Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Τελειότης

  • Πολλές φορές στις αναζητήσεις μπερδεύει ο άνθρωπος το τέλειο με το φυσιολογικό. Για παράδειγμα, τι θεωρούμε φυσιολογική φιλία? Μήπως λέγοντας φυσιολογικός εννοούμε το εξιδανικευμένο είδωλο που έχει ο καθένας στο μυαλό του για τον φίλο, και αναλόγως προσδοκά συμπεριφορές?
  • Πολύ συχνά, οι προσδοκίες αυτές δεν αποτυπώνονται δίχως τη βοήθεια της πραγματικής εμπειρίας? Και με αυτό τον τρόπο, δεν είναι μοιραίο να είναι ανακριβείς ή αναντίστοιχες με την πραγματική βίωση της κάθε κατάστασης? Κλασσικό παράδειγμα, εκτός από αυτό της φιλίας, είναι και η φυσιολογική οικογένεια.
  • Πρίν δημιουργήσει κανείς της δική του οικογένεια, ίσως η άποψή του για το τί είναι οικογένεια να εξαρτάται από τη δική του εμπειρία μόνο, και αυτό είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό από άτομο σε άτομο. Πολύ συχνά, η τέχνη επίσης επηρεάζει το τι θεωρούμε φυσιολογικό, όπως όταν βλέπουμε στις παραστάσεις ή στις διαφημίσεις τον ιδανικό πατέρα που πάντα είναι στο σπίτι, ξέρει ακριβώς τι να πει και είναι πάντα διαθέσιμος να ακούσει τι έχουμε να πούμε, που θα παρατήσει τη δουλειά του για να τρέξει να μας παρηγορήσει, και ούτω καθεξής... Στην πραγματικότητα, όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι τεχνικά αδύνατον. Ούτε ο Κόκκαλης, πόσο μάλλον ο κάθε ένας βιοπαλαιστής, εγωίσταρος, επηρμένος γονεύς...
  • Για φανταστείτε έκπληξη όταν έχεις τέτοιες παραμυθένιες εικόνες στο μυαλό σου, και ξαφνικά γίνεσαι μαμά ή μπαμπάς και πρέπει να μην κοιμάσαι τα βράδυα και να συναντιέσαι με τον σύντροφό σου σα λαθρεπιβάτης, στις γιορτές πάντα κάποια θεία θα πετάξει το φαρμάκι της ( και ίσως είστε εσείς η ίδια αυτή). Μην ανησυχείτε πλέον, εδώ σας έχω τα συστατικά της φυσιολογικής οικογένειας, της τελειότερης που θα βρείτε ποτέ. Θα χρειαστείτε:
  1. 1 Μαμά και 1 Μπαμπά, ότι βρείτε στα μαγαζιά.
  2. Παιδιά ( όσο πάρει, με το μάτι).
  3. Τουλάχιστον τρείς θείους (έναν αχαΐρευτο και έναν εργασιομανή για παραδείγματα προς αποφυγή και έναν παντρεμένο για να παίζουν τα ξαδερφάκια). Καλό θα ήταν να υπάρχει και μία ανύπαντρη θεία να προσέχει τα παιδιά για να δουλεύει η μαμά.
  4. Ένα άτομο που να πάσχει από άνοια, ασχέτως ηλικίας, για να πετάει άσχετες κουβέντες και να γίνεται ανακατωσούρα, χωρίς να μπορείς να το κατηγορήσεις για τίποτα.
  5. Τουλάχιστον έναν ανήμπορο συγγενή, που μονίμως να βρίσκεται στα πρόθυρα.
  6. Τουλάχιστον ένα μοχθηρό, δύστροπο, ραδιούργο άτομο με τρομερές παραξενιές και ιδιοτροπίες που να μη σηκώνει μύγα στο σπαθί του και να προξενεί καυγάδες όλην ώρα.
  7. Ένα αφελές και καλοκάγαθο άτομο (μία από τις θείες μπορεί να εξυπηρετήσει, συνήθως είναι multi-functional αυτές) που να τα έχει καλά με όλους και να μεταφέρει κουτσομπολιά από το ένα στρατόπεδο στο άλλο.
  8. Ένα πλούσιο άτομο χωρίς συγγενείς πρώτου βαθμού.
  9. Μία πολύ καλή μαγείρισσα και μία πολύ κακή μαγείρισσα.
  10. Έναν καλόβολο πολυτεχνίτη που να επισκευάζει τα πάντα και για αυτό ποτέ να μη βρίσκει ησυχία ο άνθρωπος.
  11. Έναν ξερόλα που δήθεν τα ξέρει όλα αλλά στην ουσία μόνο μόστρα είναι και αποτέλεσμα νιξ.
  12. Ένα πλακατζή ή πολυλογά που να καλύπτει τα κενά στις συζητήσεις.
  13. Έναν που να θυμάται τα πάντα, γιορτές, επετείους, ονόματα, ποιός έφερε δώρο, ποιός είπε τι και πότε, τα πάντα.
  14. Μία ξετσίπωτη που να προκαλεί και να γίνεται πάντα στόχος δριμύτατης κριτικής.
  15. Ένα χαμένο κορμί που να μπλέκει μονίμως σε μπελάδες, κακές παρέες και βρώμικες ιστορίες, αλλά κατά βάθος να είναι καλό, φιλότιμο παιδί.
  16. Ένα νεφέλωμα ανώνυμων αγνώστων συγγενών για κομπάρσοι σε οικογενειακές εκδηλώσεις.
  • Αυτά είναι τα βασικά, κάθε νοικοκυρά όμως μπορεί να αυτοσχεδιάσει, να προσθέσει ή να αφαιρέσει υλικά, αν και το αποτέλεσμα θα αποκλίνει από αυτό που εννοούμε όταν λέμε φυσιολογικό

6 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό άρθρο, θάλεγα un-παίκτ-able ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πρώτη φορά διάβασα μέχρι τέλους μαγειρική συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή την εκδοχή , μα και δεκάδες παραλλαγές της, χρησιμοποιούσε -εκτός απ' το Φώσκολο- κι ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος!... Πετυχημένη πράγματι συνταγή, ειδικά αν έχεις μεγάλο σόι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ κύριε Αλεβαντή

    Ασκαρ
    ελπίζω να σου πετύχει

    Όλα από την τέχνη ειναι βγαλμένα, Ευάγγελε

    http://athinovio.blogspot.com/2009/01/blog-post_21.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και όμως κάπως έτσι καταλήγουν οι περισσότερες φυσιολογικές οικογένειες και όποιος αντέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!