Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Όσοι γνώστες

  • Στην Ελλάδα, οι αμοιβές είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης. Όμως, οι επενδύσεις δεν έρχονται ή , αν έρθουν, ξαναφεύγουν. Γιατί?
  • Μαρτυρίες μαρτυρούν ότι το γενικότερο περιβάλλον δεν είναι business-friendly, δηλαδή παρόλο που οι αμοιβές είναι όντως χαμηλές, το κόστος συντήρησης μίας επιχείρησης είναι απαγορευτικό, λόγω άλλων συνθηκών. Οι συνθήκες αυτές έχουν να κάνουν με τη διαφθορά, τους εργατοπατέρες ( παπαρήγα- σύριζα) και τη γραφειοκρατία, που οδηγούν τους ξένους επενδυτές πρώτα σε απόγνωση και μετά όσο πιο μακριά γίνεται.
  • Και αν είσαι ξένος, παίρνεις των ομματιών σου και φεύγεις. Αν είσαι ντόπιος?
  • Αν είσαι ντόπιος αναγκαστικά καταφεύγεις σε πατέντες και χαλαρές ερμηνείες των διατάξεων, πράγμα που καταβαραθρώνει τις εργασιακές σχέσεις, συνθήκες αλλά και το επιχειρηματικό περιβάλλον.
  • Αν υποθέσουμε ότι κάθε ένας πολιτικός, από την παπαρήγα της κολάσεως, μέχρι τον παραδεισένιο παπούλια, αναλαμβάνει να ξελασπώσει τα χρέη δέκα επιχειρηματιών, (βάλε 300 στη βουλή, άλλοι τόσοι επίτιμοι και παρατρεχάμενοι συνταξιοδοτούμενοι και μη, μαζέυονται πάνω από δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις. καθόλου ευκαταφρόνητο!) ακόμα και τότε το πρόβλημα θα το ξαναβρίσκαμε μπροστά μας με την ίδια μορφή, σε πολύ μικρό διάστημα, γιατί πλέον δεν υπάρχει ζήτηση, κανείς δεν αγοράζει τίποτα. Ορθώς κατά τη γνώμη μου, αλλά άλλη φορά αυτό.
  • Το θέμα είναι ότι είναι ανάγκη πρώτα να αλλάξουν οι δομές, ώστε μετά να υπάρχουν οι συνθήκες για ανάπτυξη.
  • Και εκεί είναι η παγίδα, το σημείο καμπής για την κοινωνία, αν δηλαδή στην προσπάθειά της να στηρίξει την επιχείρηση, ξεχάσει τον εργαζόμενο, που σε τελική ανάλυση είναι ο καθημερινός πελάτης του μεγαλοεπιχειρηματία, από τη ζάχαρη, το σαπούνι και το ψωμί, μέχρι το αυτοκίνητο και την κατοικία.
  • Μέσα σε όλα αυτά, οι ευθύνες του κάθε ενός από εμάς, τους απλούς ανθρώπους που νομίζουμε ότι δεν επηρεάζουμε τίποτα, είναι μεγάλες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γαπάκης παίρνει μέτρα και πέφτουν τα ποσοστά του σαμαρά. Παράδοξο? Όχι και τόσο. Αν δεν δώσει πόδι στη ντόρα και τους άλλους γιγαντομάσελους, όσο έχει τον μήτσο τον όμορφο για τσιράκι, προκοπή δεν έχει. Πάντως, το να πάει κάποιος φυλακή, εμένα δε μου λέει τίποτα. Δήμευση περιουσίας, επιστροφή επενδύσεων και τα δημευμένα να πάνε στο ταμείο απόσβεσης δημόσιου χρέους, προτείνω...
