Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Κρέπες με κιμά και πονηριά για τέσσερα άτομα

  • Υλικά: δύο κιλά κιμά άπαχο, κρεμμύδι, λίγο μαϊντανό, τριμμένο καρότο, τριμμένη μελιτζάνα και τριμμένο κολοκύθι, ίσως και λίγο πράσο, αλατοπίπερο και κανέλα για να σκεπάσει τη γεύση των λαχανικών. Αυγά γάλα και αλεύρι για το χυλό της κρέπας, με μία σταξιά γαρύφαλλο ή/και μοσχοκάρυδο για να κόβει την αυγίλα.
  • Εκτέλεση: Μία εβδομάδα πρίν την ημέρα που θέλουμε να σερβίρουμε τις κρέπες, μαγειρεύουμε τον κιμά ως εξής: τον καίμε σε αντικολλητικό (χωρίς λάδι ή με ελάχιστο) από όλες τις μεριές. Το τσιγάρισμα μην το φοβάστε, είναι καλό γιατί θωρακίζει τα υλικά να μη χάνουν τις θρεπτικές ουσίες, αλλά από την άλλη, όχι και κάθε μέρα τσιγαριστό, έτσι? Λίγο πριν ολοκληρωθεί το τσιγάρισμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, μαϊντανό, μελιτζάνα και ίσως πράσο και τα αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί να μοσχοβολήσει. Μετά, σβήνουμε με μία σταλίτσα κρασάκι καλό και ρίχνουμε ντομάτα ή πουμαρό ή και από τα δύο, νερό, το καρότο, το κολοκύθι, λαδάκι από ελιά και το αλατοπίπερο με την κανέλα. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει και να σωθούν τα πολλά ζουμιά. Προσοχή, μην το παρακάνετε με τα λαχανικά γιατί άμα μυρίσουν πολύ έντονα, δεν θα τα φάει κανένας, όση κανέλα κι αν ρίξετε. Το ζητούμενο είναι να μοσχοβολήσει, να τους αρέσει αλλά να μην τα αναγνωρίσουν για να φάνε επιτέλους λίγο λαχανικό να πάρουν καμμία ουσία να δυναμώσουνε, που τα λαχανικά τα έχουνε για το μεγαλύτερο κακό του κόσμου. Μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το έφαγαν και δήλωσαν απερίφραστα ότι τους αρέσει, μόνο τότε θα ομολογήσετε ότι έχετε βάλει λαχανικά, ώστε την επόμενη φορά που θα πείτε ότι "σήμερα έχουμε μελιτζάνες" να υπάρχει καλό προηγούμενο και να τις δεχθούν πιο θετικά. Σερβίρετε με μακαρόνια και όσο περισσέψει (τί στο καλό, δύο κιλά κιμά, δεν θα περισσέψει?) βάλτε το στην κατάψυξη.
  • Μία εβδομάδα αργότερα, ξεπαγώνετε τον μαγειρεμένο κιμά, καλύτερα βγάλτε τον από την κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ. Πηγαίνετε στο παιδικό δωμάτιο την ώρα που αυτά βλέπουν παιδικά και συμμαζέψετε ότι παιχνίδια δεν τους αρέσουν και αφήστε σε θέα μόνο όσα παιχνίδια τους αρέσουν, δήθεν ότι είναι σκορπισμένα αλλά τοποθετημένα τακτικά και σχεδόν στημένα, έτοιμα για παιχνίδι. Φροντίστε επίσης να έχουν φάει καλό πρωινό και να έχουν πιεί αρκετό νερό, ώστε να μην σας απασχολήσουν όση ώρα εσείς θα τηγανίζετε τις κρέπες. Το καλύτερο δε, βάλετε νερό στα αγαπημένα τους παγούρια και αφήστε τα να πίνουν από εκεί για τις επόμενες ώρες, χωρίς να σας λένε όλην ώρα "Μαμά, δίψασα!". Αφού τα φροντίσετε όλα αυτά, βάλτε μπρός για τον χυλό, και πείτε στα παιδιά να φτιάξουν το δωμάτιό τους. Αν δεν τους πάρει δύο ώρες, θα σκίσω τα πτυχία μου.
  • Σε αυτές τις δύο ώρες, σίγουρα προλαβαίνετε να ετοιμάσετε τις κρέπες, και μετά να τυλίξετε τον κιμά με αυτές. Τοποθετήστε τις σε ταψί και, αν περισσέψει κιμάς, περιχύνετε με αυτόν τις τυλιγμένες κρέπες και μετά προσθέσετε από πάνω τριμμένο τυράκι, όχι πολύ αλμυρό. Ψήστε στον φούρνο για όσο χρειαστεί, συνήθως όχι περισσότερο από μισή ώρα, εκτός αν έχει βγεί το λαστιχάκι από την πόρτα του φούρνου και ο αντιπρόσωπος της ιζόλα έχει πάει διακοπές, στην οποία περίπτωση θα χρειαστείτε λίγο παραπάνω για να ψήσετε τις κρέπες σας.
  • Ενδεχόμένως να σας περισσέψει λίγος χρόνος από το δίωρο που λέγαμε. Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, μπορείτε να χαλαρώσετε. Ξεκουραστείτε. Σε καμμία περίπτωση μην κάνετε κάποια άλλη εργασία σε αυτό το διάστημα, διότι τότες είναι που συνήθως αρχίζουν να προκύπτουν οι τσακωμοί και οι γκρίνιες στα παιδιά, συνήθως λόγω κούρασης από το παιχνίδι, ή ίσως λόγω της επερχόμενης πείνας ή ίσως απλής βαρεμάρας, οπότε θα χρειαστεί να τους δώσετε την προσοχή σας.
  • Για να κερδίσετε λίγο ακόμα χρόνο να κόψετε τη σαλάτα, ζητήστε από τα παιδιά να ξαναφτιάξουν το δωμάτιό τους, αυτή τη φορά όμως απαιτήστε να το κάνουν αυτό στα αλήθεια, ελέγχοντας την πρόοδό τους ανά πεντάλεπτο και κατανέμοντας τις εργασίες: εσύ τα τουβλάκια, εσύ τα πλειμομπίλ, κοκ...
  • Σερβίρετε τις κρέπες (στο σπίτι μας τις λέμε κανελόνια) με όση καθυστέρηση επιτρέπουν οι συνθήκες, ώστε να σφίξει η πείνα, απαγορεύσετε όμως να τσιμπήσουν άλλες αηδίες όσο περιμένουν. Μόλις δεν αντέχουν άλλο, βάλετε πρώτα τη σαλάτα στο τραπέζι, για να ορμήσουν εκεί μέχρι να έρθει το κανονικό πιάτο, αλλά και για να τους δώσετε τον χρόνο να συμμαζευτούν από όπου βρίσκεται ο καθένας.
  • Τέλος, σερβίρετε τις κρέπες, με εξασφαλισμένη επιτυχία, τουτέστιν να τις φάνε μέχρι το τελευταίο ψίχουλο, και μάλιστα να έχουν λάβει και δυο-τρείς μερίδες λαχανικά χωρίς να το πάρουνε χαμπάρι (αγία κανέλα!).
  • Για επιδόρπιο, δώστε τους χυμό φρεσκοστιμμένων πορτοκαλιών και, μετά από κανένα μισάωρο που θα έχουν φορτώσει ενέργεια από ένα τέτοιο γεύμα, στείλετέ τα βόλτα με τον πατέρα τους, για να αδειάστε το νεροχύτη και να πιείτε το καφεδάκι σας.
  • Καλή επιτυχία!
  • Σημείωση: οι ποσότητες, οι αναλογίες και οι δόσεις είναι όλες "με το μάτι"

