- Η μεγαλύτερη εφεύρεση του εικοστού αιώνα, μετά τον ηλεκτρισμό δεν είναι το τηλέφωνο, αλλά το πλυντήριο.
- Μετά από αυτό είναι οι σερβιέτες και η κοντή φούστα.
- Αυτές οι τρείς εφευρέσεις είναι οι σπουδαιότερες γιατί έδωσαν τη δυνατότητα στις γυναίκες να συμμετέχουν πολύ ευκολότερα στα κοινά, όχι μόνο αυτές καθεαυτές, αλλά και χάρις στις κοινωνικές αλλαγές που τις συνόδευσαν ή τις προξένησαν.
- Η γυναικεία εργασία δεν ήταν άγνωστη μέχρι τότε, όμως οι οικιακές υποχρεώσεις και οι προσδοκίες που είχε η κοινωνία από τις γυναίκες τις κρατούσε σε χαμηλές θέσεις χωρίς ευθύνη, ανέλιξη και χωρίς αναγνώριση. Ακόμα και οι πιο καλλιεργημένες κόρες των πιο ευκατάστατων οικογενειών, εκπαιδεύονταν μόνο σε γυναικεία ζητήματα ή στην εξυπηρέτηση των αναγκών του συζύγου.
- Φυσικά, εκτός από το πλυντήριο, είναι μία σειρά τεχνολογικών θριάμβων που οδήγησαν στην ανάδειξη του γυναικείου μυαλού στο χώρο εργασίας. Μπορεί το πλυντήριο να μείωσε το χρόνο πλυσίματος αφήνοντας περισσότερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες και η σερβιέτα να έδωσε στη γυναίκα τη δυνατότητα να μην απέχει από όλα πέντε μέρες το μήνα, όμως το γεγονός ότι τόσες γυναίκες μπορούν να κατέχουν ηγετικές θέσεις σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις είναι κάτι το πρωτόγνωρο . Η τεχνολογία και η κοινωνία πλέον το επιτρέπουν.
- Και γιατί είναι αυτο τόσο σημαντικό?
- Μα γιατί μερικά πολύ καλά μυαλά ανήκουν σε γυναίκες και θα ήταν μεγάλη σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού να τις αφήσουμε να πάνε χαμένες.
- Έπειτα, οι γυναίκες σκέφτονται και δρούν διαφορετικά από τους άντρες, συμπληρώνοντας τα κενά του αντρικού νου. Δε λέω ότι ο ανδρικός νους έχει κενά, λέω όμως ότι οι διαφορές στη σκέψη των δύο φύλων αλληλοσυμπληρώνονται, κάνοντας την παραγωγική διαδικασία πιο....παραγωγική, με τον ίδιο τρόπο που ένας άντρας στο σπίτι δίνει άλλη διάσταση στην οικογενειακή ζωή.
- Τρίτον, μία γυναίκα που εργάζεται ισότιμα και έχει περισσότερα ερεθίσματα από το περιβάλλον της, ακόμα και αν δεν διακριθεί πουθενά αλλά απλώς κάνει ένα επάγγελμα όπως όλοι, αναπτύσσει μία πληρέστερη άποψη για τον κόσμο και έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει ουσιαστικότερα στην κοινωνία, στην οικογένεια και στον εαυτό της.
- Και η σεξουαλική απελευθέρωση, που ακολούθησε όλες τις άλλες ελευθερίες, έκανε πολύ κόσμο πιο ευτυχισμένο σε σχέση με τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
- Τέλος, η γυναικεία ισότητα είναι δικαιότερη και για τον άνδρα. Μέχρι τώρα το ανδρικό στερεότυπο του στερούσε πολλά και σημαντικά κομμάτια της συναισθηματικής ζωής, ίσως και της οικογενειακής σε ορισμένες περιπτώσεις. Τον ανάγκαζε να μένει έξω από το σπίτι. Πλέον, είναι αποδεκτό για έναν άνδρα να καθαρίσει το σπίτι του ή να κλάψει χωρίς να γίνει ρεζίλι, να πάει μία βόλτα με τα παιδιά του ή να κοιτάξει τρυφερά τη σύντροφό του χωρίς να πέσει η υπόληψή του. Δεν είναι ανάγκη να παντρέψει πρώτα την αδερφή του για να αποκατασταθεί ο ίδιος, δεν είναι ανάγκη να επωμίζεται όλες τις ευθύνες μόνος του. Δεν είναι ανάγκη να είναι για πάντα ο κυνηγός-κουβαλητής-επιβήτορας-προστάτης.
- Ωστόσο, το να δουλεύουν και οι δύο γονείς είναι πολύ δύσκολο, ειδικά στην μορφή της οικογένειας που έχει διαμορφωθεί χωρίς άλλους εκτός από τους γονείς και τα παιδιά μέσα στο σπίτι. Η ανεργία είναι μεγαλύτερη γιατί οι γυναίκες δεν μπορούν από οικονομικής απόψεως να μένουν στο σπίτι, προκύπτουν προβλήματα στην ανατροφή των παιδιών γιατί οι παραμάνες και οι νταντάδες απλά δεν είναι μάνες και, το κυριότερο, ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς γονείς, απλά δεν έχει μεγαλώσει με τους γονείς του.
