Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Απο πίσω και από κάτω

  • Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τις αλλαγές που συντελούνται παθητικά, από την οπτική γωνία του θύματος, σαν αδικημένοι εργάτες, σαν άτομα με παραβιασμένα δικαιώματα, σαν αγρότες χωρίς επιδότηση. Τρομαγμένοι, κοιτούν ανήσυχα τριγύρω περιμένοντας το επόμενο χτύπημα. Κι άλλοι φόροι? Κι άλλα κρούσματα? Κι άλλες ταραχές? Κι άλλες καταστροφές?
  • Με λίγη ψυχραιμία μπορεί κανείς να δει τα πράγματα όχι από πίσω (σαν ακόλουθος, σαν υποτακτικός) ούτε από κάτω(σαν άμοιρο θύμα) αλλά από μπροστά και από πάνω. Σαν κάποιος που μπορεί κάτι να κάνει.
  • Τώρα, οι κλασσικές μέθοδοι που κάποτε ανέτρεπαν σύμπαντα, είναι πια τζούφιες. Δεν περνάνε πια. Ο απλός άνθρωπος σαστίζει. Φωνάζει χωρίς να ακούγεται, δεν είναι πια στη μόδα το αλύχτισμα της επανάστασης. Η επανάσταση είναι και αυτή μάρκετινγκ. Η επανάσταση είναι κι αυτή επικοινωνιακό τέχνασμα. Η επανάσταση μας αφήνει δυσαρεστημένους αλλά αδιάφορους, όπως τα φονικά στις ειδήσεις.
  • Οι μεγάλοι δεν δίνουν δυάρα για τις διαμαρτυρίες, για τις υπογραφές, για τις εκλογές, για προκηρύξεις, για πορείες, απεργίες ή τις παράπλευρες απώλειες. Γιατί να νοιαστούν άλλωστε?
  • Μην αναμετρηθείτε με τις αρχές. Οι άρχοντες ξέρουν περισσότερα βρώμικα κόλπα από τον απλό άνθρωπο και αν κάποιος δείχνει να ξέρει κι αυτός τα κόλπα τότε σίγουρα είναι κι αυτός χωμένος στη διαφθορά τους, οπωσδήποτε. Έχουν τα μέσα να κάνουν ότι θέλουν. Ξαναγράφουν τους νόμους όπως θέλουν, εξαπολύουν λυσσασμένους σκύλους σε όποιον σηκώσει κεφάλι, κραδαίνουν καταστροφές για να υποτάξουν τις ελεύθερες σκέψεις και χρηματοπιστωτικοί πύθωνες στραγγαλίζουν συνειδήσεις. Αποφύγετε τα κόλπα, τις αντιδικίες με την εξουσία, μην επιχειρήσετε να βρείτε με αυτόν τον τρόπο το δίκιο σας, ακόμα κι αν έχετε μπάρμπα τον πρωθυπουργό, γιατί τότε θα είστε κι εσείς ένας αλήτης.(Ελπίζω μα μη θίγεται κανείς τώρα). Θα κάνουν ότι θέλουν γιατί απλά μπορούν να το κάνουν.
  • Πρώτα, λοιπόν, πρέπει να σώσουμε το τομάρι μας. Τραβήξτε την ουρά σας, καλύψτε τα νώτα σας. Δεν είναι δειλία, είναι αυτοσυντήρηση Μην τσιμπάτε στο δόλωμα των διαμαρτυριών. Για την παιδική κακοποίηση, για την Κύπρο, για τις φώκιες, για τη σφαγή των αρμενίων, μην παρατάσσεστε. Η διαμαρτυρία σας είναι έτσι οργανωμένη ώστε να διαιωνίζει την κατάσταση (είναι αλήθεια, έτσι συμβαίνει) από μυαλά που έχουν πάει σε καλύτερα σχολεία. Σώστε εαυτόν και μετά, αν θέλετε να υπερασπιστείτε το δίκαιο σκοπό σας, ξοδέψετε λιγότερα λεφτά. Μην αγοράσετε ρούχα, μην αλλάξετε ταπετσαρίες, μην έχετε πάντα στο ψυγείο κάτι για αν έρθει καλεσμένος, μην βάψετε τα νύχια σας κοραλί, βολευτείτε με 3 ζευγάρια παπούτσια (συγγνώμη ρία) . Κάθε φορά που αγοράζετε κάτι αχρείαστο, σκοτώνετε ένα παιδί, χρηματοδοτείτε έναν καρτελομάγκα, ενισχύετε μία δικτατορία, εξαφανίζετε μία έκταση τροπικού δάσους, διαιωνίζετε μία αδικία.
