Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Scripta Volant

  • Στην Αγγλία ακόμα συζητιέται, στη Γαλλία ήδη ψηφίστηκε.
  • Για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας, η ίσως με την πρόφαση αυτή, πέρασε νόμος στη Γαλλία κατά τον οποίον όταν κάποιος συλληφθεί να κατεβάζει παρανόμως υλικό αρχικά δέχεται δύο ειδοποιήσεις και αν το επαναλάβει για τρίτη φορά διακόπτεται η σύνδεσή του. Προφανώς οι δισκογραφικές και κινηματογραφικές εταιρείες υποστηρίζουν αυτό το μέτρο.
  • Οι καταναλωτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ένας χάκερ μπορεί να παραβιάσει υπολογιστές αθώων πολιτών και να κάνει ανενόχλητος τη δουλειά του ενώ την τιμωρία θα υποστεί ο αθώος πολίτης και ότι πρόκειται περισσότερο για μέτρο παρακολούθησης.
  • Τώρα, προσωπικά, είμαι λίγο μπερδεμένη. Ναι μεν προσωπικό απόρρητο και όλα αυτά, αλλά ούτως ή άλλως όλα όσα συμβαίνουν στο διαδίκτυο κάπου καταγράφονται, κάπου υπάρχει κατάστιχο, έτσι δεν είναι? Το να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση οποιουδήποτε εγκλήματος δεν είναι κάτι το καλό? Πάντως αν ήμουν εταιρεία και είχα ξοδέψει ένα σωρό λεφτά για μία ταινία και ο άλλος τη μοιράζει δωρεάν, τότε αυτό δεν θα μου άρεσε καθόλου.
  • Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, όπως να μην πωλείται ούτε να κυκλοφορεί στο εμπόριο το λογισμικό που κάνει την πειρατεία δυνατή. Αν πχ ανακαλυφθεί μία νέα μορφή δίσκου ή κι εγώ δεν ξέρω τι, για τις ταινίες που θα αντικαταστήσει το DVD, τότε η αντιγραφική μηχανή που θα προκύψει απλά να μην βγεί στο εμπόριο. Αυτά από τις ίδιες εταιρείες βγαίνουν. Ή ας επενδύσουν σε κωδικοποίηση, όπως η Disney και κάποιες άλλες εταιρείες που έχουν τέτοια προστασία που να μη σπάνε με τίποτα. Άλλωστε, μετά τα πρώτα δύο-τρία χρόνια η ταινία θεωρείται παλιά και κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτή, οπότε και να ξεπεραστεί η τεχνολογία μικρό το κακό, ή μπορεί να γίνεται μία απόσυρση των ταινιών με πεπαλαιωμένη ασφάλεια.
  • Εν τέλει, εκτός από το διαδίκτυο ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο πραγματικός κόσμος εκεί έξω. Αν δεν θέλουμε να μας παρακολουθούν γιατί έτσι είναι η ανθρώπινη φύση και γουστάρουμε να μας αφήνουν στην ησυχία μας, υπάρχει το χαρτί και το μολύβι για την επικοινωνία μας, μία ξεχασμένη απόλαυση γλυκύτερη και ουσιαστικότερη από τη διαδικτυακή επικοινωνία όπου ισχύει το παράδοξο scripta volant.

9 σχόλια:

  1. Ότι φτιάχνει άνθρωπος, το σπάει άνθρωπος. Νομοτελειακά...
    Είτε αυτό είναι "κωδικός" είτε νόμος, είτε ό,τι άλλο θες.
    Λύση υπάρχει μόνο στις "προθέσεις" :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Καμηλιέρη -δεν υπάρχει πρόγραμμα που να μη "σπάει", σε βεβαιώνω (και οι ταινίες της Disney που λες κυκλοφορούν σπασμένες από την πρώτη μέρα :))

