Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Τα Φώτα μου

  • Αν κοιτάξουμε τριγύρω μας θα δούμε πολλές σπατάλες που όχι μόνο είναι άχρηστες για τη ζωή μας αλλά είναι και επιζήμιες για το περιβάλλον. Η χρήση του αυτοκινήτου και η ταχύτητα αντικατάστασης αγαθών όπως υπολογιστές, έπιπλα και ρούχα είναι υψηλές, εκτός αυτού όμως υπάρχουν κι άλλα εγκλήματα εις βάρος του περιβάλλοντος.
  • Το γκαζόν. Αμέτρητες εκτάσεις σε κήπους, πάρκα, γήπεδα γκόλφ και ποδοσφαίρου ή σε "απλές" οικίες παγκοσμίως , απαιτούν τόννους νερού, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων αφού είναι ευαίσθητο. Εξαντλεί το έδαφος αφήνοντάς το ξερό και άγονο, και σε τελευταία ανάλυση είναι άχρηστο, αφού ένα ωραίο τριφύλλι είναι πολύ όμορφο , πιο ανθεκτικό και πιο ωφέλιμο για το έδαφος. Κάντε τα πάρκα και τα γήπεδα οικολογικά. Ποινικοποιήστε (ή έστω φορολογήστε ανελέητα)το γκαζόν.
  • Οι πισίνες. Εκτός από τη διαδικασία κατασκευής, που κάθε άλλο παρά αθώα είναι, χρειάζεται και ποσότητες νερού και χημικών που κάπως θα πρέπει να παραχθούν και κάπου πρέπει να καταλήξουν μετά το πέρας της χρησιμότητάς τους. Γιατί να έχεις πισίνα δίπλα στη θάλασσα το καλοκαίρι? Και ποιός είσαι κύριος που θα λειτουργήσεις πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τρία άτομα εν μέσω καύσωνα και λειψυδρίας? Πισίνα μόνο στην ενδοχώρα και σε αναλογία με τον πληθυσμό, όπως τα φαρμακεία. Ποινικοποιήστε (ή έστω φορολογήστε αδυσώπητα) τις πισίνες.
  • Φορτηγά πλοία. Τα καθημερινά απόβλητα του κάθε φορτηγού ή δεξαμενόπλοιου που αδειάζει υποκριτικά στα τόσα μίλια από την ακτή, δήθεν και καλά για να μην μολύνει, μετρώνται σε τόνους, και δε μιλάμε μόνο για οργανικά απόβλητα αλλά για λάδια και χημικά καθαρισμού των αμπαριών και μύρια άλλα που ξεπερνούν κατά πολύ σε οικολογικό αντίκτυπο την μια-στο-τόσο πετρελαιοκηλίδα. Κάθε πλοίο να φέρει μονάδα βιολογικού καθαρισμού αλλιώς να μην κρίνεται αξιόπλοο. Ποινικοποιήστε τα απόβλητα.
  • Οι πλαστικές εγχειρίσεις. Κτίρια, ιατρικό προσωπικό και πρώτες ύλες σπαταλώνται για έναν πόντο στη μέση και και δύο χιλιοστά στο φρύδι, ενώ τα νοσοκομεία αιμορραγούν και ανθρώπινες ζωές παίζονται ρουλέτα ελλείψει ακριβώς αυτών. Πλαστική μόνο σε δυσπλασίες ή ατυχήματα και μόνο για σταρ του σινεμά. Νομίζεις κυρά μου ότι τα δύο χιλιοστά στη μύτη φταίνε που τα έχεις κάνει μαντάρα στη ζωή σου? Ποινικοποιήστε (ή έστω φορολογήστε ασύστολα) την πλαστική χειρουργική.
  • Τα χαρτιά μίας χρήσεως. Πανάκια για το μπάνιο, για την κουζίνα, για το μωρό, για το μακιγιάζ, ρολά κουζίνας, βεττέξ και πολλά άλλα παρόμοια. Όλα αυτά παράγονται από χαρτοπολτό, εκ του οποίου ένα μικρό μέρος είναι ανακυκλωμένο και , μετά τη χρήση του όχι μόνο δεν ανακυκλώνεται, αλλά καταλήγει στο περιβάλλον φορτωμένο με ένα σωρό χημικά και ακαθαρσίες. Χρησιμοποιήστε παλιόπανα που ξαναπλένονται. Η ανθρωπότητα δεν χρειάζεται πανάκια. Ποινικοποιήστε τα υγρά πανάκια.
  • Κλείστε τα φώτα το Σάββατο, θα τα κλείσω κι εγώ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

11 σχόλια:

