Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ουδέν προσωρινότερο του Μονίμου

  • Πριν από χρόνια, είχαμε χρειαστεί βοήθεια στο γραφείο. Βασικά, όχι ακριβώς στο γραφείο, μάλλον στο ντόκο ήταν η πολλή δουλειά: καθαρίσματα, μαστορέματα, κτλ. Ο σύζυγας έβαλε αγγελίες, διαφημίσεις, το διέδωσε σε γνωστούς και αγνώστους, αλλά όσο πλησίαζε η καλοκαιρινή σεζόν τόσο πιο προφανές γινόταν ότι κανείς δεν ενδιαφέρονταν. Αναγκαστήκαμε να επιστρατεύσουμε αδέρφια, φίλους και τυχαίους περαστικούς για να γίνει η δουλειά μας. Εκείνο το καλοκαίρι ήταν πολύ ενδιαφέρον και μάθαμε πολλά.
  • Όταν με το καλό χειμώνιασε, σκεφτήκαμε να προσλάβουμε κάποιον για το γραφείο, σαν γραμματέα δηλαδή. Οι αιτήσεις και τα βιογραφικά έπεσαν βροχή. Ο κάθε πικραμένος και της κάθε καρυδιάς καρύδι, ήρθε με την ελπίδα να πιάσει θέση στην καρέκλα. Ακόμα και άνθρωποι που δυσκολεύονταν να διαβάσουν, ακόμα και κοπέλες που η μόνη τους εργασιακή εμπειρία ήταν κονσομασιόν σε τυροπιτάδικο, ένας μαλλιάς με σκουλαρίκι που μάλλον ήταν φτιαγμένος όταν του πήρε συνέντευξη ο δον σύζυξ, όλοι αυτοί θεωρούσαν δουλειά το γραφείο και όχι τον ντόκο.
  • Οι αποδοχές των δύο θέσεων ήταν μέσες άκρες ίδιες, με τη διαφορά ότι στο ντόκο, επειδή απρόοπτα τυχαίνουν όλη την ώρα, θα ελάμβαναν και τα παραπανίσια τους.
  • Τώρα, μαθαίνω ότι κάποιοι συμβασιούχοι διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους.
  • Η υποβόσκουσα νοοτροπία είναι κοινή θαρρώ.
  • Η τραγωδία του αυτονόητου είναι ότι αφορά πάντα τους άλλους.

16 σχόλια:

  1. Ο θειός του πατέρα μου ήταν βουλευτής και πήγε κάποιος να του ζητήσει να βρεί δουλειά στο γιό του.
    Όταν του είπε ότι θέλουν εργάτες σε ένα δρόμο που φτιαχνότανε του απάντησε με αποστροφή:
    Ε, όχι και εργάτης, θέση επιστάτη δεν έχει; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα Αθεόφοβε
    Ως εργάτης μπορούσε να βρει και μόνος του!
    Το ζήτημα ήταν να διοριστεί κάπου και να μην εργάζεται δεδομένου ότι την αντιπαροχή θα την έδινε με την ψήφο του!micru

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκεί κολλάει το "μαζί τα φάγαμε", υποθέτω.
    Κατά μάνα , κατά κύρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το θέμα antinovio ειναι πώς θα απαλλαγούμε απο αυτή την νοοτροπία? Ας κάνουμε αρχή απο τους εαυτούς μας, μαθαίνοντας στα παιδιά μας τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας και ας καυτηριάζουμε όταν μπορούμε αυτά τα φαινόμενα χωρίς να φοβόμαστε για τούς χαρακτηρισμούς που θα μας κολλήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eίμαστε το μόνο κράτος στον κόσμο όπου οι εργαζομενοι κάνουν απεργία για να διοριστούν μόνιμα σε μια δουλειά που δεν τους έχει πληρώσει για 22 μήνες!!