  • Ξέρουμε τις ευθύνες της δεξιάς, ξέρουμε τις ευθύνες του πασόκ, και είναι όλα αλήθεια, έτσι έγιναν τα πράγματα, το θυμάμαι καλά, ήμουν εδώ και συνέβησαν μπροστά στα μάτια μου. Ξεχνάμε όμως τις ευθύνες της αριστεράς, και εκεί πρέπει επίσης να πέσει φωτιά, έχω μεγάλη τσαντίλα με τους αριστεροκάπηλους.
  • Καταρχάς, ασχέτως με τις συνθήκες, υποδαυλίζουν ψηφοθηρικά τις κινητοποιήσεις σε τακτικά διαστήματα, παραμυθιάζουν τον απλό εργαζόμενο, ότι μπορεί να γίνει εφοπλιστής με το πτυχίο ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτό, ρίχνει την ποιότητα των υπηρεσιών, προξενεί μία αστάθεια βλαπτικότατη για κάθε θεσμό, γινόμαστε αναξιόπιστοι σαν έθνος. Παράδειγμα, οι απεργίες των αεροπορικών εταιρειών στην ευρώπη: για εκείνες, είναι ανήκουστο, για την ολυμπιακή μόνιμη κατάσταση, για αυτό και από καιρό κανείς δεν της δίνει σημασία καμμία, και αποτελεί το ανέκδοτο των επιχειρηματιών ανά την υφήλιο, ο ανθρωποδιώχτης του τουρισμού. Και τώρα θέλουν αποζημιώσεις τα λαμόγια... Και μετά από όλες αυτές τις απεργίες, τί έχει μείνει κυραλέκα με τη μασέλα που δεν ταιριάζει καλά? Πού είναι αυτά που εσύ μας έταζες και τώρα κομπάζεις σαν το γύφτικο σκεπάρνι ότι ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών? Σαν το βοσκό που φώναζε λύκος, οι απεργοί είναι πλέον ανίσχυροι και καθόλου πειστικοί. Μας κούρασες.
  • Δεύτερον, τι με νοιάζει αν υπάρχουν δύο ή τρείς αριστερές ανίσχυρες παρατάξεις, αφού μόνη της καμμία δεν έχει ούτε την ελάχιστη ισχύ να νικήσουν η μία την άλλη, πόσο μάλλον να οργανώσουν το εργατικό δυναμικό, να δώσουν φωνή πραγματική στον εργαζόμενο? Τί συνιστώσες και κουραφέξαλα... μπορεί κανείς να μου πεί μία διαφορά ουσίας ανάμεσα στο κουκουέ και το σύριζα? Όχι στα ψιλά γράμματα και στην ερμηνεία των πανάρχαιων εγγράφων, αλλά στη πρακτική εφαρμογή και στο πρόγραμμα. Πάντως κάποιος που ακούει τις δηλώσεις του ενός και του αλλουνού, δε νομίζω να καταλαβαίνει γιατί να μην υπάρχει ένα ισχυρό κόμμα της αριστεράς, αντί για αυτή την φαρσοκωμωδία, που αφήνει τους εργαζόμενους χωρίς εκπροσώπηση στην ουσία. Για εμένα, αν πρόκεται να έχει μέλλον η αριστερά σαν παράταξη και όχι σαν παραπαίδι που μαζεύει ψίχουλα, χρειάζεται έναν ηγέτη με πυγμή και πρόσωπο, που να έχει την ισχύ να δέσει τα μυαλά που πετάνε εδώ κι εκεί αναποτελεσματικά και μάταια. Αλαβάνος? Δεν ξέρω, θα προτιμούσα ένα νέο πρόσωπο, κάποιος που να μπορεί να αποστομώσει τον Λοβέρδο, αν υπάρχει τέτοιος...
  • Πάντως, για να μην έχουμε ανάγκη τον πάσα ένα υπερόπτη, εκμεταλλευτή ευρωπαίο, μπορούμε να δανειστούμε από τον κόκκαλη, τον βαρδινογιάννη, τον λάτση ,τον βγενόπουλο και από τη δήμητρα με το σουπερμάρκετ που έχει το χαρτί υγείας ένα ευρώ η δωδεκάδα...

