Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Η Πρέβεζα

  • Η πόλη μου είναι ιδιαίτερη. Μικρή από πλευράς πληθυσμού και περιτριγυρισμένη από χωριουδάκια, κάποια από αυτά με μικρασιατικά ονόματα: Σαμσούντα, Κερασούντα, Νέες και οι δύο. Δεν θα ασχοληθώ με το παρελθόν της αλλά με το παρόν, όπως το ζω εγώ.
  • Το κέντρο της, δύο πλακοστρωμένοι πεζόδρομοι εδώ και δέκα χρόνια περίπου, είναι γεμάτο καταστήματα ρούχων, τυροπιτάδικα και ένα κατάστημα παιχνιδιών, ενώ στην πλευρά της παραλίας είναι στρωμένο με καφετέριες αποκλειστικά. Στην παραλία βρίσκεται το δημαρχείο και η εθνική τράπεζα, από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης, μαζί με το Θεοφάνειο. Η Θεοφάνειος Αίθουσα, κάποτε ήταν σχολείο αλλά μετά έγινε αίθουσα τέχνης στο ισόγειο, για εκθέσεις, και κινηματογράφος-θεατρική σκηνή στον πρώτο όροφο. Το καλοκαίρι έχουμε και τον θερινό κινηματογράφο στην Κυανή Ακτή και το Κηποθέατρο λίγο παραδίπλα για την ψυχαγωγία μας. Η οθόνη του θερινού περιτριγυρισμένη από θολωτά φυλλώματα ευκάλυπτων, χωρίζεται στα τρία από κάθετες ραφές, δίνοντας την αίσθηση του τρίπτυχου εικονίσματος σε κάθε σκηνή και σε συνδυασμό με τα κουνουπάκια που ίπτανται μπροστά στην οθόνη και το χαλίκι στο δάπεδο, είναι πολύ όμορφα και θυμίζει έντονα παλιό θερινό σινεμά. Το Κηποθέατρο φιλοξενεί πολλούς καλλιτέχνες τα καλοκαίρια ,καθώς και τις επιδείξεις των τοπικών χοροδιδασκαλείων, το χορωδιακό μας φεστιβάλ και τους περιοδεύοντες θίασους.
  • Η Αρχαία Νικόπολη με το θέατρό της και η ακτή Μονολιθίου είναι τα δύο μας καμάρια, αλλά δεν προβάλλονται αρκετά. Οι περισσότεροι περνούν μπροστά από το Μονολίθι που είναι μία ατελείωτη παραλία δεκάδων χιλιομέτρων για να πάνε στην Πάργα που είναι πενήντα μέτρα όλο κι όλο. Καλύτερα κατά τη γνώμη μου κι ας χτυπιούνται κάποιοι άλλοι να "αξιοποιήσουν" αυτή την καλλονή. Λόγω κάποιας ασάφειας στα όρια δύο δήμων, ότι ξεκινάει για την "αξιοποίηση" της ακτής σταματάει στα χαρτιά.Με αυτό τον τρόπο, το πευκοδάσος με τα μονοπάτια του και η παραλία με το ψιλό βότσαλο παραμένει απείραχτη κι ελεύθερη, προς απόλαυση όλων.
  • Είναι πολύ ήσυχη πόλη με πολλές ταβέρνες στα σοκάκια και μερικά θρυλικά μπαράκια, ενώ τα πιο μεγάλα κέντρα βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα παραέξω. Έχουμε και bowling!
