- Ή αλλιώς ο πληθυσμός ως εργαλείο.
- Βάζεις, ας πούμε, καναδυό παραπανίσιους φόρους στην κατανάλωση, ας πούμε, του πετρελαίου, και αμέσως-αμέσως κατευθύνεις τον πληθυσμό μίας χώρας προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, (όπως πχ στην κατανάλωση αερίου) ασκώντας έτσι πίεση σε κέντρα εξουσίας, όχι πολιτικής αλλά οικονομικής, αν και ποτέ δεν ήταν ξεκάθαρο πως να διακρίνει κανείς τη μία από την άλλη.
- Ωστόσο, ο πληθυσμός σαν εργαλείο είναι αποτελεσματικότατος, απλά και μόνο λόγω του μεγέθους της συλλογικής του δράσης, δλδ αν ένα έθνος αγοράζει ή δανείζεται ή δεν αγοράζει ή δεν δανείζεται, ορίζει ποιος κολοσσός θα ζήσει και πόσο και πως.
- Είναι κάπως ενοχλητικό να ξέρεις ότι σε χειρίζονται ή σε διαχειρίζονται κατά πως τους βολεύει, μπορείς όμως να το διαχειριστείς και εσύ.
- Ξέροντας ότι το μυαλό σου είναι επιρρεπές σε χειραγώγηση, μπορείς να υποθέσεις ότι οι πεποιθήσεις σου είναι αποτέλεσμα συστηματικής πλύσης εγκεφάλου, μέσα από καρτούν και παιχνίδια, και παραμυθάκια στο σχολείο.
- Όταν κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι ζώντας βάσει αυτών των θεωριών, δεν σου πάει τίποτα καλά, τότε ίσως αυτό που έχεις διδαχθεί να μην είναι καλό.
- Σε μία κοινωνία όπου η πληροφορία είναι διαχειρίσιμη και επιλεκτικά δημοσιεύσιμη, όταν η επιστημονική γνώση γίνεται εργαλείο του μάρκετινγκ και οι αξίες commodities, τότε απλά δεν είναι αρκετό για εμένα.
- Για παράδειγμα, η μόδα της χορτοφαγίας. Οπωσδήποτε, τα φρούτα και λαχανικά είναι ωφέλιμα, όμως η αλήθεια είναι ότι οι χορτοφάγοι συχνά εμφανίζουν προβλήματα πάσης φύσεως, από αβιταμίνωση και αδυναμίες, μέχρι σύνδρομα και στομαχόπονους, ενώ πολύ συχνά αναγκάζονται να παίρνουν βοηθήματα και συμπληρώματα για να μπορούν να στέκονται στα πόδια τους να κάνουν καμμίας δεκάρας δουλειά. Άρα, πιο ωφέλιμο, το ιδανικό ίσως, είναι να τρώς κρέας αλλά με σύνεση, μία φορά την εβδομάδα ίσως, κι αν το σηκώνει ο οργανισμός σου μία στις δεκαπέντε. Δεν είναι πολύ πιο ωφέλιμο να φάς κρέας μία στις δέκα παρά να χαπακώνεσαι με κάτι που έχει υποστεί τόση επεξεργασία μέχρι να καταλήξει στο πιάτο σου?
- Ή, το περίφημο, ότι το γάλα προξενεί καρκίνο. Μα, όλα προξενούν καρκίνο! Από τον αέρα που ανασαίνουμε μέχρι το νερό που πίνουμε, είναι όλα προϊόντα του ίδιου πλανήτη, ο οποίος έχει πνιγεί στις ακτινοβολίες, στα χημικά και στις τοξικές αποκρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος. Ρίχνεις, ας πούμε, μία ναπάλμ στο βιετνάμ και μετά από είκοσι χρόνια έχεις την απρονοησία να εισάγεις ρύζι από εκεί.
- Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχει τίποτα καθαρό, πουθενά.
- Θάβεις τα πυρηνικά σου απόβλητα, κάπου και μετά πας τρείς εβδομάδες το χρόνο για παραθερισμό ή ακόμα καλύτερα, εισάγεις χουρμάδες ή βανίλια, τσάι ή καφέ ή νομίζεις ότι ο αέρας , το νερό και οι άνθρωποι θα μείνουν εκεί που θέλεις επειδή εσύ έτσι το σκέφτηκες. Ή ότι ο αμόρφωτος και αστοιχείωτος που φρόντισες να δημιουργήσεις με την απληστία σου, δεν θα βάλει το φτηνότερο υλικό που θα βρεί μπροστά του μέσα στις τροφές που σου πλασάρει.
- Άρα η επιστημονική αλήθεια είναι μισή, για τον απλούστατο λόγο ότι παίρνει για δεδομένη την αγγελική φύση του φτωχού. Ο φτωχός εκδικείται, με τρόπους πολλούς.
- Το πληθυσμιακό εργαλείο, είναι επικίνδυνο. Σαν τη φωτιά.
- Πες , ας πούμε, ότι η μπανάνα κάνει καλό στον οργανισμό.
- Πόσο σίγουρος είσαι όμως ότι η μπανάνα που τρώς δεν έχει μέσα ένα σωρό φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλτ? Πόσο σίγουρος είσαι ότι όταν λέμε μπανάνα δεν εννοούμε αυτό το άγευστο πράμα που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ και έχει γεύση αγγούρι αλλά κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό? Πόσο σίγουρος είσαι ότι μπορεί μεν να περιέχει κάλιο αλλά μαζί με αυτό έχει και τις τοξίνες ενός φρούτου αφύσικα και πρόωρα ωριμασμένου μέσα στο σκοτάδι ενός αμπαριού?
- Καθόλου θα έλεγα εγώ.
- Άρα, όταν ακούς κάτι πρέπει να έχεις το νού σου. Να μην το δεχτείς αμάσητο αλλά να το αμφισβητήσεις και να το επαληθεύσεις, γιατί όπως είπε και κάποιος μεγαλύτερος και σοφότερος, το τζάμπα το τυρί το έχει μόνο η φάκα.
- Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγουμε ποιος θα έρθει σε επαφή με το μυαλό μας, τι θα διαβάσουμε και τι θα ακούσουμε, γιατί όταν κάτι ακούγεται απόλυτα λογικό και αληθινό είναι γιατί κάποιος μπήκε στο φέησμουκ και μάζεψε ατάκες για να φαίνεται πιο πειστικός, άρα είναι αδύνατον να μη μου φανεί ότι τα λέει όμορφα και πετυχημένα.
- Το κακό είναι ότι το προς τα που θα στραφεί το πληθυσμιακό εργαλείο δεν εξαρτάται από στομφώδεις και πομπώδεις μεγαλόσχημους ηρωισμούς, αλλά από μικρά και καθημερινά πράγματα, όπως τι θα φάμε, πως θα το μαγειρέψουμε και πως θα περάσουμε το σουκού.
- Για αυτό δεν έχει σημασία αν θα πάμε στην πορεία ούτε το τι θα ψηφίσουμε, αλλά πως θα διαθέσουμε ότι έχει απομείνει στην τσέπη μας.
- Το ξέρω ότι επαναλαμβάνομαι, αλλά έχει χαθεί η μπάλα, εδώ πέρα.
Κυριακή 15 Μαΐου 2011
Πληθυσμιακό Εργαλείο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΧΜΦΦΦΤΤΤ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧημική εξόντωση...
σαν τις κατσαρίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφή