Η πιθανή Βίβλος των Άθεων
- Το ότι δεν υπάρχει θεός το εμπεδώσαμε. Τις αδυναμίες των γραφών τις διαπιστώσαμε. Και μετά?
- Σε τι μας ωφελεί αυτή η γνώση?
- Το να καθόμαστε να το συζητάμε μεταξύ μας, ενώ τριγύρω ο κόσμος φλέγεται, είναι λίγο ανούσιο. Όσο μεγάλη κι αν είναι η αλήθεια, αν την κρατάς κρυφή είναι τόσο χρήσιμη όσο τα λεφτά κρυμμένα κάτω από το στρώμα της γιαγιάς. Η γνώση αυτή έχει νόημα μόνο αν οδηγήσει σε πράξη που να είναι καλύτερη από την ως τώρα δράση των θρησκειών.
- Αντί να χωρίζει τους ανθρώπους, να τους συμφιλιώνει, αντί να τους φτωχαίνει στην τσέπη και στο μυαλό να τους βοηθά να βελτιώσουν τη ζωή τους και τη νόησή τους. Αντί να τους περιορίζει να τους δείχνει πως να είναι ελεύθεροι. Αντί υστερικά να τους καταδικάζει με το παραμικρό σε αιώνια τιμωρία, να κατανοεί τις ανάγκες τους και να τις καλύπτει. Αυτά πρέπει να είναι τα αποτελέσματα της άθεης κοινωνίας, αλλιώς δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά άλλο ένα επεισόδιο της ίδιας ιστορίας, με τις ίδιες αδικίες να διαιωνίζονται, οι πλούσιοι εδώ οι υπόλοιποι εκεί. Αν η γνώση φυλάσσεται για να φανερωθεί μόνο στους εκλεκτούς, τότε δεν είναι το ίδιο σαν αυτό που κάνουν οι κληρικοί που αντί να εξηγήσουν ορισμένες απλές αλήθειες τα λένε όσο πιο ακαταλαβίστικα και μπερδεμένα γίνεται για να εκμεταλλεύονται την αμάθεια του κοσμάκη?
- Άρα, η άθεη θεωρία είναι μισή, γιατί δεν έχει προβλέψει για το μετά, για το πως θα εφαρμοστεί αυτή η αλήθεια σε πραγματικές συνθήκες, πως θα αλλάξει τη ζωή μας. Εντάξει, δεν θα πηγαίνουμε εκκλησία και τις γιορτές θα τις γιορτάζουμε με μισή καρδιά μέχρι να εκφυλιστούν εντελώς, να σβήσουν χωρίς κανένα νόημα.
- Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν, αλληλοσκοτώνονται και μισιούνται, την ώρα που εμείς ευλογάμε τα γένια μας "Ναι κύριέ μου, έχετε τόσο δίκαιο!" και μετά συγχαίρουμε αλλήλους για τα νοερά, εντελώς φανταστικά μας κατορθώματα.
- Αν περιμένουμε την αλλαγή στη νοοτροπία να ωριμάσει από μόνη της, ίσως να αργήσει πάρα πολύ. Ώσπου να εξασθενήσει η λατρεία ή να καταρρεύσουν οι δομές ακόμα και της πιο εξτρεμιστικής αίρεσης για αρχίσουμε να χτίζουμε τις βάσεις μίας νέας δομής, μάλλον θα περιμένουμε πολύ. Δε συμφέρει, ούτε καν οικονομικά.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ήδη υπάρχουσα οργάνωση, αντί να τα διαλύσουμε όλα και να τα ξαναχτίσουμε όλα από την αρχή.
- Δείτε τις θρησκείες, όχι συναισθηματικά και εκδικητικά, αν και θα έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε. Δείτε τις ως οργανισμούς, ως εταιρείες έστω.
