Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Αγωνία

  1. Πολλή ανακατωσούρα βλέπω στα μπλογκ που διαβάζω σε σχέση με τη θρησκεία. Οι λέξεις "πίστη" και "εκκλησία" αναφέρονται συχνά αλλά είναι άποψή μου ότι υπάρχει μία θεμελιώδης παρεξήγηση. Στα αγγλικά υπάρχουν οι λέξεις "belief" και"faith" που αναφέρονται στην πίστη όπως λέμε "πιστεύω" και η δεύτερη στην εμπιστοσύνη και την πίστη του ενός ανθρώπου στον άλλον(πχ πιστός φίλος, συζυγική πίστη κτλ). Η εκκλησία είναι η δομή, η οργάνωση, η γραφειοκρατεία της όλης υπόθεσης και έχει να κάνει με καταγραφή γεγονότων και τήρηση κανόνων και σε καμμία περίπτωση δεν αναφέρεται στην ουσία της όλης ιστορίας, δηλαδή αν υπάρχει θεός ή όχι.
  2. Υποθέτω ότι αρχικά η βίβλος, το κοράνι και τα άλλα ιερά κείμενα αποτελούσαν πρακτικές οδηγίες για την καθημερινή διαβίωση των ανθρώπων και για την οργάνωση της κοινωνίας. Όταν μας λέει η γραφή να μην τρώμε το αίμα των ζώων τότε είναι προφανές ότι αυτό έχει σαν βάση την υγειινή και τις ασθένειες που μεταδίδονται με αυτόν τον τρόπο. Όταν μας λέει να μην επιθυμήσουμε την γυναίκα του πλησίον μας, είναι προφανές ότι έχει σαν στόχο την αποφυγή φονικών και σκοτωμών(αχ καλέ μισοφόρια, τι τραβάν για σας τ'αγόρια...)
  3. Με την πάροδο των χρόνων όμως η εκκλησία απέκτησε άλλη χρησιμότητα. Έγινε ο πιο πετυχημένος τρόπος να προσαρτήσει και να διατηρήσει κανείς τις αποικίες του. Διαδίδοντας την θρησκεία του ο κάθε λαός διέδιδε και τον τρόπο ζωής του αλλά και την νοοτροπία του. Μία πλύση εγκεφάλου σα να λέμε. Έτσι οι ιερείς δεν ήταν πλέον οι σοφοί που βοηθούσαν τον κόσμο όταν δεν ήξερε τι να κάνει, αλλά όργανο επιβολής της τάξης. Κόντρα στους κατακτητές πας, κόντρα στο θεό όμως το σκέφτεσαι δυό φορές, έτσι δεν είναι?
  4. Μετά ήρθε η επιστήμη και τάραξε τα νερά. Προερχόμαστε από τον πίθηκο, όλα ξεκίνησαν από το BigBang. Δεν ξέρω τι μας δημιούργησε,λένε οι επιστήμονες, αλλά ο θεός δεν ήτανε. Κλόνισε την μία πίστη(στον θεό) χωρίς να προσφέρει εναλλακτική λύση, Η αγωνία του ανθρώπινου νου μπροστά στο χάσμα της πίστης μεταμορφώνεται σε κραυγή. Τί είναι αλήθεια? Υπάρχει το μποζόνιο χίγκς και ,αν ναι, τί γαλήνη μπορεί να μας φέρει? Τί είναι σωστό πια και που θα στραφώ την ώρα της αμφιβολίας μου όταν λυγίζουν τα πόδια μου από την κούραση και όλοι με πιέζουν να αγοράσω κάτι?
