Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Πως Να Χειραγωγήσετε Κάποιον.

  • Για να κάνει κάποιος αυτό που θέλω χωρίς να χρησιμοποιήσω βία, που ενδεχομένως να οδηγήσει στο υποκείμενό μου σε αντίδραση και επανάσταση, μπορώ να χρησιμοποιήσω την μέθοδο των εννέα αληθών προτάσεων. Με τον τρόπο αυτόν, το υποκείμενο θα πειστεί να πράξει όπως θέλω, έχοντας την εντύπωση ότι αυτό γίνεται από δική του πρωτοβουλία, άρα έχει λιγότερες πιθανότητες να αντιδράσει απρόβλεπτα. Αυτό επίσης σημαίνει ότι εάν αργότερα δυσανασχετήσει με την εξέλιξη της πράξης του, θα τελεί υπό την εντύπωση ότι ο ίδιος φέρει την ευθύνη για ότι έγινε και ότι το σφάλμα είναι δικό του. Ακόμα κι αν καταλάβει τί έγινε, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό συμβαίνει αφού έχει μεσολαβήσει αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μην κινδυνεύουν τα σχέδιά μου. Τι πρέπει να κάνουμε:
  • Χρησιμοποιούμε εννέα αληθείς προτάσεις που είτε είναι προφανέστατα και αυταπόδεικτα αληθείς, είτε θα τις αποδείξουμε με αδιάσειστα στοιχεία στην πορεία της συζήτησης. Στο τέλος ή κάπου ανάμεσα, θα πετάξουμε χωρίς πολλή έμφαση την δέκατη , μη αληθή πρόταση, σαν απόροια των υπόλοιπων σωστών προτάσεων. Δηλαδή θα χρησιμοποιήσουμε εννέα αλήθειες για να υποστηρίξουμε ή ακόμα και να αποδείξουμε ένα ψέμα. Ένα παράδειγμα:
  • 1)Ο Αλέξης στεκόταν στη μέση του δρόμου 2) Υπήρχαν ταραχές στην περιοχή 3)προηγήθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ αστυνομικών και νεαρών αναρχικών 4) ο Κορκονέας πυροβόλησε τρείς φορές 5) Η σφαίρα εξοστρακίστηκε από μία τσιμεντένια μπάλα. 6) Ο Κορκονέας δεν έφταιγε.
  • Το παράδειγμα, αν και δεν περιέχει δέκα αλλά μόλις έξι προτάσεις, δημιουργεί δύο εσφαλμένες εντυπώσεις. Πρώτον, το προφανές, ότι ο Κορκονέας απλά στάθηκε άτυχος, μιας και η εκφοβιστική βολή του έτυχε να τραυματίσει θανάσιμα τον Αλέξη. Η αλήθεια όπως μάλλον διαμορφώνεται από όσα μαθαίνουμε, είναι ότι ο Κορκονέας πυροβόλησε ευθεία στον Αλέξη, αστόχησε και η άστοχη βολή εξοστρακίστηκε. Το δεύτερο και πιο ύπουλο είναι ότι αφήνει να εννοηθεί ότι ο νεαρός ήταν αναρχικός. Χωρίς επιχειρήματα ή αποδείξεις, χωρίς ούτε καν να προσπαθήσει ο ομιλητής, περνάει το μήνυμά του. Να τι παθαίνουν οι αναρχικοί. Όταν αθωωθεί ο Κορκονέας, θα είναι για το υποκείμενο το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου. Ακόμα κι αν έχει κάποιες επιφυλάξεις θα αμφιβάλλει και δεν θα προβάλει καμμία αντίσταση.
  • Κάτι ανάλογο κάνουν και με τις προεκλογικές εκστρατείες.: υπάρχει έλλειμμα, παραλάβαμε καμμένη γη, θα κάνουμε ότι μπορούμε, τέρμα η διαφθορά, έχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες....... Και πηγαίνουν σε ειδικά σχολεία όπου διδάσκονται την τέχνη της χειραγώγησης και της δημόσιας ομιλίας ώστε να μπορούν να σου λένε ψέματα κοιτώντας σε ίσια στα μάτια χωρίς να πεταρίσει ούτε το βλέφαρο.

2 σχόλια:

  1. Ποιός είπε πως η προπαγάνδα δεν έχει ανδρωθεί στις μέρες μας;
    Τουναντίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι κάνεις άμπανε?
    ωραίο πράγμα η προπαγάνδα.....
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!