  • Δεύτερον, βοηθήστε τον διπλανό σας. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να είστε καλοί στη δουλειά σας. Μην τον ταλαιπωρήσετε έξι μήνες για μία υπογραφή, μην του πουλήσετε ελαττωματικά προιόντα, μην τον παραπληροφορήσετε, μην τον δηλητηριάσετε, μην τον ζημιώσετε με την άγνοιά σας. Κάνετε σωστά την έρευνα, το σκάψιμο, το μάθημα, την επισκευή, το τηλεφώνημα, τη φύλαξη του παππού ή του μωρού, τον υπολογισμό. Κάνετε καλά τη δουλειά σας και εκείνος το εκτιμά πάντα, ακόμα κι αν είναι εκνευριστικός, ακόμα κι αν δεν έχει ιδέα, ακόμα κι αν στην αρχή σας βρίσει. Σιωπηλά, κοιτάξτε τον με κατανόηση.
  • Τρίτον, να είστε έξυπνοι. Μορφωθείτε, διαβάστε βιβλία από χαρτί όσο υπάρχουν ακόμα, μάθετε ότι μπορείτε να μάθετε. Μαζέψτε πληροφορίες και γνώσεις, αποστηθίστε δεδομένα και ρωτήστε όσους ξέρουν για τα πάντα. Τι σημαίνει cumulonimbus, πως φτιάχνεται μία βρύση, που ζει ο μπαμπουίνος. Κρατήστε το μυαλό σας ξύπνιο για να διακρίνετε τις μπαρούφες που ξεστομίζουν οι αλήτες που κυβερνούν.
  • Ανακαλύψτε τους ανθρώπους που ζουν δίπλα σας. Περνάμε τόσο χρόνο μιλώντας σε αγνώστους, διασχίζουμε ηπείρους για να συναντήσουμε κάποιον "φίλο" και παραμελούμε τον γείτονά μας, τον συνάδελφό μας, το παιδί μας. Δείτε τους πιο προσεκτικά, είναι τόσο καλοί όσο και οι άλλοι, μόνο που τους έχουμε για δεδομένους. Μιλήστε τους όπως γράφετε στα φόρουμ και τα μπλογκ. Μη νομίσετε ότι αυτός που γράφει ωραία στο μπλογκ είναι πιο φιλοσοφημένος από τον ψιλικατζή ή τον γραμματέα, γιατί θα εκπλαγείτε. Στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια στην Αιθιοπία δεν βοηθάτε κανέναν. Βοηθήστε αυτούς που βρίσκονται δίπλα σας μέσα από τη δουλειά, με το χαμόγελο και την υπομονή, με το μυαλό σας και με τη συμβουλή σας.
  • Όλα τα άλλα είναι απλά ... κοτσάνες.
  • Όσο φωνάζετε αγανακτισμένοι, όσο διαδηλώνετε και ξεσπάτε, τόσο βοηθάτε στον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση, τόσο πιο εύκολα σας καθοδηγούν ώστε να πετύχουν τους σκοπούς τους. Όσο μαντρώνεστε στο όνομα κάποιας δίκαιης εκστρατείας, τόσο θα χάνετε την ελεύθερη κρίση σας.

6 σχόλια:

  1. Μα... αυτό ακριβώς γίνεται!΄
    Το θέμα θα ήταν να ξαναγίνουμε άνθρωποι των έργων αντί των λόγων.
    Η βολεψίαση φταίει.
    Αρρώστια του αιώνα, έντεχνα δημιουργημένη στα labs και τάχυστα εξαπλωμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. YΓ: Το τομ΄ρι σου, στη νπράξη είναι το τελευταίο που μπορείς να σώσεις...
    Εκτός και αν πουλήσεις την ψυχή σου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γράφετε:Από πίσω, από κάτω, από μπροστά, από πάνω..
    Μπορεί και να παρεξηγηθείτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άμπανος
    talk is cheap

    Κύριε Βαρδάκα
    Η πλειοψηφία των αναγνωστών μου ανήκει στο ισχυρό φύλο, για αυτό και αναζήτησα έναν παραλληλισμό που να χτυπήσει άμεσα το κέντρο του ανδρικού νου.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Touche, (λείπει ο τόνος!). Διάνα. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!