Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Survival of the Shittiest

  • Προφανές είναι ότι τα τσιράκια θα τη βγάλουν καθαρή.
  • Θα χάσουν τη δουλειά τους όσοι μπήκαν με την αξία τους, με μόρια και ασέπ κοκ, ενώ όσοι έχουν "πλάτες" θα παραμείνουν ή ίσως και να ανέβουν σε αξίωμα.
  • Ωστόσο, υπάρχει ένα γκλιτς, στο σύστημα αυτό.
  • Οι ημέτεροι, αυτοί που μπήκαν επειδή είναι ημέτεροι και όχι επειδή είχαν τα προσόντα, εκ των πραγμάτων δεν έχουν τα προσόντα, διότι αν είχαν τα προσόντα δεν θα είχαν ανάγκη να τους βάλει κανείς πουθενά. Η ελίτ, μέσα από τον αιμομικτικό τρόπο διαιώνισής της, έχει από καιρό πάψει να είναι ελίτ και μόνο κάτι παραμορφωμένα ανθρωπάκια θυμίζουν την προέλευσή τους όπως μία ασθματική γάτα θυμίζει την τίγρη από τη οποία προέρχεται. Η ελίτ, τρώει τα λεφτά του μπαμπά της.
  • Έτσι, οι δάσκαλοι, γιατροί, διευθυντές, γραμματείς, πρόεδροι, ελεγκτές, κτλ, που παραμείνουν εντός συστήματος θα είναι όχι οι καλύτεροι αλλά οι πιο διεφθαρμένοι. Κάποιοι από αυτούς είναι και ικανοί, ωστόσο η νοοτροπία της ρεμούλας δεν θα τους αφήσει να δουν το πραγματικά αποδοτικό τρόπο διαχείρισης των πραγμάτων αλλά μάλλον συνηθισμένοι στο παλιό καλό παραδοσιακό αλισβερίσι θα συνεχίσουν να διαβάλλουν το ίδιο τους σύστημα εκ των έσω: δικός μας κι ας καταρρεύσει το σύμπαν.
  • Έτσι, θα έχεις φορο-εισπρακτικό μηχανισμό που δεν θα φορο-εισπράττει, ελεγκτικούς μηχανισμούς που δεν θα ελέγχουν, πολεοδομίες που δεν θα πολεοδομούν, δικαιοσύνη χωρίς δίκιο, δάσκαλους που δεν διδάσκουν, τεχνικούς που δεν ξέρουν ούτε βρύση να αλλάξουν, πρωτοβάθμιες διευθύνσεις που δεν ξέρουν πως να βγάλουν ετήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας, κοκ, όλοι οι τομείς θα είναι απολύτως αντιπαραγωγικοί.
  • Το ευνοιοκρατικό αυτό σύστημα, δεν μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό του. Δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να κάνει μία σωστή δουλειά, αντιθέτως όλα τα μέλη του το υπονομεύουν εκ των έσω, μοιράζοντας τους πόρους τους σε φίλους και γνωστούς, οικειοποιούμενοι πόρους, στέλνοντας πόρους στο εξωτερικό, σφετεριζόμενοι πόρους για δικές τους συναλλαγές, απομυζόντας πόρους και ανταποδίδοντας τίποτα, σαν τη γυναίκα του Λοβέρδου (τι της βρήκε της αλόγας!κρίμα τέτοιο παιδί...) ή τη νατάσσα παζαίτη, ή τους γιούς των κομματικών ρουφιάνων σε όλη την επικράτεια.
  • Θα χρειαστεί να εισρεύσουν άλλοι που να μπορούν να κάνουν δουλειά σωστή, όμως θα έχουν ένα επιπρόσθετο κόστος: το σύστημα πρέπει να πληρώνει και τους ημέτερους και τους παραγωγικούς. Το κόστος είναι αστρονομικό, άρα ασύμφορο, και αντιμέτωπο με την καταστροφή, αντί να δει την πραγματικότητα, το σύστημα σώζει και πάλι τους ημέτερους.
  • Η κατάρρευση είναι αναπόφευκτη.
  • Θα μπορούσαν να γίνουν αλλιώς τα πράγματα, θα μπορούσε ένας, κάποιος στη σωστή θέση να το έχει δει αυτό εγκαίρως, και να έχει κίνητρο να το προλάβει. Αυτό από ότι φαίνεται δεν θα συμβεί, και μάλλον εδώ που είμαστε είναι μή-αναστρέψιμο πλέον.
  • Στα αλήθεια πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία το να κάνει κανείς το καλύτερο που μπορεί και ότι είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό να βοηθήσει ο κάθε ένας κάνοντας καλά τη δουλειά του.
  • Στα αλήθεια πιστεύω ότι αν δε βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, γιατρεύοντάς τον αν είμαστε γιατροί, διδάσκοντάς τον αν είμαστε δάσκαλοι, ελέγχοντάς τον αν είμαστε ελεγκτές και κάνοντας επισκευές αν είμαστε τεχνικοί, τότε κανένα σύστημα δεν θα μας βοηθήσει, και ότι κανένας δεν θα μείνει αλώβητος από τις εξελίξεις του άμεσου μέλλοντος. Ακόμα και αυτοί που νομίζουν ότι είναι ακλόνητοι, ακόμα και αυτοί θα έχουν κάτι να κερδίσουν αν τα πράγματα γίνουν σωστά και όχι λάθος.
  • Ωστόσο, η συνήθεια είναι κακό πράγμα, και μάλλον κανείς δεν πρόκειται να κόψει το φακελάκι, τη μίζα και το γρηγορόσημο, κανείς δεν πρόκειται να προτιμήσει τον άξιο εις βάρος του ημέτερου και κανείς δεν πρόκειται να αφήσει να γίνει κάτι σωστό.
  • Και σιγά μην έχει όρεξη ο δάσκαλος που του έκοψαν το μισθό, όρεξη να κάνει σωστό μάθημα: θα βγάλει τα απωθημένα του στα παιδάκια, φωνάζοντας και σιχτιρίζοντας.
  • Και σιγά μην πει ο γιατρός ότι είναι ώρα για κοινωνική συνοχή και συνείδηση, ας βοηθήσω κανέναν παππού, παίρνοντάς του λιγότερα: θα χρεώσει όσο περισσότερα μπορεί και όποιος θέλει ελεημοσύνη ας πάει στο συσσίτιο της εκκλησίας, που μου θέλουνε και μεγαλεία (φάρμακα) οι ανυπόστατοι.
  • Τι να κάνεις....
  • Έτσι είναι αυτά τα πράγματα.
  • Όπως είχα πει από την πρώτη μέρα που υπογράφηκε το μνημόνιο, φωτιά και μπούρμπερη.

