Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Η Ζωή Γράφεται με Ήττα

  • Η ομορφιά είναι κάτι που όλοι επιθυμούμε για τον εαυτό μας και τους τριγύρω μας. Θέλουμε να είμαστε όμορφοι ώστε να βρούμε όμορφο σύντροφο (κατά τα κριτήριά του ο καθένας πάντα). Πέρα από τις αρχέγονες καταβολές αυτής της αναζήτησης και το συσχετισμό της καλλονής με την υγεία, ένα βήμα παρακάτω βρίσκεται το ανθρώπινο τέχνασμα και ο ανθρώπινος πόνος, που όπως επαναλαμβάνω συχνά, είναι αναίτιος.
  • Πόνος όχι σωματικός λόγω ασθένειας ή ατυχήματος αλλά πόνος δυστυχίας από τον φόβο της απόρριψης και τη σπάθη της μοναξιάς. Η κοινωνική διάσταση της ομορφιάς που ξεπερνά το αναπαραγωγικό ένστικτο και ορίζει την ομορφιά ή έστω την ευπαρουσίαστη όψη σαν κριτήριο του χαρακτήρα, εσφαλμένα προφανώς. Η ομορφιά σαν συμπεριφορά περιλαμβάνει το ντύσιμο, το στήσιμο του σώματος και τον τρόπο ομιλίας. Θα μπορούσαμε να το αναλύσουμε σε βάθος αλλά αυτά τα ξέρουν και οι πέτρες. Ο προβληματισμός μου βραδυάτικα έχει να κάνει περισσότερο με το αν τελικά η ομορφιά είναι εισιτήριο επιτυχίας.
  • Στις συναναστροφές η ομορφιά είναι καλός κράχτης, υπό την έννοια ότι ο απεναντινός σου θα μπεί ευκολότερα στον κόπο να ακούσει αυτά που λες. Και στις ρομαντικές σχέσεις ισχύει το ίδιο φυσικά, αφού κανείς δεν μπορεί να πλαγιάσει με κάποιον που δεν του αρέσει, τουλάχιστον όχι για πολύ. Αν η ομορφιά ήταν όμως το μόνο κριτήριο τότε από όλους τους ανθρώπους θα έβρισκαν ταίρι και θα αναπαράγονταν μόνον όσοι πληρούν τα ολοένα υψηλότερα κριτήρια ομορφιάς. Όπως όλοι ξέρουμε δεν συμβαίνει αυτό. Συχνά παρατηρούμε ζευγάρια με τον έναν σύντροφο ωραιότερο από τον άλλον, ή άτομα σπάνιας ομορφιάς να κακοπέφτουν ή να μένουν μόνα και ένα σωρό άλλες παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα. Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι των οποίων οι σχέσεις οδηγούνται σε πολυετή γάμο είναι εκείνοι με την πιο μέτρια εμφάνιση ενώ οι πολύ όμορφοι τείνουν περισσότερο να εναλλάσσουν συντρόφους ή να αργούν να κάνουν παιδιά και να κρύβουν ακριβώς τόσες ανασφάλειες όσες και όλοι εμείς. Να διευκρινίσω ότι είμαι υπέρ της ελευθερίας των ατόμων να ζούν όπως κρίνουν τη ζωή τους και ότι το κριτήριο του γάμου αναφέρεται περισσότερο σαν στατιστική πληροφορία για τις μακροχρόνιες σχέσεις παρά οτιδήποτε άλλο. Και σε καμμία περίπτωση δεν υπαινίσσομαι ότι όλοι οι γάμοι είναι ευτυχισμένοι... Είναι όμως αλήθεια ότι ο γάμος είναι το κοινωνικά αποδεκτό πρόσωπο του έρωτα, για αυτό και όλοι στο υποσυνείδητό μας τον έχουμε σαν την ευτυχή κατάληξη μίας σχέσης. Άρα, πίσω στο θέμα μας, οι όμορφοι άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουν έναν σύντροφο αλλά οι πιθανότητές τους να ευτυχήσουν στ'αλήθεια είναι ακριβώς ίδιες με οποιοδήποτε άλλο άτομο, ασχέτως εμφάνισης.
  • Τότε γιατί τα κάνουμε όλα αυτά? Οι γάμοι, το κυνήγι η απόλαυση η ηθική και ο έρωτας συμβαίνουν γιατί ο άνθρωπος θέλει την αναπαραγωγή ή την ομορφιά? Αν ήταν μόνο η αναπαραγωγή και η διαιώνιση τότε δεν θα είχαμε τόσους πολύπλοκους κανόνες για τα επακόλουθα της ερωτικής συνεύρεσης. Αν ήταν μόνο η ομορφιά τότε κατά τον Δαρβίνο, οι άσχημοι άνθρωποι θα έπρεπε να είχαν εκλείψει μέχρι τώρα. Γιατί σπαταλάμε τόση ενέργεια, χρόνο και ψυχικά αποθέματα για την εμφάνισή μας?
  • Η απάντηση για εμένα είναι ότι η ομορφιά δεν αποτελεί πλέον αναπαραγωγικό προσόν (άλλωστε στον δυτικό κόσμο που ζούμε η ερωτική πράξη δεν αποτελεί πια πράξη αναπαραγωγής) αλλά κοινωνικό προσόν μόνο. Αν μία γυναίκα πάει στη δουλειά της χωρίς make up τότε θα θεωρηθεί ατημέλητη, μέγα ατόπημα. Αν μία όμορφη γυναίκα παραλείψει τα φτιασίδια τότε μία άσχημη θα την επισκιάσει με λίγη πούδρα παραπάνω παρόλο που η ασχήμια ποτέ δεν κρύβεται εντελώς.
  • Πέρα από τα ψυχικά χαρίσματα του κάθε ανθρώπου, η ομορφιά είναι πλέον αναγκαστική για να έχει το άτομο μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να βγάλει το κεφάλι του έξω από τα νερά της κοινωνικής απόρριψης.
  • Και φταίς εσύ για αυτό.