  1. ας μην είμαστε απόλυτοι.
    οι τοποθετήσεις σου μπορεί να μην φτάνουν στα άκρα που το τραβάει η λουκα αλλά σίγουρα μυρίζουν κατατζαφέρη.μην παρεξηγηθείς αλλά καμιά φορά γινόμαστε χωρίς να το καταλάβουμε πιο χουντικοί και από τον παπαδόπουλο!
    και εξηγούμαι:
    δεν μπορείς να λές όχι το ένα όχι το άλλο.
    όλα είναι κομάτι του κόσμου όπως το διαμορφώσαν οι κοινωνίες μέχρι σήμερα.τώρα που βλέπουμε κομάτια αυτού του κόσμου που δεν μας αρέσουν δεν μπορούμε τόσο απλά να τα απομονώσουμε και να τα αφαιρέσουμε.θα μείνει ένα έκτρωμα.
    το γρασίδι δίνει δουλειά σε κηπουρούς, σε επιχειρηματίες, σε γεωπόνους κλπ. όι πλαστική δίνει ελπίδα και χαμένη αυτοπεποίθεση σε κόσμο που πιθανως τη χρειάζεται.είναι η επιτομή της ιατρικής τεχνολογίας που ανέπτυξαν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν τη ποσότητα και την ποιότητα της ζωής τους.
    αυτά που λές ακούγονται και είναι απλά.Γιατί είναι ημίμετρα.
    Αυτό που πραγματικά θέλεις (κι εσύ και εγώ και όλοι μας) είναι να εξαλειφτούν οι πλούσιοι που γράφουν στα αρχίδια τους τα υπόλοιπα 6 δις πλυθησμού.Οι μπίμπος που κερδίζουν λεφτά από ηλίθιους που θεωρούν υπέρτατη αξία τα βυζιά και τους κώλους.Οι εφοπλιστές που εκμεταλλέυονται τους ναυτικούς και αδιαφορούν για τις θάλασσες,κλπ κλπ κλπ.
    Και να ληφθούν τα μέτρα που λες, αυτοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα ασχημαίνουν την κοινωνία όσο και τώρα.Και για άλλη μια φορά θα την πληρώσουν πάλι αυτοί που δε φταίνε.
    Αυτό που πραγματικά θέλεις είναι μια κοινωνία πιο ίση και δίκαιη.
    Και αυτό σύμφωνα με το zeitgeist 2 μπορεί να γίνει με μια πανανθρώπινη συμφωνία, σύμφωνα με εμένα με γκαζάκια και σύμφωνα με τους περισσότερους ανθρώπους του πλανήτη, ...δεν γίνεται με τίποτα.
    Φιλούτσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι, κάνεις λάθος.
    Οι πλούσιοι θα κάνουν ότι έκαναν πάντα και κανείς δεν θα το αλλάξει αυτό. Οι φτωχοί όμως είναι περισσότεροι, το άλας της γής, και οι πράξεις τους πολλαπλασιάζονται επί δισεκατομμύρια. Μέχρι τώρα μόνο οι πλούσιοι χαίρονταν πχ μία πισίνα ή μία πλαστική. Τώρα αν ο κάθε φτωχο- καημένος θέλει λιποαναρρόφηση και κήπο σε στυλ δυναστεία και τελικά (επειδή μπορεί να πάρει δάνειο ή να βάλει δόσεις)τα αποκτήσει, τότε αντί για μερικές εκατοντάδες μιλάμε για πολλές χιλιάδες λιποαναρροφήσεων και κήπων. Η διαφορά στην κατανάλωση και κατά συνέπεια την οικολογική επιβάρυνση είναι τεράστια. Δεν μπορούν όλοι να ζουν σαν πλούσιοι, εκ των πραγμάτων. Δεν υπάρχουν φυσικοί πόροι.

