Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Αμνήμων του Μνημονίου

  • Αγαπητέ Αντρέα
  • Κατανοώ το γεγονός ότι είσαι ακόμα αμούστακο υπουργάκι και ότι είναι άδικο να επωμίζεσαι μόνος σου τα πεπραγμένα τόσων δεινόσαυρων πριν από εσένα. Από την άλλη, δες το αλλιώς.
  • Είναι η ευκαιρία σου να γίνεις δημοφιλής.
  • Σκέψου: οι εργοδότες είναι λιγότεροι από τους εργαζόμενους-υπάλληλους. Όσα κι αν σου "χορηγήσουν" οι εργοδότες-βιομήχανοι-πλουτοκράτες, και χρυσή κάλπη να σου στήσουν στην αθηνών, άν έχεις χαντακώσει την εργατική τάξη, τότε η εργατική τάξη θα σε χαντακώσει κι αυτή, πράγμα απευκταίο μιας και, όπως όλοι ξέρουμε, θες να συνεχίσεις να τα τρώς από όλες τις μπάντες, σαν κάθε υπουργός που σέβεται τον εαυτό του... Σκέψου: μία μεγάλη ή πολλές μικρές επ' αορίστω.... (χορηγίες, εννοείται).
  • Κοίτα λοιπόν τι θα κάνεις.
  1. Αυτά περί ειδοποίησης και άλλες ανεφάρμοστες αηδίες, να τα ξεχάσεις. Η απόλυση είναι απόλυση, τελεία. Ακόμα και αν το θεσπίσεις, θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Αντί για αυτή την κοτσάνα ( μου επιτρέπεις μία οικειότητα, έτσι?) καλύτερα βρίσκω να μειώνεται η καταβολή αποζημίωσης και επιδόματος ανεργίας σε περίπτωση που ο απολυόμενος βρεί άλλη εργασία σε διάστημα μικρότερο του τριμήνου από την ημερομηνία απόλυσής του. Έτσι, μπορεί να καθυστερήσει η καταβολή της αποζημίωσης για κάποιο εύλογο διάστημα, ώστε να διευκολυνθεί ο εργοδότης, αλλά και να υπάρχει κίνητρο να αποκαταστήσει κανείς τους εργαζόμενους. Ρωτάτε πως? Μα, ολόκληροι επιχειρηματίες, δεν έχουν έναν γνωστό να του πλασάρουν έναν απολυμένο που θα επαναπροσληφθεί ως νέος χωρίς δικαιώματα, ενώ ο πρώτος εργοδότης θα προσλάβει νέο αίμα επίσης χωρίς δικαιώματα?
  2. Έριξες τον πρώτο μισθό. Δεν ήταν και ότι καλύτερο, αλλά κάπως έπρεπε να ενθαρρύνεις την εισαγωγή των νέων στην αγορά εργασίας. Οκ, το δέχομαι. Κάτι πρέπει να κάνεις όμως και για τους πιο ώριμους. Προτείνω λοιπόν την πρόσληψη των μεγάλων σε ηλικία εργαζόμενων, που απλά θέλουν να συμπληρώσουν ένσημα, σε χαμηλές θέσεις του δημοσίου όπως εισπράκτορες διοδίων, κλητήρες ή καθαριστές γραφείων, που ούτε πολλές απαιτήσεις ούτε πολλά προσόντα χρειάζονται , αλλά και θα ήταν κρίμα ένας νέος στο άνθος της παραγωγικότητάς του να κάθεται στην καρέκλα. Βάλε λοιπόν έναν 55άρη, με ειδικό καθεστώς πλήρους ασφάλισης αλλά μειωμένων αποδοχών, κάτι τέτοιο.