14 σχόλια:

  1. έβαλα τη φωτογραφία μου για να μη νομίζετε ότι τα λέω αυτά επειδή είμαι καμμία μπαμπόγρια...
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπαμπόγρια:))),η ζωή γράφεται με Ω--ΜΕΓΑ...ειναι λιγη για να την κατατρίβουμε με πράγματα φθαρτά...

    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται λοιπόν πως κάποιοι ακόμα και σήμερα, δεν έχουν καταλάβει πως η “ομορφιά ” είναι σαν το κρέας…μετά από λίγο καιρό “σαπίζει”!!!
    Κατ εμέ λοιπόν σημαντικότερο είναι το “ποιόν” του ανθρώπου και η “ποιότητα” του χαρακτήρα του, παρά η ομορφιά του!
    Τώρα για το ποίος ευθύνεται για το ότι η ομορφιά έχει μετατραπεί σε αξία ας μη τον συζητήσουμε, γιατί νομίζω ότι δεν συμφέρει μερικές, μερικές!
    Ευχαριστώ για το χρόνο σου!
    Καλημέρα Αθηνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμμ
    Η αίσθηση της ομορφιάς κυρίως πηγάζει από την οικειότητα…
    Και η φύση (και κατ επέκταση ο Δαρβίνος) δε δίνουν και μεγάλη σημασία στην ανθρώπινη νόηση. Ακολουθούν τη δική τους ψυχρή λογική προς πείσμα του ανθρώπου και εσαεί…
    Όσο για μένα: Εγώ δε φταίω για τίποτε, Νταξ;
    (Α μα πια….)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μένω στη μορφή σου και ξεπερνάω το κείμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλά κάνω και φταίω εγώ για αυτό!
    διαφωνώ καθετα με την τοποθέτησή σου.
    η ομορφιά καλά κάνει και παίζει σημαντικό ρόλο στις ζωές μας και κάνει καλά που επηρεάζει τις αποφάσεις και τις σχέσεις μας.
    είναι μια τις 5 αισθήσεις μας!
    θα απαντήσω αναλυτικά ΄΄αλλη φορά , αλλά ξανασκέψου τι λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. vad
    είναι όντως πολύ λίγη για να στεναχωριόμαστε για φθαρτά πράγματα, όμως αυτοί που τα έχουν ορίζουν τις τύχες αυτών που δεν τα έχουν (ομορφιά, υγεία...)

    νοςντι και άμπαν
    αν αγοράζετε προιόντα που διαφημίζονται δια επιδείξεως γλουτών και μαστών τότε μαζί με όλους εμάς τους υπόλοιπους φταίτε και παραφταίτε!