- Οι εταιρείες αυτές έχουν ήδη πλοκάμια σε κάθε γωνιά της γής, ελέγχουν απόλυτα ακόμα και τους διαφωνούντες τους γιατί χιλιετίες συστηματικής πλύσης εγκεφάλου έχουν σχηματίσει και εγκαταστήσει ολόκληρους επικοινωνιακούς κώδικες στις πληθυσμιακές ομάδες. Για παράδειγμα οι λογικοί κώδικες που θα χρησιμοποιήσει ένας ορθόδοξος είναι καλύτερα κατανοητοί για τους ορθόδοξους. Αν απευθυνθεί στην ίδια θρησκευτική ομάδα ένας ισλαμιστής, τότε θα προκύψουν δυσκολίες στην επικοινωνία καθώς διαφορετικά πράγματα θεωρούνται δεδομένα. Ο ισλαμιστής θα χρειαστεί πολλαπλάσιο χρόνο για να εξηγήσει κάτι στον ορθόδοξο, παρά αν απευθυνόταν σε ποίμνιο της δικής του θρησκείας (ορίστε αρχίσαμε κιόλας: άκου ισλαμικό ποίμνιο...).
- Τι κάνεις λοιπόν σαν πεφωτισμένος άθεος ηγέτης?
- Πιάνεις τους θρησκευτικούς ηγέτες κατά τόπους και κατά θρήσκευμα. Τους λαδώνεις αναλόγως για να έχεις πιο θερμή την υποστήριξή τους (ελπίζω να μη σοκάρεστε: στην ελλάδα ζούμε) και τους ζητάς να κάνουν κάποιες μικρο-αλλαγές στα κείμενα και στα κηρύγματά τους, οι οποίες θα είναι οι εξής:
- Να αφαιρεθούν κάθε είδους συμβολισμοί και αφηρημένες έννοιες. Το κάθε τι θα διατυπώνεται μόνο κυριολεκτικά και με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι παρερμηνείες και διαστρεβλώσεις των αρχικών εννοιών. Όχι "Η εύα έφαγε το μήλο και από τότε τιμωρείται με δύσκολες γέννες" αλλά "Η αύξηση του μεγέθους του ανθρώπινου εγκεφάλου που συνόδευσε την καλύτερη κατανόησή του για τον κόσμο, από τη μία έδωσε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να ελέγξει το περιβάλλον του προς ώφελός του, από την άλλη όμως είχε σαν συνέπεια πολύ πιο επώδυνες γέννες, γιατί ενώ το κορμί της γυναίκας έμεινε ίδιο, ο εγκέφαλος έγινε μεγαλύτερος και βγαίνει πιο δύσκολα από τον κόλπο". Επιστημονικά και σταράτα, όχι δέκα χιλιάδες χρόνια ερευνών και ακόμα να μην ξέρουμε τί στο καλό εννοούσε.... Όποιος θέλει φιλολογικές τζιριντζάντζουλες, ας διαβάσει κάτι άλλο (όπως τα παλιά κείμενα) γιατί εδώ έχουμε πιο σοβαρές δουλειές!
- Να προστεθούν νέοι, επίκαιροι κανόνες που να αντικατοπτρίζουν τις σημερινές απαιτήσεις από τη ζωή μας. Όχι "οι γυναίκες είναι σατανικές" αλλά " οι γυναίκες περνούν πολλές ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της ζωής τους, που δυσκολεύουν όχι μόνο τις ίδιες αλλά και όλους όσους ζούν μαζί τους. Σε αυτή την ηλικία έχει παρατηρηθεί ότι....σε εκείνη την ηλικία είναι συχνό εκείνο το φαινόμενο...." .Εδώ είναι πάρα πολλά που πρέπει να συμπεριληφθούν, γιατί ενώ κάποιοι πληθυσμοί θεωρούν δεδομένα κάποια πράγματα, σε άλλα μέρη δεν τα έχουν ξανα-ακούσει. Εντολές όπως "πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά το φαγητό ή όταν μαγειρεύετε" μπορούν να αλλάξουν πολλές ζωές ουσιαστικά. "Να διαβάζετε και να μαθαίνετε όσα περισσότερα γίνεται, να πηγαίνετε σχολείο και αν δεν έχετε βάλτε τα δυνατά σας να χτίσετε, γιατί...". Ακόμα: "Έτσι φτιάχνεται ένας πρωτόγονος αποστακτήρας για να μην πίνετε το νερό όπως είναι: έχει μικρόβια και μικροοργανισμούς που ίσως προκαλέσουν αυτό και αυτό και εκείνο το σύμπτωμα", αντί να ρίχνεις το φταίξιμο στο κακό μάτι για τη δυσεντερία ή να κηρύσσεις πόλεμο στις γίδες γιατί είναι λέει σατανικές... ¨Καλό είναι να φτιάχνεις κεφάλι, αλλά αν το παρακάνεις το συκώτι δεν θα αντέξει" "Τα ναρκωτικά, η αντισύλληψη, η κατανάλωση, ..."