  5. Παράλληλα, οι παπάδες αποθρασύνθηκαν εντελώς. Ζούν από το τίποτα για το τίποτα, αδιαφορούν για το ποίμνιο και την μάχη που δίνουν οι πιστοί τους ενάντια στην επιστήμη. Με λιγδωμένες λέξεις χιλιοειπωμένες και ανούσιες από τη βαρεμάρα τους, με μισόλογα, υπεκφυγές και χωρίς να απαντούν σε τίποτα από όσα τους καταλογίζονται, πλουτίζουν και δεν τους νοιάζει τίποτα. Επαναλαμβάνουν τις πανάρχαιες σοφίες τους που είναι άχρηστες και επιζήμιες για τις σημερινές συνθήκες, και επιμένουν να ψέλνουν σε αρχαία ελληνικά, γιατί αν καταλάβει κανείς την πραγματική διδασκαλία του Χριστού θα τους πάρει με τις ντομάτες.
  6. Και μένει ο άνθρωπος μόνος. Αν είναι νέος σκέφτεται ότι όλα είναι κοτσάνες και ότι εκείνος ξέρει μέσα του τί είναι σωστό και ότι πιστεύει στον θεό αλλά όχι στους παπάδες και διάφορα άλλα παρόμοια. Μερικοί πιο μοντέρνοι στρέφονται σε άλλες θρησκείες όπως ο βουδισμός που όμως εμένα μου φαίνεται σα να άλλαξε ο μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς. Αν κάποιος έχει φάει κανα-δυό χαστούκια από τη ζωή δεν πιστεύει σε τίποτα. Αν είναι περασμένης ηλικίας εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα από συνήθεια ή φόβο θανάτου. Αλλά και πάλι με την αμφιβολία να τον ενοχλεί στο πίσω μέρος του μυαλού.
  7. Ο θεός μπορεί να υπάρχει μπορεί και όχι. δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Το ίδιο και για τη μετα-θάνατο ζωή. Μπορεί ο Χριστός να υπήρξε, ή όχι και να ήταν όντως ο γιος του θεού. Μπορεί και να έχουν δίκιο οι επιστήμονες με τα αλαμπουρνέζικά τους και τους ανταγωνισμούς τους που κάθε μέρα αναπροσαρμόζουν τις θεωρίες τους.(τυπική φράση: "μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι ..... αλλά τα τελευταία στοιχεία από την έρευνα που διεξήχθη.....φαίνεται ότι......και μάλλον......")
  8. Ίσως τελικά αυτό που μένει να πιστέψουμε είναι ο Άνθρωπος. Αυτός που με μία του λέξη μπορεί να μας στείλει στον παράδεισο ή την κόλαση. Αυτόν που μας κρίνει, μας δημιουργεί με τόσους τρόπους, μας τιμωρεί και μας ωθεί να είμαστε αρεστοί. Αυτόν που υπάρχει στα σίγουρα και βρίσκεται κοντά μας. Τον φίλο μας, το παιδί μας το σύντροφό μας και τον συγγενή μας. που τόσο έχει ανάγκη την πίστη μας, με τη μία έννοια ή με την άλλη ή και με τις δύο.
  9. Πως το λέγανε οι παλιοί?Ο θεός και ο γείτονας..........