    αεροστάτικ
    έχω δει και χειρότερα μέρη να μείνει κανείς!
    :)

    ενικολο
    ως ένα σημείο ναι, καλά κάνει. Από τη στιγμή όμως που προσδίδεται υπερβολική σημασία, δυσανάλογα με τα υπόλοιπα προτερήματα ενός ανθρώπου εμποδίζοντας την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων και συντροφικότητας, τότε όχι, δεν είναι σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ντεν βλέπω ντιαφημίσεις καρντιά μου...
    Και ακόμα και όταν πέσει το μάτι μου σε αυτές... απλά τις αγνοώ!

    Βαριέμαι να ψάχνω την προ τριετίας δήλωσή μου πως οι διαφημίσεις με αφήνουν παγερά αδιάφορο (οι διαφημίσεις είπα, όχι οι μαστοί) και δεν αντιλαμβάνομαι καν το λόγο υπαρξής τους (εκτός του να με ενοχλούν όταν θέλω να δω ένα έργο), όσο για την "λογική τους" απλά είναι ανύπαρκτη, οπότε την ξανακάνω εδώ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...η ομορφιά είναι πλέον αναγκαστική για να έχει το άτομο μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να βγάλει το κεφάλι του έξω από τα νερά της κοινωνικής απόρριψης...

    Λίγο σκληρό αυτό, όχι απόλυτα αναληθές, αλλά ούτε και κανόνας. Ο κόσμος αποτελείται απο απίθανες εξαιρέσεις. Νομίζω πως ο καλύτερος προσωπικός αγώνας είναι εκείνος για τη θέση μας στον κόσμο. Με ό,τι έχουμε, με ό,τι μοιάζουμε. Η απόρριψη βέβαια είναι κι αυτή μέρος της ζωής. Αλλά υπάρχει χώρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μία κούκλα είσαι!!
    Μα φοβάμαι ότι η ομορφιά μπορεί να σου ανοίγει κάποιες πόρτες μα όχι πάντα και την πόρτα της ευτυχίας!
    Υπάρχουν πεντάμορφες που είναι παντέρημες και μόνες, και βίωσαν την απόρριψη από αυτόν που ήθελαν παρότι οι ίδιες απέρριψαν εκατοντάδες που τις ήθελαν!
    Όλα σχετικα είναι Αθηνά μου, κι η ζωή δεν έχει κανόνες σ' αυτό...
    Υπάρχουν κακάσχημες με φοβερές τύχες και πανέμορφες άτυχες!!
    Συγκυρίες και τύχη κάνουν τη μοίρα μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι απόλυτα λογικό να κοιτάμε κάτι όμορφο. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι δεν είναι κάτι ή κάποιος το ίδιο "ομορφο" για όλους τους ανθρωπους. Ετσι βρίσκουμε ο καθένας κάποιον σύντροφο που τον/την ελκύει. Νομίζω αυτό είναι αρκετό.

    Πάντως από τη στιγμή που έχουμε μάτια είναι λογικό να προσέχουμε κάτι το "ομορφο". Κανένα πρόβλημα και θα έλεγα και αναγκαίο. Το ζήτημα είναι να μην μπαίνει αυτή μας η αίσθηση πάνω από τις υπολοιπες και φυσικά πάνω από την λογική.

    Καλο βράδυ και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μαριάννα
    υπάρχει και ρητό που συσχετίζει την τύχη μίας γυναίκας όχι με τα κάλλη της αλλά με τον εσωτερικό της κόσμο:
    "οι ακαμάτρες κι οι τρελές έχουν τις τύχες τις καλές"
    αληθές?

    ρία
    καλό μήνα και καλό πάσχα να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. νικο
    είναι λογικό να κοιτάμε και να προτιμάμε τα ωραιότερα και όχι τα ασχημότερα στη ζωή.
    Δεν είναι λογικό να επενδύουμε τα πάντα στην ομορφιά και μετά να περιμένουμε να γοητεύσουμε τον άλλον μόνο καιι μόνο επειδή είμαστε καλοί/καλές στα ψώνια , σε σημείο μάλιστα να απογοητευόμαστε που ο άλλος δεν μας φέρεται σαν σε vip και να σκεφτόμαστε ότι πολύ του/της πέφτουμε....το έχω δει να συμβαίνει πολύ συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!