- Να περιέχουν γενικές οδηγίες για την ανατροφή των παιδιών. Όχι κατήχηση, αλλά μόρφωση και ενδυνάμωση και διεύρυνση των ικανοτήτων του, επιστημονικά και εμπεριστατωμένα. Όχι, όποιος δε σέβεται τον πατέρα του πάει στη κόλαση, αλλά η καλή σχέση με τον πατέρα είναι πιο συμφέρουσα για αυτό και εκείνο το λόγο. Μερικά πολύ τρομερά πράγματα έγιναν σε βάρος των παιδιών, γιατί οι γονείς απλά δεν ήξεραν τι να κάνουν για να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση.
- Να ρυθμίζει το ρυθμό της εργασίας και παραγωγής, έτσι ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερα και δικαιότερα η διανομή πόρων. Αν δεν εξαλειφθεί αυτή η αδικία, τζάμπα μιλάμε: οι φτωχοί είτε που θα επιτίθενται στους εύπορους (πειρατεία, λαθρομετανάστευση) είτε που θα μιμηθούν τους προνομιούχους εξυπνάκηδες και δεν θα μείνει κανείς να παράγει φαγάκι.
- Ρίχτε τους τα αμείλικτα γεγονότα και νούμερα στα μούτρα. Οι ηγέτες θεωρούσαν ως τώρα ότι οι πολίτες δεν έχουν τα νοητικά προσόντα να κατανοήσουν πλήρως κάποιες έννοιες, ή κάποιες πληροφορίες ή ότι πρέπει να τηρηθούν κάποια προσχήματα στην επικοινωνία μεταξύ θρησκευτικής ηγεσίας και ποιμνίου. Αυτό μπορεί και να είναι αλήθεια, όμως τώρα περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην παιδεία ή τουλάχιστον ξέρουν ανάγνωση. Με απλά λόγια να εξηγηθεί η επίπτωση κάθε πράξης, όχι ποιητικά ούτε συμβολικά και ωραιοποιημένα, αλλά με κάθε σφοδρότητα των λέξεων που περιγράφουν μία αλήθεια. "Αν υπερκαταναλώνεις πόρους, τότε η δυσαναλογία στην κατανάλωση θα έχει αυτές τις στρεβλώσεις στην διανομή του πλούτου που έχει σαν αποτέλεσμα 30.000 άνθρωποι να πεθαίνουν σε φυτείες κακάο και καπνού ή τσαγιού κάθε χρόνο, τόσα παιδιά θα ζήσουν στην εξαθλίωση ή θα πεθάνουν της πείνας γιατί η δική σου κυβέρνηση θέλει να σου εξασφαλίσει τη βενζίνη και τεχνολογία που χρειάζεσαι σε τιμές που να αντέχεις". Η υποτίμηση της κριτικής ικανότητας των μαζών είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα γιατί οι άνθρωποι δεν ήξεραν τι κάνουν, γιατί κανείς δεν τους είπε τι συνέπειες έχει το κάθε πράγμα, παρά μόνο τους έλεγαν να κάνουν υπομονή και προσευχή. Υπάρχουν και ηλίθιοι, αλλά οι έξυπνοι πρέπει να καταλάβουν.
