Skoupidia Telos
- Το πρόβλημα της συσσώρευσης σκουπιδιών, λύθηκε τελικά.
- Πολλές οι δυσκολίες, ανάμεσά τους το θέμα της αποκομιδής από τις πόλεις που απαιτεί επιπλέον ενέργεια (οχήματα), το θέμα των αέριων και υγρών τοξικών ουσιών που περνούν από τις χωματερές στο περιβάλλον και, φυσικά, το θέμα χώρου.
- Στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες για καύση των σκουπιδιών, όμως τα αέρια απόβλητα της καύσης ήταν εξαιρετικά επιβλαβή και παρέμενε το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών στους χώρους καύσης, μία χρονοβόρα και ενεργειοβόρα διαδικασία.
- Τί θα γίνεται λοιπόν.
- Μέχρι τώρα, βάζαμε τα σκουπίδια σε σακούλες τς οποίες μετά ρίχναμε σε κάδο. Την επομένη (αν δεν ήταν καλοκαίρι και δεν απεργούσαν οι σκουπιδιάρηδες) το όχημα μάζευε όλα τα σκουπίδια από όλους τους κάδους κάθε πόλης και τα μετέφερε στην πλησιέστερη χωματερή όπου παρέμεναν ώσπου να αποσυντεθούν, παράγοντας δηλητηριώδη αέρια και ζουμιά που περνούσαν στο υπέδαφος και τον αέρα, μολύνοντας σοδειές, τροφικές αλυσίδες και υδροφόρους ορίζοντες.
- Με το νέο σύστημα αλλάζουν κάποια πράγματα, εύκολα όμως.
- Οι κάδοι σκουπιδιών (κουζίνας, μπάνιου, γραφείου...) πλέον γίνονται σωλήνες (Α) που καταλήγουν σε καυστήρες (D) στο υπόγειο του οικοδομικού τετράγωνου (παρεμβάλονται διάφορες βαλβίδες για να εμποδίζουν την μετάδοση οσμών, εντόμων, κτλ) που καίνε σε 24ωρη βάση, μιάς και τα σκουπίδια ποτέ δεν τελειώνουν. Επίσης, το σύστημα της αποχέτευσης διαμορφώνεται έτσι ώστε ένα "σουρωτήρι" (C) να ξεχωρίζει ότι τυχόν στερεά απόβλητα τύχει να καταλήξουν εκεί και να τα διοχετεύει στον αγωγό των υπόλοιπων σκουπιδιών. Τα υγρά της αποχέτευσης πηγαίνουν στον βιολογικό καθαρισμό (E), ενώ ότι στερεό καίγεται στον καυστήρα.
- Τα αέρια παράγωγα της καύσης, βλαβερά προφανώς, θα περνούν από μία σειρά φίλτρων νέας τεχνολογίας (E) που θα συγκρατούν το κάθε ένα και από κάποιο στοιχείο έτσι ώστε, μετά από πολλά φίλτρα, να απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα καθαρός αέρας. Το υλικό που συλλέγεται στα φίλτρα θα υπόκειται ειδική επεξεργασία, θα απομονώνονται τα στοιχεία και θα επαναχρησιμοποιούνται σε διάφορες χημικές εργασίες στη βιομηχανία. (Υπό μελέτη βρίσκεται ακόμα η μέθοδος που θα επιτρέπει στα θερμά άερια παράγωγα της καύσης να περνούν πρώτα από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, εξοικονωμόντας ενέργεια και από εκεί, πριν περάσει από τα φίλτρα.)
- Ο καυστήρας δεν θα λειτουργεί μάταια φυσικά. Θα παράγει θερμότητα, η οποία θα τροφοδοτεί με ενέργεια έναν ατμοκινητήρα (G,H) ο οποίος με τη σειρά του θα παράγει αρκετή ενέργεια για να καλύψει κάποιες ή όλες τις ανάγκες των νοικοκυριών σε ηλεκτρισμό.
- Τι κερδίζουμε:
- Μηδενικό κόστος μεταφοράς, μιας και τα σκουπίδια μεταφέρονται από την παραγωγή κατευθείαν στον καυστήρα.
- Ελαχιστοποίηση της ενέργειας που απαιτείται για τη συλλογή των σκουπιδιών. Θα παραμείνουν μόνο μερικά για έκτακτες ανάγκες και τα οχήματα της ανακύκλωσης.
