Δάσκαλε που Γήρασκες
- Η ζωή δεν έχει τέλος από πλευράς πιθανοτήτων. Είναι μύρια τα πράγματα που μπορεί να μας προσφέρει αλλά αυτά τα μαθαίνουμε από άλλες πηγές. Από την οικογένεια, από τους φίλους και από την ίδια την καθημερινή ενασχόληση με τον κόσμο και στο τέλος λέμε ότι έχουμε εμπειρία, ότι είμαστε έμπειροι ( και συχνά έμπυροι δλδ μέσα στην μπύρα ή την πυρά αναλόγως τις περιστάσεις…)
- Το σχολείο υπάρχει για να μας διδάσκει αριθμούς και γράμματα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα επάγγελμα γιατί τί είναι ο άνθρωπος χωρίς δουλειά? Ένας ασήμαντος και ανυπόστατος τεμπέλης.
- Ας διδάξουν οι δάσκαλοι ορθογραφία αριθμητική και γεωγραφία και ιστορία (λίγοι τέτοιοι υπάρχουν) και τα υπόλοιπα, όπως φιλότιμο ευγένεια και σωστή συμπεριφορά τα μαθαίνω εγώ στα παιδιά μου, όπως είναι και το καθήκον και αρμοδιότητά μου σαν γονιός.
- Όποιος επαφίεται σε έναν υπο-αμοιβόμενο ξένο (τον δάσκαλο) για την ανατροφή των παιδιών του, να περιμένει τα χειρότερα και ξέρω τι λέω γιατί υπήρξα δασκάλα για 18 χρόνια. Πέρα από την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων συνύπαρξης στην ίδια αίθουσα, το παιδί δεν παίρνει άλλο ηθικοπλαστικό μάθημα από το σχολείο, εκτός ίσως από το ότι αν κάνει αταξίες και ζαβολιές θα κάνει το μάγκα στους φίλους του. Και αυτό γιατί έτσι είναι η κοινωνία και επιβραβεύει τους κακούς και το σχολείο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας.
- Λάθος, αλλά και τι να κάνεις….
Νομίζω ότι κάνεις λάθος. Ο δάσκαλος μπορεί να δώσει ανατροφη στο παιδί. Εμείς είχαμε φιλόλογο η οποία στα 15 μας μιλούσε για τις εκτρώσεις (οχι εναντίον τους), μας έδειχνε ντοκυμαντέρ για το AIDS για τους άστεγους κτλ. Είχα δάσκαλους που με μόρφωναν πολύπλευρα και όχι απλά μαθαίνοντας μου αριθμητική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ οικογένεια ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι αρκετή από μόνη της. Και οι φίλοι και το σχολείο και πάρα πολλά ακόμα απο το περιβάλλον του παιδιού του πλάθουν το χαρακτήρα.
καλά τα λες Αθηνούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο που στην τελική,πόσοι από μας είναι αξιοπρεπείς και μάγκες γιά να το διδάξουν και στα παιδιά τους;μου λές;
δ
συγγνώμη που αργώ. Πολλές Δουλειές.
ΑπάντησηΔιαγραφήndn
Ο δάσκαλος μπορεί να τα κάνει αυτά αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη τις περισσότερες φορές. Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε έναν, άντε δύο το πολύ τέτοιους δάσκαλους, συνήθως από το δημοτικό. Θα έπρεπε, θα το θέλαμε αλλά ζούμε εδώ, και τώρα πρέπει είτε να κάνουμε κάτι για να το διορθώσουμε είτε να το δεχτούμε και να κανονίσουμε την πορεία μας προσαρμοζόμενοι σε αυτές τις συνθήκες.
Δήμητρα
Υποθέτω όσοι και οι σωστοί δάσκαλοι....
Το σχολείο υπάρχει για να εντάξει το άτομο στην ευρύτερη κοινωνία και να το κάνει χρήσιμο πολίτη. Παρεπόμενο είναι να του διδάσκει και τα επιτεύγματα της κοινωνίας αλλά και τις μεθόδους επικοινωνίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάνω σε αυτό χτίζοντας, βρίσκουμε πως μία εκ των λειτουργιών του σχολείου είναι η διδασκαλία της ορθογραφίας, αριθμητικής κοκ καθώς και των αναγκαίων εφοδίων για να είναι εφικτή η προσφορά του ατόμου στο σύνολο, το οποίο το άτομο το μετατρέπει αργότερα σε επάγγελμα.