- Μόλις τα εξασφαλίσουμε αυτό, στέλνουμε τους εκπροσώπους της κάθε θρησκείας πίσω στις πατρίδες τους, και αφήνουμε να διαδώσουν ενσωματωμένο στο λόγο του θεού τους, απλές οδηγίες για το πως να ζήσουν υγιέστεροι, παραγωγικότεροι αλλά και πληρέστεροι, πως να ωφεληθούν από όσα προσφέρει ο κόσμος.
- Έτσι, ο ισλαμιστής, προτεστάντης, μουσουλμάνος, χριστιανός, βουδιστής κτλ που ακούσει τα νέα, καλύτερα για αυτόν κηρύγματά δια στόματος του ίδιου εκπροσώπου "του θεού", θα κατανοήσει και αφομοιώσει γρηγορότερα αυτές τις αρχές. Ίσως κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει ότι περίπου οι ίδιες οδηγίες αναφέρονται και σε άλλες θρησκείες, οπότε κάποτε στο απώτερο μέλλον, ίσως διαπιστώσουν όλοι ότι δεν τους χωρίζουν και τόσα πολλά τελικά.
- Το γεγονός ότι οι λαοί της δύσης έχουν από καιρό αρχίσει να ευαισθητοποιούνται δείχνει ότι οι άνθρωποι, εφόσον δουν τι ακριβώς συμβαίνει, μπαίνουν στο φιλότιμο και δραστηριοποιούνται. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες εθελοντικές οργανώσεις υπάρχουν στις πιο προηγμένες χώρες. Εξασφαλίζοντας τροφή και στοιχειώδη μόρφωση σε πρώτο στάδιο, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να προχωρήσουμε και στο δεύτερο, δηλαδή την κατανόηση και επιτυχημένη συνύπαρξη.
αυτο ειναι το θεμα , απο καθε θρησκεια να μεινη το θετικο και να μειωθει οσο γινεται το αρνητικο . καλη η αποδοτικοτητα του προτεσταντισμου καλο και το εκπολιτιστικο εργο του καθολικισμου σωστη και η αποψη του ανατολικου χριστιανισμου που βλεπει τον ανθρωπο σαν απλο διαχειριστη του κοσμου και οχι κυριαρχο αυτου , πρεπει να βρεθουν κοινα συμφεροντα . καλο απογευμα γιωργος -λευκαδα
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν πρέπει η αθεΐα να είναι απόρροια της ασυδοσίας ούτε της αδιαφορίας, ούτε να ταυτίζεται με την αποκοπή του ατόμου από τη συλλογική ηθική. Αν κάποιος είναι έτοιμος να ζήσει χωρίς αυτά τα χαλινάρια, τότε αυτό σημαίνει ότι ΞΕΡΕΙ πως να αποφεύγει τις κακοτοπιές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως όλες οι ελευθερίες, δεν έχει νόημα αν δεν συνοδεύεται από αίσθημα ευθύνης προς τον εαυτό αλλά και προς τον συνάνθρωπο, όμως οι περισσότεροι από εμάς τους άθεους που έχω συζητήσει, θέλουν να αποτινάξουν αυτό που βλέπουν ως ζυγό χωρίς να έχουν κάτι στα χέρια να υποκαταστήσουν τα ωφέλη που παρέχει.
οπότε γιώργο, η ανάρτηση με αυτό τον υπερβολικό τρόπο δείχνει ότι τελικά εμείς οι άθεοι βρισκόμαστε ακόμα μέσα στο κουτί από το οποίο θέλουμε να βγούμε γιατί η σκέψη μας δεν είναι ακόμα ψύχραιμη αλλά δέσμια της αγανάκτησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπλιαξ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή[Μα αυτή η χειραγώγηση είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο θεωρείται πως πρέπει να καταργηθεί η θρησκεία!!!]
Πέραν αυτών...
Η θρησκεία δεν είναι τίποτε άλλο παρά φιλοσοφίες και αλληγορίες που χρησιμοποιούνται για διδακτικούς σκοπούς. Τα ιερατεία βέβαια καπηλεύονταν (και συνεχίζουν) την ισχύ τους πάνω σε όσους δεν το αντιλαμβανόταν...