6 σχόλια:

  1. Καλά συνταγή αποκλειστικά για πεινασμένους (για να φάνε τα ζαρζαβάτια) πρώτη φορά διαβάζω αλλά μελιτζάνες και κολοκύθια αυτή την εποχή που βρίσκεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σλούρπ!!!
    Γιαμμ!!
    Γλούπ!!!
    :-))

    Πείνασα πρωϊ πρωϊ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κανελόνια! πόσο καιρό έχω να φάω, εντελώς mama's food, έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι, αυτό το φαγητάκι είναι από τα πιο λαχταριστά.

    Το κόλπο με τα κρυμμένα λαχανικά το κάνω και με τα σουτζουκάκια, τα μπιφτέκια και με τη πουτανέσκα, ενώ για "καπνό βάζω κανέλα ή ρίγανη

    πως αλλιώς να φάνε ζαρζαβατικό τα αρσενικά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ που τα τρώω τα λαχανικά θα ήθελα μία μερίδα ακόμα και χωρίς τον "καπνό". Να στείλω διεύθυνση;

    Αυτή είναι ζωή, να σου μαγειρεύουν, να σε νταντεύουν, να παίζεις όλη μέρα και να κάνεις και τον δύσκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαχαχαχαχα!
    πες το κι έγινε εν ντι εν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!