  3. Δεν εννοείς να μειώσεις τις ασφαλιστικές εισφορές, και δεν καταλαβαίνω το γιατί. Οι αμοιβές είναι ήδη τραγικές, δεν είναι αυτές το πρόβλημα στην αγορά εργασίας. Το πρόβλημα είναι οι εισφορές που πνίγουν και τους δύο, εργάτη κι εργοδότη. Αντί να επιδοτείς την ασφάλιση, σαν ένα φίδι που δαγκώνει την ουρά του, μείωσέ τες να ησυχάσεις, να τελειώνουμε! Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η πρόσληψη, θα κάνει γύρες το χρήμα. Έτσι όπως είναι τερατώδεις, τα έσοδά σου είναι μηδαμινά και θα παραμείνουν έτσι γιατί όπως έχουν τα πράγματα είναι όλοι δεμένοι πισθάγκωνα κι εσύ μαζί τους. Αν καλυτερέψουν τα πράγματα τις ξανα-ανεβάζεις σε μερικά χρονάκια.
  4. Αυτό με τη διαιτησία, είναι επίσης δίκοπο μαχαίρι. Θέλεις ο εργαζόμενος να έχει αγοραστική δύναμη, άρα αν αφήσεις την εργοδοσία να κάνει ότι θέλει η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου πάει στον αγύριστο. Μείωση των εισφορών θα φέρει μία ανάσα στους εργοδότες αλλά, εκτός από αυτό, ίσως ήταν καλή ιδέα να πλήττεται και ο εργαζόμενος σε περίπτωση ανασφάλιστης εργασίας. Όχι στα χαρτιά και θεωρητικά, αλλά με ελέγχους και συνέπειες. Μετά την πάροδο διμήνου, αν δεν υπάρξει καταγγελία από τον εργαζόμενο, θα πρέπει ο εργαζόμενος να φέρει τη μισή ευθύνη για τη συνέχιση της ανασφάλισής του. Ποινή για τον εργοδότη θα είναι ένα πρόστιμο, όπως και στο παρόν καθεστώς, ενώ για τον υπάλληλο θα είναι κάποιο μικρότερο πρόστιμο, ίσως σε αναλογία εργοδότης 65%- εργαζόμενος 35% των συνολικών εισφορών .
  5. Άκουσα κάπου για ιδιωτική ασφάλιση, αλλά και αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί αργά ή γρήγορα θα εξελιχθεί εις βάρος του ασθενέστερου, δηλαδή του εργάτη.
  6. Τέλος, ένας εργοδότης για να επενδύσει στην ελλάδα, πρέπει να έχει ήσυχο το νου του από μίζες κλτ. Δεν ξέρω αν έπιασες το υπονοούμενο, αλλά θα σου το εξηγήσω για να καταλάβεις. Όταν έρθει η GM στην ελλάδα, εκτός από το νόμιμο κόστος θα επιβαρυνθεί και από τις διάφορες διαβαθμίσεις των μιζών: τόσα εκατομμύρια στον υπουργό, τόσες χιλιάδες στον υφυπουργό, τόσες εκατοντάδες στον γραμματέα κτλ και, το χειρότερο, οι απίθανες καθυστερήσεις για ψύλλου πήδημα. Πρέπει λοιπόν, να ρίξεις λίγο την ταρίφα σου και να δουλέψεις λίγο πιο σβέλτα, να δείξεις καλή πίστη και καλή θέλησι, ώστε να πει ο υπερεθνικός επιχειρηματίας: "κοίτα, στην ελλάδα είναι φτηνοί και κάνουν καλή δουλειά". Άλλωστε για λίγο θα είναι, μέχρι να επανέλθουν τα πράγματα. Όταν επανεκλεγείς, θα έχεις αποκτήσει την αξιοπιστία που χρειάζεται για να ανεβάσεις την ταρίφα στα φυσιολογικά επίπεδα.
  7. Και να μην ξεχάσω: βαρέα και ανθυγιεινά καλό θα ήταν να μην καταργηθούν. Αφού όμως, όπως λες εσύ γιατί εγώ δε σε πιστεύω, δε βγαίνουν τα νούμερα, τότε φρόντισε τουλάχιστον οι άνθρωποι που έχουν αφήσει τα κοκκαλάκια τους στις οικοδομές και στα εργοστάσια του ενός ή του άλλου αλήτη που χρωστάει τρις από μη καταβολή εισφορών, να έχουν τουλάχιστον έναν τρόπο να συμπληρώσουν τα ένσημά τους, ίσως με τον τρόπο που λέγαμε νωρίτερα, δηλαδή με πρόσληψη σε χαμηλές θέσεις του δημοσίου. Είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για εκείνους που έχτισαν κυριολεκτικά την ελλάδα.