  • Η πλατεία που βρίσκεται στο λιμάνι, αποτελεί πόλο έλξης για νήπια με μαμάδες ή γιαγιάδες, οπότε με την πρώτη ευκαιρία, λιακάδα, γιορτή, κατακλύζουν τον τόπο με ποδηλατάκια, ανεμόμυλους και τρελλή όρεξη για τρέξιμο. Στη μία άκρη της πλατείας βλέπει ο επισκέπτης το άγαλμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ήρωα της Επανάστασης. Το άγαλμα απεικονίζει τον ήρωα όρθιο, με το χέρι στη λαβή του σπαθιού του και με κυλινδρικό μουστάκι. Ο καλλιτέχνης, για να ισορροπήσει το άγαλμα, προσέθεσε σαν στήριγμα κάτω από την φουστανέλα, κάτι που ομοιάζει με κορμό δέντρου, από μακριά όμως φαίνεται σαν να έχει ο ήρως τρία πόδια. Οι επισκέπτες σχολιάζουν με πολλούς διασκεδαστικούς τρόπους το χαρακτηριστικό αυτό ενώ οι ντόπιοι υπομένουν στωϊκά τα ίδια αστεία και τους ίδιους υπαινιγμούς ξανά και ξανά.
  • Αυτό που χαρακτηρίζει την Πρέβεζα και τον τυπικό Πρεβεζιάνο είναι μία βαρύτητα στις κινήσεις και τη σκέψη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι είμαστε η μόνη πόλη στην περιοχή χωρίς εμποροπανήγυρη, γιατί οι ντόπιοι επιχειρηματίες για κάποιο λόγο δεν το θεώρησαν συμφέρον. Ευτυχώς εδώ και μερικά χρόνια γίνεται μια μικρή έκθεση βιβλίου με σχετική επιτυχία, για τα δεδομένα της Πρέβεζας.
  • Όσοι επισκέπτονται την πόλη μου απορούν με όλα όσα μένουν ενεκμετάλλευτα και είναι όλο ιδέες και εμπνεύσεις."Γιατί δεν κάνετε έναν όμιλο?, Θα ήταν ωραίο ένα μουσείο...." Μόλις όμως κάποιος εγκατασταθεί στην Πρέβεζα κολλάει την Πρεβεζίτιδα, μία μεταδοτική ασθένεια με κύριο σύμπτωμα μία μόνιμη υπνηλία, συνοδευόμενη από ραθυμία και βραδύτητα στη σκέψη. Στους πάσχοντες συνιστάται απομάκρυνση από την περιοχή ενώ οι χρήζοντες άμεσης βοήθειας μετακομίζονται στα Ιωάννινα ή ενίοτε την Λευκάδα. Οι αυτόχθονες μην έχοντες άλλη επιλογήν, κείτονται στας τοπικάς καφετερίας, ίνα απολαύσωσι τον καφέ ή το ούζον των καταβάλοντας την μικροτέρα δυνατή προσπάθεια, όπου και παραμένουν ακίνητοι μέχρι την ώραν του μεσημεριανού, οπότε και κατευθύνονται με νωχελικά βήματα στας οικίας των, για μεσημεριανό γεύμα και ύπνο.
  • Αυτό είναι υπαρκτό φαινόμενο και θεωρώ ότι έχει να κάνει με τη ζέστη ή οποία σε συνδυασμό με τα πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας, καθιστούν τη σωματική άσκηση εξαιρετικά άβολη, καθηλώνοτας τους πάντες στις καρέκλες τους.
  • Προσφέρεται για την ανατροφή παιδιών, ακριβώς επειδή είναι ήσυχη, για τους νέους όμως καταντά βαρετή, αναγκάζοντας τους να αναζητούν τη διασκέδαση σε γειτονικές πόλεις. Λειτουργεί ένα Τ.Ε.Ι. και η σχολή εμποροπλοιάρχων (όπου διδάσκει ο πατήρ μου).
  • Επισκεφθείτε την το καλοκαίρι αποφύγετέ την τον χειμώνα.
  • Σημείωση: στην Πρέβεζα , και το λέω αυτό με υπερηφάνεια, δεν υπάρχει κανένα υποκατάστημα Goodies,MacDonalds, KFC, Everest. Το μόνο που ήρθε πριν καναδυό χρόνια είναι ο Γρηγόρης.

