Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Όλοι στο καζάνι

  1. Από την αρχή της ιστορίας υπήρχαν πράγματα που δεν καταλαβαίναμε.
  2. Ένας ανάμεσά μας ήταν πιο παρατηρητικός και του έκοβε πιο πολύ. Αυτός ήταν ο σαμάνος-γιατρος.Όλοι ρωτούσαν αυτόν όταν κάτι τους ταλαιπωρούσε ή τους προβλημάτιζε. Ακόμα κι αυτός όμως αδυνατούσε να εξηγήσει κάποια (τα περισσότερα) πράγματα .
  3. Για να μη χάσει το κύρος του και την επιρροή που είχε αποκτήσει(γιατί όταν λες στους άλλους τι να κάνουν είσαι ο αρχηγός) άρχισε να τους λέει ότι υπάρχει κάτι που δεν βλέπουν, κάτι αόρατο που φέρνει τα καιρικά φαινόμενα τα ευχάριστα και τα κακά της ζωής, την αρρώστια και την υγεία.
  4. Όλα αυτά υπάρχουν χωρίς αμφιβολία, άρα και το Αόρατο πρέπει να υπάρχει κι αυτό στα αλήθεια( σκέφτηκε ο τότε άνθρωπος).
  5. Επίσης, επειδή ο σαμάνος-γιατρός ήταν και παρατηρητικός όπως είπαμε, πολλές φορές έπεφτε μέσα στις προβλέψεις του. Έμαθε για τα αστέρια, για τις ιδιότητες των βοτάνων, αλλά πάνω από όλα για τη δύναμη της πίστης.
  6. Έμαθε ότι ένας άνθρωπος όταν πιστεύει ότι θα γιατρευτεί τότε γιατρεύεται (ή όταν αυτό δε γίνεται, έτσι νομίζει). Έμαθε ο σαμάνος ότι ο άνθρωπος που πιστεύει μπορεί να κάνει τα πάντα, ακόμα και να νικήσει λιοντάρια απλά και μόνο με τη δύναμη του μυαλού του. Ότι όταν ο άνθρωπος πιστεύει ότι έχει δίκιο καθοδηγείται με μεγαλύτερη ευκολία. Ότι ο άνθρωπος που πιστεύει έχει το μυαλό του ήσυχο και ότι αυτό τον ανακουφίζει από την αγωνία του μέλλοντος και όταν αυτό συμβαίνει μπορεί να μεγαλουργήσει.
  7. Παράλληλα οι άνθρωποι μην έχοντας κανέναν καλύτερο να στραφούν και επειδή ο σαμάνος έπαιρνε πάνω του όλο το βάρος της ευθύνης για την ομάδα, τον αποδέχθηκαν όχι απλώς σαν αρχηγό αλλά και κάτι παραπάνω αφού οι αρχηγοί συμβουλεύονταν τον σαμάνο-γιατρό πριν από κάθε λήψη απόφασης. Ο αρχηγός ήταν κάποιος δυνατός, ο σαμάνος ήταν κάποιος που ήξερε πολλά.
  8. Για απίστευτα μεγάλο διάστημα, από τότε που η ανθρωπότητα θυμάται τον εαυτό της έτσι γινόταν. Για δεκάδες χιλιάδες χρόνια (ίσως) ο άνθρωπος πίστευε τον σαμάνο-ιερέα-προφήτη-γιατρό-εκπρόσωπο του θεού-κτλ. Ο πολιτισμός βασίστηκε σε αυτό για να κάνει θαύματα και τερατουργήματα. Έτσι έμαθε ο άνθρωπος ότι αν σκοτωνόμαστε και βλάπτουμε ο ένας τον άλλον στο τέλος δε θα μείνει κανείς, θα μας φάνε τα θηρία. Η ηθική, η νόηση από εκεί ξεκίνησαν. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί έτσι από τότε που δημιουργήθηκε.
