- Και κλείνεσαι σε ένα δωμάτιο, μακριά από βλέμματα, κάνεις ότι κάνεις μαζί με άτομο της αρεσκείας και επιλογής σου. Βγαίνοντας από το δωμάτιο, τι έχει αλλάξει στον κόσμο? Πως ο ίδιος ο εαυτός σου έχει διαφορετική στάση πριν και μετά από ότι συνέβη στο δωμάτιο και ποιός ο ρόλος της κάθε συνουσιαστικής παραλλαγής στο κοσμικό πεπρωμένο?
- Σε κάποια ταινία, ένας από τους χαρακτήρες αποφάνθηκε ότι όλα όσα κάνουν οι άνθρωποι, η πολιτική, οι τέχνες, τα επαγγέλματα, όλα με λίγα λόγια, είναι διαλείμματα ανάμεσα στο σεξ. Όλα αυτά είναι οι τρόποι να περνάς τον καιρό σου μέχρι την επόμενη ερωτική επαφή, είπε.
- Είναι αυτό το επίκεντρο της ύπαρξής μας?
- Οι διάφορες θρησκείες εξηγούν εκτενώς και με μεγάλη λεπτομέρεια το πως θα έπρεπε να συνευρίσκονται οι ανθρώποι και ποιές κοινωνικές επιπτώσεις έχει αυτό, στο μεσαίωνα δε ήταν ο ερωτικός έλεγχος τόσο μεγάλος ώστε κατάλοιπά του να τυραννούν ακόμα τις θεούσες κοινωνίες. Όχι την Παρασκευή, ξέρω προσωπικά κάποιον που το πιστεύει.
- Σαν καθρέφτης της κοινωνίας είναι πολύ χρήσιμη η θρησκεία, γιατί έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές μας. Ο γάμος, για παράδειγμα, είναι ένα αντιφατικό πράγμα, μία έννοια που κανείς δεν έχει ξεδιαλύνει πλήρως.
- Σε όλο τον κόσμο, ο γάμος είναι ένας θεσμός που περνάει κρίση. Αμφισβητείται από όλους, τα διαζύγια αυξάνονται με την ημέρα, τα ανέκδοτα για υστερικές συζύγους, κερατάδες και κερατωμένους δίνουν και παίρνουν, και ωστόσο οι γκέη τον επιζητούν μανιωδώς λες και πρόκειται για το ιερό δισκοπότηρο. Ελπίζω να μην πιστεύουν ότι με τη θεσμοθέτησή του θα λυθούν όλα τους τα προβλήματα....χαχαχαχαχα....
- Τέλος πάντων, το ζήτημα είναι, γιατί είναι τόσο σημαντικό για τις εξουσίες να είναι λυμένο το ζήτημα της ερωτικής συνεύρεσης? Γιατί όλοι αυτοί οι νόμοι, γιατί όλη αυτή η καταπίεση, τι σημασία έχει το τί κάνουν δύο (ή περισσότεροι) άνθρωποι μέσα σε ένα δωμάτιο?
- Τώρα, προσωπικά, πιστεύω ότι ενώ οι παλιές αξίες και οι παλιές σοφίες έχουν πρακτική βάση και ότι αποτελούν το σοφό απόσταγμα αιώνων υπομονετικής παρατήρησης, οι κοινωνίες έχουν αλλάξει σημαντικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας και ότι η ωρίμανση της διάνοιας απαιτεί νέους κανόνες που να διέπουν τις ζωές του νέου μυαλοσώματος. Εννοώ ότι, ενώ είναι αλήθεια ότι η ερωτική πράξη έχει κάποιες παραμέτρους αδιαμφισβήτητες και διαχρονικές, οι παράμετροι αυτές αξιολογούνται εντελώς διαφορετικά στη νέα θεώρηση των σχέσεων. Η τεκνοποίηση, για παράδειγμα, πλέον θεωρείται ως επιλογή και όχι ως καθήκον. Η ελευθερία επιλογής συντρόφων είναι σημαντικά μεγαλύτερη και βασίζεται σε άλλα κριτήρια, και η ζωή των ζευγαριών περιλαμβάνει περισσότερες κοινές δραστηριότητες σε σχέση με το παρελθόν. Διαχειριζόμαστε τις αιώνιες αλήθειες του κορμιού μας με νεότευκτα τεχνολογικά θαύματα.