23 σχόλια:

  1. Πολυ ομορφη παρουσιαση, Αθηνα.

    Η πόλη ειναι αρκετα ομορφη, με πολλες ομορφιες τριγυρω.
    Πολλά βραδυα εχουμε κατεβει απο το χωριο μονο για μια βολτα στην παραλια. Και ενα ουζο στα στενα.

    Και πολυ ομορφες οι παραλιες, οπως το Μονολίθι που ανέφερες.
    Αλλά και πιο περα εχει αξιολογες παραλιες, προσωπικα μου αρεσει πολυ η Αμμουδια.

    Θυμαμαι οταν εκανα τη θητεια μου στη Λευκαδα, μετα τις 20 Αυγουστου η Λευκαδα δεν ειχε ψυχη και κατεβαιναμε τις Κυριακες στην Πρεβεζα οπου ηταν πηχτρα ολες οι καφετεριες.

    Η υγρασια ειναι οντως ενα θεμα.

    Μια απορια, ποιες ειναι οι γειτονικες πολεις που πανε οι φοιτητες για να διασκεδασουν;

    Εμενα μου αρεσει πολυ η περιοχη και την ανοιξη.

    Την καλησπερα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, ξεχασα πριν.

    Ευχαριστω και για την αναφορα σου στο χωριο μου.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γειά σου αντώνη
    ναι, έχει ομορφιές, αυτό είναι αλήθεια. Στα Γιάννενα και στην Άρτα πάνε συνήθως όσοι βράζει το αίμα τους.

    Προσωπικά, μου κοστίζει που δεν υπάρχει ένα μέρος να χορέψει αξιοπρεπώς ένας άνθρωπος. Ακόμα και στις απόκρυες, όλοι με ένα ποτό στην καρέκλα την έβγαλαν. ¨οποτε χορεύω με κοιτάνε σα Μαγδαληνή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντε για τα Γιαννενα να το καταλαβω. Αλλά στην Αρτα;;;
    Επειδη το χωριο μου ειναι πολυ πιο κοντα στην Αρτα απλα να πω οτι η Πρεβεζα απεχει παρασαγγας σε ομορφια απο την Αρτα, η οποια ειναι μια επιεικως μετρια πολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω μαζί σου για την Άρτα. Ξέρω όμως αρκετούς που καταλήγουν εκεί τα Σαββατόβραδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχουμε κάνει (με την γυναίκα μου) διακοπές στην Πρέβεζα.Περάσαμε πολύ καλά.Με εκδρομές στην Άρτα, στα Γιάννενα, στις πηγές του Λούρου(;) στην μικρή σκοτεινή μέσα στα βουνά λίμνη που είναι αριστερά πηγαίνοντας προς τα Γιάννενα (δεν θυμάμαι αυτή την στιγμή το όνομά της, (νομίζω αρχίζει από Ζ) κοντά στη Φιλιππιάδα και η οποία έμοιαζε με Ελβετική Λίμνη.Και βεβαίως με αξέχαστα μπάνια στο Μονολίθι.Ήταν τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1980.Μείναμε στο MARGARONA ROYAL. Νομίζω ήταν η 1η ή η 2η χρονιά της λειτουργίας του.Παρά το kitsh του ήταν πολύ καθαρό και πολύ άνετο. Είχα έλθει για 2-3 ημέρες ενωρίτερα, περί το 1977-8. Είχα μείνει τότε στο μεγάλο Ξενοδοχείο στο Μονολίθι ΠΡΕΒΕΖΑ ΜΠΗΤΣ (ή κάπως έτσι). Νομίζω ότι δυστυχώς απο χρόνια έχει κλείσει. Αξέχαστη και η Νικόπολη καθώς και η ψαροφαγία..
    Έκτοτε ελάχιστες φορές περαστικός (για Γιάννενα και για Παξούς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έχω δέκα χρόνια να επισκεφτώ την πρέβεζα, ο πρώην άνδρας μου είναι από το λούρο και την πόλη σου την ξέρω.

    πολύ αντιπροσωπευτική η περιγραφή σου!

    χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέρασα για δευτερη φορά πριν έξι χρονια,λυπάμαι που δεν μπόρεσα να δω τη Νικόπολη,πέσαμε σε άγρια βροχή...την επόμενη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλά κι εγώ που ήμουνα?
    όλοι περάσατε από πρέβεζα!

    κύριε Βαρδάκα
    η ψαροφαγία είναι το αγαπημένο μας άθλημα, μετά το ψάρεμα. είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι πολλές Πρεβεζιάνες ασχολούνται ενεργά με αυτό. Τα καλοκαίρια οι ψαράδες κάθε φύλου και ηλικίας παρατάσσονται κατά μήκος της παραλίας μπροστά στις καφετέριες....