Πέραν αυτών... καλώς ή κακώς (δεν ξέρω πιο από τα δύο) οι θρησκείες με κάποιον τρόπο θα συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί είναι συνυφασμένες με την ανθρώπινη ελπίδα και άγνοια.
Τώρα το να καταστρέψεις τις αλληγορίες επειδή είσαι "άθεος", αντί να βλέπεις τη συνολική φιλοσοφική θεώρηση και τα ευεργετικά αποτελέσματά της είναι βανδαλισμός.
Πολλοί επιδόθηκαν σε αυτόν, για πολλούς λόγους, θρησκευτικούς ή πολιτικούς, στο σύνολο της ιστορίας.
Από εκεί και πέρα; Θάνατος στα ιερατεία! Πάσης φύσεως όμως… Θρησκευτικά, πολιτικά, (χρηματο-)οικονομικά και δεν συμμαζεύεται!
Η αθεη (και η αγνωστικιστικη)θεωρια, εχουν πολυ καλες λυσεις για το μετα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεις να θεμελιωσεις τοσο την προσωπικη σου, οσο και την κοινωνικη ζωη, χωρις αναφορες σε καποιο ανωτερο αορατο πλασμα, που ξερει τα παντα και ελεγχει τα παντα (αλλα για δικους του λογους, εκτος απ το να θεραπευσει την κηλη της ξαδερφης σου που προσευχηθηκε, δεν κανει και πολλα).
Υπαρχουν χιλιαδες λογοι για να κανεις οτιδηποτε. Πχ προσφορα στο συνανθρωπο. Ο αλτρουισμος ειναι η μεγαλυτερη πηγη ικανοποιησης, εφ οσον εχεις εξασφαλισει την επιβιωση- επιστημονικα τεκμηριωμενο.
Οσο για το οτι καλως η κακως, υπηρχαν και θα υπαρχουν μαζες αμορφωτων, που χρειαζονται ενα σετ απλοικων κανονων, για να νιωθουν ασφαλεια και να μπορουν να λειτουργησουν...
Δικαιωμα τους. Αλλα οσο η επιστημη και ο ορθολογισμος προχωρουν, αυτοι γινονται μειοψηφια, οποτε εκτος απο παραλογο και οπισθοδρομικο, γινεται πλεον και ατοπο να καθοριζουν αυτοι τα πλαισια των νομων και της κοινωνιας.
Μέχρι τότε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι άνθρωποι που δεν διαθέτουν υπολογιστή ή δε γνωρίζουν ανάγνωση? Οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στα συνέδρια και στις βιβλιοθήκες?
Που είναι έρμαια των μορφωμένων και της γραφειοκρατίας τους?
Μέχρι τότε άστους να πιστεύουν στα παραμυθάκια τους; Αυτό θεωρείς καλύτερο; ή να τους πείσεις ότι η θρησκεία έχει κοινά σημεία με άλλες. Μ'αλλα λόγια να συνεχίζεις να τους εκμεταλλεύεσαι και να μην τους λες την αλήθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ξέρω...
ΑπάντησηΔιαγραφήθεωρώ όμως ότι αν οι άνθρωποι ενθαρρυνθούν να μορφώνονται αντί να ακολουθούν πιστά τις ρήσεις, τότε μορφωμένοι πλέον θα έχουν τα νοητικά εργαλεία να κατανοήσουν μερικές απλές αλήθειες. Αν ξέρουν ότι η φτώχεια τους δεν είναι του θεού αλλά των άλλων ανθρώπων, δεν θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιδιώξουν να ανατρέψουν τις αδικίες?
Βασικά το φαντάστηκα σαν εκ των έσω διαβολή.
Επίσης, το αξιοπρεπές βιωτικό επίπεδο δίνει στους ανθρώπους την ευχέρεια να έχουν ελεύθερο χρόνο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν κάτι εκτός από την άμεση επιβίωσή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Επίσης, το αξιοπρεπές βιωτικό επίπεδο δίνει στους ανθρώπους την ευχέρεια να έχουν ελεύθερο χρόνο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν κάτι εκτός από την άμεση επιβίωσή τους."