- Το κυριότερο, καταργούνται οι χωματερές. Δεν παράγονται αέρια και υγρά από την αποσύνθεση των απορριμάτων, δεν καταστρέφονται δασικές, οικοδομήσιμες ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δεν διασκορπίζονται βακτήρια ούτε τοξίνες στην τροφική αλυσίδα.
- Θέσεις εργασίας: οι μετατροπές στο ήδη υπάρχον σύστημα δεν είναι μεγάλες, αλλά κάποιος θα πρέπει να τις κάνει και φυσiκά υπάρχει και το θέμα της συντήρησης. Ήδη υπάρχουν καυστήρες, αποχετεύσεις και τα λοιπά. Με σταδιακή εφαρμογή αρχικά σε όλες τις νέες οικοδομές και κατόπιν ίσως με μία μικρή επιδότηση για προσαρμογή των παλαιότερων, τα νοικοκυριά θα έχουν δωρεάν ρεύμα και οι κυβερνήσεις έναν λιγότερο βραχνά.
- Μαζί με τις άλλες εναλλακτικές, καθαρές μεθόδους παραγωγής ενέργειας, μπορεί να περιορίσει σημαντικά το περιβαλλοντικό κόστος της ανθρώπινης δραστηριότητας.
- Να πούμε και καμμία χαζομάρα να περάσει η ώρα...
Λιγο ακομα και θα πίστευα ότι όλα αυτά τα ωραία συμβαίνουν εν Ελλάδι:))
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οπου δεν υπαρχουν αποχετευσεις ή βιολογικοι καθαρισμοι πως θα λειτουργησει ολο αυτο;
Στην περιοχη που κατοικω (και σε ολοκληρη την Ανατ. Αττικη) δεν υπαρχει αποχετευση.
Και βιολογικοι καθαρισμοι δεν ξερω αν υπαρχουν στη χωρα ή αν υπαρχουν οσοι χρειαζονται.
Άντε ρε....
ΑπάντησηΔιαγραφή:-((
Και με έπεισες!!!!
Καλημέρες και υπομονές στην ελληνική μας πραγματικότητα!!!
:-)
Χαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, αν και δεν είναι τόσο απλό, είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύει εδώ και καιρό η επιστημονική κοινότητα. Απλά το κακό είναι πως δεν χρηματοδοτείται. Μην αρχίσω τον πόνο μου τώρα και αναφέρω τους 10, εντελώς πανηλίθιους λόγους, για τους οποίους (πουθενά στον κόσμο) δεν φτάνει τελικά η χρηματοδότηση εκεί που θα έπρεπε…
Πάντως, δεν μπορεί να γίνει για όλα τα σκουπίδια και σίγουρα όχι σε τόσο μικρή κλίμακα, όσο ένα σπίτι. Η ιδέα είναι να αυτονομηθεί για αρχή ένα μεγάλο ξενοδοχείο, ή μια απομονωμένη κοινότητα, όπως πχ ένα πλοίο, ή ένα μικρό νησί!
αει στο καλό σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γω το διάβασα ως το τέλος, γιατί πλάκα πλάκα,στην πλατεία της πόλης που ζει η Κική στην Ολλανδία, υπάρχουν διάφορες υποδοχές(σικ)που ρίχνεις τα σκουπίδια σου, κι αυτά τα βρωμιάρικα καταλήγουν μέσα από διάφορα σωληνωτά τούνελ, σε έναν χώρο επεξεργασίας πέντέξιδέκα χιλιόμετρα μακρύτερα.
:(
δ
VaD
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό,ε? Πού θα πάει, θα γίνει κι αυτό κάποτε.
αντώνη
μη μου χαλάς τη φαντασίωση!
kikop
μη μασάς: θα το κάνουμε εμείς και θα γίνει αληθινό.
δήμητρα
ΑπάντησηΔιαγραφήτελικά τα χιλιόμετρα πόσα ήτανε? 5, 6 ή δέκα?
Άμπαν
εξηγώ στην ανάρτηση ότι αντιστοιχεί ένας καυστήρας ανά οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο αποτελεί μία "κοινότητα" αν και όχι απομονωμένη.
Δεν έχω λύσει ακόμα το πρόβλημα της στάχτης που θα είναι πολλή και κάπου θα πρέπει πάει κι αυτή, αν και υπάρχουν χρήσιμα πράγματα που μπορείς να κάνεις με αυτή εκτός από την απελευθέρωσή της στο περιβάλλον.