    Οι άνθρωποι ως γνωστόν κάνουν το σωστό όταν δεν έχουν λεφτά να "αμαρτήσουν". Μόνο κάτι Ευρωπαίους έχω δεί ναν παρατάνε τα λούσα και την πολυτέλεια για να γίνουν αγρόυες στην Κρήτη, αλλά και πάλι κουβαλάνε μαζί τους την κατανάλωση σα δεύτερο ρούχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πάλι ΄γίνεσαι απόλυτη.
    παραθέτεις σκηνές φανταστικές σαν αληθινές.
    δείξε μου έναν φτωχομπινέ που έχει γήπεδο του γκολφ ή πισίνα.
    η θες να πεις ότι η επιβάρυνση στο περιβάλλον αφορά στα 2 τμ γκαζόν που βάζεις εσύ και εγώ και η πλαστική μπανιέρα των παιδιών?
    και ακόμα και αν το πιστεύεις, αυτό ακριβώς σου ΄λέω!
    θα βγεί νόμος να για τα δικά μας 2 τμ, τα παιδιά μας θα βλέπουν γκαζον και πισίνα μόνο στα έργα, και τα παιδάκια του κόκκαλη και της παπαρήγα θα συνεχίσουν όμορφα να απολαμβάνουν το υπόλοιπο ...80% του γκαζόν και των πισίνων .
    και μην ακούω λαικισμούς περί καταναλωτισμού κλπ.οι αναλογίες ήταν πάντα ΑΚΡΙΒΩΣ οι ίδιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και επομένως τι πρέπει να γίνει;
    Μήπως πρέπει να γίνουν όλοι "φτωχοί";
    Γιατί μόλις ένας ¨φτωχός" γίνει πλούσιος θα συμπεριφέρεται ως πλούσιος!
    Το πολλαπλασιαστό των αναγκών είναι μεν νόμος της Οικονομίας έχει ισχύ όμως νόμου της Φυσικής. Πχ όπως φυγόκεντρος δύναμ ή η βαρύτητα!!
    Δυτυχώς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χρίστος βαρδάκας

    όχι, είναι αδύνατον να φτωχύνουν οι πλούσιοι. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Αυτό που είναι λογικότερο είναι να αποκτήσουν συναίσθηση της πραγματικότητας οι άνθρωποι. Δεν είναι δυνατόν πχ παίρνεις 650 το μήνα και να έχειες την απαίτηση να διακοσμήσεις το σπίτι σου όπως η μιμή ντενίση (όπως ένα γνωστό μου πρόσωπο που έτρωγε καθημερινά ψωμί και χόρτα για να αγοράσει με τη σύνταξη διπλές κουρτίνες....). Δεν γίνεται! Το τζιπ δεν είναι για τον εργατο-υπάλληλο αλλά για τον επιχειρηματία που θα κάνει το Πάσχα στα Ζαγοροχώρια. Αυτά είναι νόμοι οικονομικοί και συμφωνώ ότι δεν αποφεύγονται ούτε είναι δυνατόν να τους παραβεί κανείς χωρίς να υποστεί συνέπειες.

    Αυτό που προτείνω είναι ο περιορισμός χρήσης ορισμένων αγαθών ή υπηρεσιών που δεν είναι και τόσο απαραίτητα στη χώρα μας.

    Σε μία παραλία με 15 ξενοδοχεία, αντί για 15 πισίνες (που περισσότερο διακοσμητικές είναι) να υπάρχουν 5. Αμέσως έχουμε περικόψει την κατανάλωση σε νερό, χλώριο κτλ, κατά 66%. Δεν είναι λίγο. Οι άδειες για πισίνα να πλειοδοτούνται ή να τις αποκτούν οι πρώτοι 5 αιτώντες. Είναι τόσο παράλογο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι φτωχοί είναι περισσότεροι. Για αυτό ότι κάνει ο φτωχός , επειδή μαζί του το κάνουν άλλοι 10 εκατομμύριοι, έχει και μεγαλύτερο αντίκτυπο. Οι φτωχοί είναι που σταμάτησαν να κινούν την αγορά, οι φτωχοί είναι που γονάτισαν τον τουρισμό και οι φτωχοί είναι που θα ψηφίσουν στις εκλογές.