  • Ξανασκέψου το, προλαβαίνεις!

5 σχόλια:

  1. Ορθολογικά για Αθηνά που συνήθως "βράζει το αίμα της".
    Επίσης είναι φανερό οτι έχει πέσει πολλή σκέψη,πιθανότατα περισσότερη από αυτήν που έχει ρίξει ο αρμόδιος Ανδρέας...αυτός σκέφτεται μόνο πως θα κάνει την Μάρθα Βούρτση ενώ πίσω απ τις κουρτίνες φροντίζει για τις εντολές των αφεντικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ok, θα ρίξω τους τόνους.
    (αρκεί να μη διαφωνείτε μαζί μου)
    :)
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και άμα καθυστερεί η αποζημίωση, με δάνεια θα τη βγάλει ο έρμος ο πρώην υπάλληλος; Μα δεν είναι τραγικό να σπρώχνεις τον κόσμο στο δανεισμό;
    Και αλήθεια, «παλεύουμε» για την ισότητα, για να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τελικά τις ανισότητες; Ας μην γινόμαστε γελοίοι πια, ας σοβαρευτούμε ρε παιδί μου ως κοινωνία αντί να έχουμε το μυαλό μας στην πέρα ραχούλα…
    Αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές πια έχουν γίνει καραμέλα… Και το τραγικό είναι ότι πρέπει να αυξηθούν! Παραείναι χαμηλές. Εκτός και αποδεχόμαστε ότι πρέπει να ελαττωθούν ακόμα περισσότερο οι παροχές του συστήματος. Τελικά μήπως δεν είμαστε κοινωνικά όντα και τσάμπα αναλωνόταν τόσα χρόνια οι φιλόσοφοι;
    Πάλι με πρόστιμα θα ασχοληθούμε τελικά ε; Και θα τα ρίξουμε στον εργαζόμενο, δεν φτάνει που εκβιάζεται από τον ανταγωνισμό, την κερδοσκοπική φρενίτιδα και την ανεργία, να του ζητήσουμε να καταγγέλλει κι όλας. Λες και αυτό θα του δώσει μετά να φάει. Αλλά βέβαια, αδυνατώντας να επιβάλλουμε τους θεσμούς στα ανώτερα στρώματα της πυραμίδας προτιμάμε να μετατρέψουμε τον κόσμο σε επίδοξους σερίφηδες!
    Όσο για τα της ιδιωτικής ασφάλισης, μόνο για γέλια είναι.
    Τα εργασιακά βέβαια δεν έχουν σχέση με τις μίζες, αλλά γι αυτές σε παραπέμπω στην αδυναμία επιβολής των θεσμών στα ανώτερα στρώματα που λέγαμε!
    Τα νούμερα πάντως να ξέρεις δεν βγαίνουν μόνο όσο θεωρείς πως ο άνθρωπος πρέπει να υπηρετεί την χρηματοοικονομία και όχι το αντίστροφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άμπαν
    ειναι πεποίθησή μου ότι αφού δεν μπορείς να ελέγξεις ούτε να εξαλείψεις την ανθρώπινη απληστία, μπορείς τότε να την συμπεριλάβεις στα σχέδιά σου, να τη προβλέψεις και να την διοχετεύσεις σε ατραπούς πιο δημιουργικές.
    Με λίγα λόγια, να φτιάξεις ένα νομοσχέδιο που να προωθεί τον πλουτοκράτη αλλά να επιτρέπει και μία ανάσα για τον έρμο τον εργαζόμενο.
    Ο κυνισμός μου είναι ακόμα βαθύτερος: αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο που αυτού ακριβώς του είδους οι πολιτικές μας έφεραν μέχρι εδώ, και αυτές ακριβώς θα χειροτερέψουν τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!