- Ίσως λοιπόν να ήταν μία καλή ιδέα, στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, ένας από τους δύο γονείς να εργάζεται με καθεστώς ημιαπασχόλησης υποχρεωτικά και μόνον ο ένας με πλήρη απασχόληση. Με αυτό τον τρόπο, πλήττεται σε μικρότερο βαθμό το οικογενειακό εισόδημα, μειώνεται αρκετά η ανεργία και γίνεται ευκολότερος ο οικογενειακός βίος.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010
Κρίση Κρίσεως 4 (Μην ξεχνιόμαστε)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ωστε πλυνητριο, σερβιετα και κοντη φουστα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πλυντηρια ηταν τοσο ακριβα μεχρι τα μεσα του '50 που οι κατασκευαστες τα νοικιαζαν - κανενας δεν μπορουσε να αγορασει. Μπορουμε ανετα να υποθεσουμε οτι η διαδοση τους ηρθε στα μεσα του '60.
Σερβιετες υπηρχαν και παλια, αλλα η αυτοκολλητη βγηκε στα τελη των 60'ς [*]
Η μινι φουστα εμφανιστηκε για πρωτη φορα το 1962.
Και οι 3 πιο σημαντικες εφευρεσεις που αναφερεις διαδοθηκαν στο ευρυ κοινο την δεκαετια του 60. Συμπτωση;
Η μοναδικη περιοδος σεξουαλικης απελευθερωσης (1967 - 1980) ηρθε λιγο μετα και εσβησε συντομα. Απο το 1980 μεχρι σημερα μονο σεξουαλικη απελευθερωση δεν βλεπω - το αντιθετο.
Σαν αρσενικο, δεν εχω απολυτως κανενα προβλημα να κανει η καθε γυναικα τα ιδια πραγματα με μενα. Το θεωρω μαλιστα φυσιολογικο και παραγωγικο.
Αλλα απο τοτε που βγηκαν οι γυναικες στο κουρμπετι, μειωθηκε το προσδοκιμο οριο ζωης τους (κοντευουν να εξισωθουν με τους αντρες - προς τα κατω). Αυξηθηκαν κατακορυφα τα εμφραγματα και τα λοιπα φαινομενα φθορας του οργανισμου.
Για μενα προσωπικα, ολα αυτα ειναι οκ. Αν ομως ημουν γυναικα, θα προτιμουσα να ζησω 10 χρονια παραπανω - οπως παλια.
* * * *
[*] Γιατι ολες οι ελληνιδες χρησιμοποιουν σερβιετα και ολες οι βορειες ταμπον;
Αφου το κριτηριο σου ειναι η ελευθερια κινησεων, γιατι αναφερεις την σερβιετα σαν μεγαλυτερη εφευρεση; Το ταμπον υπερεχει σαφως στην ελευθερια κινησεων που προσφερει.
Θα ήθελες όμως να αποκλείεσαι από απλές δραστηριότητες όπως μία δημόσια συζήτηση, από μία δουλειά που να σε εκφράζει ή από κάποιο αξίωμα? Θα ήθελες να είσαι κτήμα κάποιου που απλά έτυχε να έχεις διαφορετικά αναπαραγωγικά όργανα και να σε πουλάνε/αγοράζουν όπως τους βολεύει χωρίς να έχεις λόγο για την ίδια σου την ύπαρξη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη μου πεις ότι δε γινόταν αυτά!
Όσο για τη σεξουαλική απελευθέρωση, δεν είναι τώρα οι γυναίκες πιο ελεύθερες να διαλέγουν σύντροφο, να τον χωρίσουν αν κάτι πάει στραβά και να έχουν άποψη επί του θέματος, σε αντίθεση με το παρελθόν που όποια το απολάμβανε ήταν παστρικιά? Μ
Δεν είπα ότι είχαν οι άντρες πρόβλημα, άλλωστε στην ουσία οι γυναίκες κρατάνε τα γκέμια της ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Είπα ότι με όλες αυτές τις ευκολίες είναι εφικτό να ασχοληθεί μια γυναίκα με όλα αυτά τα πράγματα χωρις να χάσει τη γυναικεία υπόστασή της.
Πχ, ξέρεις καμμία ζωγράφο ή συγγραφέα θηλυκού γένους πριν το 1800?
Και για να μην ξεχνιόμαστε, παλιά οι περισσότερες γυναίκες σφουγγάριζαν το σπίτι τους και μεγάλωναν τα παιδιά τους, σήμερα οι περισσότερες γυναίκες σφουγγαρίζουν τα σπίτια άλλων και μεγαλώνουν ξένα παιδιά!
ΑπάντησηΔιαγραφή