Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ατμός

  • Τα προβλεπόμενα, βαίνουν όπως είχαν προβλεφθεί.
  • Οι πολιτικοί ακόμα προσπαθούν να μην στεναχωρήσουν την πελατεία τους.
  • Οι μορφωμένοι ακόμα προσπαθούν να διατηρήσουν έναν τρόπο ζωής που πλέον δεν υποστηρίζεται από το ευρύτερο περιβάλλον.
  • Ο πληθωρισμός των "καλών" επαγγελμάτων οδηγεί στην παράνοια τόσο τους ίδιους τους επαγγελματίες όσο και τους υπόλοιπους, αφού τα κόστη για αμφότερους είναι ασύμφωνα με την πραγματικότητα.
  • Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ακόμα απροσμέτρητα, αφού όταν άρχισε η κρίση κανείς δεν ήξερε πόσους δυ ή πόσα δάση, ή πόσους συνταξιούχους, ή πόσους αγρότες έχουμε ή πόσο κοστίζει στα αλήθεια ένα σπίτι, πόσο μάλλον τώρα που οι τιμές αυτών των μεγεθών μεταβάλλονται με το δευτερόλεπτο.
  • Η παραγωγικότητα, όση υπάρχει, δεν είναι στην ουσία παραγωγικότητα αλλά μεταποίηση. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι πρώτες ύλες είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφεία εισαγόμενες, χάρη στους πάνσοφους πολιτικούς, εγχώριους και ακόμα σοφότερους, τους ξένους. Για παράδειγμα μπορεί να έχεις μία βιοτεχνία σαπουνιού ή ρούχων ή συσκευασίας τροφίμων ή ένα μικρό τυπογραφείο για τις τοπικές εκδόσεις των τοπικών φωστήρων. Νομίζεις ότι παράγεις, ναι?
  • Έλα όμως που το χαρτί, η κλωστή, το πλαστικό, το ύφασμα, το ρεύμα, το γάλα ή ότι άλλη πρώτη ύλη χρησιμοποιείς, είναι εισαγόμενη!!! Αυτό σημαίνει ότι για να πάρεις την πρώτη ύλη, πληρώνεις περισσότερο από όσο μπορείς να χρεώσεις πουλώντας το τελικό προιόν, χάρη στους θεόσταλτους πολιτικούς μας και τις καταστροφικές συμβάσεις που αυτοί υπέγραψαν στη διάρκεια των δεκαετιών, όσο εμείς νομίζαμε ότι πήραμε επιδότηση για βαμβάκια και λέγαμε ότι πιάσαμε την καλή.
  • Οι συμβάσεις αυτές υπογράφηκαν προς όφελος άλλων χωρών οι οποίες λάδωσαν τους πολιτικούς μας για να βλάψουν την ίδια τους την πατρίδα.
  • Παράλληλα, εξ ορισμού, οι πολιτικοί μας είναι στο σύνολό τους ανεπάγγελτοι, αποκομμένοι από την πραγματική παραγωγή και οικονομία, ή διεφθαρμένοι ή και τα δύο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δουλεύουν, αλλά μόνο τρώνε. Δεν υπολογίζουν τίποτα, δεν ρυθμίζουν τίποτα, δεν σχεδιάζουν τίποτα δεν ξέρουν τίποτα, δεν νομοθετούν τίποτα. Ή αν το κάνουν, το αποτέλεσμα είναι κάτι μη-εφαρμόσιμα άρα παντελώς ανεφάρμοστα τερατουργήματα, που οδηγούν τον καπάτσο έλληνα σε άλλες πατέντες και άλλες ευρεσιτεχνίες, των οποίων την ύπαρξη οι πολιτικοί μας δεν γνωρίζουν καν, πόσο μάλλον να τις συνυπολογίσουν στις προβλέψεις τους ή να τις καταπολεμήσουν.
  • Άλλη απόρροια αυτής της χαμηλής ποιότητας πολιτικής εκπροσώπησης είναι η έλλειψη ελέγχου. Το μόνο που νοιάζει τον πολιτικό μας είναι να τα τρώει, άρα τον συμφέρει να υπάρχουν κλέφτες, για να εισρρέει το χρήμα γρηγορότερα, αφού όπως όλοι γνωρίζουμε οι τίμιοι άνθρωποι δεν λαδώνουν ούτε δίνουν μίζες.
