Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Τί σου είναι ο άνθρωπος...

Ανάμεσα από όλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τις διάφορες κατασκευές, όπως μνημεία, κάστρα, πύργους, σκεύη, όπλα, εργαλεία, κοκ, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν προτιμούνταν για την ανθεκτικότητά τους στην πάροδο του χρόνου, για την ευχρηστία τους, για το πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η επεξεργασία τους, κοκ.

Από όλα αυτά τα υλικά, το πιο άχρηστο ήταν πάντα ο χρυσός, διότι παρόλο που από χημικής απόψεως είναι το πιο σταθερό, (δηλαδή δεν αλλοιώνεται με την επαφή με άλλα στοιχεία, με αποτέλεσμα να μη σκουριάζει, να μην θαμπώνει, να μην αλλάζει το χρώμα του, κοκ) είναι πολύ μαλακό κι έτσι δεν είναι καθόλου κατάλληλο για γερές κατασκευές, ούτε για σκεύη, ούτε για χτίσιμο, ούτε για κατασκευή εργαλείων, ούτε τίποτα. Αντιθέτως, η η εύπλαστη ιδιότητά του το έκανε κατάλληλο για κοσμήματα και αυτό είναι το μόνο εντυπωσιακό.

Από όλο αυτό το χρυσάφι που έχει εξορυχθεί με τόσο κόπο και με τέτοιο περιβαλλοντικό κόστος, μόνο το 12% χρησιμεύει πραγματικά σε κάτι εκτός από το να κρέμεται από τα σαρκία μας, για να νομίζουμε ότι δεν είναι θλιβερά.

Φυσικά, το γεγονός ότι είναι χημικά σταθερό το κάνει ιδανικό αγωγό του ηλεκτρισμού, που σημαίνει ότι ένα χρυσό καλώδιο χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αγωγιμότητα, άρα περνάει μεγαλύτερη ποσότητα ρεύματος, άρα είναι το καλύτερο και δίνει το πιο ευκρινές σήμα σε μία τηλεόραση, σε κάποιο στερεοφωνικό , σε κάποιο δίκτυο, κοκ, αλλά πείτε μου εσείς αν ξέρετε κανέναν που να βάλει οικειοθελώς χρυσά καλώδια, ας πούμε στο δίκτυο της κοσμοτέ για να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του..... Επίσης γίνεται κάποια χρήση χρυσού στην οδοντιατρική και στην ιατρική, αλλά στην ουσία το μεγαλύτερο ποσοστό του χρυσού δεν είναι τίποτα άλλο από ένα άχρηστο πράγμα. Πανέμορφο μεν, άχρηστο δε. Ως νόμισμα, δε, καθιερώθηκε διότι ακριβώς επειδή δεν αλλοιώνεται, κρατούσε περισσότερο, ακόμα και μετά από χιλιάδες συναλλαγές, σε αντίθεση με άλλα μέταλλα που σκουριάζουν ή αλλάζει το χρώμα τους.

Από το διαδίκτυο μαθαίνουμε και για άλλες“χρήσεις” του χρυσού από τους πλουσίους αυτού του κόσμου. Νεοϋορκέζικo ινστιτούτο καλλονής χρησιμοποιεί μάσκες ομορφιάς από πραγματικό χρυσό (για $400 τη “θεραπεία”). Στην Ιαπωνία είναι της μόδας ο “βρώσιμος χρυσός” – επιδόρπια διακοσμημένα με υπέρλεπτα φυλλαράκια χρυσού και μηνυματάκια του τύπου “Χρόνια Πολλά” γραμμένα με αληθινά χρυσά γράμματα πάνω στο καϊμάκι του καφέ. Η εξόρυξη αυτού του χρυσού έχει αφήσει πίσω της ρυπασμένα νερά και τοξικά απόβλητα στο Περού ή στο Μάλι…

