Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον

  • Πριν από κανα-δυό αναρτήσεις είχα υποσχεθεί να το σκεφτώ. Πώς δηλαδή να αναστραφεί η αρνητική αυτή κατάσταση της χώρας μας χωρίς να χρειαστεί πρώτα να πιάσουμε πάτο. Χωρίς να οδηγηθεί ο απλός πολίτης στους δρόμους (που ήδη συμβαίνει αλλά οι έξυπνοι το αποδίδουν στο θεό).
  • Αυτό είναι δύσκολο γιατί όπως όλοι ξέρουμε εκτός από τις κυβερνήσεις που έρχονται, και κάποια στιγμή παρέρχονται, υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο υπαλλήλων, διευθυντάδων και λειτουργών που είναι διεφθαρμένοι (όλοι τους από όσο μπορώ να κρίνω από προσωπική εμπειρία) οι οποίοι δεν αντικαθίστανται με την αλλαγή κυβέρνησης, απλά η κάθε παράταξη προσθέτει κι άλλους χρόνο με τον χρόνο με διορισμούς. Πρέπει λοιπόν αφού είναι αδύνατον να τους ξεφορτωθούμε, να τους παρακάμψουμε. Να επινοήσουμε δηλαδή τέτοιους μηχανισμούς που να μην ενοχλήσουν τους ευαίσθητους αυτούς πολίτες από τα όργιά τους αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπουν κάποιες στοιχειώδεις και ζωτικές για τον τόπο διαδικασίες.
  • Για αρχή όλοι οι αλλοδαποί χωρίς διαβατήριο της ευρωπαϊκής ένωσης πρέπει απαραιτήτως να βγάζουν βίζα για να εισέλθουν στην Ελλάδα, κι έτσι με αυτόν τον τρόπο να καταγράφεται η άφιξή του κάθε ένα ξεχωριστά. Στη συνέχεια και με ταχείες διαδικασίες να εκδίδεται άδεια παραμονής (εξάμηνη για να ελέγχεται ευκολότερα), και εφόσον οι δύσμοιροι αυτοί άνθρωποι έρχονται στη χώρα μας για δουλειά, να ασφαλίζονται όπως και οι Έλληνες εργαζόμενοι. Αυτό θα αποθαρρύνει τους εργοδότες που ως τώρα τους προτιμουν ως φθηνότερους. Έτσι ότι λεφτά παίρνουν για την εργασία τους θα φορολογούνται και η παρουσία τους θα είναι καταγεγραμμένη. Σε περίπτωση εγκληματικής συμπεριφοράς να επιστρέφουν στις χώρες τους, ή να μπαίνουν σε ελληνικές φυλακές. Μία άλλη ιδέα είναι να εξαγοράζουν την άδεια διαμονής τους με εργασία σε κοινωφελή έργα για ορισμένο διάστημα (ας πούμε 3 μήνες). Με την παρούσα κατάσταση οι αλλοδαποί πλουτίζουν καθαρίζοντας τζάμια γιατί δεν φορολογούνται ενώ οι έλληνες έχουν τον κεφαλικό κάθε χρόνο όλο και πιο αδίστακτο.
  • Μια και μιλάμε για έργα, σκέφτηκα το εξής. Σε ορισμένες χώρες η στρατιωτική θητεία έχει πλέον αντικατασταθεί με εργασία σε έργα υποδομής. Δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρες, αναστηλώσεις , συντήρηση δημοσίων κτισμάτων και ότι άλλο είναι απαραίτητο. Ας λάβουν και στρατιωτική εκπαίδευση για τους πρώτους δυο μήνες αλλά μετά δε χρειάζεται να τρώνε και να κοιμούνται τζάμπα. Πριν παρεξηγηθώ, όταν λέω τζάμπα εννοώ ότι εφόσον διανύουμε ειρηνική περίοδο ας αξιοποιηθεί αυτο το ανθρώπινο δυναμικό για ειρηνικούς σκοπούς. Νομίζω ότι αυτό θα ενισχύσει και την κοινωνική συνοχή.
  • Κρατικά γρηγορόσημα. Όπως και σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, ο χρόνος είναι χρήμα. Αντί να πάει στην τσέπη του ξύπνιου, ας πάει στα δημόσια ταμεία. Φίλε η διαδικασία κρατάει δύο μήνες γιατί τα στέλνουμε στο υπουργείο όλα μαζί. Αν θέλεις το δικό σου να είναι έτοιμο σε μία εβδομάδα, θα κοστίσει τόσο. Καταγεγραμμένο και με απόδειξη.
  • Να επιτραπεί στους αλλοδαπούς να σχηματίζουν κοινότητες όπου θα καταγράφονται επίσημα όλες οι κοινωνικές τους δραστηριότητες, όπως γεννήσεις, γάμοι και θάνατοι. Επίσης να τους επιτραπεί να ιδρύσουν δικά τους σχολεία όπου θα διδάσκονται ελληνικά αλλά και στοιχεία του δικού τους πολιτισμού. Τα σχολεία αυτά θα προσφέρουν πολλά. Καταρχάς μαθαίνοντας Ελληνικά θα ενταχθούν ευκολώτερα. Δεύτερον θα τους δοθεί η ευκαιρία να είναι νομοταγείς και να έχουν συμφέρον από αυτό. Μία Ινδική πχ κοινότητα δίνει στα μέλη της τι αίσθημα της ασφάλειας ενώ παράλληλα ασκεί η ίδια η κοινότητα έλεγχο και κριτική.
  • Αυτά τα ολίγα δε νομίζω να ενοχλήσουν κανενός τις δραστηριότητες, αλλά θα βοηθήσουν σημαντικά προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Παρά τις αναμενόμενες αντιρρήσεις των κληρικών, πρέπει να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία. Είναι τεράστια και πάει χαμένη. Να φορολογηθούν οι δωρεές (αν αυτό δεν συμβαίνει ήδη, δεν το γνωρίζω). Να καταστεί υποχρεωτική η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από τους μοναχούς, όπως η βοήθεια σε ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με ειδικές ανάγκες, ή σε περίπτωση εθνικής ανάγκης όπως φερ'ειπείν στις πυρκαγιές. Δεν είναι δυνατόν να ζούν τζάμπα!
  • Ωστόσο εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι αναγκαίοι οι αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα και αυτό είναι καθαρά θέμα κρατικού μηχανισμού. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι έτσι και ξαμολυθούν τα λαγωνικά σήμερα και αρχίσουν να επιβάλουν πρόστιμα για κάθε παράβαση που διαπιστώνεται, χωρίς χάρες και στραβά μάτια, θα καλυφθεί αμέσως το εθνικό μας χρέος. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται η ευνομία από την καλή θέληση του κάθε αλητήριου. Για αυτό υπάρχουν οι αρχές, για να πείθονται οι πολίτες και όχι για να νίπτουν τας χείρας. Αφού δεν υπάρχει έλεγχος τότε σαφώς και θα γίνονται παρανομίες.
  • Αλλά είπαμε......!
  • Μην ενοχλήσουμε και κανέναν.......