Κάθε δάσκαλος με τη στάση του (όποια και αν είναι αυτή) δίνει ανατροφή στο παιδί στεκόμενος είτε ως θετικό, είτε ως αρνητικό παράδειγμα, αρκεί το παιδί να είναι ανοιχτό για να λάβει ανατροφή.
Το μεγάλο πρόβλημα της εποχής είναι η άρνηση των παιδιών καθώς και η απαξίωση του θεσμού της παιδείας.
Άμπανε
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην το βλέπεις σαν απαξίωση, αλλά σαν επίγνωση της πραγματικότητας.
Μέχρι να πάει στο σχολείο, το παιδί έχει ήδη διαμορφώσει κάποια βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του και σε αυτά θα προσαρμόσει ότι βλέπει στο σχολείο. Αν πχ ο δάσκαλος κάνει κάτι (θετικό ας πούμε, για να μη λες πως απαξιώνουμε) και ο γονιός το σχολιάσει αρνητικά, τότε όση καλή πρόοθεση και να έχει ο δάσκαλος, ο μαθητής μάλλον θα υιοθετήσει τη στάση του γονιού.
Πχ, αν ο δάσκαλος τους μιλήσει για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά ο πατέρας του ακούγοντάς το πεί "Μ@λ....ες", τότε το παιδί μάλλον θα κάνει το ίδιο, ειδικά αν βρίσκεται σε μικρή ηλικία.
Αυτό που κατα τη γνώμη μου μπορεί και πρέπει να κάνει ένας δάσκαλος είναι να είναι ο ίδιος σωστός και δίκαιος από άποψη συμπεριφοράς για να λειτουργήσει ως παράδειγμα, να τους βάλει στο κεφάλι όσα πρέπει ώστε να καυαλαβαίνουν τί συμβαίνει γύρω τους και να αλληλεπιδρούν επαρκώς με το περιβάλλον τους, και αν είναι πια τόσο καλός ε, τότε ας τους δώσει και κάποια παραπάνω παιδεία.
Ακριβώωωως
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι συνεπώς ερχόμαστε στο να πρέπει να διερευνήσουμε τη στάση του γονιού απέναντι στην εκπαίδευση πριν διερυενήσουμε τη στάση του δασκάλου.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήειπες :
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ας διδάξουν οι δάσκαλοι ορθογραφία αριθμητική και γεωγραφία και ιστορία (λίγοι τέτοιοι υπάρχουν) και τα υπόλοιπα, όπως φιλότιμο ευγένεια και σωστή συμπεριφορά τα μαθαίνω εγώ στα παιδιά μου, όπως είναι και το καθήκον και αρμοδιότητά μου σαν γονιός"
να μου επιτρεψεις να διαφωνισω λιγο .
Οσο και να προσπαθησεις δε θα μπορεσεις ποτε (μα ποτε , προσωπικη μου γνωμη)να κανεις το παιδι καλυτερο απο ...σενα.
Αν βριζεις δε θα μπορεσεις ποτε να διδαξεις το αντιθετο, γιατι με μαθηματικη ακριβεια θα ξεχαστεις καποια στιγμη.
Καποια στιγμη θα περασεις με κοκκινο και θα βρισεις και καποιον περαστικο.
Καποια στιγμη θα σε δει να κλεβεις στην ουρα μια δυο θεσεις .
Ο ερικ κλαπτον ειχε πει,"ενα ροκ γκρουπ μπορει να ειναι τοσο καλο οσο και ο ντραμερ του".
Εγω σου λεω οτι "ενα παιδι μπορει να ειναι τοσο καλο οσο οι γονεις του"
αρα (θα μου πεις): η ανθρωποτητα γενια με γενια εκφυλιζεται,
(οπως οταν αντιγραφαμε κασετες , θυμαστε ? οι τελευταιες κοπιες της κοπιας ω κοπια ηταν χαλια, τιγκα στον θορυβο... χε χε τι ειναι αυτα που λεω σημερα! )
και οδηγειται με μαθηματικη ακριβεια στην παρακμη και τον πολιτισμικο αφανισμο.
Ευτυχως ομως-κατα την ταπεινη μου γνωμη- το μονο που θα μας σωσει θα ειναι η οργανωμενη εκπαιδευση , ή οποια θα περασει αβιαστα τα μηνυματα που πρεπει στα παιδια (χωρις να προυποθετει την τηρηση τους απο τους εκπαιδευτες), μεσα απο προγραμματα,θεσμους, μικροκανονισμους, και συνηθειες .