Επειδή ο χρυσός δεν καταστρέφεται, σχεδόν το σύνολο από τους περίπου 150.000 τόνους που έχουν εξορυχθεί  σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, βρίσκεται ακόμα στην επιφάνεια της γης. Οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών και οι διεθνείς οργανισμοί διατηρούν στα θησαυροφυλάκιά τους μεγάλα αποθέματα χρυσού που τα δημιούργησαν στην εποχή που ο χρυσός ήταν η βάση των νομισματικών συστημάτων. Το ζήτημα είναι ότι πλέον τα χρυσά νομίσματα έχουν από καιρό αντικατασταθεί από χάρτινα ή άλλα, οπότε πάει κι αυτή η χρήση.
Κι όμως, η ελίτ μας, αυτή που καθορίζει ότι τόσοι πρέπει να πεθάνουν σε πολέμους, τόσοι πρέπει να ζουν στη φτώχεια και μόνο οι ίδιοι θα μαζεύουν αποθέματα, οι ίδιοι που καίνε καλαμπόκι κρυφά για να ανέβει η τιμή του στο χρηματιστήριο αντί να ταΐσουν καναν φτωχό και μετά κάνουν έρανους δήθεν όλο ευαισθησία και ενδιαφέρον, αυτοί οι ίδιοι, που έχουν τους εαυτούς τους για πολύ έξυπνους, όλο αυτό το παροπλισμένο χρυσάφι που ούτε ως νόμισμα πλέον δεν χρησιμεύει, θέλουν και να το κρατάνε στην άλμη χωρίς να κάνει γύρους στην αγορά και να βγάζουν κέρδος από αυτό.
Σήμερα η τιμή του χρυσού καθορίζεται χρηματιστηριακά, όμως η τιμή αυτή είναι τεχνητή.  Με το να κρατούν οι κυβερνήσεις των κρατών τεράστιες ποσότητες εκτός αγοράς, διατηρείται η τιμή του χρυσού σε τεχνητά υψηλά επίπεδα και πριμοδοτείται η εξόρυξη νέων ποσοτήτων. Λόγω της τεράστιας ποσότητας του αποθηκευμένου χρυσού – πολλαπλάσια της ετήσιας παραγωγής – η τιμή του καθορίζεται λιγότερο από την προσφορά και τη ζήτηση και περισσότερο από τη γενική “ψυχολογία” και άλλους παράγοντες, από τα κέφια του τραπεζίτη με λίγα λόγια.
Και ενώ η παλαιότερη μέθοδος εξόρυξης χρυσού, αυτή που εφαρμόζονταν στα αρχαία χρόνια, για την οποία δεν βρήκα πληροφορίες διότι έχω και ένα πάρτυ γενεθλίων να οργανώσω, ήταν σίγουρα φιλικότερη προς το περιβάλλον, από την άλλη ήταν χρονοβόρα και επίπονη. και σήμερα θα ανέβαζε το σκότος του χρυσού στα ύψη. 

Αν θες δηλαδή, να ανεβάσεις το κόστος, αντικατέστησε τα χημικά με 100 εργάτες και τσούπ!, ανέβηκε το κόστος.
Κοίτα όμως, αναγνώστα μου, οι καλοί επενδυτές που μας έπρηξαν εδώ και εβδομάδες οι κρατικοί παπαγάλοι, θέλουν να ανέβει το κόστος του χρυσού αλλά χωρίς να το πληρώσουν.
Θέλουν δηλαδή να πάρουν τον ελληνικό χρυσό για τρείς κι εξήντα, χωρίς να πληρώσουν εργάτες και εργατικά, χωρίς να διατηρήσουν το περιβάλλον και το φυσικό κάλλος, χωρίς να αποζημιώσουν κανέναν για την πτώση της αξίας της περιοχής, χωρίς να αποζημιώσουν κανέναν για την απώλεια τουριστικού εισοδήματος, χωρίς να πληρώσουν τίποτα για την αγροτική παραγωγή που εξαφανίζεται και χωρίς να πληρώσουν φόρο στην ελλάδα.
Και ο Σαμαράς αυτό το λέει επένδυση και ανάπτυξη.
Φταίω εγώ μετά που τον λέω μαλάκα;

9 σχόλια:

  1. Εκ των υστέρν ζητώ συγγνώμη, αγαπητέ αναγνώστα, που σε παραπλάνησε με το κωλαράκι. Ήθελα όμως οπωσδήποτε να διαβάσεις αυτό το κείμενο, που ομολογουμένως είναι λιγάκι βαρετό.
    Κοίτα όμως πόσα πράγματα έμαθες, ε!;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνεις λάθος. Ο χρυσός είναι από τα πιο σημαντικά μέταλλα (δυστυχώς) της σημερινής εποχής. Πέρα απ' όσα διαβάζεις στο διαδίκτυο, την πιο αναξιόπιστη δλδ πηγή, έχεις αναρωτηθεί γιατί σταμάτησαν να τον χρησιμοποιούν στα νομίσματα;
    Φυσικά ο χρυσός της γης δεν φτάνει για να καλύψει την καλωδιακή επάρκεια για μεγάλες αποστάσεις, κάτι που προφανώς λόγω της σπανιότητας του μετάλλου θα ήταν πιό κοστοβόρο από την ενεργειακή απώλεια, αλλά χρησιμοποιείται κατά κόρον, σε μικροποσότητες, σε όλες τις επαφές που χρειάζονται ακρίβεια.
    Μην πιστεύεις πως ο λόγος που το μέταλλο είναι σήμερα ακριβό είναι τα κοσμήματα και οι κρέμες. Είναι ακριβό γιατί είναι σπάνιο και πολύ χρήσιμο!
    Αμφιβάλω δε αν θα βρεις έστω και γραμμάρια χρυσού σήμερα στο φορτ νοξ, αν και μπορεί να κάνω λάθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατ' αρχήν νόστιμο το κωλαράκι, προκλητικό, αλλά νομίζω οτι κάποιους δεν τoυς κ@βλώνει κάτι τέτοιο, μα μόνο το χρήμα.
    Το εύκολο που εύκολα πολλαπλασιάζεται.
    Εχω την αίσθηση οτι το θέμα του χρυσού της Ελλάδας (αλλά και του μαύρου χρυσού), ακουμπάει απο χρόνια όλη την πολιτική που ασκούν οι "μεγάλοι" σε εμάς.
    Εχει -μπορώ να υποθέσω- αποφασιστεί τι και ποιός και πώς θα βάλει χέρι στα κοιτάσματα, πότε και πόσα θα βγάλει.
    Και αυτό περιλαμβάνεται στις εντολές που δίνονται στους εκάστοτε πρωθυπουργούς μας ως "φιλικές συμβουλές" έξωθεν και παραινέσεις ώστε η χώρα να ζει ειρηνικά.
    H εκάστοτε πολιτική που θα εφαρμοστεί στη χώρα υποδεικνύεται απο "φίλους"... ολα τα αλλα είναι παραμύθια. ... μπορώ να υποθέσω.
    Πιάνεις τι λέω.

    Μπράβο σου που επιμένεις να μπλογκάρεις και μάλιστα τόσο καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. άμπαν, σίγουρα υπάρχουν πλέον κι άλλα πολύτιμα υλικά πιο χρήσιμα από τον χρυσό, όπως τα ανθρακονήματα ή οι οτπικές ίνες, ή α΄κομα και τα νανορομπποτάκια, αλλά δεν τα στοιβάζουμε σε ράβδους μέσα σε κλειστά δωμάτια για να περηφανευτούμε ότι έχουμε πολλά. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, τα κρατάμε στην αποθήκη μέχρι να ανέβει η τιμύ τους ωστε να τα ΒΓΑΛΟΥΜΕ επιτέλους από την αποθήκη και να τα πουλήσουμε σε καλή τιμή, αλλά έστω κι έτσι θα κάνουν γύρες, θα χρησιμεύσουν σε κάτι, δεν θα μένουν στο σκοτάδι αποταμιεύοντας ονειρική αξία. Θέλω να πω ότι η αξία του δεν είναι ανάλογη της χρησιμότητάς του αλλά περισσότερο πληρώνουμε πολύ ακριβά τη γυαλάδα του. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. Πες μου για τη χρησιμότητά του. Το άρθρο που διάβασα και από όπυο πήρα τις πληροφορίες μου, λέει ότι μόνο το 12% χρησιμεύει σε κάτι, πράγμα που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 88% είναι σε αποθήκες με σκοπό τη κερδοσκοπία.

    Μου προξένησε ενδιαφέρον όμως αυτό που είπες για το φορτ νοξ. Για πες κι άλλα!


    τζονάκος
    αυτό που λέω εγώ είναι το εξής: αν είναι να καταστραφεί το δάσος στις σκουριές, τότε αυτό δεν θα γίνει για να πάρει ο έλληνας 25% κι ο καναδός το 75%, και μάλιστα για μερικά ψωρομισθουλάκια που υποκριτικά ονομάζει "ανάπτυξη και πάταξη της ανεργίας ο προδότης που έχουμε για πρωθυπουργό.
    Πόσο φόρο θα πληρώσει δλδ ο εργάτης του μεταλλείου, ώστε να ωφεληθεί το ελληνικό κράτος, αν αυτός ο μισθός είναι 480 ευρώ;

    Είναι προδοσία, όπως και αν το δείς.
    Προτιμ΄β ναμείνει το δάσος και οι άνθρωποι να μπορούν να καλλιεργούν έστω και τον κήπο τους, παρά να καταστραφούν όλα επειδή ο μπόμπολας πλήρωσε για να ξεχειλώσει τους νόμους με νόμοτυπα προσχήματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο χρυσός ποτέ δεν ήταν εμπόρευμα για να για να εκτιμηθεί με τα κριτήρια της αγοράς. Ήταν και θα παραμείνει σημείο υπεροχής και δύναμης...
    Οπως ακριβώς και ο γυναικείος κώλος...

