Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αδιανόητο ή απλώς Ανόητο?

  • Πριν από λίγες ημέρες, κάποιο ντοκιμαντέρ παρουσίαζε τη ζωή των εξαθλιωμένων νοτιο-Αμερικάνων που ζούν σε παραγκουπόλεις τρώγοντας σκουπίδια. Η εικόνα ήταν κάπως έτσι: μερικά πιτσιρίκια περιπλανούνταν πάνω σε λόφους σκουπιδιών κάποιας χωματερής, μάζευαν σκουπίδια τα οποία έβαζαν σε σακούλες σκουπιδιών και τις πήγαιναν σπίτι, ακολουθώντας ένα μονοπάτι που οδηγούσε μέσα σε κάτι που έμοιαζε με δάσος, αφού ήταν τριγυρισμένο από δέντρα.
  • Εκτός από σκουπίδια, οι άνθρωποι αυτοί τρώνε και φασόλια, αν έχουν να τα αγοράσουν.
  • Η χώρα τους είναι μία μπανανία, δηλαδή υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις που αξιοποιούνται αποκλειστικά για την καλλιέργεια της μπανάνας, η οποία εξάγεται ξέρετε που, όμως στους κατοίκους της χώρας αυτής δεν αφήνει κανένα ώφελος. Και πες ότι αντί για μπανάνα έχουμε τσάι, καφέ ή κακάο και βανίλια. Ρύζι. Σόγια.
  • Ας συνδυάσουμε την εικόνα του παιδιού που ζει με σκουπίδια διότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να του διδάξει την απλή αλήθεια ότι αν φυτέψεις έναν σπόρο τότε αυτός ο σπόρος θα καρπίσει, με την επιγραφή που εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα σε διάφορα προϊόντα "Προϊόν δίκαιης εργασίας" ή κάτι τέτοιο που να μας διαβεβαιώνει ότι αυτός που το έφτιαξε δεν είναι σκλάβος. Αυτό σημαίνει ότι έχει σημασία το τι αγοράζουμε, έχει σημασία ο ένας και το τί κάνει ο ένας.
  • Βγήκα εκτός θέματος, όμως.
  • Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης, κάποιος ανέφερε την "επιστροφή στη ντομάτα", δηλαδή την επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή όταν όλα πάνε κατά διαόλου, οσονούπω σα να λέμε.
  • Λίγο αργότερα, πολύ κοντά μεταξύ τους δύο σκηνικά, η πεθερά μου που φύτεψε στις γλάστρες του μπαλκονιού φραουλιές για τα εγγονάκια της, αλλά και μαϊντανό, σέληνο, βασιλικό και διάφορα άλλα μυρωδικά, ενώ από την άλλη μεριά μαθαίνω ότι στην τάδε χώρα της Αφρικής δίπλα σε μία λίμνη, οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε διότι δεν ξέρουν να καλλιεργήσουν τίποτα, παρόλο που ζουν ακριβώς δίπλα στο νερό.
  • Λίγο αργότερα, στη διάρκεια μίας συζήτησης πάλι, η Βάσω είπε ότι όταν κάποιος δεν έχει έρθει σε επαφή με κάτι, όσο απλό κι αν είναι αυτό, τότε απλά δεν του περνάει από το μυαλό ότι αποτελεί εναλλακτική. Αν δεν δείς κάποιον δίπλα σου να φυτεύει πατάτες, τότε δεν το ξέρεις και δεν το κάνεις, έτσι απλά. Κι εσύ, μου είπε η Βάσω, αν δεν το έβλεπες από την πεθερά σου και όλοι οι υπόλοιποι γύρω σου, θα σκεφτόσουν να κάνεις το ίδιο?
  • Και αναρωτιέμαι, τι ζημιά έχουν υποστεί τα μυαλά μας ώστε να ζουν μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος ή δίπλα σε μία λίμνη αλλά να μην διανοούνται καν το ενδεχόμενο να βάλουν σε μία λακουβίτσα το κουκούτσι από ότι έφαγαν τελευταία φορά και να του ρίχνουν ένα ποτήρι νερό? Ποιά δύναμη και ποια επιρροή εξάντλησε τις αγροτικές γνώσεις ολόκληρων πληθυσμών, πως έγιναν αυτοί οι άνθρωποι τόσο άμοιροι που να μην μπορούν να σηκώσουν το κορμί τους?
  • Μήπως, αντί να τσακωνόμαστε ποιός φταίει, είναι καιρός να στείλουμε δυό γεωπόνους εκεί κάτω να φέρουν τον τόπο στα ίσια του, να δει φαγάκι ο κόσμος? Μήπως, αντί να προετοιμαζόμαστε για το τέλος, να το προλάβουμε?

