Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ξεπεζέψτε



  • Είναι γεγονός, και μάλιστα ιστορικό, ότι οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν ακόμα και την πιο καλή ιδέα και να την κάνουν σαν τα μούτρα τους.
  • Έτσι, ενώ υπάρχουν κάποιοι που έχουν ενόραση και διαίσθηση και προνοητικότητα, αλλά ταυτόχρονα έχουν και καλές προθέσεις ώστε αυτές τους τις δυνάμεις να τις δωρίσουν στο γενικότερο καλό, η ανθρωπότης σαν σύνολο παραλαμβάνοντας αυτό το δώρο, τείνει να το εξευτελίζει και να το καταστρέφει, να το φθείρει, να το διαβρώνει.
  • Έτσι συμβαίνει με κάθε μεγάλη ιδέα.
  • Και ενώ οι άθεοι καταφέρονται εναντίον της θρησκείας, αλαζονικά θαρρώντας ότι μόνο αυτοί έχουν δεί την απάτη, ξεχνούν να εξετάσουν την περίφημη επιστήμη τους που έχει και αυτή την ίδια τύχη με την θρησκεία, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί με κακό τρόπο από κακούς ανθρώπους.
  • Τα παραδείγματα είναι πολλά, και προς τις δύο κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα στους πολέμους οι οποίοι μπορεί μεν να έγιναν για θρησκευτικούς λόγους, όμως η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φροντίσει να τους κάνουν καταστροφικότερους, από κάθε άποψη.
  • Και είναι επίσης αλήθεια, ότι τα μεγάλα μυαλά, αυτοί που τελικά άλλαξαν τον κόσμο, είτε επιστήμονες, είτε στοχαστές είτε άγιοι, ήταν πλούσιοι κερατάδες που έτρωγαν τα λεφτά του κοσμάκη σε ποσοστό τόσο καταθλιπτικά συντριπτικό, που να είναι εύκολο να συσχετίσει κανείς τις μεγάλες ανακαλύψεις και τις μεγάλες θεωρίες με καθίκια και παλιάνθρωπους. Δες ας πούμε εκείνον τον τύπο που ανακάλυψε τη θεωρία των γονιδίων, που ήταν μοναχός σε μοναστήρι. Χρειάστηκε να συντηρεί μία κοινωνία για αιώνες μία θρησκευτική οργάνωση που εκμεταλλεύονταν τον κόπο της δουλειάς τους και την ευπιστίας τους, για να βγεί κάτι το τόσο ριζοσπατικό στον κόσμο, ένας τοκετός εξαιρετικά οδυνηρός.
  • Αντίστοιχα παραδείγματα από τον κόσμο της περιβόητης επιστήμης, ας πούμε τα διάφορα πειράματα που έγιναν πάνω σε ανθρώπους και ζώα, τις διάφορες τεχνολογίες που εξυπηρετούν ολοκληρωτικά καθεστώτα και τέλος, τους πουλημένους επιστήμονες που πληρώνονται για να λένε στον κόσμο  ότι το τεχνητό βοήθημα είναι καλύτερο από το φρούτο που φυτρώνει στο δέντρο ή ακόμα χειρότερο, από εκείνους που φροντίζουν να βγάζουν ότι θρεπτικό υπάρχει στις φυσικές τροφές για μας το πουλήσουν μετά μέσα σε πλαστική συσκευασία, που ούτε απορροφάται από τον οργανισμό ούτε καλή γεύση έχει αλλά αποφέρει υπερκέρδη στον διεθνέμπορο πορτοκαλάδας.
  • Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι όπως διαστρεβλώθηκε η διδασκαλία του χριστού από τους ίδιους τους εκκλησιαστικούς πατέρες, με επίσημες βούλες και σφραγίδες, έτσι και η επιστήμη που έχετε κάνει κορώνα στο κεφάλι σας οι άθεοι, ήδη έχει υποστεί την καταστροφική  διάβρωση του χρηματικού ή εξουσιαστικού συμφέροντος, από τους ίδιους τους δόκτωρες, επιστήμονες με οφφίκια και περγαμηνές.