21 σχόλια:

  1. Η πρώτη και η τελευταία παράγραφος δεν διαβάζονται (βλέπω σπιτάκια - αλλά τη διαβάζω εδώ στο πρίβιου)

    Οι θρησκείες είναι ένα "κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο". Όλες οι απαγορεύεις και οι διδαχές τους έχουν να κάνουν με την αντίληψη της χρονικής στιγμή και την διατήρηση της συνοχής και της ευρυθμίας της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, αν πάρεις τα θέματα υγείας, ειδικά στην απαρχή του χριστιανισμού, η ζωή που προτείνουν είναι η πιο υγιεινή δυνατή. Δεν είναι παράξενο, γιατί εκείνες τις εποχές οι μοναχοί ήταν ίσως οι πιο μορφωμένοι και οι περισσότεροι ήταν επιστήμονες! Μετά ξεκίνησε ο σκοταδισμός και η μάχη ακόμα και ανάμεσα στο ιερατείο, για εξουσία.

    Ανάμεσα στους ανοικτόμυαλους ανθρώπους, η επιστήμη και η υψηλή θεολογία δεν διαφωνούν στην ουσία! Απλά βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Η θρησκεία θεωρεί κινούσα δύναμη το θεό και έναρξη των πάντων το χέρι του, ενώ η επιστήμη θεωρεί κινούσα δύναμη τη φυσική επιλογή (αν και τώρα τελευταία κάνει το τραγικό λάθος να προσπαθεί να κάνει τον εαυτό της κινούσα δύναμη επεμβαίνοντας στους μηχανισμούς της φυσικής επιλογής - κάτι δε μου αρέσει εδώ, κάτι μου θυμίζει απ' τα παλιά) και αρχή των πάντων το μπιγκ μπανγκ. Και θρησκεία και επιστήμη συμφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα και μπορούν να εξηγήσουν τα πάντα υπό το πρίσμα τους, στοχεύοντας εντελώς διαφορετικά πράγματα, η πρώτη τη φιλοσοφία και η δεύτερη τη γνώση, μέχρι ακριβώς τη στιγμή της αρχής. Εκεί και οι δύο σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Η επιστήμη λέει ότι απλά καταρρέουν οι εξισώσεις της και δεν ξέρει το γιατί, η θρησκεία αυτό το ονομάζει θεό

    Η χριστιανική θρησκεία το ονόμασε θεό δίνοντας του ανθρώπινη μορφή. Μετά έβαλε το θεό να κάνει τον άνθρωπο κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση! Και ζητάει το σεβασμό στον άνθρωπο και την θέωση! Δηλαδή να γίνεις Άνθρωπος με λίγα λόγια, αφού ήδη είσαι πλασμένος όπως ο θεός σου, άρα ο θεός σου είναι ο άνθρωπος! Πόσο εύκολο είναι να το διακρίνεις, αντί να κάθεσαι να παλεύεις και να αντιπαλεύεις όρους και φιλοσοφίες;

    Το σημερινό Ιερατείο όμως δυστυχώς δεν έχει καμία μα καμία επαφή με τη φιλοσοφία της θρησκείας. Την καταπατά σχεδόν στο σύνολό της.

    (θα μας βρίσουν και τους δύο με τέτοιο ποστ και σχόλιο, στό 'πα;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι το απογοητευτικό συμπέρασμα είναι πάλι το εξής: Εμείς φταίμε για όλα.
    Παρηγορήσου, αλλού ζώνουν τα παιδάκια τους με εκρηκτικά "υπέρ πίστεως και πατρίδας".
    Κάτι τέτοια σκέφτομαι για να παρηγορηθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. άραβα, δε νομίζω να μας βρίσουν γιατι απλώς δεν τους καίγεται καρφί εφόσον τα παίρνουν από όλες τις μεριές ( είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν απολύονται ποτέ).

    πατσιούρι,
    μπορεί να ζώνουν τα παιδιά τους με εκρηκτικά αλλά δεν έχουν ανησυχίες ούτε αμφιβολίες. Έχεις ακουστά κανέναν μουσουλμάνο, ισλαμιστή, ινδουϊστή, κτλ, να αμφισβητεί τη θρησκεία του σε τέτοιο βαθμό? Έχουν απόλυτη πίστη.

    δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό, αλλά δεν ξέρω θρησκεία με τόσες αιρέσεις όσες ο χριστιανισμός.
    αν κάνω λάθος ας με διαφωτίσει κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται στο ότι η χριστιανική θρησκεία είναι η πιό ανθρωποκεντρική. Και είχε την ατυχία να αναπυχθεί στον λιγότερο ανθρωποκεντρικό πολιτισμό, τον λεγόμενο δυτικό :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ίσως. λογικό φαίνεται.
    τώρα διαβάζεται η 1η παράγραφος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. how do you call somebody that nobody cares about and everybody laughs at??

    a mother and a wife

    this is the plain truth and there's no point denying that.

    somebody should tell girls that when they dream of rosy-cheeked babies then once this has been achieved, nobody cares about the mother. nobody cares about the mother. nobody cares about the mother. nobody cares about the mother. nobody cares about the mother.





    how strong can one woman be? the answer is "indefinitely"

    but a wrong word can ,and will, turn her against you without further notice.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η πίστη που έχω για τον Εαυτό μου
    και για τον Άνθρωπο, καθορίζουν την αντίληψη μου για τον Θεό.

    έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Endiaferouses oi apospeis sou Athinovio gia to thema...

    Kalhmera!!!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. συγγνώμη για την αργοπορία στα σχόλια, αλλά έπεσε δουλειά (κάτι έχουμε στα σκαριά). αν όλα πάνε καλά θα το μάθετε πρώτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ψουξ
    το μυαλό μας με τις ιδέες του και όλες τις ιδιότητές του εδώ και αιώνες διαμορφώνεται από τον συλλογικό νού και το παρεδώσε του με τη θρησκεία.
    δύσκολο να πείς από που ξεκίνησαν όλα.
    κάτι σαν την κότα με το αυγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. nosdi
    καλημέρα με διαφορά μίας ημέρας.
    :)
    απλά γράφω ότι μου κατέβει στο μυαλό, χωρίς καν να αποθηκεύσω πρόχειρο. έτσι κουβέντα να γίνεται.
    με ενδιαφέρουν πολύ οι διαφορετικές απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σωστό σαν την κότα με τ΄αυγό.
    ....καλύτερα όμως αυγό ;))

    Kαλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ας το πούμε έτσι τότε:
    αν η κότα είναι η ανθρωπότητα και η θρησκεία το αυγό, τότε και τα δύο εξελίχθηκαν παράλληλα διαρκώς προσαρμόζοντας το ένα στη μορφή του άλλου.(σύμφωνα με το δαρβίνο)

    όλοι ομως τείνουμε να ξεχνάμε στην όλη υπόθεση το σημαντικότερο όλων(τον κόκκορα σα να λέμε)
    το εξωτερικό περιβάλλον και το δέος που μας εμπνέει ώστε να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ο αυγό που θα προκύψει από όλα αυτά.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άραγε, αν τελικά ανακαλυφθεί το περίφημο μποζόνιο χιγκς, θα αποδεχτούν όλοι οι "θρησκευάμενοι" να αλλάξουν την προσευχή τους; Φαντάσου : "Πιστεύω εις ένα μποζόνιο πατέρα παντοκράτορα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πατημένη τσίχλα
    ή ακόμα αντί να βρίσουμε κάποιον μπορούμε να βλασφημήσουμε ως εξής:
    "γ..... το χιγκς μου σήμερα για διαιτησία" ή εναλλακτικά "μας έπρηξες τα μποζόνια".

    οι δυνατότητες είναι αμέτρητες
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Aν η έννοια "θεός" είναι απλά ένα εφεύρημα; Αν η λέξη τιμωρία ή ηθική είναι απλώς εφευρήματα; Τότε αυτόματα θα κατέρρεαν και οι θρησκείες, αυτόματα θα κατέρρεε και το οποιοδήποτε νομοθετικό σύστημα απο τα υπάρχοντα. Μπορεί τότε, ν' αναζητούσαμε τη πίστη, κάπου έξω απ' τα συστήματα αυτά που υπάρχουν για να χειραγωγούν απλά τον άνθρωπο. Αν μπορούσαμε ίσως ν' αντιληφθούμε ότι μόνο η Φύση γύρω μας διέπεται απο απόλυτη νομοτέλεια, δύναμη και συνέπεια, και ότι αυτή είναι πηγή ζωής και χαράς, ίσως τότε ο άνθρωπος να είχε καταφέρει να καταννοήσει καλύτερα το σκοπό της ύπαρξής του και να ζούσε αρμονικότερα με τον συνάνθρωπό του, το περιβάλλον του και τον εαυτό του.
    Και κυρίως, απλότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. είναι ο Ανθρωπος έτοιμος να κάνει το καλό χωρίς να του τάζουν τον παράδεισο ή να τον εκβιάζουν με την κόλαση?

    ως τώρα,είναι αδύνατον ακόμα κι έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν ξέρω άν ο άνθρωπος είναι έτοιμος για το καλό.
    Πιστεύω όμως, ότι δεν γεννιέται με το κακό μέσα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!