Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Καλή Χρονιά

 • Η επιβίωση μέσα σε ένα σύστημα συνεπάγεται τη συνεισφορά στη διαιώνιση του συστήματος αυτού. Ένα σκουλήκι, φερ'ιππείν, επιζεί σκάβοντας τρύπες στο έδαφος, οι οποίες με τη σειρά τους καθιστούν το χώμα πιο εύφορο για τα δέντρα του δάσους. Ένα πουλί που τρώει καρπούς βοηθά στη μεταφορά των σπόρων, δηλαδή στην εξάπλωση του δάσους, και πάει λέγοντας. Η διατάραξη του συστήματος έχει συνέπειες στα άτομα και οι διαταράξεις των ατόμων έχουν συνέπειες στο σύστημα.
 • Ένα σύστημα, άν και έχει έναν άρπαγα στην κορυφή, δεν θα υπήρχε χωρίς τα πολλά μικρά και συχνά αόρατα πλάσματα που παράγουν ότι τρώγεται. Οι οικοδόμοι είναι αυτοί που χτίζουν τα σπίτια που αγοράζουμε με τα λεφτά των επιδοτήσεων και μετά χάνουμε σε τραπεζικούς πλυστηριασμούς. Δίσοσμοι χοιρωνάκτες κεντάνε τα πολύτιμα χαλιά μας και ταπεινοί γεωργο-κτηνοτρόφοι παρέχουν τα αγνά υλικά για τα εδέσματα των τραπεζιών μας.
 • Ο άρπαγας στην φύση θα πάρει αυτό που χρειάζεται. Ο άρπαγας στη φύση, αν παρεκτραπεί, θα μείνει χωρίς τροφή.
 • Ο ανθρώπινος άρπαγας δεν θα σταματήσει πουθενά. Ο άνθρωπος που παρεκτρέπεται ζεί ζωή χαρισάμενη. Η κοινωνική συνείδυση είναι γνώρισμα των ταπεινών.
 • Ας ιπποθέσουμε λειπόν, ότι τα φοιτά αποφασίζουν να δώσουν ένα μαθηματάκι στον άρπαγα. Εφόσον αυτός έχει τη δύναμη και την υπεροχή σε κάθε τομέα, τότε το μόνο που μένει είναι η αυτοκαταστροφή. Αν κάθε φοιτό σταματήσει την παραγωγή τότε θα χαθεί κάθε πλάσμα και μαζί τους και ο άρπαγας, αλλά και όλες οι ενδιάμεσες μορφές ζωής.
 • Για να ανατρέψεις λοιπόν ένα δισλειτουργικό σύστημα πρέπει είτε να επιβιώσεις έξω από αυτό (φοροδιαφυγή, αναρχία, μετανάστευση) είτε να μην επιβιώσεις, έτσι ώστε αν το σύστημα χάσει τα μέλι του να καταρρεύσει, να χαθεί. Για φανταστείτε μία οικονομία με όλες τις επιχοιρήσεις της χρεωκοπημένες. Ή ένα κράτος του οποίου οι πολίτες δεν θα καταβάλουν εισφορές οποιουδήποτε είδους, ας πούμε για έναν χρόνο. Οικονομική απεργία. Ή η καθολική απεργία, σα να λέμε νε κλείσουν και οι φούρνοι. Απεργία του καναπέ.
 • Ένας άλλος τρόπος είναι η βία, η εξέγερση. Η λεηλασία περιουσιών και το κάψιμο των πόλεων.
 • Αυτά έχουν ένα ουσιαστικό κοινό μειονέκτημα. Εκτός του ότι συνεπάγονται αυτοκαταστροφή , πράγμα που κανείς δε θέλει για τα παιδιά του, είναι και το γεγονός ότι ο ανθρώπινος άρπαγας τα έχει κανονίσει έτσι ώστε να καταχράται επ'αόριστον, ακόμα κι αν το κρατικό σύμπαν γίνει στάχτη, και στα φρύδια του αν οι υπόλοιποι αυτοκαταστραφούν ή όχι.
 • Τί μας μένει λοιπόν? Πώς θα πείσουμε τον νομοθέτη να φτιάξει νόμους σωστούς και όχι τρύπες για χωρέσει το σόι του? Πώς θα αναγκάσουμε τον κυβερνητικό υπάλληλο να φάει κι αυτός λιγάκι αλλά να κάνει και καμμία σωστή δουλειά στα έργα και στη διαχείριση και στην ανάπτυξη, όσο μπορεί ο καθένας? Πώς να μην χάσεις τα έστω και λίγα θετικά που έχει το σύστημα?
 • Ο συνάνθρωπος είναι το κλειδί. Όποιος είναι δίπλα μου, αυτός θα πάρει ότι έχω. Ο γιός μου, ο μαθητής μου, ο γείτονάς μου, ο σύντροφος μου, ο συνάδελφός μου και ο φίλος μου. Όχι ένα παιδί στην Ουγκάντα, αλλά το παιδί της διπλανής πόρτας που έχει ανάγκη έναν καλό δάσκαλο, έναν καλό γιατρό, έναν καλό συγγενή, έναν τίμιο πατέρα. Ας είμαι εγώ αυτός.

20 σχόλια:

 1. Nα συνυπογράψω,κοιτώντας δίπλα μας αρχίζει η συνειδητοποίηση,ανοίγουν τα μάτια μας και βλεπουμε καθαρότερα πιο πέρα...