15 σχόλια:

  1. Όπως όλοι καταλάβατε κι από μόνοι σας, αυτό το ποστ αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βασικά, πάλι σκλάβοι θα είναι, μόνο που θα κρατάνε περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και δεν θα τρέχουμε να τους καταστείλουμε κάθε τρείς και λίγο, ούτε θα έρχονται στις πατρίδες μας ζήτουλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α όχι, όσο περισσότερο μπορούν να σκέφτονται και να αυτοδιατίθενται, τόσο πιο πολύ ξυπνάνε και τόσο πιο πολύ θα χάνουμε την βολή μας και τα υπέροχα αγαθά μας θα γίνονται πιο δυσπρόσιτα και θα αναγκαζόμαστε σε βιωσιμότητα αντί για καταναλωτισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μία ή άλλη έρχεται, αν υπολογίσεις τα έξοδα για την "αντιμετώπιση" για κάθε είδους παρενέργειες της φτώχειας, όπως μετανάστευση, πειρατεία κάθε είδους, ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές, κτλ....
    Άλλωστε, για να παραμένουν στη θέση τους, έχουμε τους νόμους, σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aσε,Αθηνά μου,δεν εχεις δει τιποτα(δεν το λεω για αρνητικο)και καλυτερα να μη τα δεις απο κοντα,τα ντοκιμαντερ δειχνουν ελαχιστα...
    Α,ναι,και μην ελπίζει κανείς σε βελτίωση,δυστυχώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλοι έλεγαν ότι οι αγρότες πρέπει να στραφούν σε νέες καλλιέργειες κι αυτοί τους άκουσαν. Έτρεξαν να φυτέψουν φωτοβολταϊκά. Δεν θέλουν πότισμα, δεν θέλουν πότισμα, δεν θέλουν κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγώ τα λέω από χρόνια πως είναι πανεύκολο.Καμμιά δεκαριά ντενεκέδες γεμάτοι χώμα όλο κι όλο μπροστά στην παράγκα.Και δεν είναι ανάγκη να τα καλλιεργείς όλα.Μπορεί κατά γειτονιά να γίνονται και ανταλλαγές΄
    Και ξέχασες κάτι σημαντικοτάτο.
    ΣΟΔΕΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ,απο το μεξικο και μέχρι τη μισή αργεντινή, η θερμοκρασια είναι χειμώνα καλοκαίρι 21 βαθμοι περίπου.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. VaD
    πολύ λίγα έχω δεί, όντως. Περισσότερο ακούω και διαβάζω, όπως από τον αδερφό μου που ήταν στο EuronavForce κατά της πειρατείaς και το τι είδε στη σομαλία δεν περιγράφεται, και στο λίβανο και σε άλλες χώρες που πήγε.Ή από μαρτυρίες διάφορων αλλοδαπών που κατέληξαν εδώ, όπως ο Νεβίτ που κατάγεται από Ινδία. Δευτερογενής η γνώση μου, λοιπόν.
    Ωστόσο, Βασιλη, αν πίστευες στα αλήθεια ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, τότε γιατί βρίσκεσαι εκεί κάτω?
    Θα αλλάξει, οπωσδήποτε.

    Αταίριαστε
    το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

    ντομάτα
    αν και είναι πολλά που δεν γνωρίζω, όπως το τί έδαφος έχουν και τι τους επιτρέπει ο καιρός, κάπως έτσι το σκέφτομαι κι εγώ.
    Μα είναι τόσο αδιανόητο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μμμ για δες όμως που τα έξοδα τελικά δεν γίνονται από τους ίδιους ανθρώπους και με τον ίδια τρόπο!
    Όσο για τους νόμους, ας τους αφήσουμε αυτούς στη σφαίρα της φιλοσοφίας, γιατί σε περιόδους "παρακμής" δεν τυγχάνουν όχι μόνο εφαρμογής, αλλά ούτε καν σεβασμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!