    Ναι, φυσικά δεν είναι σωστό να "κατεβάζεις" παράνομα τη δουλειά και τον κόπο του άλλου -από την άλλη, η γρήγορη διάδοση των ταινιών κα ιτης μουσικής κυρίως, μέσω ίντερνετ, βοηθάει στο να τα γνωρίσει ο κόσμος. Και στην τελική, εμένα αν μου αρέσει ένας δίσκος ή μια ταινία θα διαθέσω ένα λογικό χρηματικό ποσό για να την αγοράσω. Είναι όμως αδύνατο να αγοράζω 150 δίσκους το χρόνο x 20 ή 25 ευρώ, και να ακούω ένα μόνο τραγούδι από τον καθένα. Ας "λογικευτούν" οι εταιρίες, ας κάνουν πιο προσιτές τις τιμές τους, ας προσέχουν λίγο παραπάνω την ποιότητα, να μην "κατεβάζει" παράνομα ο κόσμος.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ πιστεύω ότι είναι λίγο τραβηγμένο αυτό που γίνεται με τις ανταλλαγές αρχείων. Είναι παράλογο να πουλούνται τόσο ακριβά τα CD μουσικής αλλά και να κοστίζει τόσο ο κινηματογράφος. Επίσης κάποια προγράμματα και software είναι παρα πολύ ακριβά. Τόσο που είναι αδύνατο να τα αγοράσει κάποιος ιδιώτης.

    Πάντως και εγώ πιστεύω ότι τα πάντα "σπάνε".

    Καλό βράδυ Αθηνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για το αρθρο σου εχουν γραφτεί άπειρα κείμενα εκατέρωθεν.
    τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών είναι εξ ίσου πειστικά.
    μην μασάς όμως.
    οι εταιρίες έχουν άδικο ξεκάθαρα.
    όχι γιατί είναι εταιρίες και πρέπει πάντα οι μάζες να τους βλέπουν σαν κακούς αλλά γιατί στο συγκεκριμένο θέμα είναι 100% φ'αουλ.
    το να κατεβάσεις κάτι από το ίντερνετ ΔΕΝ είναι δωρεάν!
    κοστίζει αρκετά ο εξοπλισμός που χρειάζεσαι, η ανανέωσή του (πχ προσπάθησε να κατεβάσεις ταινία 1 gb με πέντιουμ 3 και windows 98 και θα καταλάνβεις), η συνδρομή σου στον πάροχο ίντερνετ, το ρεύμα που καις για να αφήνεις το pc ολη τη νύχτα να κατεβάζει, τα αντιβιοτικά που χρειάζεσαι για να μην κατεβάσεις μαζί με τη ταινία και ένα σύνταγμα ιών, κλπ.
    Άρα το πραγματικό θέμα των εταιριών δεν είναι γιατί το παίρνεις εσύ τζάμπα, είναι γιατί πληρώνεις άλλους. Έσπασε το μονοπώλιο και έχουν ταραχτεί. Θα συγκλονιστείς άμα μάθεις ότι οι πωλήσεις δίσκων στην αγγλία τα τελευταία 10 χρόνια έχουν πέσει (λόγω ιντερνετ) στο "τεράστιο" ποσοστό του 5,5%!Δηλαδή, τίποτα.Μύθος είναι όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλην εσπέραν σε όλους!
    Κοιτάξτε, μία παραγωγή που να αξίζει να την "πειρατεύσεις" χρειάζεται πολλή ενέργεια και χρόνο, άρα και χρήμα.

    Ας μην υπολογίσουμε ότι οι ηθοποιοί στερούνται απολαύσεις που εμει΄ς έχουμε δεδομένες όπως τα φασολάκια γιαχνί ή πίτσα και μπυρίτσα στο μπαλκόνι για να είναι έτσι φρέσκοι και κοτσονάτοι μέχρι τα γεράματά τους. Ας μην υπολογίσουμε ότι κάθε μέρα έχουν κάποιον να τους λέει τι θα φάνε, πότε θα φάνε και ζουν με φασιστική πειθαρχία (εκτός από τον Ντάνυ ΝτεΒίτο και τον Γούντι ΆΛλεν)


    Ας μην υπολογίσουμε ότι χρειάζεται μελέτη και σχεδιασμός και ολόκληρο μάρκετινγκ και προώθηση, πράγματα πανάκριβα.

