Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Με Γελάει η μνήμη μου.

  • Πρίν από κάμποσα χρόνια, ήμουν 19 χρονών θυμάμαι, τραγουδούσα στην τοπική χορωδία και, όπως συνηθίζεται, πήγαμε για συναυλίες στο εξωτερικό. Ανάμεσα στις χορωδίες ήταν και πολλές από βαλκανικές χώρες, πολύ καλές πραγματικά. Μετά το τέλος της συναυλίας, όλες οι χορωδίες δείπνησαν μαζί σε έναν πολύ ωραίο υπαίθριο χώρο με παραδοσιακά φαγητά του τόπου και ειδυλλιακό τοπίο. Καλοκαιράκι όπως ήτανε, το ποτό κατέβαινε πιο ευχάριστα και ,ποτήρι στο ποτήρι, ήρθαμε στο κέφι. Και τί κάναμε? Βγήκαν οι κιθάρες κι αρχίσαμε το τραγούδι. Ήταν πολύ γλυκό να σκέφτεσαι ότι άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα νιώθουν κοντά εξαιτίας της μουσικής. Και να οι προπόσεις, και δώστου τα κεράσματα.....
  • Προς το τέλος της βραδυάς, όταν ηρέμησαν λίγο τα πράγματα, μία χορωδία έπιασε ένα πολύ συγκινητικό τραγουδάκι. Ήταν τόσο γλυκός και παραπονιάρικος ο σκοπός, ένα μαγικό μινόρε και το λέγανε τόσο αισθαντικά που όλοι κάναμε ησυχία και πίναμε τις τελευταίες γουλιές της βραδυάς μας. Ρώτησα τί τραγούδι ήταν αυτό και μου είπανε ότι επρόκειτο για παραδοσιακή, λαϊκή μελωδία.
  • Μέσα στο ρεφραίν άκουσα κάτι που με ξένισε. Στην επόμενη στροφή (δε μπορεί, λάθος θα άκουσα, σκέφτηκα) σιγουρεύτηκα. Αυτό έλεγε. Αχ Μακεντοντσε. Ξαναρώτησα και μου είπανε ότι μιλάει για την όμορφη χώρα τους και μέσες-άκρες λέει ότι κάποτε θα ξαναγίνει δικιά τους. Κι εμείς καθόμασταν εκεί χαμογελαστοί, πίνοντας κρασιά.
  • Πότε υπήρξε ιστορικά η Μακεδονία, Γιουγκοσλαβική ή Βουλγάρικη ή οτιδήποτε άλλο?

7 σχόλια:

  1. Ουδέποτε. Η "μακεδονία" ήταν ελληνικό κράτος. Αλλά ήταν μεγαλύτερο από τη γεωγραφική περιοχή της μακεδονίας που κατέχει η ελλάδα σήμερα και περιείχε και τμήματα των βόρειων κρατών. Εξ ου και όπως εμείς ονομάζουμε ένα τμήμα του κράτους μας μακεδονία, έτσι και οι γιουγκοσλάβοι έκαναν το ίδιο.
    Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν οι γιουγκοσλάβοι (και βούλγαροι) θέλησαν πρόσβαση στη θάλασσα και ανδρώθηκε όταν διασπάστηκε η γιουγκοσλαβία, οπότε η περιοχή που ονομαζόταν εντός του κράτους ως "μακεδονία" αποτέλεσε ανεξάρτητο κράτος και αποφάσισε να λάβει το όνομα που είχε ως διοικητική περιφέρεια! Όπως θα έκανε η κρήτη πχ ή η δική μας μακεδονία αν κήρυσσε ανεξαρτησία!

    Βέβαια από εκεί και πέρα, το θέμα έχει χρηματοοικονομικές προεκτάσεις, εξ ου και "πόλεμος". Ξέρεις λόγω ιστορίας τα ονόματα μακεδονία και αλέξανδος αποτελούν λίγο "trademark" και είναι και η θάλασσα στη μέση... Τα υπόλοιπα είναι θέμα της "παιδείας" που δίδεται σε κάθε λαό (και πολύ περισσότερο, σε τι αυτή εξυπηρετεί) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και η γλώσσα τους ήταν η ελληνινή, όχι κάποια διάλεκτος άλλη της βαλκανικής αν δεν με γελάει η μνήμη μου πάλι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμ δε νομίζω να σε γελάει η μνήμη σου, αλλά εδώ το θέμα σίγουρα γίνεται λίγο πιό πολύπλοκο. Το επίσημο μακεδονικό κράτος όμως ναι, είχε ελληνική παιδεία, θρησκεία και έθιμα όχι μόνο γλώσσα (μη στέκεσαι μόνο σε αυτή...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κοίταξε,
    αν μιλούσαν ελληνικά, είχαν την ελληνική θρησκεία ( δωδεκάθεο ή ορθόδοξο χριστιανισμό) και όλες οι συναλλαγές επίσημα και ανεπίσημα γίνονταν στα ελληνικά, τότε δεν τίθεται θέμα εθνικότητας, αφού αυτά τα δύο ρυθμίζουν σχεδόν κάθε έκφανση της ζωής (δυστυχώς...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φυσικά και δεν τίθεται.
    Αλλά μισό, από ποιούς και για ποιούς μιλάς;
    Γιατί δεν νομίζω ότι εμείς θέσαμε ποτέ τέτοιο θέμα. Αλλά «άλλοι», που δίδουν άλλη παιδεία, με τα κριτήρια που την δίνουν και επιβουλεύονται τα νότια, ενώ κακά τα ψέματα, τόσους αιώνες κανένας δεν τους είπε να μην ονομάζονται μακεδόνες, άλλωστε ήταν φυσιολογικό ως κάτοικοι της γεωγραφικής περιοχής της μακεδονίας να ονομάζονται μακεδόνες, ακόμα και αν δεν ανήκαν στο ίδιο έθνος μιας και τότε το όνομα μακεδονία δεν είχε κρατικό και άρα εθνικό χαρακτήρα, αλλά τους το ζητάμε σήμερα... Ε καταλαβαίνω γιατί το εγείρουν και ας μη συμφωνώ μαζί τους και ας λέω πως αντικειμενικά έχουν άδικο, αντιλαμβάνομαι απλά την κινούσα δύναμη από πίσω τους, είναι αυτή που καταδικάζω σε όλα τα πράγματα και λέω ότι επιτέλους πρέπει να αλλάξει: το συμφέρον :)

    Και όπως να το κάνουμε, ένα οικονομικό συμφέρον να πάρουν την ελληνική μακεδονία στον έλεγχό τους το έχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τα βλέπουμε λίγο τα πράγματα από την οπτική γωνία του αμυνόμενου.

    υπό άλλη οπτική γωνία, αν θέλουν τόσο πολύ να λέγονται μακεδόνες και να έχουν πρόσβαση στις ακτές της μεσογείου, ας τους κάνουμε ένα ντού (με αρκετό γλύψιμο θα μας στηρίξουν και οι "ειρηνευτικές" δυνάμεις του ΟΗΕ) και τσούπ!

    θα'μαστε όλοι έλληνες, θα μιλάμε ελληνικά και θα'μαστε και περισσότεροι.

    καλό?
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοίτα, αντί να τους κάνουμε ντου, θα μπορούσαν να προσαρτηθούν μόνοι τους.
    Πάντως ο προηγούμενος που έκανε την πρότασή σου (στους έλληνες) σου υπενθυμίζω ότι παραπέμφθηκε στο διεθνές δικαστήριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!