Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ρομαντικόν

  • Ο άνθρωπος έχει πρόβλημα. Και το πρόβλημα αυτό είναι η διττή του υπόσταση, σαν μυαλό και σαν σώμα.
  • Και ενώ το μυαλό είναι έτσι φτιαγμένο (ή εξελιγμένο) ώστε να προβλέπει το μέλλον, το σώμα ακόμα κουβαλά τα ένστικτα της πρωτόγονης επιβίωσης. Ενώ το μυαλό προτρέχει στην προσπάθεια να προλάβει τους κινδύνους, το σώμα έχει τις δικές του ανάγκες, ακόμα στο ίδιο επίπεδο όπως πριν, διότι οι είκοσι χιλιάδες χρόνια πολιτισμού είναι για το μυαλό πολύς χρόνος, αλλά η εξέλιξη του σώματος και των γονιδίων χρειάζεται εκατοντάδες χιλιάδες απλά και μόνο για ένα μάτι ή έναν αντίχειρα.
  • Σημειώνεται λοιπόν το εξής παράδοξο, ενώ και τα δύο να είναι απαραίτητα για τη ζωή μας, πολύ συχνά το ένα να δρά κόντρα στο άλλο, όπως όταν επιθυμούμε την εγκράτεια για όλους τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε αλλά για να καταφέρουμε να την εφαρμόσουμε πρέπει να καταστείλουμε εκείνο το ένστικτο που επιτάσσει να φάμε ότι βρούμε, αμέσως μόλις το βρούμε, διότι κάποτε η τροφή δεν ήταν άφθονη.
  • Επιθυμούμε τη μόνιμη σχέση γιατί μας εξασφαλίζει το περισσότερο σεξ με τις λιγότερες δυνατές ανακατωσούρες, όμως κοιτάμε ένα μπάνικο παιδί ή μία ζουμερή νεαρά και αμέσως επιθυμούμε διακαώς να πράξουμε ανομολόγητες πράξεις. Πάλι, αναγκαζόμαστε να συγκρουστούμε.
  • Το μυαλό έχει από καιρό κατανοήσει ότι όχι μόνο πρέπει να ζει σε ομάδες οργανωμένες, αλλά και ότι δεν γίνεται να πάνε καλά το πράγματα αν ο καθένας δεν δεχτεί να παραδώσει ένα κομμάτι από τα υπάρχοντά του για το κοινό καλό. Κι όμως, υπάρχει ακόμα το ζωώδες ένστικτο που λέει "Μάζεψε ότι μπορείς, αύριο μπορεί να μην έχει άλλο" και όσο βρίσκουμε, τόσο συσσωρεύουμε.
  • Οι ηγέτες μας, είναι και αυτοί έτσι, παρόλο που υποτίθεται ότι πάνε σε σχολές και είναι καλλιεργημένοι και γνώστες πολλών πραγμάτων. Και αυτοί, όπως ο οποιοσδήποτε φτωχοδιάβολος από εμάς, μόλις δεί τη λεία την κρύβει για πάρτη του.
  • Υπό αυτό το πρίσμα, εύχομαι να μην βρεθούν κοιτάσματα οποιουδήποτε πολύτιμου υλικού στη χώρα μας, γιατί αν γίνει αυτό θα καταντήσουμε περισσότερο σαν τις ασιατικές ενεργειοπαραγωγές χώρες ή σαν τις νοτιοΑμερικάνικες μπανανίες, παρά σαν εύπορο και ευνομούμενο κράτος.
  • Εύχομαι, τώρα που φαίνεται ότι κάτι αλλάζει, αυτό να είναι για καλό και εύχομαι να υπάρχει έστω και ένας σωστός άνθρωπος εκεί επάνω που να έχει συνολική εικόνα, αντί να κοιτάει μόνο ένα-ένα το κάθε θέμα ξεχωριστά. Εύχομαι, να υπάρχει κάποιος που να συνυπολογίζει ότι το ένα πρόβλημα προέρχεται από το άλλο και όλα μαζί μόνο γίνεται να λυθούν, και να επιθυμεί τη λύση τους! Εύχομαι να υπάρχει έστω και ένας που να κατανοεί ότι καταστολή και ανθρωπισμός δεν γίνεται να συνυπάρξουν και ότι αυτός ο κάποιος θα έχει αρκετή πυγμή να εφαρμόσει αυτή την πεποίθηση, στην πράξη. Εύχομαι, να υπάρχει κάποιος που να βλέπει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εξουσία αντιμέτωποι με την καταστολή παύουν να παράγουν και παύουν να πείθονται.
  • Ή θα λυθούν όλα ή δεν θα λυθεί τίποτα, δυστυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βράζει το καζάνι!