  • Οι επιστήμονες δεν είναι πλέον αξιόπιστοι.
  • Πάρε έναν γιατρό που συνταγογραφεί ότι του πεί η μπάγιερν, έναν υπερ-σούπερ-γαμάτο-οικονομολόγο που καταστρέφει ένα έθνος γιατί του είπε η ζήμενς ή έναν διαιτολόγο που παίρνει ζωές στο λαιμό του επειδή στα ιατρικά βιβλία κάποιος πληρώθηκε να γράφει ότι το πίτουρο είναι καλό και το σιτάρι κακό.
  • Υπάρχει ποσοστό αλήθειας στην επιστημονική έρευνα και υπάρχει ποσοστό αλήθειας στις μυθικές προσωποποιήσεις της ηθικής ή της ζωής που κάποιοι ονομάζουνε θρησκεία.
  • Αν οι επιστήμονες, μέσα στην αλαζονεία τους, δεν έπαιρναν κυριολεκτικά τις γραφές των διαφόρων θρησκείων, τότε ίσως να μπορούσαν να εντοπίσουν τα ψήγματα αλήθειας που κρύβει η κάθε μία τους και το πόσο σημαντικό είναι για έναν άνθρωπο να πιστεύει στην καλοσύνη, κι ας έχει όποιο όνομα θέλει, κι ας έχει για σύμβολο οπιοδήποτε κεφάλι ζώου τύχει να του αρέσει.
  • Σε λίγο οι επιστήμονες θα μας πούν ότι δεν πρέπει να διαβάζουμε ούτε να βλέπουμε ιστορίες, ότι ο Τομ Σώγιερ ήταν μία βλακεία που δεν υπήρξε ποτέ, ότι η ποίηση δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη  ή ίσως ότι η λογοτεχνία αποτελεί ψευδορκία.
  • Ας κάνουν τη δουλειά τους καλά οι επιστήμονες και ας κάνουν καλά τη δουλειά τους οι ιερείς (και όλοι οι υπόλοιποι, φυσικά)  και έτσι, μόνο τότε, θα αλλάξει ο κόσμος.
  • Ωστόσο, άγγελοι δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όχι με την έννοια που μας έχουν παραπλανήσει να πιστεύουμε.
  • Οι άνθρωποι πολύ συχνά προτιμούν την εύκολη λύση από το να κάτσουν να σκεφτούν, προτιμούν να ακολουθούν οδηγίες παρά να μπούν στον κόπο να κάνουν αυτό που θα ήθελαν, ή ίσως εσφαλμένα νομίζουν ότι καποιος άλλος ξέρει καλύτερα από αυτούς το τί ειναι σωστό για τους ίδιους.
  • Έστω και έτσι, έστω και με τα καθίκια του συμφέροντος και τους εμπόρους της ευπιστίας, έστω και με τις κομπίνες των αρχόντων ή την προδοσία των εθνών, η ανθρωπότητα έχει καταφέρει τόσα πολλά, με τόσο κόπο και με κόστος ασύλληπτο.
  • Κάθε φορά που περιφρονούμε τη θρησκεία ξεχνάμε το τί έχει προσφέρει στον κόσμο, τον καιρό που η επιστήμη ήταν να βάζεις αίμα γουρουνιού σε άνθρωπο περιμένοντας να του περάσει ο πυρετός ή να ρίχνεις ξεραμένα φύλλα σε μία πληγή για να μην γαγγραινιάσει. Σε κείνους τους καιρούς, η θρησκεία κράτησε τους ανθρώπους μαζί, τους οργάνωσε και τους όπλισε με σθένος, να ζήσουν, να επιζήσουν άλλη μία μέρα, και μετά άλλη μία, άλλη μία, λίγο ακόμα, με τόσον πόνο και απώλεια.