    Οι φτωχοί είναι που πήραν τα μυαλά τους αέρα και νόμισαν ότι με δάνειο μπορεί να ξεγελάσουν το σύστημα και να ζούν σαν πασάδες χωρίς να δουλεύουν, χωρίς να παράγουν τίποτα εκτός από φραπέ. Για αυτό enikolo οι φτωχοί είναι αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη και αυτοί είναι που μπορούν να τα φέρουν όλα τούμπα και να μην ξέρει ο κωστάκης από που του ήρθε το αστραπόβροντο. Οικονομική απεργία είχα προτείνει κα΄ποτε, εν βρασμώ ψυχής για το περίφημο κλιπ της φορολογικής συνείδησης. Καμμία εισφορά, για όσο περισσότερο γίνεται. Ενα, δυο μηνες, όσο πάει χωρίς να πέσουν πρόστιμα. Ούτε ΙΚΑ ούτε ΤΕΒΕ (δεν θα το μαθω το καινούριο με τίποτα) ούτε οφειλές ούτε καν συμμετοχή για φάρμακα. Θα ανοίξουν τότε οι κρουνοί των τραπεζών τότε λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φτωχοί, πλούσιοι, νόμοι...
    α)όσο γκαζόν να βάλω εγώ, εσύ και η μισή πρέβεζα, το γκαζόν ,το ρεύμα και το νερό (για να μην πω και τα σκουπίδια) της εκάλης δεν τα φτάνουμε ούτε για πλάκα.
    β)αποφάσισε τι θέλεις.να μην απολαμβάνουν οι φτωχοί πολυτέλειες?
    να μην απολαμβάνουν οι πλούσιοι πολυτέλειες? ή να γίνει ο κόσμος πιο ισορροπημένος κια δίκαιος?
    Γιατί το πρώτο δεν γίνεται και δεν έγινε ποτέ, το δεύτερο δεν σταμάτησε και δε θα σταματήσει ποτε (εξ ορισμού) και το τρίτο, το παλεύουν εκατομύρρια κόσμου επί χιλιάδες χρόνια τώρα και απότυχε (συμπεριλαμβανομένου βούδα, αλάχ, τζήσους και άλλων επιφανών κοινωνιολόγων...).
    απόλαυσε λοιπόν το γρασίδι σου , που το πληρώνεις με λεφτά που δεν έχεις, ρίξε καμιά κατάρα στον βαρδινογιάννη που απολαμβάνει το γρασίδι που πλήρωσε με λεφτά που έκλεψε και ευχήσου στον παράδεισο να είναι πιο δίκαια τα πράγματα...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αδερφέ
    το βλέπεις από την κοινωνική του διάσταση ενώ εγώ το βλέπω από την οικολογική. Δεν έχεει σημασία αν αυτός που έχει πισίνα είναι ο φτωχός ή πλούσιος αλλά ο αριθμός τνω πισινών (χαχα!) και το οικολογικό τους αποτύπωμα. Αυτό που λέω εγώ είναι να υπάρχουν 2 και όχι 100 πισίνες, γκαζόν κτλ, ασχέτως ιδιοκτήτη, αν και ο πλούσιος εκ των πραγμάτων έχει περισσότερες πιθανότητες.

    Και στο κάτω-κάτω, αν αντί για χλοοτάπητα φυτέψω τριφύλλι που κάνει και λουλουδάκια, θα ήταν άσχημο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μην ξαφνιαστείς, αλλά είμαι....αντιοικολόγος!
    έτσι όπως είναι η μόδα τώρα, το ξέρω ότι καλύτερα θα ήταν να έλεγα ότι είμαι πούστης΄(sorry μου ξέφυγε) ή παιδεραστής :-))))
    κατάλαβα τι θες να πείς.
    δεν λέω ότι είναι λάθος.
    απλά αυτές οι προσεγγίσεις μου φαίνονται απλοικες. του τύπου "αν όλα τα παιδια της γης..." κλπ.
    ναι, λοντως προσπαθώ να το δω από την κοινωνική του διάσταση γιατί θεωρώ ότι ΌΛΑ τα προβλήματα τέτοιου τύπου έχουν τη ρίζα τους σε κοινωνικές ανωμαλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάπου έχεις δίκιο,κάπου γίνεσαι απόλυτη.Η πλειοδοσία πχ.για το ποιός θα εχει το δικαίωμα να κατασκευάσει τις 5 πισίνες,θα αυξήσει τους ταξικούς διαχωρισμούς στην χρήση τους.Το απαιτούμενο αντίτιμο θα εκτοξευτεί,ενα ολόκληρο παρακύκλωμα επιτηδείων θα στηθεί που θα φροντίζει για την εξασφάλιση των πολυπόθητων αδειών και όπως έχει δείξει η εμπειρία της Σ.Ενωσης και της Κούβας η άνωθεν καθοριζόμενη έλλειψη αγαθών
    δεν δημιουργεί μια οικολγική κοινωνία,αλλά μια κοινωνία έτοιμη να ξεσαλώσει μόλις οι περιορισμοί αρθούν.
    Εμένα πχ.μου κάνουν φοβερή εντύπωση οι πόροι που δαπανώνται για τα σκουπίδια της πρωινής-μεσημβρινής τηλεόρασης ή δελτία ειδήσεων τύπου ΣΤΑΡ...αν το δει κανείς απ την άποψη πόσο πιο χρήσιμα θα δαπανώνταν αυτά τα χρήματα χρηματοδοτώντας ιατρικές έρευνες ή παιδ.σταθμούς ή οτιδήποτε αλλο χρήσιμο είναι να τρελλαίνεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υποκρισία, τί να πεις...
    Άσε που αν όντος ελαττωνόταν η κατανάλωση ρεύματος για μία ώρα, χωρίς αυτή η ελάττωση να είναι πανάκεια, πρόβλημα θα δημιουργούσε!

    Το μοντέλο, το μοντέλο φταίει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!