    Να δοκιμάσετε το ίδιο μοντέλο Αθηνά μου. Να προσλάβετε κόσμο, να τους αφήσετε απλήρωτους, και μετα εκείνοι θα σκοτωθούν πως θα παραμείνουν στη δουλειά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. vassper
    μόνο δια της βίας, όπου βία δεν εννοώ ούτε την επανάσταση ούτε την καταστολή αλλά με το ζόρι. Ο ζώρζ που έχει και τη συμπαράσταση από όλα τα φιλαράκια του, μπορεί να το κάνει. Η διαπαιδαγώγηση παίρνει πολύ καιρό.

    Locus
    Δεν θέλω να το σκέφτομαι! Πιστεύω ότι οι μέρες αυτές έφυγαν ανεπιστρεπτί και πως όποιος και αν βρεθεί στην κυβέρνηση απλά δεν θα έχει κανένα περιθώριο να επιτρέψει το κατρακύλισμα πίσω στα παλιά. Θα ήθελα οι ηγέτες να αποτελούν παραδείγματα, θα ήθελα να μην προέρχεται από την υψηλή εξουσία η βρωμιά.
    A girl can dream.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Athinovio, δεν ειπες ποσος ηταν ο μισθος, καθως και ποσες ωρες δουλεια και τι ειδους δουλεια ηταν αυτη στο ντοκο.

    Δε σε κατηγορω, γιατι οσα μπορουσες να δωσεις, τοσα ειχες.

    Αλλα διαφωνω μαζι σου αν πιστευεις οτι 600 η 500 Ευρω για να απασχολεις εναν ενηλικα ειναι υπεραρκετα.

    Επισης διαφωνω μαζι σου αν σκεφτεσαι πως αν ειχες τη δυνατοτητα να δωσεις 1.500 Ευρω οτι
    α) Δε θα πλακωναν και παλι απειροι, ανεξαρτητως εποχης, και λιγοτερο τελειωμενοι η απελπισμενοι
    β) Δε θα πρεπε να τα δωσεις, ακομα κι αν μπορουσες, γιατι ειναι υπερβολικα πολλα

    Για να γλιτωσουμε λεφτα, αντι να προσλαβουμε για υπαλληλους 300 Πακιστανους με μισθο υπανθρωπο, θα μπορουσαμε καλλιστα να προσλαβουμε 300 υπαλληλους Ελληνες, με αξιοπρεπη μισθο, και 10 υψηλοθεσιτες Πακιστανους (τοσο στο δημοσιο οσο και στον ιδιωτικο τομεα, που οτι κι αν λετε, ειναι εξισου διεφθαρμενος). Μπορει κι ολας ετσι να καναμε και μεγαλυτερη οικονομια.

    Το γεγονος πως αν διαβαζε ο Παπανδρεου η ο Καρατζαφερης αυτα που λες θα σου λεγε "Μπραβο κοριτσι μου! Πες τα!", ισως θα επρεπε να σε ανησυχησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΥΓ. Αν προτιμας, μπορεις να πας στην Κινα, οπου δεν υπαρχει συνδικαλισμος, και οντως δουλευουν πιο αποτελεσματικα. Επισης, δουλευουν απο τα 10 τους σε εργοστασια, 18 ωρες τη μερα, παρουσιαζοντας καρκινους και μυρια αλλα προβληματα υγειας απο ανθυγιεινη δουλεια, για αποζημιωση ουτε λογος. Η μπορεις αντι να πας στην Κινα, να περιμενεις να γινει εδω Κινα, με χαρα κι ολας.