  • Είμαστε, ευτυχώς, πολύ καλομαθημένοι και έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να τα περιφρονούμε όλα αυτά.
  • Δεν πρέπει.
  • Δεν πάει ούτε καν αιώνας από τότε που οι ευρωπαίοι πέθαιναν στους δρόμους από πείνα.
  • Δεν πάει καιρός, ούτε καν αιώνας, από τότε που οι μανάδες γεννούσαν δέκα παιδιά για να ζήσουν τα πέντε και που αν χτυπούσες στο χέρι ήταν κάτι παραπάνω από πιθανό να μείνεις ανάπηρος ή να πεθάνεις.
  • Κι ωστόσο είμαστε εδώ.
  • Μαζί.
  • Και κάπου εκεί έξω, είναι ο έρωτας.

8 σχόλια:

  1. Πρέπει να φροντίσω να βγάζω αναρτήσεις δευτέρα βράδυ ( που είναι όλοι σπίτι και βαριούνται αρκτεά ώστε να διαβάσουν κείμενα σε οθόνη) αντί για το σαββατόβραδι που οι περισσότεροι είναι έξω και σκασίλα τους και πάνε χαμένες οι καλύτερες αναρτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευτυχώς γιατί αυτή έιναι απο τις χειρότερες αναρτήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα διαφωνήσω με τον ανώνυμο μπουχέσα παραπάνω.
    Μου αρέσεις και με τις μεταφυσικές σου αγωνίες και πολύ περισσότερο για το θάρρος σου να τα αγγίζεις όλα ακόμα και τα απαγορευμένα, και να καταθέτεις άποψη.
    Για να γίνεις άνθρωπος χρειάζεται ένα ηθικό σύστημα και οι θρησκείες ασχολούνται με αυτό. Η Φύση είναι η πρώτη δασκάλα αλλά είναι πιο δύσκολη στην ερμηνεία από τους αγνωστικιστές ή τους επιστημονικούς ή τους ηλίθιους αμφισβητίες των πάντων. Άλλωστε η θρησκεία θεμελιώθηκε στην προσπάθεια του ανθρώπου να εξηγήσει τα ανεξήγητα της Φύσης και μέσα από την παρατήρηση της Φύσης γεννήθηκε το αξιακό σύστημα της θρησκείας, και αυτή η παρατήρηση προκάλεσε το Δέος και το Θαυμασμό μπροστά στο απόλυτο μυστήριο της ύπαρξης και της ζωής.
    Πρώτος Θεός ήταν ο Ήλιος. Μετά έγινε ένα λαμπρό αστέρι στο κέντρο ενός μόνο Γαλαξία του πεπερασμένου σύμπαντος. Φοβερό ε? Γνώση στη θέση του Δέους.
    Οι Πρόγονοί μας με το Δέος έκαναν το Χρυσό Αιώνα, έφτιαξαν πνεύμα να περηφανεύονται και να εκμεταλλεύονται οι σύγχρονοι παντοδύναμοι φιλοχρήματοι τενεκέδες.
    Σήμερα με τι να το κάνεις? Με την Έπαρση της αστρικής σκόνης που είσαι σε σχέση με την απεραντότητα του σύμπαντος και την παντοδυναμία της φύσης.
    Τα μεγάλα πράγματα γίνονται με Δέος. Έχουν αφορμή το Δέος. Έχουν προσανατολισμό το Θαύμα.
    Για μας τους απλούς θεατές των ανακαλύψεων και επινοήσεων του ανθρώπου το Δέος έχει χαθεί. Κάποιο σίγουρα εκτίθενται ακόμα στο ανεξήγητο. φαντάζομαι οι αστροναύτες!
    Κι εσύ ανώνυμε σε τι αναφέρεσαι και δυσφορείς? Σε όσα δεν βλέπουν τα μάτια σου, σε όσα δε σου λένε ή σε όσα δεν χωρά ο νους σου? Που διαφωνείς?
