Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Αγροτικά κι Αγύριστα

  • Η ουσία είναι ότι η γεωργική παραγωγή είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για την τροφή μας, και για το κύριο εθνικό εξαγώγιμο προϊόν και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, τουλάχιστον όχι σύντομα, όχι εγκαίρως.
  • Καλή και η παροχή υπηρεσιών, αλλά εάν αγοράζουμε τα πάντα από έξω, τότε είναι το μόνο επόμενο να μας τελειώσουν τα λεφτά, οπότε κανένα νόημα δεν θα έχει να είσαι προύχοντας ή διανοούμενος, αφού θα αμοίβεσαι σε είδος, όπως παλιά: αυγά, γάλα, λάδι, ζαρζαβατικά από τον κήπο του καθενός. Μόνο που οι κήποι θα έχουν εκλείψει και τα κηπευτικά θα είναι μόνο εισαγόμενα, οπότε θα αμοίβεσαι σε υπηρεσίες, οι οποίες όμως ούτε τρώγονται, ούτε εξάγονται στην πλειοψηφεία τους.
  • Για να πεί κανείς ότι, ξέρεις, είναι ασύμφορη η συνέχιση της στήριξης του αγροτικού τομέα, θα στρέψω αλλού την εθνική παραγωγικότητα, πρέπει ο νέος τομέας να είναι καταλυτικά αποδοτικός, δηλαδή να δώσουμε όλη την προσπάθεια σε εκείνη την κατεύθυνση, όποια και αν είναι αυτή, στην παραγωγή ενέργειας φερειπείν. Πρέπει να γεμίσει η επικράτεια υδροηλεκτρικά, αιολικά και ηλιακά πάρκα και το ανθρώπινο δυναμικό να διοχετευτεί ολόκληρο, συμπούρμπουλοι κι απαξάπαντες, στην παραγωγή και διανομή της ενέργειας, τη συντήρηση των μονάδων κοκ.
  • Δεδομένου ότι είμαστε μικρή χώρα (και πληθυσμιακά) αυτό σημαίνει ότι αφενός δύο αυγά στην ίδια μασχάλη δεν μπαίνουν, οπότε αντίο γεωργική παραγωγή, και αφετέρου το τοπίο θα μεταβληθεί προς το βιομηχανικότερο, πράγμα καθόλου καλό για τον τουρισμό, εκτός κι αν εφευρεθούν αόρατα φράγματα και τα πτερύγια των ανεμογεννητριών να είναι σε σχήμα ροδοπέταλου ή ηλιοτρόπιου.
  • Όμως και πάλι, κάτι πρέπει να τρώμε.
  • Δεν πειράζει, θα πουλάμε ενέργεια για να αγοράζουμε φαγητό.
  • Όλα αυτά όμως χρειάζονται χρόνο, χρόνια μάλλον, και η πίεση είναι εδώ τώρα. Και η γεωργία είναι ένας τομέας με ιδιαιτερότητες.
  • Εάν ο αγρότης δεν ξεκινήσει την παραγωγή τώρα, άμεσα, τότε θα περάσει η εποχή σποράς. Για να έχεις το προϊόν τότε, πρέπει να έχεις σπείρει ακριβώς τότε, αλλιώς μετά πρέπει να σπείρεις κάτι άλλο, ή να χάσεις ολωσδιόλου την σαιζόν. Εάν χάσεις τη σαιζόν, τότε δεν θα έχεις εισόδημα και η αγορά θα ξεμείνει από αυτό που δεν καλλιέργησες.
  • Επίσης, η παραγωγή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από άλλους παράγοντες όπως τα στοιχεία της φύσης, που κανείς δεν μπορεί να ορίσει, μία ρουλέτα, ένα στοίχημα κόντρα στις προβλέψεις. High risk business λοιπόν, άρα λογικά, θα έπρεπε σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς να αποφέρει και μεγαλύτερα κέρδη. Αλλά οι αγρότες είναι μονίμως χρεωμένοι, γιατί πληρώνουν ακριβά την παραγωγή και πωλούν φθηνά το προϊόν, σε αντίθεση με τους παρέχοντες υπηρεσίες που κάθονται στα γραφειάκια τους και πληρώνονται αδρά, με ρίσκο πολύ μικρότερο. Θα έπρεπε τα γεωργικά προϊόντα να είναι πολύ ακριβότερα για να φέρνουν κέρδος στον αγρότη, και σε όλους όσους ενέχονται σε αυτό το έγκλημα.
  • Μία άλλη απλή αλήθεια είναι ότι είναι απαραίτητος ο μεσάζοντας. Κάποιος πρέπει να φορτώσει τα μύγδαλα από την Κόνιτσα, και να τα πάει στην Πάτρα να τα πουλήσει. Χωρίς αυτόν, θα πρέπει ο ίδιος ο αγρότης να πουλήσει μόνος του τα προϊόντα του, δηλαδή στις τοπικές αγορές, που σημαίνει ότι πιο απομακρυσμένες αγορές θα έχουν πρόβλημα. Όπως ο πατέρας μου, που έπαιρνε τα πεπόνια από την Κόνιτσα, τα φόρτωνε σε καρότσα και πήγαινε στα Γιάννενα να τα πουλήσει, μία επιχείριση που διαρκούσε κάμποσες ημέρες με τα μέσα της εποχής.
  • Εκεί, στον μεσάζοντα είναι και το μοναδικό μέρος που υπάρχει χώρος για παρέμβαση. Πιό έξυπνος είναι ο μεσάζοντας που παίρνει έτοιμο το προϊόν , χωρίς κόπο ή ρίσκο και το πουλάει χρυσό? Να του τσακίσεις τα κουτάλια. Εκεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος, παραδειγματικές τιμωρίες και σημαντικός περιορισμός του ποσοστού κέρδους. Είχα προτείνει κάποτε να ιδρυθεί εθνική μεταφορική, που να παρέχει την ίδια υπηρεσία με χαμηλότερο κόστος, όμως την ίδια δουλειά θα μπορούσε να κάνει ένας ιδιώτης επιχειρηματίας μεγάλης εμβέλειας, που να αναλάβει την διακίνηση όλης της παραγωγής, ώστε να έχει τη δυνατότητα να βγάζει κέρδος χωρίς να αυξήσει τις τιμές.
  • Είμαι περίεργη, πώς στο καλό θα λύσει ετούτον τον γόρδιο δεσμό η "υπουργός μας" που λένε και οι αγρότες στα μπλόκα.
  • Αν ήμουν πάντως στη θέση της, και αν όντως ο σκοπός μου ήταν μία μεταστροφή της παραγωγικότητας, τότε θα επέβαλα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών στα χωράφια, παρέχοντας και ένα μόνιμο τακτικό επίδομα για την συντήρηση και λειτουργία της γεννήτριας ή του συλλέκτη. Φανταστείτε τον Θεσσαλικό κάμπο με ηλιακούς φυτεμένους ανάμεσα στα στάχυα, ή τους πορτοκαλαιώνες της Άρτας με τεράστιους ανεμόμυλους... Με αυτόν τον τρόπο πετάμε το μπαλάκι της λειτουργίας στους αγρότες, οι οποίοι απολαμβάνουν την εξασφάλιση ενός μόνιμου εισοδήματος, έστω και μικρού, ενώ παράλληλα μπορούν να συνεχίσουν ή και να αναπτύξουν περαιτέρω την αγροτική τους δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, προωθείται η πράσινη ανάπτυξη, έχουμε κάτι να δείξουμε στους ευρωπαίους μπαμπούλες και κινείται έστω και στο ελάχιστο η αγορά.