16 σχόλια:

  1. Δεν είναι οι αμοιβές που διώχνουν τις επενδύσεις από την Ελλάδα.
    Το ανθυγιεινό αντιεπιχειρηματικό και λαϊκίστικο περιβάλλον διώχνει πολύ περισσότερο τις επενδύσεις από το ύψος των αμοιβών.
    Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πήγαινα συχνά στο Λονδίνο (ως νομικός σύμβουλος της επιχειρήσεως) μαζύ με τους αρμοδίους κάποιας σημαντικής τότε Ελληνικής βιομηχανίας (πτώχευσε λίγο αργότερα) για να βρούμε νέα κεφάλαια (δανειακά ή και με συμμετοχή) ώστε να μπορέσει η επιχείρηση να επιβιώσει από την δύσκολη θέση που είχε βρεθεί λόγω αφ΄ ενός της κακής διεθνούς συγκυρίας του κλάδου της, του υπερσυνδικαλισμού του προσωπικού της αφ΄ ετέρου και του φτωχού και (σχετικώς) διεφθαρμένου management που είχε εκ τρίτου. (Έφταιγαν και τα τρία). Στο Γραφείο Οικονομικών Μελετών του Λονδίνου που είχαμε προσλάβει για να μας βοηθήσει (ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως) μας εδήλωσαν ότι αδυνατούν να κάνουν οτιδήποτε Και ότι υπήρχαν μερικά Εργατικά Κέντρα στην Ελλάδα (μας είπαν ποια, δεν θα τα αποκαλύψω και η επιχείρηση βρισκόταν σε ένα από αυτά) τα οποία την δεκαετία του 1980 έθυσαν και απώλεσαν.. Και ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στις περιοχές αυτών των Εργατικών Κέντρων δεν είχαν πιθανότητα λήψεως δανείων ή κεφαλαίων συμμετοχής από το City..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Athinovio και κυριε Χρηστο.

    Κυριε Βαρδακα, αν καταλαβα καλα, αυτο που λετε ηταν οτι ησασταν σε μια επιχειρηση, η οποια βρισκοταν σε δυσκολη θεση πρωτιστως λογω των απαιτησεων των εργαζομενων της, και λιγακι λογω του κακου management και της κρατικης αναρχιας. Ποσος ηταν ο κατωτερος μισθος σε αυτη την επιχειρηση? 1 εκατομμυριο δραχμες?

    Επειτα η επιχειρηση αυτη αναζητησε κεφαλαιο στην Αγγλια (αληθεια, δεν υπηρχε Ελληνικο κεφαλαιο πουθενα?).

    Οι Αγγλοι αναλυτες, εκτιμωντας μονο το πως θα απομυζησουν το μεγαλυτερο κερδος για καθε λιρα που θα δωσουν, και αδιαφορωντας πληρως για το τι μισθο και τι συνταξη θα παρει ο καθε "γραικος" υπαλληλος, απορριψαν την βοηθεια προς την ελληνικη επιχειρηση, επειδη τους ενοχλουσε ο συνδικαλισμος. Πιθανον να ηταν πεισσοτερο του γουστου τους καποια βιομηχανια στην Ινδια, οπου αν καποιος εργατης χασει το χερι του, τον αντικαθιστας αμεσα με εναν απο τους 1.000 που περιμενουν απ εξω, με τον ιδιο τροπο που αλλαζεις ενα καμμενο τσιπακι στον υπολογιστη σου.

    Τοτε εσεις, ο οποιος υποθετω (και αν κανω λαθος διορθωστε με) απειχατε κατα τι απο τον κατωτερο μισθο της επιχειρησης σας, θαυμασατε τον αγγλικο τροπο σκεψης και οργανωσης, που χαρτογραφει τους εργαζομενους που τολμαν να απαιτησουν κατι, και κανει εμπαργκο στις επιχειρησεις τους.

    Και ονειρευτηκατε οχι μια χωρα οπου το κρατος θα λειτουργει, τηρωντας μια ισορροπια αναμεσα στο κεφαλαιο και τις κοινωνικες αξιες. Οχι ενα κρατος που θα υποστηριζει τον επιχειρηματια της αλλα και τον εργαζομενο της. Ονειρευτηκατε μια χωρα οπου θα απουσιαζουν τα εργατικα κεντρα και οι συνδικαλιστες, ωστε να μπορει να κερδιζει την εκτιμηση των ξενων κεφαλαιων.

    Πιθανον αυτο να σημαινε εξαθλιωση των εργασιακων συνθηκων. Αλλα εσεις εισαστε της πεποιθησης πως οποιος αξιζει τα καταφερνει-οι υπολοιποι ειναι αξιοι της μοιρας τους, και δεν πρεπει να μας πονοκεφαλιαζουν με τα δικαιωματα τους.