    Και μόνο για τα υλικά, τον εξοπλισμό και το προσωπικό άν λάβεις υπόψιν, χώρια τα κοστούμια και ότι έχει σχέση με styling, αυτά κοστίζουν πανάκριβα όχι μόνο σε χρήμα αλλά και σε χρόνο όπως πχ για δοκιμές και πρόβες και άλλα παρελκόμενα όπως αεροπορικά εισητήρια και διαμονή σε εξωτικά μέρη για όλο το συνεργείο στη διάρκεια των γυρισμάτων.

    Εδώ σε ένα γάμο πας και χρειάζεσαι το μισό σου μηνιαίο εισόδημα ίσα-ίσα για να βγάλεις την υποχρέωση, όχι να θρέψεις όλη αυτή την στρατιά καλλιτεχνών και τεχνικών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από την άλλη μεριά, κορόιδο είμαι να πληρώνω, εφόσον υπάρχει ο τρόπος να έχω το ίδιο προιόν σε πολύ χαμηλότερο κόστος?(ενικολο)ε?

    όχι, βέβαια!

    Απλά, αν ήμουν δισκογραφική ή κινηματογραφική εταιρεία, Θα πουλούσα σε διαδικτυακό κανάλι το δικαίωμα προβολής από την αρχή, έναντι ΠΟΛΥ μεγάλου αντίτιμου, όπως ήδη έχει συμβεί με ορισμένες παραγωγές. Και μετά, αντί για αφίσες και πρόμο και όλες αυτές τις κοτσάνες που τις έχει βαρεθεί και ο κοσμάκης δηλαδή, απλά θα ανακοίνωνα ότι την τάδε ημερομηνία βγαίνει στην πολύ μικρή οθόνη η Ταινία μου. Και με ποσοστά από τη διαφήμιση ίσως...

    Νομίζω ότι αυτό είναι πιο συμφέρον από οικονομικής απόψεως από το να κυνηγάς πειρατές στα άχυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι όμως την εποχή του ασύστολου downloading οι εταιρείες περιμένουν να πουλήσουν το cd 20 ευρώ(για να απολαύσεις 2-3 τραγούδια)!!!

    Εσύ τι συμπέρασμα βγάζεις?
    Γιατί θα πρέπει να διαθέσουμε 100 ευρώ για ν'ακούσουμε 10 τραγουδάκια που ίσως μας αρέσουν από 5 δισκάκια?

    Ως συνήθως είναι κι αυτοί άπληστοι.
    Για να δει μια ταινία μια 4μελής οικογένεια στην Αθήνα θέλει σήμερα 35 ευρώ+ οτι καταναλώσει στο bar.
    Γιατί με την απόδειξη των εισιτηρίων να μη σου δίνει το δικαίωμα να πάρεις και το δισκάκι για το σπίτι?
    Πόσες φορές πχ.έχουμε πληρώσει το
    Dark Side of the Moon?Σε κασέτα,βινύλιο,cd,dvd,οσονούπω και σε blu ray...Ούτε προσωπική παραγγελιά στους Pink Floyd να το είχαμε κάνει...
    Εννοώ δηλ.οτι υπήρχαν τρόποι διαφορετικής διανομής αν δεν ήθελαν να ξεζουμίζουν τον πελάτη.
    Το ιντερνετ τους κατήργησε τα στεγανά ως προς την διανομή.Διότι αν θυμάσαι,πάντα ανταλλάσσαμε κασέτες με τους φίλους καθώς κανείς δεν μπορούσε ν'αγοράσει ολη τη μουσική που ήθελε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωχ! Αυτή τι στιγμή έχω 3 προγράμματα που κατεβάζουν πειρατικά προϊόντα (μουσική, βιβλία και DVD) :P

    Δεν νομίζω πως συμφέρει τις εταιρίες να κυνηγάνε τους απλούς πολίτες, άλλωστε η Microsoft είναι η νούμερο ένα εταιρία στον κλάδο της και όλοι οι απλοί πολίτες έχουμε πειρατικά λογισμικά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!