- Άρα, όταν κοιμόμαστε με κάποιον, τότε η σχέση μας με αυτό το άτομο κλιμακώνεται αποκτώντας κοινωνικές προεκτάσεις, ολοένα και προς τα έξω, από το ζευγάρι στην οικογένεια, από την οικογένεια στον περίγυρο και από τον περίγυρο στην ευρύτερη κοινότητα και, κατ'επέκταση, στην κοινωνία.
- Ίσως, η μεγάλη αλλαγή εντοπίζεται στη νέα δυνατότητα που υπάρχει για ενστικτώδεις απολαύσεις χωρίς συνέπειες (εγκυμοσύνες, ασθένειες, πάθη) πράγμα που έχει μετατοπίσει το κίνητρο των ανθρώπων από την κοινωνική χρησιμότητα στην απλή απόλαυση και μόνο.
- Ίσως οι άνθρωποι έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους, όχι μόνο στο σεξ αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, γιατί νομίζουν ότι πλέον δεν χρειάζονται τους άλλους ανθρώπους παρά μόνο σαν παρέα.
Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010
Κοινωνικό Σεξ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Athinovio, καλημέρα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η ιστορία, είναι απείρως παλαιότερη απ' οτιδήποτε θα μπορούσε να ονομαστεί σήμερα 'εξουσία'.
Επομένως 'ανήκει' σε άλλο κεφάλαιο, αυτό της σχέσης των δύο φύλων, της οργάνωσης της ζωής απ' τον πρωτόγονο άνθρωπο ακόμη, του καταμερισμού της εργασίας, κλπ κλπ.
Για παράδειγμα η ανθρώπινη κοινωνία πέρασε απ την τεράστια σε διάρκεια περίοδο της μητριαρχίας (που ήταν το φυσικό) στην ανδροκρατία, όταν μας προέκυψε ο ..πόλεμος. Τότε έγινε πιο απαραίτητος ο άνδρας απ' τη γυναίκα για την επιβίωση. Και ασφαλώς το εκμεταλλεύτηκε δεόντως.
Όσο για τις θρησκείες που λες, δεν υπήρξαν όλες 'αντισεξουαλικές'. Κι επειδή όλα έχουν πάντα δύο όψεις, τώρα χάρη στον χριστιανισμό, έχουμε μια σειρά από απολαυστικότατες διαστροφές, αμαρτίες, φετίχ, κλπ :))))))....
Τώρα πως να απαντήσω, που του αρέσουν οι διαστροφές....
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως, διασκευάζοντας το παλιό ρητό, να ήταν ταιριαστό να πει κανείς: Κάντε σεξ, όχι έρωτα.
Έχει να κάνει με το σύνολο του τρόπου σκέψης και δραστηριοποίησης και τα συνολικά πιστεύω κάθε κοινωνίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα πάντως, έχουμε χάσει το μπούσουλα, γιατί θεωρούμε δεδομένα πράγματα που δεν είναι.
Το να θεωρείς ορισμένα πράγματα δεδομένα είναι μέρος του πολιτισμού. Για φαντάσου, πχ να μην ήταν δεδομένη η τροφή ή η παιδεία, όσα παράπονα κι αν έχουμε από αυτή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστόσο καταλαβαίνω τι εννοείς και ίσως το "έτσι μου αρέσει" δεν είναι και ο πιο εποικοδομητικός τρόπος σκέψης ή δράσης.