    Αλλα μην ξεχνας πως αν ησουν στην Κινα κατι αντιστοιχο αυτου που εισαι εδω, δε θα σουν ιδιοκτητρια ουρανοξυστη. Θα δουλευες 20 ωρες τη μερα ραφτρα, ο αντρας σου πιθανοτατα θα ηταν στα καραβια, και τα παιδια που δουλευουν απο τα 10 τους σε εργοστασια ολημερις, παθαινοντας σκωλιωση, πνευμονιες, φλεβιτιδες και χειροτερα που δε θελω καν να αναφερω,θα ηταν τα δικα σου παιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι λές τώρα?
    Είναι αυτό δίλημμα?
    Ή το ένα ή το άλλο?
    Ξεχνάς ότι υπάρχουν και ευνομούμενες χώρες, όπως οι βορειοευρωπαϊκές, όπου τα πράγματα λειτουργούν και ανθρώπινα και δίκαια και αποτελεσματικά. Όπου οι άνθρωποι έχουν κοινωνική συνείδηση και συνοχή, όπου δουλεύουν ΚΑΛΑ από δική τους πρωτοβουλία, χωρίς να διαφθαρούν από το ύψος των αμοιβών τους.

    Τι λες τώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το πνευμα της αναρτησης σου (αλλα και της εποχης, και της κυβερνησης- που εν μερει υποστηριζεις τις κινησεις της) δεν ηταν τετοιο.

    Εχω κουραστει να ακουω απο παντου (εξωτερικο και εσωτερικο) "τεμπεληδες Ελληνες", "μονο το χειμωνα ψαχνετε για δουλεια και το καλοκαιρι αραζετε" κτλ

    Και την ιδια στιγμη να βλεπω ανθρωπους να δουλευουν 12ωρα ανασφαλιστοι για 500 και 600 Ευρω, και ενιοτε να μενουν απληρωτοι, ακομα και σε περιπτωσεις που η επιχειρηση τους παρουσιαζει κερδη.

    Και για να απαντησω και σε προηγουμενο σχολιο σου, δε τα φαγαμε μαζι.

    Τα εφαγε ενα 30% , το οποιο οχι μονο κυβερνα τη χωρα αλλα και τη χαρακτηριζει. Και ενα υπολοιπο σιωπηλο 70% δουλευουν σα μαλακες, πληρωνονται σα μαλακες και πληρωνουν σα μαλακες.

    Το "η το ενα ακρο η το αλλο", δε το φερνω εγω ως διλημμα. Το φερνει η κυβερνηση (και το παρεακι της), η οποια αφου εφαγε τον περιδρομο με το ενα ακρο, τωρα θα μας παει στο αλλο ακρο για να συνεχισει να τρωει τον περιδρομο. Και την υποστηριζεις εσυ και καποιοι σχολιαστες σου, με το επιχειρημα "τετοιοι ειμαστε, αυτα μας αξιζουν".

    Το "παραπονο" και η ειρωνεια σου επι των συμπολιτων σου, επειδη δεν ηρθαν καλοκαιριατικο να δουλεψουν σα ζωα για μια χουφτα Ευρω, ειναι ακυρο και απαραδεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ου ρεεεε!
    Όλα τα αφεντικά ίδια είστεεεε!!!
    :-P
    ΧΙΧΙ!!!


    ΥΓ
    Η θεσούλα αυτή υπάρχει ακόμα???
    Να κάνω αίτηση???
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το καλοκαιράκι γύρω στο Μάη, φίλε μου, που ξεκινάει η σεζόν σε περιμένω να τρίψουμε σεντίνες, να σκαρφαλώσουμε στα κατάρτια και να εγχειρίζουμε εξωλέμβιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. XA!!!
    Πριτς!
    Καμιά θέση διευθυντού δεν υπάρχει???
    Σαν τον αδερφό του Κωνσταντίνου τον Κίμωνα, τον νομάρχη!!!!

    http://www.youtube.com/watch?v=-cY5Jz58UaQ&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χαχα!!!
    Όχι δα και υποψήφιος βρε!
    Δεν συμμετέχω με τίποτα σ' αυτό το παραμύθι που λέγεται εκλογές!
    Αποχή εδώ και πολλά χρόνια, καλό μου Αθηνόβιο!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!