17 σχόλια:

  1. Λοιπόν που λες, στην Ελλάδα το πρόβλημα ήταν πως η δημόσια διοίκηση ήταν ανίκανη (και πολεμήθηκε από τότε λόγω του δόγματος τρούμαν) να οργανώσει έναν παραγωγικό τομέα, ενώ οι έλληνες επιχειρηματίες ήταν τόσο διεστραμμένοι και καραγκιόζηδες που είχαν μπερδέψει την ανάπτυξη με την συσσώρευση κάθε ρανίδας χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά και όχι με την δημιουργία υγειών και βιώσιμων επιχειρήσεων που θα αυγάτιζαν και την ανάπτυξη αλλά και τις θέσεις εργασίας.
    Αποτέλεσμα: Χωρίς ρουσφέτι ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε στον ιδιωτικό τομέα θα έβρισκες δουλειά, οι θέσεις ούτως ή άλλως δεν αρκούν για να απασχολήσουν το σύνολο του δυναμικού, ενώ το να γίνει όλος ο κόσμος ανεξάρτητος ελεύθερος επαγγελματίας ούτε ανάπτυξη φέρνει, ούτε και μπορεί να είναι ποτέ βιώσιμο.
    Εφόσον ο αρχικός ισχυρισμός-βάση του σκεπτικού σου λοιπόν είναι μονόπλευρος (εσκεμμένα) και συνεπώς λανθασμένος, το σύνολο των υπολοίπων λόγων δεν είναι τίποτε παραπάνω από γιουχαΐσματα χειροκροτούμενα αφειδώς από τους πάσχοντες από μανία καταδίωξης και χωρίς σύνεση και λογική ονειρώξεις καταστροφής του ελληνικού δημοσίου, μια «λογική» απόλυτα σύμφωνη με την απαρχή των πάντων, αλλά με καμία σχέση με τη λογική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τότε, να γίνουμε όλοι προστατευόμενοι του κράτους και να τελειώνουμε.

    Βαρέθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακραίο, και φυσικά ο όρος "προστατευόμενοι" το αυτοακυρώνει.
    Ας γίνουμε απλά λογικοί. Αν δεν, τότε χαΐρι δεν βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν καταλαβαίνω τη "λογική" σου.
    Ο ταξιτζής, ο φαρμακοποιός, ο δυ και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων/επιχειρηματιών προστατεύονται με διάφορους τρόπους, όπως πληθυσμιακά κριτήρια, μονιμότητες, ειδικές διατάξεις κοκ, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

    Αυτό σημαίνει ότι το εισόδημα μερικών είναι εξασφαλισμένο από το κράτος, ενώ κάποιων άλλων είναι έρμαιο των διακυμάνσεων των καιρών, όπως τιμές πτρελαίου, επιτόκια, φόροι κτλ.

    Και σε ρωτάω: ο μεταφορέας φορτηγατζής γιατί να έχει εξασφάλιση κι εγώ όχι?
    Παρατηρείς ότι σου δίνω παραδείγματα παό τον ιδιωτικό τομέα και όχι από το δημόσιο.