7 σχόλια:

  1. Χαχαχα

    Κοινώς να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση απόλυτου έλεγχου των πάντων!
    Μαζί σου, συμφωνώ. Αλλά δεν ξέρω αν παρατήρησες πως αυτή είναι η πολιτική τάση που επικρατεί παγκοσμίως στις μέρες μας. Λιγότερος έλεγχος της δραστηριοποίησης.
    Επικεντρώνεσαι βεβαία υπερβολικά σους αλλοδαπούς, ενώ στην ουσία δεν είναι ας πούμε αυτοί που φταίνε για την ανασφάλιστη εργασία. Κάθε φορά που ένας εργοδότης λέει σε έναν εργαζόμενο 30 ευρά με ασφάλιση να σου έρθουν 15 στο χέρι ή 20 χωρίς και όλα στο χέρι, άμεσα δημιουργείται το πρόβλημα ανεξαρτήτως εθνικότητας ()και ξέρω πολλούς έλληνες που υποκύπτουν.
    Οι δωρεές επίσης σε πληροφορώ ότι εκπίπτουν ούτως ή άλλως από τη φορολογία! Μην νομίζεις πως οι μεγάλοι επιχειρηματίες κάνουν δωρεές χωρίς αντάλλαγμα! Αν εγώ δηλώσω στην εφορία πως δωρίζω 1000 ευρά κάπου, αυτά αμέσως εκπίπτουν! Μπάχαλο ε; Η δική μου πρόταση πάντως παραμένει να απαγορευτεί κάθε είδους εμπορική δραστηριοποίηση της εκκλησίας. Ν’ αρχίσουμε να στρεφόμαστε επιτέλους και σε αξίες, όχι μόνο στο χρήμα.