  9. Και όπως ένας μυς που εξασκείται συστηματικά τελικά αλλάζει σχήμα ώστε να ταιριάζει στην δραστηριότητα που επαναλαμβάνει, έτσι και το μυαλό άλλαξε σχήμα ώστε να ταιριάζει στην πνευματική άσκηση της πίστης. Η πίστη είναι στο DNA μας γιατί για χρόνια αποτελούσε χαρακτηριστικό επιβίωσης. Η πίστη προϋπάρχει χτισμένη στο σώμα μας και το πού θα πιστέψουμε είναι θέμα συγκυριών και ανατροφής. Θρησκεία, αστρολογία, μαγεία είναι διάφορες εκδοχές του ίδιου θέματος και βασίζονται στην ίδια λειτουργία : αν κάνω αυτό που προβλέπεται τότε θα έχω το αποτέλεσμα που προβλέπεται.
  10. Και ξαφνικά -τσουπ!- ήρθαν οι επιστήμονες.
  11. Πλήθυναν οι άνθρωποι και οι έξυπνοι ήταν περισσότεροι. Άρχισαν να κάνουν πειράματα και να εξηγούνται τα ανεξήγητα. Σιγά-σιγά μπορούσαν να εξηγήσουν και να προβλέψουν τα φαινόμενα με μεγαλύτερη ακρίβεια, αποτελεσματικότητα και ωφέλεια για τον άνθρωπο από τους ιερείς. Ο παχουλοί ιερείς δεν το αντιλήφθηκαν εγκαίρως.
  12. Εδώ και καιρό, υπάρχουν δύο ομάδες σαμάνων. Οι ιερείς και οι επιστήμονες. Και οι δύο ασκούν απίστευτη επιρροή στη ζωή μας, μέχρι που να μας λένε τί να φάμε και πόσες φορές να κοιμόμαστε με το σύντροφό μας. Οι απλοί άνθρωποι είναι εξίσου μοιρασμένοι και πολλοί με μεγάλο φανατισμό υπερασπίζονται το ένα ή το άλλο στρατόπεδο. Οι περισσότεροι ωστόσο είναι μπερδεμένοι. Η φυσική λειτουργία της πίστης τους μένει ανικανοποίητη, καθώς η επιστήμη δεν έχει βρεί όλες τις απαντήσεις και η εκκλησία δεν προσφέρει απολύτως καμμία από τις υπηρεσίες που κάποτε διέθετε στην ανθρώπινη ζωή.
  13. Για αυτό πολλοί στρέφονται στα χαρτιά και στα φλυτζάνια και στα ξόρκια και στα ξεματιάσματα. Μην τους κατηγορείτε ούτε να τους κοροιδεύετε γιατί κι εσείς έτσι κάνετε όταν ακολουθείτε τη μία ή την άλλη δίαιτα, τον ένα ή τον άλλον σχεσολόγο, τον έναν ή τον άλλον ειδικό που γράφει ένα βιβλίο ή μιλάει με στόμφο στα συνέδρια ή τις εκπομπές. Οι επιστήμονες ,σαν νέοι σαμάνοι, καθοδηγούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τους πληθυσμούς γιατί τώρα ακόμα και οι θρησκόληπτοι ακούνε το γιατρό.
  14. Χωρίς αμφιβολία, πρέπει να ακούμε το γιατρό μας και να κάνουμε ότι είναι σωστό και ηθικό. Εγώ όμως ξέρω ότι υπάρχει ο άνθρωπος και ο κόσμος γύρω του.