    Μια νοοτροπια παρομοια με την Αμερικανικη, οπου οι κοστουματοι αποφοιτοι του Harvard βλεπουν τους αστεγους συμπολιτες τους και σκεφτονται "Η μονη διαφορα αναμεσα σ εμενα και σ εκεινον, ειναι οτι εγω ειμαι πιο αξιος" (Παρ οτι η Αμερικη εχει απο τις υψηλοτερες εγκληματικοτητες στον πλανητη, και η κριση ξεκινησε απο κει).

    Κανω λαθος η αυτο ειπατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε συ μπρο, άλλο λέει ο άνθρωπος.
    Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι οι Άγγλοι σαν καθαροί επαγγελματίες (γεγονός που επιβεβαιώνω και εγώ) είπαν με τα λίγα στους πελάτες τους ότι εκεί που έχουν μπλέξει δεν μπορεί να τους βοηθήσει κανένας με νόμιμο, επαγγελματικό και επιστημονικό τρόπο. Με λίγα λόγια ήταν σαν να πήγε για βοήθεια και συμβουλές ένας φύλαρχος από το Μπουρούντι.
    Και αυτοί απλά τον ενημέρωσαν ότι οι αρχές της έπιστήμης της οικονομίας, του μαρκετιν , των μαθηματικών κλπ δεν ισχύουν στην μαύρη τρύπα όπου δραστηριοποιείται.
    Αυτό νομίζω ότι είναι το νόημα και αν ήταν ένα κλικ πιο φιλικοί και off the record θα έπρεπε να του πουν φεύγοντας "μεγάλε ή βάλε λουκέτο ή πάρε όπλο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μίλησα για μισθολογικές απαιτήσεις εργαζομένων που ήσαν στον μέσο όρο του κλάδου. Μίλησα για υπερσυνδικαλισμό (φασαρία για την φασαρία, επισχέσεις εργασίας και απεργίες για ψύλου πήδημα κλπ κλπ), μικρή παραγωγικότητα εργασίας, κακή διεθνή συγκυρία του κλάδου,"φτωχό" και εν μέρει διεφθαρμένο management Και για το περιρρέον εσωτερικό κλίμα της εποχής..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέταρτο Κουτάβι
    Συμπληρώνω.
    Δεν είναι της Σχολής που γράφετε.
    Απλώς πιστεύω ότι τα χρήματα (Ευρώ, δραχμές, δολάρια κλπ) δεν φυτρώνουν μόνα τους στα δέντρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που τονίζεται στην ανάρτηση είναι η ευθύνη που φέρει η αριστερά και οι ηγέτες της για τη σημερινή κατάντια, ίσης σημασίας με των δύο άλλων κομμάτων.

    Πιστεύω στην αριστερά (κάποτε είχα δηλώσει"κρυφοπασόκ), όχι όμως στους εκπροσώπους της.

    Ίσως τελικά, αυτό που χρειάζεται μία κοινωνία να είναι μία αριστερα να συλλαμβάνει εξωφρενικά ιδανικές ιδέες αλλά κυνικά δεξιά καθάρματα για να οργανώνουν την πραγματοποίησή τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μέσα στους εργατοπατέρες ξέχασες να συμπεριλλάβεις και τη Γ.Σ.Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φυσικά, χακ.

    και άλλους πολλούς, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Όμως το κκε έχει κατοχυρώσει όλο το δίκιο ως δική του πατέντα: κουκουές ίσον φτωχός πλην τίμιος επαναστάτης, το δίκιο του λαού και παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους(λέμε τώρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Athinovio,
    το νου σου- το blog σου λεγεται Τριτο Καζανι...Αριστερα!

    Κυριε Χρηστο, δεχομαι αυτα που λετε, καθως εκεινη την περιοδο ημουν πολυ μικρος για να εχω αντιληψη αυτων των πραγματων.

    Αλλα η εμπειρια μου απο την τωρινη πραγματικοτητα, ειναι διαφορετικη. Βλεπω εργαζομενους να μενουν απληρωτοι για μηνες, την ιδια στιγμη που οι εργοδοτες τους πηγαινουν βολτες στο Μιλανο για να ψωνισουν ρουχα (δεν ειναι υπερβολη η λαικισμος αυτο-το εχω δει με τα ματια μου).