    ρία
    χρόνια πολλά και σε εσένα.έχει ομορφύνει αρκετά η πόλη από τότε.


    vad
    την επόμενη φορά λοιπόν
    και όπως είπαμε: φρέσκους χουρμάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αθηνόβια
    Δεν κατάλαβα. Ψαρεύουν ή ψαρεύονται οι Πρεβεζιάνες μπροστά από τις καφετέριες. Ή και τα δύο;
    Εν τοιαύτη περιπτώσει το αγαπημένο σπορ δεν είναι το ψάρεμα με σύνεργα ψαρικής..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το "ψάρεμα" για το οποίο είναι γνωστός ο τόπος τούτος λαμβάνει χώρα παντού και πάντα, ανά πάσα ώρα και στιγμή, δια τούτο δε και ο τοπικός μας άγιος(ο πρεβέζης) είναι ο πολιούχος όπως χαρακτηριστικά λένε πολλοί.

    εγώ όμως αναφέρθηκα στην αλιεία ιχθύων και όχι εραστών.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://sharerevmedia.com/component/option,com_seyret/Itemid,52/task,videodirectlink/id,76423/

    δεν βρήκα καλύτερο λινκ δυστυχως,νομίζω όμως ότι δεν ειναι αγνωστη ιστορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επειδή πάντα αξίζει και μια δεύτερη γνώμη και επειδή όπως λέει ο αδερφός μου "δεν είμαι η μαίρη πόπινς",θα πω κι εγώ την άποψή μου στα 17 (παιδικά) χρόνια που έζησα την Πρέβεζα.
    Είναι αν όχι το τελευταίο, από τα τελευταία μέρη της Ελλάδας που έφυγαν τα Τζαμιά.Το δε όνομα της είναι Τούρκικο. Και αυτά παρόλο που είναι δυτική περιοχή.
    Λόγω επαγγέλματος έχω πάει σε πολλά μέρη εντός και εκτός.
    Έχω γνωρίσει κόσμο από διάφορα μέρη.
    Αυτή τη κακώς ενοούμενη βλαχιά ρε παιδιά δεν την έχω ξαναδεί.
    Αυτή τη κουτοπονηριά και τη κακομοιριά, ...τι να πώ.
    Δε λέω, σα μέρος είναι φανταστικό.Όντως.
    Θα μου έπαιρνε όλο το βράδυ να περιγράψω ακριβώς γιατί απεχθάνομαι τη πρέβεζα, αλλά το κουτσομπολιό, η χωριατιά και η μνησικακία εκεί δεν παίζονται.
    Στο μεταξύ,οι κάτοικοί της, παρόλο που συμφωνούν ότι γενικώς κάτι δεν πάει καλά , ότι υπάρχει ένα συλλογικό πρόβλημα στη νοοτροπία και στη συμπεριφορά (σαν κάτι θρίλερ του Κινγκ όπου όλοι οι κάτοικοι είναι ένοχοι), δεν συνειδητοποιούν πόσο στενόμυαλοι πραγματικά είναι.
    Εγώ θα έλεγα, μην πάτε ούτε το καλοκαίρι.
    Όσο για το Αθηνόβιο, δεν παρεξηγεί γιατί τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ορισμένες φορές είναι δυνατόν να σε βγάλουν(να σε βγάλουμε) από τα ρούχα σου οι συντοπίτες.

    έχουν όμως δύο χαρακτηριστικά πολύτιμα.
    1)είναι τσιγγούνηδες με την καλή έννοια. Αν και τους αρέσει το ακριβό και όμορφο, θέλουν να πιάσει τόπο ότι ξοδέψουν. είναι νοικοκύρηδες, με την παραδοσιακή έννοια.
    2)όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν. ανταλλάσσουν τα προιόντα τους όχι σαν νόμισμα αλλά σαν κέρασμα. ο ένας δίνει τα ψάρια του, ο άλλος το κρασί και το τσίπουρο, ο άλλος τα αυγά ή τα κηπευτικά.

    το να ζεις σε μικρή κοινωνία έχει και το κουτσομπολιό αλλά και στη μεγαλούπολη δε νομίζω να μην πέφτουν πισώπλατες μαχαιριές.