    Πάντως συμφωνώ απόλυτα, το σύστημα πρέπει να είναι οργανωμένο και στημένο βιώσιμα, όχι χαοτικό χαμαιτυπείο. Απλά άλλοι διαφωνούν (οι έχοντες εξουσία) και άλλοι απλά συμβιβάζονται για να επιζήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο αλώβητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ με τη σειρά μου θα ρωτήσω:
    Εμείς οι “απλοί πολίτες” δημιουργικά σκεπτόμενοι (πχ το συγκεκριμένο Post της Αθηνάς) ρίχνουμε προτάσεις στο τραπέζι…
    ΑΥΤΟΙ οι κύριοι μέσα στη Βουλή (με πτυχία από το Cambridge, τις μεταπτυχιακές σπουδές και τα doctorats) γιατί αδυνατούν να βρουν λύσεις στα εκάστοτε προβλήματα???
    Την απάντηση την γνωρίζω φυσικά…

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. άμπανος
    εστιάζω σε φαντάρους και αλλοδαπούς γιατί νομίζω ότι πρόκειται για τις πιο εύπεπτες και εύκολες αλλαγές. οι φαντάροι είναι εδώ και τεμπελιάζουν καταναλώνοντας πόρους. οι αλλοδαποί χρησιμοποιούν το σύστημα χωρίς να το στηρίζουν. φυσικά και δε φταίνε που εμείς τους έχουμε να αλωνίζουν χωρίς έλεγχο.


    λες "Κοινώς να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση απόλυτου έλεγχου των πάντων!"
    δεν εννοώ στρατιωτικό νόμο, αλλά να βεβαιωνόμαστε ότι εφαρμόζονται δυο-τρία βασικά πράγματα.
    Και για να έχουμε καλό ρώτημα, πότε υπήρξε έλεγχος των πάντων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. nosdi
    υπάρχει και η λύση "σπάστε τα όλα"
    όλοι ξέρουν που κατοικεί ο βουλγαράκης και ο πολύδωρας και όλοι οι επιτιμοι

    δεν το προτείνω αλλά ρε παιδί μου ωρες-ωρες αγανακτεις, ετσι δεν ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα φυσικά και κανείς δεν υπονόησε στρατιωτικό νόμο. Έλεγχο και οργάνωση είπαμε, όχι επιβολή. Απλά προτείνω (και προτιμώ) να εφαρμοσθούν όλα εξ αρχής για όλους. Όχι να κάνω διακρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν διαφωνω στα περισσοτερα απο οσα προτεινεις.
    Ομως λογω του χαζο επαγγελματος που κανω, θα πω το εξης.
    Αν εφαρμοστουν σημερα ολοι οι φορολογικοι νομοι, θα κλεισουν κατα τη γνωμη μου παρα πολλες ελληνικες "επιχειρησεις", λογω ανεπαρκειας των λογιστικων τους βιβλιων. Αυτο ποσο ειμαστε ετοιμοι να το δεχθουμε και να το υποστουμε σαν χωρα;

    Γι' αυτο και θα πρεπει κατα τη γνωμη μου να ενταθει ο ελεγχος αλλά με καποιο μετρο και λογικη σε καποιο μικρο βαθος χρονου. Ωστε να γινει συνειδηση σε ολους ποια πρεπει να ειναι η κοινωνικη εντελλει συμπεριφορα μας.
    Και οσοι συμμορφωνονται με τους νομους, να παραμεινουν σε μια υγιη επιχειρηματικοτητα.


    Και κατι αλλο, για να γινουν ολα αυτα θελει δημοσιες υπηρεσιες οι οποιες να λειτουργουν με καποια σοβαρα κριτηρια. Οχι οπως τωρα.
    Πρεπει να αποκομματικοποιηθει το κρατος πρωτα απ' ολα κατα τη γνωμη μου.

    Επισης κατι παρα πολυ βασικο που χρειαζεται για να παμε επιτελους μπροστα ειναι καποιο εθνικο σχεδιο που να λεει προς τα που θελουμε να παμε ως χωρα και με ποιους τροπους.
    Αυτο απαιτει εναν ευρυτατο κοινωνικο διαλογο, στον οποιο ομως δεν εχουμε μαθει. Και δεν εχει γινει ποτέ ως σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. από κάπου πρεπει να γινει μια αρχη, όμως, αντωνη.


    θα σου ωσω μια άλλη προταση στην επόμενη ανάρτηση, που να μην είναι τοσο στενά συνδεδεμενη με την κομματικοπίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!