    Βλεπω στελεχη του Δημοσιου σε υψηλες θεσεις να παιρνουν μισθο δεκαδων χιλιαδων Ευρω, τη στιγμη που το κρατος χρωσταει λεφτα στο ΙΚΑ, και οι συνταξεις αρκουν ισα ισα για να αγορασεις ενα μπλοκ τσιμεντο και μια τριχια για να φουνταρεις στο λιμανι.

    Βλεπω προεδρους συνδικαλιστικων οργανωσεων να βγαινουν απο τα γραφεια των υπουργων χαμογελαστοι, χερακι-χερακι, την ωρα που οι εργαζομενοι του κλαδου τους ειναι σε απελπιστικη κατασταση.

    Βλεπω εργαζομενους σε επιχειρησεις να κλεινουν 50 ωρες την εβδομαδα, και να πληρωνονται 700 Ευρω. Βλεπω τους προεδρους αυτων των επιχειρησεων να ειναι ιδιοκτητες ομαδων, οι οποιες εχουν απωλειες της ταξεως των εκατομμυριων ευρω το χρονο.

    Τα λεφτα σιγουρα δεν φυτρωνουν μονα τους στα δεντρα. Ουτε και οι ανθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φοίβο, κανείς δεν είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα.
    Αντιθέτως μάλιστα, θα δείς ότι το κείμενο αυτό ακριβώς λέει, ότι ο άκρατος εργατοπατερισμός τελικά έβλαψε τους εργαζόμενους περισσότερο από τα σατανικά αφεντικά. Τι δικαιώματα έχει ο εργάτης όταν το εργοστάσιο κλείνει?

    Και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κλείσει όχι επειδή πληρώνει ακριβά τον εργάτη, αλλά γιατί δεν μπορεί να είναι ούτε αξιόπιστος, ούτε παραγωγικός παρά μόνο παλεύει με τους συνδικαλιστές, οι οποίοι υποδαυλίζουν τις κινητοποιήσεις εκβιαστικά και ψηφοθηρικά.

    Αν είσαι εργάτης και έχεις μία καλή σύμβαση αλλά κάθε τρείς και λίγο απεργείς , στο τέλος χάνεις και αυτά που έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερες και παλι

    Athinovio και Enikolo, δεν επιτιθομαι στον ανθρωπο, οποτε δε χρειαζεται να τον υπερασπιζεστε. Επισης, γραφει αρκετα καλα, και μπορει να εξηγησει μονος του τις θεσεις του.

    Οσο γι αυτο που λες, αποψη μου ειναι οτι "αριστεροι" πολιτικοι, δημοσιογραφοι και προεδροι συνδικαλιστικων οργανωσεων τρωνε στο ιδιο τραπεζι, και ο πραγματικος συνδικαλισμος φευγει απ το παραθυρο.

    Δηλαδη το προβλημα ειναι και αυτο που λες εσυ (οτι ο οποιος συνδικαλισμος υπαρχει ειναι διεφθαρμενος, εκφρασμενος απο λαθος ατομα, προς λαθος στοχους και με λαθος τροπο) αλλα και το οτι δεν υπαρχει αρκετος συνδικαλισμος (θα επρεπε να ειμαστε ολοι στους δρομους, καθως θιγονται τοσο η ανθρωπινη οσο και η εθνικη μας υποσταση).

    Στ αληθεια, δεν εχετε αντιληφθει το νεο σκηνικο που διαμορφωνεται στην Ευρωπη, και οχι μονο? Πιστευετε οτι ολα οσα συμβαινουν τα τελευταια χρονια ειναι μεμονωμενα περιστατικα, ασχετα το ενα με το αλλο?

    Πιστευετε οτι το καθε τι εχει μια λογικη και μια σκοπιμοτητα, η πιστευετε στο καρμα, τα ταρω και τους ζωδιακους κυκλους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΥΓ: Athinovio, ξερεις πολυ καλα πως θεωρω τους κομμουνιστας ανωφελες ειδος, καταταγμενο αναμεσα στα κουνουπια και τις βδελλες.