    κάποτε με ενοχλούσε το σφιχτό κύκλωμα αλλά πίστεψέ με, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, είναι καλύτερα να ξέρεις ποιός είναι δίπλα σου παρά να έχεις να κάνεις με αγνώστους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα,

    Στην Πρέβεζα δεν έχω μείνει, αλλά έχω περάσει για μερικές ώρες πριν από μερικά χρόνια και για να είμαι ειλικρινής δεν με ενθουσίασε. Πάντως με ενθουσίασε μία κοπελιά από την Πρέβεζα που σπούδαζε στην πόλη μου πριν από πολλά πολλά χρόνια.Μετράει αυτό;; :)

    Καλή εβδομάδα Αθηνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αχ, ο έρως!
    φυσικά και μετράει.

    καλή εβδομάδα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Α ,δεν ξέρω εσείς οι μικρομάννες, αλλά το χειμώνα στην πρέβεζα έχω κάνει τα μεγαλύτερα ξενύχτια .
    Στις διπλανές πόλεις ,δεν έχουμε πάει ποτέ να διασκεδάσουμε,αντιθέτως πάρα πολλοί γιαννιώτες και αρτινοί έρχοναι αλλα τους αναγνωρίζουμε αμέσως.:))
    Ράθυμοι;Βεβαίως, αλλά μη γελιέσαι.Εχουν έναν αυτοσαρκασμό που τσακίζει κόκκαλα.
    Εκεί που κάθονται ,έχεις παρακολουθήσει ποτέ τις ατακες που λέγονται;
    Αυτο για τον αξιοπρεπή χορό;
    δεν ξέρω τι εννοείς, αλλά στα μπαράκια, χορεύουμε πάντα.
    Οι πιτσιρικάδες μόνο κοιτάνε στο άπειρο χαζά και περιμένουν νάρθει ο χορός να τους ζητήσει.
    χα χα χα
    που ήσουνα ορή αθηνάαααααααα
    χαχχχχχχχαααααα.
    (μη μελετάς μονολίθια και αρτολίθια και τέτοια, μιά χαρά είμαστε)
    Υ.γ
    (την ημέρα που είχατε πάθει κολιάτζα οικογενειακώς, θυμάσαι;ε στις 7 το πρωί τελείωσε ο χορός)
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αυτό αφιερωμένο εξαιρετικά στον φίλο που νομίζει πως οι τούρκοι ήρθαν στην πρέβεζα προτού πάνε στην κωνσταντινούπολη.
    http://www.e-city.gr/preveza/home/view/1100.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εχω πολλά χρόνια να έρθω στην Πρέβεζα. Σου εύχομαι κάθε ευτυχία στην ήρεμη πόλη. Περιγράφεις βέβαια όχι μόνον την Πρέβεζα, αλλά μια σειρά απο νεοελληνικές πόλεις που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Λίγη ανάπτυξη τύπου Αθηνών, λίγα τουριστικά στοιχεία και πολύ επαρχία. Αρέσει ή δεν αρέσει, ανάλογα με τις προτιμήσεις, και βέβαια την ηλικία. Προσωπικά, θα την προτιμούσα μέ ό,τι έχει απο τον Αθηναικό υπόνομο.
    Νάσαι καλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ναι καλά...
    Έχει που έχει υγρασία, το καλοκαίρι στάζεις :)))
    Χειμώνα, άντε άνοιξη...
    Καλοκαίρι..... μπρρρρρ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δήμητρα
    άστα δήμητρα, το σκέφτομαι και συγχίζομαι. Έχω να χορέψω από το 2003...

    Locus
    φυσικά μου φαίνεται ιδιαίτερη αφου είναι η πατρίδα μου. Κι εγώ προτιμώ αυτό τον τρόπο ζωής από τα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι μόνο για τα παιδιά. Αυτός ο ρυθμός ζωής είναι που μου ταιριάζει και μπορώ να είμαι πιο αποδοτική σε ότι κάνω. Άλλοι συνομήλικοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό και έρχονται εδώ μόνο όταν έχουν εξαντλήσει κάθε άλλη εναλλακτική λύση.

    μπάμπη
    :)
    άμπανε, αυτό το πράμα που ξυπνάς το πρωί και είναι λες κι έχουν ρίξει νερό με τους κουβάδες δεν το'χω ξαναδεί πουθενά, αν και δεν έχω πάει σε πολλά μέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!