Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Νέο Ρομποτ θα φέρει την ανατροπή στην Οικονομία

  • Η ανακάλυψη ενός ρομπότ νέου τύπου ήρθε για να αλλάξει όλα όσα ξέραμε για τον κόσμο και , ειδικότερα, για την αγορά.
  • Το πρόβλημα είναι ότι οι αγορές.
  • Πρέπει να λειτουργήσουν πασει θυσία.
  • Ας καίγονται οι ουρανοί, ας μετακινούνται πληθυσμοί ίσαμε τους πόλους, ας φτάνει η δυσωδία των οχετών στα θέρετρά τους.
  • Ορίστε λοιπόν, η λύση. Για μία ακόμα φορά η τεχνολογία έκανε το θαύμα της.
  • Το ρομπότ-αγοραστής θα λύσει όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητος.
  • Η λειτουργία του είναι απλούστατη. Μεταβαίνει στο πλησιέστερο κατάστημα και αγοράζει όποια αγαθά υπαγορεύονται από τις Αρχές. Μετά προωθεί τα προϊόντα στην ανακύκλωση χωρίς να τα ανοίξει, μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος που αναγράφεται στη συσκευασία. Το προϊόν αντί για την χρονο-ενεργειοβόρα ανακύκλωση, απλά υπόκειται σε αλλαγή ετικέτας και ημερομηνίας λήξεως, για να επαναπροωθηθεί στην αγορά όπου θα αγοραστεί από τα ρομποτ-αγοραστές.
  • Τα πλεονεκτήματα πολλά, βασικό όμως είναι ότι μπορούν πλέον οι αγορές να κερδοσκοπούν χωρίς να αναστατώνεται ο πλανήτης και χωρίς σκοτωμούς και μπανάλ πράματα όπως πόλεμους και χρεωκοπίες. Συν τοις άλλοις:
  1. Λιγότερη στεναχώρια. Οι κερδοσκόποι κερδοσκοπούν, οι υπόλοιποι ζουν κανονικά και δεν μπλέκει ο ένας στα πόδια του άλλου.
  2. Η παραγωγή και η διανομή της επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα, εξαλείφοντας έτσι τις αδικίες του καπιταλισμού.
  3. Η αποσύνδεση της οικονομίας από την παραγωγή θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον παγκοσμιοποιημένο κοσμο, το εμπόριο θα μπει σε νέα εποχή, ελεύθερο από τα βαρίδια του παρελθόντος.
  • Τόσο καιρό νομίζαμε ότι η κατανάλωση φέρνει την ευτυχία, όμως οι ψυχώσεις των δυτικών ανθρώπων έδειξαν ότι η κατανάλωση φέρνει τον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση. Έτσι,λοιπόν, αντί να βάζουμε ρομπότ να κάνουν τη δουλειά και να κάνουμε εμεις το shopping, θα κάνουμε εμείς τη δουλειά για να νιώθουμε χρήσιμοι και ολοκληρωμένοι σαν οντότητες και θα αναθέσουμε στα ρομπότ την άλλη πλευρά της λειτουργίας του συστήματος, την πιο καταστρεπτικά αγχογονα και την πιο ανούσια.
Και ένα κομμάτι που δεν κατάφερα να ξεπεράσω, παρόλο που έχω από καιρό ενηλικιωθεί.

12 σχόλια:

  1. Δεν νομιζω οτι η καταναλωση ειναι που "φερνει τον αποπροσανατολισμο και τη συγχυση" αλλα οτι το αντιστροφο συμβαινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αααα πάρα πολύ ωραία, να σταματήσουν να μας πρίζουν και με τις προωθήσεις προϊόντων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιαννη
    βασικά μάλλον εννοώ υπερκατανάλωση, δεν ήμουν σαφής.
    Αν σκεφτείς, πολλά προϊόντα είναι απολύτως άχρηστα, πολλά δε, είναι ακόμα και επικίνδυνα. Πάρε πχ την κοκακόλα. Η ανθρωπότητα έζησε χιλιάδες χρόνια χωρίς αυτή και ξαφνικά κρατάει τον κόσμο στα χέρια της, κάνοντας μεγάλο κακό στους μεταβολισμούς, στα δόντια και στα στομάχια των ανθρώπων. Όμως προτιμούν να φάνε τα σωθικά τους παρά να πουλήσουν κάτι καλό και ωφέλιμο. Εδώ λοιπόν μπαίνει το ρομποτάκι μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. άμπαν
    Αυτό είναι το κόνσεπτ.
    Θα παίρνουν και δάνεια, θα χάνουν περιουσίες και θα πηγαίνουν εργάτες στη γερμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαζι σου Αθηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η βάση του προβλήματος είναι ότι σε όλους τους ανθρώπους μας αρέσει η κατανάλωση και πολύ εκόλα πέφτουμε στην υπερκατανάλωση, ακόμα και αν υπήρχαν τέτοια ρομπότ θα συνεχίζαμε να υπερκαταναλώνουμε ακόμα και άχρηστα προϊντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σκέφτηκα την απάντησή σου γιάννη.
    Θα είχες δίκιο αν δεν είχες άδικο
    :)
    :*
    Η υερκατανάλωση είναι το όλο θέμα, και μάλιστα οι τεχνητές ανάγκες που δημιουργούνται από πλαστά πρότυπα, όπως πχ ο μύθος του ποπκόρν κατά τη διάρκεια μίας ταινίας, του τσιγάρου μετά το σεξ, της σοκολάτας αντί για σεξ ή του λαιφστάιλ (η μεγάλη μου μανία). Αυτά και άλλα πολλά πλασάρονται ως απαραίτητα, δεν είναι όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το "ποπκόρν κατά τη διάρκεια μίας ταινίας" είναι μία από τις πολλές αμερικανιές που έχουν οι Ελληνες, δεν σχολιάζω το τσιγάρο μιας και, δυστυχώς, είμαι μανιώδης καπνιστής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μία άλλη αμερικανιά είναι η πρόταση γάμου με διαμαντένιο δαχτυλίδι.
    Η ελληνική παράδοση έχει άλλες απαιτήσεις από γαμπρό, νύφη, πεθερικά και κουμπάρους, καθόλου φτωχές και μάλιστα πολύ εξεζητημένες.

    Τώρα η κάθε ψωνισμένη θέλει διαμαντόπετρο πριν πάρει διαζύγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σταματάω εδώ για τις αμερικανιές που κάνουν οι Ελληνες μιας και γράφω σχετικό ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό σκεφτόμουν να κάνω κι εγώ ακριβώς τώρα ακριβώς τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!