    Παρ ολα αυτα, οταν μερικα χρονια πριν λεγανε οτι ετσι οπως πηγαινουν τα πραγματα, στο στοχαστρο θα μπουν οι αυξησεις μισθων, οι υπερωριες, το δωρο Πασχα και Χριστουγεννων και οι συνταξεις, τους λεγαμε υπερβολικους.

    Τωρα τι θα τους πουμε? Γκαντεμηδες?

    Θυμασαι το ανεκδοτο με τους δυο ποντιους πανω στο κλαδι με το πριονι, και τη μαγισσα?

    Μου φαινεται πως αυτοι οι ποντιοι ειμαστε εμεις, και οι αγαπητοι πολιτικοι και δημοσιογραφοι μας, μας εξοπλισαν με τελευταιας τεχνολογιας αλυσοπριονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. - " ... καταφεύγεις σε πατέντες και χαλαρές ερμηνείες των διατάξεων ..."
    αυτο σημαίνει οτι αναγκάζεται ο επιχειρηματίας να παρανομεί και δεν φταίει ;

    - " ... θέλουν αποζημιώσεις τα λαμόγια ... "
    Γιατι ειναι λαμόγιο ενας απολυμένος εργαζόμενος που βάσει νόμου δικαιούται αποζημίωση ;

    - Ο αριστερός χώρος εχει αυτοπροσδιορίσει τον εαυτό του ετσι που χωρίς "συνιστώσες" δεν εισαι αριστερός ... ! Αντιλαμβάνεται κανείς τον φαύλο κύκλο εδω ;
    Ενω αντίθετα οι νουδίτες ειναι στο μαντρί γιατι πολυ απλά δεν σκέφτονται κατι διαφορετικό, δεν μπορούν να σκεφτούν κατι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τζονάκο, ναι.

    Δεν θα το πίστευα αν δε το ζούσα η ίδια, αλλά είναι αλήθεια ότι αναγκάζεσαι να παρανομήσεις για τρείς λόγους.
    1)ασάφεια των νόμων. υπάρχουν κενά και παράθυρα που δέχονται πολλές ερμηνείες, αλλά και πολλοί αναχρονιστικοί νόμοι που γράφτηκαν το 1821 αλλά δεν αναθεωρήθηκαν από τότε, με αποτελεσμα να είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμοι με τις παρούσες συνθήκες. Φωτογραφικές διατάξεις προς ώφελος των ημέτερων, ανεπαρκής μελέτες, κτλ, κάνουν τη νομοθεσία πολύ ευάλωτη, αφήνοντας τον επιχειρηματία στο έλεος των κλικών και των κυκλωμάτων. Αναπόφευκτα, υποκύπτεις, τζονάκο, αλλιώς κερδοφόρα επιχείρηση δεν στήνεται. Πχ, το απλούστερο παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εισφορες, που δε συμφέρουν κανέναν. Οι μόνες επιχειρήσεις που επιζούν, είναι αυτές που δεν πληρώνουν τις εισφορές τους, με τον εκβιασμό "ΑΝ κλείσω θα μείνουν στο δρόμο τόσοι άνθρωποι". Ο κόκκαλης, νομίζεις, πληρώνει ίκα, μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει?

    2) κυκλώματα. αν δεν γνωρίζεις κάποιον, δουλειά δεν κάνεις. Και τι καλύτερο για να γνωρίσεις κάποιον από ένα δωράκι, ένα γεύμα σε ακριβό εστιατόρια, κτλ.... αλλιώς περίμενε στην ουρά μέχρι να ανέβει το έγγραφο από τον πρώτο όροφο στον δεύτερο, και από τα γραφείο του γραμματέα να πάει στο ράφι του διαδρόμου, και άλλα τραγικά.