15 σχόλια:

  1. ο άνθρωπος είναι ον αγελαίο και μιμητικό. το να το αρνούμαστε δεν ωφελεί σε τίποτα.
    απλά χρειάζεται προσοχή στο ποιόν διαλέγουμε να πιστέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ας επιλέγουμε ότι μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα..με εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο !
    Πολυ ωραια αναρτηση και συμφωνω με το σχολιο της Ελευθεριας Αραβανη.

    τα φιλια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμεις ξέρουμε να διαλέγουμε σαμάνους,πχ Εφραίμ!Αλήθεια σε ποια κατηγορία σαμάνων να τον εντάξω;
    Και στο καζάνι μέσα ποα θέση θα τούδινες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή ανάλυση. Συμφωνώ απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ελευθερία
    εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. όλοι ξέρουμε τι είναι σωστό (ασχέτως αν δε μας βολεύει πάντα) και νομίζω ότι αυτό είναι και ο ασφαλέστερος οδηγός:να κάνει κανείς αυτό που νιώθει μέσα του ότι είναι δίκαιο και ηθικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φιλάκια και σε σενα φαραώνα!
    thanks για την ωραία σου ανάρτηση που με έβαλε σε σκέψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. vad, νομίζω πως δίπλα από τους άλλους που προηγήθηκαν αυτού θα πάει κι αυτός (χριστόδουλος, σεραφείμ.....κτλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. takis alevantis
    ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    θα ήθελα πολύ να προχωρήσω στο fast forward τον χρόνο για να δώ πως θα τελειώσει αυτή η ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. άμπανε άραβα
    το για πόσο καιρό εξαρτάται από το πότε θα αδειάσουν οι εκκλησίες και τα παγκάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aν μπορούσαμε αντι ν' ακούμε, να αφουγκραζόμαστε, ίσως να παίρναμε τη λάθος κατεύθυνση πολύ λιγότερες φορές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το τσουβάλιασμα ιερέων και επιστημόνων κάτω από την ταμπέλα «σαμάνοι» είναι ένα μεγάλο λάθος. Υπάρχει μια βασική, τεράστια διαφορά ανάμεσα στον άσχετο που, για έγκαυμα θα σου πει να βάλεις οδοντόκρεμα, και στον σχετικό που θα σου πει να ρίξεις άφθονο κρύο νερό επί δέκα λεπτά, και μετά να το καλύψεις με ένα καθαρό πανί. Η διαφορά είναι ότι η γνώση του πρώτου προέρχεται από το πουθενά, και δεν επαληθεύεται από τίποτα, ενώ η γνώση του δεύτερου προέρχεται από γνώση χημείας, βιολογίας, ιατρικής επιστήμης, και επαληθεύεται από κλινικές έρευνες και καταγεγραμμένες στατιστικές. Ο Richard Dawkins έχει πει ένα ωραίο για τον πολιτισμικό σχετικισμό που φαίνεται να ασπάζεται, μερικώς έστω, το άρθρο: «δείξε μου έναν πολιτισμικό σχετικιστή στα δέκα χιλιάδες μέτρα και θα σου δείξω έναν υποκριτή».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμπληρώνοντας τον Διαγόρα,

    όπως ανέφερες στην αρχή του άρθρου, "ο σαμάνος για να μην χάσει τη δύναμη του άρχισε να λέει σε ανθρώπους για πράγματα αόρατα"

    Αυτό απέχει ΜΑΚΡΑΝ από τη συμπεριφορά της επιστήμης. δεν σου λέει για πράγματα αόρατα και μη εντοπίσημα, σου λέει με ΠΟΛΛΗ λεπτομέρεια το αποτέλεσμα συσσωρευμένης γνώσης 10ετιών έρευνας. Η επιστήμη δεν είναι κλειστή η υποκειμενική, οποιοσδήποτε με διάθεση και μεράκι μπορεί να γίνει "σαμάνος" της, και να διαπιστώσει τα ίδια με τους άλλους.


    δες αυτό αν θέλεις.
    http://apeleytheros.wordpress.com/2010/09/01/science-against-faith/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχετε δίκιο. Ο όρος χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να δείξει την επιρροή που έχουν τόσο οι επιστήμονες όσο και οι θρησκευτικοί ηγέτες στη ζωή μας.

    Ειδικά στην αρχή του άρθρου, ο σαμάνος είναι όχι ένας επιστήμονας, αλλά κάποιος που λέει στους άλλους μπαρούφες. Μετά από πολύ καιρό θα εξελιχθεί σε επιστήμονα ή θα μείνει με τις μαγείες και τα γιατροσόφια του, με εξίσου μεγάλο αριθμό ακολούθων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!