    Το να είναι εξασφαλισμένος ο φορτηγατζής, βρέξει-χιονίσει, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στο υπόλοιπο περιβάλλον, είναι ακριβό, άδικο και αντιπαραγωγικό γιατί συντηρώντας τις διάφορες ομάδες (με οποιοδήποτε κόστος) μετακυλά το κόστος στους υπόλοιπους τομείς, ανεβάζοντας το κόστος κα΄θε προιόντος σε επίπεδα που δε συμφέρουν κανέναν.

    Έχεις μετά φαινόμενα όπως να προτιμάει ο άλλος τούρκικα ή βουλγάρικα και ο έλληνας παραγωγός να έχει τους κοτζαμπάσηδες(προστατευόμενους του κράτους) να συντηρεί αλλά καθόλου πελατεία άρα καθόλου εισόδημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα αυτά είναι εκτός θέματος με βάση την αρχική ανάρτηση.Άμα μπλέκεις έτσι και λόγω του φορτηγατζή κατηγορείς το ΔΥ και το αντίστροφο, είναι βέβαιο ότι το χάος θα έιναι χειρότερο ακόμα και από αυτό που επικρατεί στην οργάνωση της ελλάδας!

    Ας μην ξεφύγουμε λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν εξετάσεις το ποιοί είναι οι προστατευόμενοι, έχει και παραέχει σχέση με το θέμα. Ο καθένας προσταεύει τους δικούς τους, και δεν είναι μόνο καμματικό θέμα.

    Επίσης, έχει μεγάλη σχέση με το γεγονός ότι ο τρόπος που κερδήθηκαν αυτές οι προστασίες, ήταν αμφίβολης νομιμότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρεμπιπτόντως, αν μέ το προστατευόμενος εννοείς "εξασμαλισμένος", τότε ναι, έτσι πρέπει. Η κοινωνία φτιάχτηκε για να εξασφαλίσει τον άνθρωπο και συνεπώς ένα κοινωνικό κράτος πρέπει να λογικο΄και δίκαιο τρόπονα εξασφαλίζει τους πάντες, άλλες είναι οι αιτίες για όσα αναφέρεις και όχι η κοινωνική εξασφάλιση.
    Η λαμογιά έναι το προβλημά μας. Το πονάει κεφάλι - κόψει κεφάλι όμως ο κάνουν μόνο οι σκιτζίδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέτοιες ώρες, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φιλενάς, ένας φίλος μου προτεινει να ψηφισουμέ όλοι πασόκ, τα έκαναν που τα έκαναν σκατα΄, να τα καθαρίσουν!!! έξυπνο το βρήκα, αλλά δε μου παει η καρδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξασφαλισμένος...

    Ένας ανεπαρκής εφοριακός δεν θα έπρεπε να είναι ξεασφαλισμένος αλλά να αλλάξει δουλειά ή να μην το επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτή εξ αρχής.

    Εναλλακτικά, να είναι όλοι εξασφαλισμένοι, γεωργοί ,υδραυλικοί, κτλ. Έτσι θα ήταν δίκαιο, όχι οι μισοί στην εξασφάλιση κι οι άλλοι στο ζόρι.


    ΑΛλά... τί να σου κάνω... Θα με πείς κακιά κι από πάνω, άμπαν.



    ασκάρ
    τώρα είναι που πρέπει κάποιος να μιλήσει.

    ρία
    να ψηφίσεις τότε νέα δημοκρατία να γίνουμε παράδεισος, ή ακόμα καλύτερα, να έχουμε συγκυβέρνση και τρέχεις να ψάχνεις την ευθύνη στις δηλώσεις της ντόρας, το αντωνάκη και του γιωργάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραίο δεν θα ήταν, να είμαι κακή δασκάλα και να πληρώνομαι σαν καλή, ότι και αν γίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι, συγνώμη που είπα "τους πάντες" και όχι "όλοι" και δεν το κατάλαβες...
    Και όχι, δεν σε λέω κακιά, αλλά μονόπλευρη και πλανεμένη και εκδικητικιά όπως σε είπε και η δήμητρα σε λέω.
    Και ειληκρινά, το ότι αναπτύσσεις παράλογα και ασύνδετα επιχειρήματα σε στύλ μανδραβέλη όταν αυτοικανοποιείται στα παράθυρα, δεν το καταλαβαίνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάλλον, είσαι προκατειλημένος, αλλά δεν σε αδικώ. Κι εγώ στη θέση σου θα ήμουν
    Την καληνύχτα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βρε καληνύχτα, αλλά ο μόνος που μιλά προκατειλημμένα είσαι εσύ. Εγώ δεν καταδικάζω συλλογικά ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστώ.
    Ωστόσο, όταν ένα σύστημα χρεωκοπεί ,τότε ένα άλλο πρέπει να προκύψει.
    Ούτε την χρεκοπία του παλιού συστήματος μπορεί να προλάβει κανείς ούτε το κόστος για τα μέλη του.
    Ούτε μπορείς να πείς οτι εκείνα τα μέλη του συστήματος θα υποστούν συνέπειες ενώ άλλα όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!