    3) γραφειοκρατία. Ο χρόνος που περνάει από την αρχή μέχρι το τέλος μίας οποιασδήποτε συναλλαγής με το κράτος είναι οδυνηρά πολύς, ειδικά αν τρέχουν δάνεια ή υπάρχουν άλλες πιεστικές συνθήκες, όπως η τουριστική σεζόν σε εμάς για παράδειγμα. Επίσης η ανικανότητα ορισμένων υπαλλήλων είναι εμπόδιο πολύ συχνό. ΠΧ, σε μία πώληση σκάφους, έλειπε ο υπάλληλος που γνώριζε το θέμα, και κανείς άλλος δεν ήξερε να το χειριστεί. Απευθυνθήκαμε στη Διευθύντρια, η οποία είχε μαύρα μεσάνυχτα και εκείνη άρχισε να ψάχνει σε κάτι αραχνιασμένα κατάστιχα, όπου τελικά δε βρήκε τίποτα. Πως να εξηγήσω τώρα στον Ολλανδό πλοιοκτήτη, ότι χάσαμε μία ολόκληρα εργάσιμη και ότι θα πρέπει να περιμένει δύο εβδομάδες μέχρι μετά το πάσχα, για να έχει μία απάντηση σε μία απλή ερώτηση? Χωρίς να ντρέπομαι για ελόγου τους και για ελόγου μου? Θα ξανα αγοράσει σκάφος ελληνικό νομίζεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για τα λαμόγια που θέλουν αποζημίωση, έχω να πω το εξής.
    αναφέρομαι στα λαμόγια που μπήκαν στην ολυμπιακή μέσω γνωριμιών, που δεν κάνουν τη δουλειά τους, (όπως στο αεροδρόμιο του ακτίου όπου δεν υπάρχει κανένας που να ξέρει τί του γίνεται και δεν μπορούν να σου δώσουν ούτε μία απλή πληροφορία, όπως το πρόγραμμα πτήσεων) αλλά ωστόσο όχι μόνο πληρώνονται κι ας έχει αδειάσει το μαγαζάκι, αλλά παίρνουν και αυξήσεις και προαγωγές, βάσει των οποίων διεκδικούν συντάξεις και εφάπαξ και αποζημιώσεις, τη στιγμή που η ολυμπιακή είναι όλο καθυστερήσεις, και αναβολές και ξανάκαθυστερήσεις και απεργίες, συχνά μέσα στη σεζόν τη τουριστική.
    Το ξέρεις ότι φόρος αεροδρομίου 100 ευρώ μόνο στην ελλάδα υπάρχει και ότι για αυτό το λόγο είναι φθηνότερο να πας οπουδήποτε αλλού παρά εδώ?
    Οπότε θα τους χαρακτηρίσω λαμόγια χωρίς καμμία επιφύλαξη αυτούς.

    Τώρα για την αριστερά, νομίζω ότι καμμία παράταξη δεν λειτουργεί με πλήρη ομοφωνία των μελών της, καταφέρνουν ωστόσο να ακολουθούν μία κοινή γραμμή. Και στη νδ υπάρχουν διαφωνούντες και στο πασόκ, και παντού, και μάλιστα ειδικά στη νδ, πολλοί που είχαν σηκώσει μπαιράκι επέστρεψαν σαν άσωτοι υιοί με τιμές και δόξα. Η αριστερά όμως τρώγεται με τον εαυτό της και τα υπαρξιακά της, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι ανυπεράσπιστοι. Η παπαρήγα μόνη της, τι μπορεί να κάνει, μου λές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εντ'άξει αυτο με τις επιχειρήσεις ειναι τεράστιο θέμα και η παραβατικότητα δεν μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να διορθωθεί ετσι που να οφεληθούν όλοι δίκαια και σωστά.

    Εντάξει το έσωσες, δεν ηταν όλοι της ΟΑ λαμόγια αλλα σίγουρα -και το υπογράφω αυτό- ενα 20% ηταν καθάρματα και δυστυχώς χαρακτηρίζονται όλοι απο αυτούς. Πριν δύο ωρες μου έλεγαν κατι ιστορίες μερικών καθαρμάτων τέτοιων κι ειναι κρίμα για τους υπόλοιπους να βαφτίζονται λαμόγια εξ αιτίας τους.

    Για την αριστερά, αποφεύγω να ανακατεύομαι σε συζητήσεις επειδη ακριβώς θα βρώ συνομιλητές απο 236 συνιστώσες και δεν θα βγάλουμε άκρη ασε που θα με πούν και *μπιπ* επειδή δεν ειμαι αριστερός, (άρα ειμαι φασίστας).
    Η πολυφωνία ειναι υγεία αλλα όπου λαλούν πολλλλοί κοκκόροι ... ξερεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!