  • Και έχουμε το εξής παράδοξο, η επενδυτικότητα να αποτρέπεται, όχι λόγω ημερομισθίων, τα οποία είναι πια πολύ χαμηλά, αλλά λόγω όλων των υπόλοιπων παθογενειών που ανεβάζουν το κόστος των πάντων σε απαγορευτικά ύψη.
  • Έτσι, σε αυτή τη χρονική συγκυρία η ανάπτυξη είναι αδύνατη όχι μόνο για τους έλληνες αλλά για οποιονδήποτε, και για τον ξένο επενδυτή και για όλους.
  • Το κερασάκι στην τούρτα είναι το γεγονός ότι οι τομείς που χρήζουν άμεσης επέμβασης είναι ακριβώς αυτοί που χαρακτηρίζονται από τα μεγαλύτερα ποσοστά διαφθοράς, οι δεξαμενές ισχύος, δικαστικοί, πολιτικοί μηχανικοί, πολιτικοί, γιατροί, μεταφορείς, κοκ, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό και προβλεπόμενο, δεν δέχονται καμμία μεταρρύθμιση γιατί αυτό σημαίνει ότι θα θιγούν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται από αυτούς που δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους.
  • Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, έχεις και την παπαρήγα να λέει ότι τα αφεντικά είναι κακά και πρέπει να φύγουν όλοι, χωρίς να μας διευκρινίζει όμως ποιός θα δώσει δουλειές στους ανθρώπους. Να λοιπόν που τελικά το ζητούμενο δεν είναι να πεθάνουν όλα τα αφεντικά, αλλά να υπάρχουν καλά αφεντικά, δηλαδή σωστοί επιχειρηματίες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη αντί να απομυζούν πόρους και να τους ξαποστέλνουν στα μπαρμπέιντος ή σε άλλους εξωτικούς προορισμούς.
  • Να λοιπόν κύριε επιχειρηματία, έλληνα, γερμανέ και αμερικάνε, που το γεγονός ότι συσσώρευσες κέρδη και τα έχεις να κοιμούνται, τελικά δεν ήταν έξυπνη κίνηση γιατί τώρα είσαι στο έλεος των φτωχών.
  • Φυσικά, τίποτα εν πρόκειται να αλλάξει.
  • Δεν πρόκεται κανείς να αλλάξει ρότα, τον καιρό της τσιγγουνιάς.
  • Ήδη, όλα έχουν δρομολογηθεί, όχι σκόπιμα αλλά και πάλι είναι μη-αναστρέψιμο το φαινόμενο: στην ελλάδα και έξω.
  • Αν και το είχα προβλέψει, δεν με παρηγορεί, ούτε έχει πλέον καμμία σημασία.
  • Ίσως και να είναι καλύτερα έτσι.

2 σχόλια:

  1. Αθηνά
    Στην ιστορία εμφανίζεται διαρκής πάλη της ιδέας της ισότητος με την ιδέα της ελευθερίας.
    Όπου επικρατεί η μία υποχωρεί η άλλη.
    Μοναδική εξαίρεση τα λεγόμενα "μαρξιστικά" καθεστώτα τα οποία επιδιώκοντας την ισότητα εξαφάνισαν την ελευθερία χωρίς να επιτύχουν την ισότητα.
    Σήμερα, μετά την πτώση του Ανατολικού μπλόκ, η ελευθερία αρχίζει να καταπιέζει την ισότητα.
    Χρειαζόμαστε τον σωστό συγκερασμό ισότητος και ελευθερίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ισότητα είναι αδύνατη, γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι.
    Χωρίς δικαιοσύνη όμως ακόμα και το πιο ιδανικό σύστημα καταρρέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!