.
    Συνδέεται κυρίως με τους όρους στόχος, όραμα, σκοπός και καθοδήγηση.
    Εσύ μιλάς για τρόπους διακυβέρνησης και διαχείρισης μαζών.
    Επίσης μην γίνεσαι μηδενίστρια.
    Υπάρχει πολύς κόσμος που κάνει πραγματικά καλό μέσα από εράνους, κοινωφελείς εργασίες, κλπ.
    Αν δεν εμπλακείς πραγματικά με αυτά δεν μπορείς να ξέρεις τι πραγματικά παίζει (όπως και με όλα τα πράγματα).
    Κατα τα άλλα συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν άλλαξε τίποτε. Αυτό που λείπει όμως είναι η κοινωνική συνοχή.
    Όσο για ηγέτες... δεν υπάρχουν, μας κυβερνούν "διαχειριστές".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μία παρατήρηση. Λες στο κείμενο πως πριν από 100 χρόνια οι άνθρωποι δεν είχαμε νερό και πολλά άλλα. Αυτό ισχύει ακόμα και στην εποχή μας. Για παράδειγμα: οι γονείς της γραμματέας στην εταιρία που δουλεύω δεν έχουν θέρμανση. Φυσικά είναι εξαίρεση αλλά υπαρκτή :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Darthir said:
    Όσο για ηγέτες... δεν υπάρχουν, μας κυβερνούν "διαχειριστές".

    ----

    Συμφωνώ και επαυξάνω. Αυτό όμως δεν είναι κακό. Σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα έχει ενηλιωθεί.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. doctor,
    συμφωνώ ότι δεν είναι κακό, αν μιλάμε για διακυβέρνηση (βλ πχ Σουηδία).
    Η κατάσταση της χώρας όμως μάλλον απαιτεί ηγεσία πλέον....
    (ΠΡΟΣΟΧΗ : ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΧΟΥΝΤΑ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ πάλι δεν είμαι γενικότερα "της διαχείρησης"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. σωστά : και δεν είμαι και της διαχείρησης...(εδώ εννοώ και τη χούντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μα το Δια, θα έπρεπε να είναι διαχειριστές. Να διαχειρίζονται κρίσεις και εθνικά θέματα και τα τρέχοντα ζητήματα για το "τρέξιμο" μίας χώρας.

    αδερφέ
    και ο άμπανος με έχει αποκαλέσει μηδενίστρια(ή κυνική, κάτι τέτοιο) οπότε είστε πλειοψηφεία. Προς υπεράσπισή μου όμως έχω να πώ ότι κρίνω από αυτά που βλέπω.

    για το θέμα της συνοχής...η συνοχή δε νομίζω ότι μας λείπει. Οι δεσμοί στη χώρα μας είναι πολύ ισχυροί. Πιστεύω στην οργάνωση και στην εκ των άνω ανάληψη ευθυνών υπό την έννοια ότι αυτοί που κατέχουν αξιώματα είναι μάλλον πιο μορφωμένοι και έχουν την εξουσία να επιβάλλουν νόμους. Βέβαια πρέπει και τα άτομα συμπεριλαμβανομένου και του κάθε αναλφάβητου χειρωνάκτη, να εφαρμόσει και να ακολουθήσει τη ρότα που χαράζουν οι καπεταναίοι.

    Αν οι καπεταναίοι κάνουν ότι τους καπνίσει, τότε και το πλήρωμα θα ακολουθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γιατρέ
    μου άρεσε αυτό που είπες για την ενηλικίωση του εκλογικού σώματος. Αν σε κάποιους δεν αρέσει ηο όρος διαχειριστές ίσως η λέξη διεκπεραιωτές να είναι πιο κατάλληλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κυνική παρακαλώ... :)

    Ναι, ευτυχώς που κυβερνώμαστε από διαχειριστές για να παίρνουν κοντόφθαλμες αποφάσεις κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι αντί να κάνουν τομές και να βελτιώνουν το σύστημα.

    Βλέπεις οι "διαχειριστές" έχουν το κακό να είναι προσκολλημένοι στο σύστημα που υπηρετούν, αντί να το διορθώνουν. Είναι η χείριστη μορφή συντηρητικής εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. κοίτα, υπάρχουν συστήματα και συσυστήματα.

    το σύστημα υγείας, παιδείας και όλα τα επιμέρους συστήματα αποτελούν μέρος του συστήματος το οποίο λειτουργεί με βάση το χρηματικό συμφέρον και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο ηγέτης - διεκπεραιωτής - διαχειριστής θα κάνει οτι καλύτερο (ή ότι πιο συμφέρον) μπορεί.

    και μέσα σε ΑΥΤΟ το πλαίσιο, ο πολίτης και ο ηγέτης έχουν ο ένας το βλέμμα του στον άλλον, φροντίζοντας να τηρούνται κάποια όρια. Έτσι όπως είμαστε τώρα, ό ένας επικαλείται τα χάλια του άλλου και όλοι μαζί λέμε ότι δεν σώζεται ο έλληνας, αντί να κάνει ο καθένας αυτό που πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φυσικά, αρκεί να συμφωνήσουμε πρώτα στα "πρέπει" και να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να έχουμε όραμα και στόχους, κάτι που οι διαχειριστές αδυνατούν.

    Όσο για τις επίσης συντηρητικότατες απόψεις του "δεν πρόκειται ν' αλλάξει το σύστημα" λέω να μην σχολιάσω εκ νέου την άστοχη κυνικότητα που εν μέρει είναι συνυπεύθυνη για τα προβλήματα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. το σύστημα μπορεί να αλλάξει. άλλο ειπα όμως. ειπα και το πιστευω ότι αυτό που δεν θα αλλάξει είναι η αγάπη για το χρηματικό κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κρίμα...Μπορεί να αποτελώ μειωψηφία, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι μόνος.
    Άσε που... αγάπη για ο κέρδος;;;

    ΜΠΛΙΑΞ!

    Πάντως ευτυχώς, είναι φαινόμενο του αιώνα μας αυτό, όχι των προηγούμενων, άρα έχω ελπίδες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!