    Δεν υπήρξε απαξίωση της επιστημονικότητας σε αυτό το κείμενο. Δεν στηλιτεύτηκε η Γνώση. Στηλιτεύτηκε η Απαξίωση και Ισοπέδωση των πάντων στο βωμό μεγαλοσυμφερόντων και μικροσυμφερόντων. Διαφωνείς πως γεμίσαμε τενεκέδες που δεν έχουν δεύτερη σκέψη και μεταμέλεια για τις γουρουνιες τους? Διαφωνείς πως γίνονται εγκλήματα παγκοσμίως γιατί δεν υπάρχει πνευματικότητα και ήθος. Γιατί ακόμα και τα δόγματα είναι πουλημένα? Διαφωνείς πως το κενό αυτό της πνευματικής ανυπαρξίας σου πρέπει να το καλύψεις πριν είναι αργά για εμάς τους υπόλοιπους που πρέπει να σε ανεχόμαστε? Που διαφωνείς και τι δε σου άρεσε?
    Συνέχισε Αθηνόβιο! Και να γράφεις Δευτέρα βράδυ! Αλλιώς θα σε διαβάζω μόνο εγώ και οι ανώνυμοι τενεκέδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. georgina
    αυτό ακριβώς: δεν είπα ότι η επιστήμη είναι καή αλλά ότι μέρος της αλήθειας μπορεί να βρίσκεται παντού, και αποκλειόντας το οτιδήποτε, ίσως χάνει και την δυνατότητα να έχει πλήρη εικόνα των πραγματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η διαφορά είναι ότι η επιστήμη δεν διατείνεται ότι είναι καλή, αλλά ότι είναι ουδέτερη, ενώ η θρησκεία διατείνεται πως είναι καλή και θέλει το καλό του ανθρώπου!
    Όσο για πιθανές απαγορεύσεις διαβάσματος από επιστήμονες μην περιμένεις, αυτό είναι προνόμοιο του παπαδαριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Abban
    μπορεί να μην έχει δοεθί αυτή η οδηγία για απαγόρευση, αλλάθα διαπιστώσεις έναν ρατσισμό ενάντια στους πιστούς που μόνο από μουσουλμαινικές μειονότητες συναγωνίζεται σε φανατισμό.

    Επίσης, θα διαχωρίσω την επιστήμη απο τους επιστήμονες, με τον ίδιο τρόπο που διαχωρίζω την πίστη από την εκκλησία.
    Γιατί μπορεί η πίστη και η επιστημονική μέθοδος να έχουν όντως σαν σκοπό το καλό της ανθρωπότητας, οι παπάδες και οι επιστήμονες όμως, σαν άνθρωποι, δεν έχουν πάντα τόσο ιδανικά ανιδιοτελείς σκοπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θα βρεις επιστήμονες (εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα υπάρχουν) που να διέπονται από ρατσισμό ενάντια στους πιστούς. Φυσικά θα βρεις πολλούς ανθρώπους (χωρίς ταμπέλα επιστήμονα ή κάτι άλλο) που να διέπονται από ρατσισμό ενάντια σε διάφορα πράγματα.
      Και συνεχίζω να σου τονίζω: ούτε η επιστήμη, ούτε η επιστημονική μέθοδος διατείνεται ότι έχει ως σκοπό το καλό. Είναι ουδέτερα και τα δύο. Οι επιστήμονες τώρα μπορούν να διατείνονται πως θέλουν το καλό ή το κακό, αλλά εν γένει αδυνατούν να προβλέψουν πιο από τα δύο θα κάνουν! Η θρησκεία πάλι δεν έχει καταφέρει να είναι ουδέτερη... λέει πως μεροληπτεί υπέρ του καλού!

      Διαγραφή

Βράζει το καζάνι!