Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Ποιός ακούει αυτούς που διαδηλώνουν ειρηνικά?

  • Οι μαθητές και οι φοιτητές έχουν τρία χρόνια που βρίσκονται σε καταλήψεις. Οι οποίες δεν εισακούστηκαν.
  • Τρία χρόνια από τη ζωή του κάθε νέου που αντί να γίνει παραγωγικός στα 25 θα καθυστερήσει τρία ολόκληρα χρόνια, χωρίς να υπολογίσουμε τη φετινή χρονιά.
  • Μαζί με τις εξεταστικές χάνονται και οι πόροι των οικογενειών που σπουδάζουν τα παιδιά τους.
  • Βέβαια, θα μπορούσαν να μην κάνουν καταλήψεις, αλλά να συνεχίζουν να πηγαίνουν σε σχολικά κτίρια που είναι ετοιμόρροπα, να ανέχονται τους καθηγητές που από το burn-out φέρονται σαν κάφροι, να πληρώνουν άλλους δασκάλους από αυτούς που ήδη πληρώνουν μέσω της φορολογίας για να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες, να περνούν όλη την ημέρα τους σε μαθήματα κάθε είδους, να στερούνται για αυτό το λόγο την επαφή με τους γονείς (τι να πρωτοπρολάβει κανείς πια!) και από πάνω να τους βρίζουν όλοι γιατί λέει οι νέοι σήμερα δεν είναι όπως παλιά.
  • Επί τρία χρόνια οι σπουδαστές όλης της χώρας διαμαρτύρονται ειρηνικά για όλα αυτά τα ζητήματα.
  • Μωρέ............

2 σχόλια:

  1. to mono mas eglima inai pou diamartiromaste sti lamogia kai tin krepali is varos mas sto telos tha petihoun ton skopo tys na mas kanoun san ta moutra tys auti inai i alithia tis ellinikis pragmatikotitas kai i mathites pou simera petane tis petres aurio tha ginoun i etia pou ali tha petane petres kai me apodektes pali tys idius neus pou dyleyoun mat gia to gamimeno hiliariko pou den tys ftani kai pane kai dyleyoun bravi ta vradia inai i idii pou sas hamogelane stin isodo ty kab pou tha vgite kai as pistei i aristera oti me ta gegonota tha pari nea fournia psifoforon sto telos oli protimoun to tzaki kai to volema auti imaste as to paroume habari mipos kai alaxi tipota

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα είναι γεγονός πως αν διαμαρτύρεσαι ειρηνικά, κανείς δεν σε ακούει, όλοι συνεχίζουν τη «δουλίτσα» τους. Ίσως θα έπρεπε να ξαναορίσουμε το ποια είναι η «δουλειά μας» σε αυτόν τον κόσμο.
    Η σιγουριά σου βέβαια ότι κάποιος θα γίνει παραγωγικός στα 25 με προβληματίζει. Και φυσικά τι σημαίνει παραγωγικός; Πάντως ίγουρα όχι αυτός που εργάζεται «μερικώς απασχολούμενος» ή τρέχοντας από εδώ κι από εκεί για να κάνει ένα μεροκάματο ή ένα «μηνοκάματο». Αλλά επιμένω. Ούτως ή άλλως παραγωγικότητα πριν τα 30 έχουν πολύ λίγοι στις μέρες μας. Άρα τι κι αν τελείωσε στα 25, τι στα 28, τι στα 30;
    Τελικά όμως πίστεψέ με, ελάχιστοι είναι αυτοί που πήγαν πίσω το πτυχίο τους λόγω εξεταστικών. Στην πράξη φροντίζουμε και εξεταστικές δεν χάνονται σχεδόν ποτέ. Είναι μέγα ψέμα το ότι «χάνουν χρόνια» τα παιδιά λόγω των κινητοποιήσεων. Τρία χρόνια τώρα και κανένας από τους φοιτητές μου δεν έχασε λόγω αυτών, παρότι συμμετείχαν ενεργά σε πολλές καταλήψεις. Φρόντισα να μην χάσουν και το ίδιο έγινε σε όλα τα ιδρύματα που γνωρίζω.
    Θα μου πεις χάνει η επιστήμη; Εδώ θα συμφωνήσω, αλλά η επιστήμη έχασε πολύ νωρίτερα. Αγορά εργασίας ονομάζεται και νόμισμα είναι το πτυχίο. Και μόλις έγινε η διασύνδεση αυτή, το πτυχίο έπαψε να αντικατοπτρίζει επιστημονική κατάρτιση. Η επιστήμη έχασε τα πάντα την ημέρα που δημιουργήθηκε η «αγορά εργασίας».
    Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να ασχοληθούμε λίγο με την κοινωνία; Με τα σχολεία, με τα κοινά γενικότερα; Με τον Άνθρωπο; Αρκετά πια ασχοληθήκαμε με τη δουλίτσα μας.
    Η βία είναι το τελευταίο καταφύγιο, και ίσως και να είναι το τελευταίο καταφύγιο αυτού που στάθηκε ανίκανος να ακουστεί αλλιώς. Αλλά όταν τα καταφύγια στερεύουν δυστυχώς η βία γίνεται μονόδρομος. Γιατί κάποτε είπαν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» και όντως έτσι είναι. Η φωνή πλέον δεν ακούγεται γιατί γεμίσαμε από κλειστά αυτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!