    Υ.Γ. καταπληκτικό λάθος το "σκότος του χρυσού"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για δώσε link για το άρθρο, εκτός και αν ανήκει στην σφαίρα των τριανταφυλλόπουλου-τράγκα-κόντρα κουίκ-άδωνη και δε συμμαζεύεται, δεν θα το κοιτάξω καν τότε!

    Εδώθα δεις μια λίστα στην οποία οι χρήσιμες εφαρμογές (στις οποίες ο χρυσός δεν χρησιμοποιείται σαν πρόσμιξη, όπως στα κοσμήματα) είναι πάρα πολλές και σίγουρα απέχουν από την χρήση του ως "πολύτιμο νόμισμα". Είναι πολίτιμο γιατί απλά είναι όντως πολύτιμο!

    Αλήθεια, δοκίμασες ποτέ να πας να πάρεις μια ράβδο χρυσού;
    Γνωρίζεις ότι δεν επιτρέπεται;
    Γνωρίζεις ότι αν αγοράσεις χρυσή λίρα από την τράπεζα την αγοράζεις ονομαστικά;
    Αυτά ακριβώς γιατί είναι πολύ πιό πολύτιμος από το να τον έχεις εγκληματικά κλεισμένο σε ένα κελάρι (όπως όντως κάνουν κάποιοι, παίζοντας χρηματιστηριακά, γιατί ακριβώς είναι όντως πολύτιμο για τον άνθρωπο μέταλλο – μην ξεχνάς ότι και το στάρι είναι πλέον στο χρηματιστήριο, είναι και αυτό πολύτιμο βλέπεις!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ποσοστό που αναφέρεται είναι 12% και αν είναι αλήθεια τότε πρόκειται για μεγάλη αλητεία, όσο πολύτιμο και αν είναι το ευγενέστερο των μετάλλων.

    Ούτως ή άλλως, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη αλητεία και αυτή είναι η στάση των εταιρειών που το βγάζουν από τη γή και αυτή δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο.

    Για τις σκουριές τί πιστεύεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ’ αρχάς δεν πιστεύω, γιατί δεν μου αρέσει να πιστεύω!
      Η εξόρυξη του χρυσού θα πρέπει να γίνει (εφόσον δεν θέλουμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής – παρότι ανάμεσα στο αν θα πρέπει να βγάλουμε χρυσό ή πετρέλαιο πχ, θα πριμοδοτούσα το πρώτο και θα προσπαθούσα να αποτρέψω το δεύτερο, αλλάζοντας από εκείνη την πλευρά τον τρόπο ζωής μας), με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν νέες τεχνικές και όχι οι παλιές υδατοβόρες τεχνικές που γνωρίζουμε να έχουν καταστρέψει μεγάλες περιοχές της λατινικής αμερικής (ο Πέτρος με ενημέρωσε ότι υπάρχουν τέτοιες, σε αντίθετη περίπτωση θα προτιμούσα να μην διαλύσω περαιτέρω την γεωργία της Ελλάδας καταστρέφοντας τη Χαλκιδική, μόνο και μόνο για να εξορύξω έναν μη-ανανεώσιμο πόρο, παρότι θα μου αποφέρει πρόσκαιρα σημαντικό κέρδος).
      Προφανώς και ο τρόπος που ακολουθείται δεν με βρίσκει σύμφωνο, γιατί θα αρκούσε να ιδρυθεί μια ελληνική εταιρία, έστω και με συμμετοχή του ελληνικού κράτους, και να κάνει τη δουλειά.
      Αλλά προφανώς (για ν’ ακούσεις αυτό που θες, παρέα με αυτό που δεν θες) ο Αντωνάκης είναι το ίδιο πουλημένος όπως και ο Γιωργάκης και ο Κωστάκης και ο άλλος Κωστάκης και δε συμμαζεύεται, στους δέκα ανθρώπους που κυβερνούν τις δέκα εταιρίες που κυβερνούν τη γη και καταλαβαίνεις πώς πάνε αυτά.
      Στο αναμεταξύ εμείς τσακωνόμαστε για το πάπλωμα διαβάζοντας ανόητες αναλύσεις ή πολωμένοι από μικροκομματικά συμφέροντα και χάνουμε την ουσία…

      Διαγραφή
  8. Άμπαν, πήρα την απάντηση που ήθελα.
    Ούτε κι εμένα θα με πείραζε να γίνει η εξόρυξη αν ήταν υπό τις προυποθέσεις που περιγράφεις.

    Για τα υπόλοιπα ας το συζητήσουμε άλλη μέρα, παρόλο που συμφωνώ σε πολύ μεγάλο ποσοστό μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!