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η προσωπική μας στάση στη ζωή ειναι το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε, το μόνο πράγμα που πραγματικά κατευθύνουμε. Γι αυτό είμαστε υπεύθυνοι. Αγγίζουμε στο πέρασμά μας κι άλλες ζωές, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, αυτούς που αγαπάμε. Σ' αυτούς, ναι, μπορούμε να δώσουμε. Εκεί η αλλαγή είναι άμεση, μετράει. Το διεφθαρμένο σύστημα θα ακολουθήσει την πορεία του. Θα ξαναγεννήσει. Ολα αυτά πέρνουν χρόνο. Για τώρα, όπως λές, μόνον ο άμεσα διπλανός υπάρχει.

  Τις ευχές μου για ένα ευτυχισμένο 2009. Να χαίρεσαι τα παιδιά σου.

  locus

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. καλή χρονιά, υγεία και ευτυχία!

  γιατί δεν ενεργοποιείς την αυτόματη ορθογραφική διόρθωση???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητή μου Αθηνόβια, σου εύχομαι με όλη μου την καρδιά χρόνια πολλά και καλή χρονιά, με ελάχιστες πίκρες και πολλές χαρές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Επειδή σε διαβάζω καιρό πιστεύω ότι αποφάσισες να μάς τεστάρεις στο κομμάτι της ορθογραφίας.
  Ότι κι άν κάνεις πάντως προσωπικά μού αρέσει η γραφή σου ακόμη κι...έτση
  Να έχεις ενα τυχερό 2009 και να χαίρεσαι τούς μπόμπιρες σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ok, θα το παραδεχτώ.
  τα ορθογραφικά λάθη ήταν για αστείο.
  φαίνεται όμως ότι το χιούμορ ή το'χεις ή δεν το 'χεις.

  ευχαριστώ για τις ευχές και υπόσχομαι με το νέο έτος να μην ξανα-εκθέσω τους φίλους μου στα αστεία μου......
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πετυχημένο!Ευτυχώς που δεν έπεσα στη λούμπα να αντιδράσει εδώ ο φιλόλογος!:)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Kαλή Χρονιά!
  Αισιόδοξη, γεμάτη με σημαντικά γεγονότα για σένα και με ότι άλλο πραγματικά επιθύμησες, το περίμενες την προηγούμενη και δεν ήρθε.
  Φιλί κοραλένιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. κοράλι από τη ζανζιβάρη
  πότε θα μας "δωρίσεις" ένα ωραίο ποστάκι?

  Καλή Χρονιά σε εσένα και την οικογένειά σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Είδα πολλά ορθογραφικά λάθη και παραξενεύτηκα. Ευτυχώς που ήρθα αργοπορημένος να σχολιάσω και απέφυγα …να σε σχολιάσω!
  Ωραίο κείμενο αλλά έχω μια ερώτηση από παιδί: τι στο καλό χρειάζονται οι μύγες και τα κουνούπια;
  Καλή χρονιά με υγεία καιπάντα με το χαμόγελο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. χαμομηλάκι χαίρομαι που σε βλέπω στο καζάνι.
  καλή χρονιά και σε εσένα

  συνέα, στα είπα από κοντά στο βλογάκι σου αλλά πάρε κι άλλη μία δόση:
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

  λόκους
  να σου πάνε όλα καλά και μακάρι η κρίση να σε ξεχάσει....

  vad
  γειά σου βασίλη με τους κουραμπιέδες σου!
  :)

  αντώνη εμείς τα είπαμε....

  δόκτωρ, ποτε με το καλό θα μας επιστρέψεις με κανένα "σεντονάκι" στην κλίνη σου?

  κούκο
  αγωνιστικούς χαιρετισμούς και σε εσένα.
  δεν είμαι αριστερή παρά τον τίτλο αλλά και τις επαναστατικές αναρτήσεις. είμαι βαθιά συντηρητική αλλά ταυτόχρονα και πολύ απογοητευμένη.
  Βγάλε νόημα αν μπορεις......

  ρία

  τα σέβη μου. χαίρομαι που είσαι εδώ και πάντα ακούω αυτά που λές.

  πάρε κι άλλες ευχές, χαμένες δεν πάνε
  ΝΑ ΣΟΥ ΈΡΘΟΥΝ ΌΛΑ ΌΠΩς ΤΑ ΘΕς ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΧΑΊΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΊ ΣΟΥ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΘΑΝΆΣΗΜΕ
  ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛ'Α ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΆς ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΞΈΧΑΣΕς.....
  ;)

  μυστήριε
  εκ των μπομπίρων μου κι εμού ανταποδίδω την ευχή
  να'σαι καλά και να περνάς καλά.
  Καλή Χρονιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Δεν υπάρχει νόμος χωρίς τρύπες. Η πίστη την ύπαρξή του είναι ισοδύναμη με την πίστη στην ουτοπία.
  Οι νόμοι είναι απλοί κανόνες που "δείχνουν" το δρόμο και διαχειρίζονται τις κρίσεις.
  Αλλού βρίσκεται το ζητούμενο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Στην παιδεία διαχείρισης ελευθερίας και σεβασμού του συνανθρώπου. Οι νόμοι λύνουν απλά "εκ των υστέρων" διαφορές που δημιουργούνται από τα προβλήματα και όντας ανθρώπινο, "τυφλό" δημιούργημα είναι καταδικασμένο σε τρύπες. Η παιδεία αίρει τα ίδια τα προβλήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!