4 σχόλια:

  1. Αθηνά,
    μου αρεσαν αυτα που εγραψες!
    Η γεωργια δεν μπορει παρα να επιδοτειται. Πως να συναγωνιστεις τους Αιγυπτιους και τους κινεζους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεχρι να αποκτησουν τα 200 εκατομμυρια των κινεζων αγροτων τα ιδια εισοδηματα με τους 100.000 ελληνες αγροτες εμεις πρεπει να επιδοτουμε.

    Το εισοδημαα μας, των παιδιων μας, των εγγονιων μας και των επομενων 500 γενεων θα πρεπει να παει σε επιδοτησεις, αλλιως δεν θα συναγωνιστουμε τους κινεζους ποτε των ποτων
    (να μη μιλησω για τους αιγυπτιους, τους συρους, τους μαροκινους, τους πακιστανους κλπ. κλπ. κλπ. ).

    Κατα τα αλλα, οι επιδοτησεις δεν δινονται για να συναγωνιστουμε τους κινεζους.
    Οι επιδοτησεις δινονται γιατι οι αγροτες απαιτουν σταθερο / δημοσιουπαλληλικο εισοδημα βρεξει - χιονισει.

    Δεν τρεφομαι απο αγροτικα προιοντα, αλλα απο πιτσες ντιλιβερυ. ;-)
    Αρα δεν με ενδιαφερει αν οι αγροτες παρουν επιδοτηση η οχι.

    Παντως τα λεφτα - σε αντιθεση με τα ραπανακια - δεν φυτρωνουν απο το εδαφος.
    Αν παρουν οι αγροτες 20 δις ευρω, αυτα τα λεφτα θα μας λειψουν αν θελησουμε να χτισουμε σχολεια, δρομους και νοσοκομεια.

    Η κοινωνια πρεπει να αποφασισει αν θελει πλουσιους αγροτες με σταθερο + εγγυημενο εισοδημα η αν θελει φτωχοτερους αγροτες και περισσοτερα σχολεια.

    Εγω απεχω απο το κοινωνικο προτσες και δεν με νοιαζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σύνικαλ
    ένας καλός τρόπος να τους συναγωνιστείς είναι να τους μάθεις τον συνδικαλισμό και πως να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Να πληρώνουνε και εκείνοι ικα, και τέβε και να να έχουνε κοινωνικό κράτος. Αλλιώς όχι δε γίνεται.
    Νομίζωψ όμως ότι αν τους στείλουμε μερικούς από τους δικούς μας να σπείρουνε τη διχόνοια, σε πολύ μικρό διάστημα θα έχουμε σαφή αποτελέσματα.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πειρατή
    κάτι ξέχασες.

    Και η πίτσα και η πίτα από αλεύρι φτιάχνονται, και μέσα έχει ντοματούλα και κρομμύδι, όλα τους δε τα έχεις διότι κάποιος έσκαψε το χώμα για να σιγουρευτεί ότι θα φυτρώσουν.

    Επίσης, καλά έβγαλες την ουρά σου απέξω, αν όμως είχες τους λογαριασμούς να τρέχουν τη στιγμή που όλα εξαρτώνται από τον καιρό, είναι πολύ, μα πάρα πολύ άδικο, αλλά κι εσύ έτσι θα έκανες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!