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό τι σχέση έχει με αυτά που λες; Αν κρατήσουμε τις θρησκείες έστω σε κοινή βάση τι θα αλλάξει; Κερδίζει κάτι; Αντίθετα αν βγάλεις τελείως τη θρησκεία από την παιδεία σιγά-σιγά διαμορφώνεις το έδαφος για την αμφισβήτηση τουλάχιστο.
Πως δεν έχει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δίκαιη κατανομή πόρων δεν έχει σχέση με το πως ζεί ο καθένας? Η συγκέντρωση πλούτου στον καίσαρα που όλα τα θέλει δικά του δεν είναι θέμα κοινωνικής αδικίας μεγάλης? Αν ο προύχοντας συγκεντρώνει πλούτο στερώντας από τον ηπήκοο την επιβίωση, τότε ο υπήκοος θα ζει άθλια, ανησυχώντας καθημερινά για το πως θα βγάλει το μήνα και δεν θα έχει καμμία όρεξη ή δυνατότητα να ασχοληθεί με θέματα της νόησης. Για τράβα να πεις στους νηστικούς γελαδάρηδες των σομαλικών συρράξεων ότι δεν πρέπει να κάνει τέτοια πράματα γιατί ο θεός δεν υπάρχει και ότι τα κείμενα λένε έτσι κι έτσι τη στιγμή αυτός που όχι βιβλίο, αλλά ούτε χαρτί τουαλέτας δεν έχει, να δεις αν θα τη βγάλεις καθαρή!!
Η απαγόρευση ορισμένων πραγμάτων ή διαδικασιών όπως το αγελαδινό ή χοιρινό κρέας, η μπούργκα, το διαζύγιο, η έκτρωση, κτλ δεν έχουν ίσως το μεγαλύτερο ρόλο στο πως περνάμε την κάθε μέρα άρα και στο πως σκεφτόμαστε?
Αυτά και άλλα ή η έλλειψη αυτών δεν ορίζουν την τάση μίας κοινωνίας προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση?
Ακριβώς αυτό είναι και το θέμα της ανάρτησης που μέσα στην κουφή αυτή σκέψη δεν σκέφτεται ιδεολογικά αλλά πρακτικά, με ενδιαφέρον όχι για την αλήθεια μόνο αλλά για το πως θα βοηθήσει αυτή η αλήθεια τον κόσμο. Ο χρονος που περνάει για εσένα δεν πειράζει καθόλου, όμως αν ξέρεις ότι αυτή τη στιγμή και σε κάθε δευτερόλεπτο πεθαίνει κάποιος επειδή κάνει κλειτοριδεκτομή, κοιμήθηκε με κάποιον ή είναι αμαρτία να κάνει έκτρωση ή να φοράσει προφΥλακτικό.....
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΒΙΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!!!!
Δεν έχει σχέση με το ζητούμενο. Ο νηστικός γελαδάρης έχει χρόνο να κάνει 5 προσευχές τη μέρα, να διαβάσει ή να του διαβάσουν το κοράνι, αλλά δεν έχει χρόνο να σκεφτεί λίγο; Μήπως γιατί τον μεγάλωσαν κι έμαθε να μην αμφισβητεί τα ιερά; Το βιωτικό επίπεδο έχει σχέση με τη θρησκεία. Δε λύνεται όμως με τον τρόπο που προτείνεις. Όταν η ίδια η θρησκεία του προτείνει να είναι ταπεινός και να αποδέχεται μοιρολατρικά τη ζωή του γιατί θα ανταμειφθεί μετά θάνατον πως περιμένεις με τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση να βελτιωθεί το βιωτικό του επίπεδο; Δε θα μπορέσει ποτε να αποτινάξει τις υπερβολές και ανοησίες της θρησκείας του αν δεν αποτινάξει την ιερότητα των γραφών του πρωτα. Αν έχεις παρακολουθήσει τις αντιδράσεις στο ρεύμα του οικουμενισμού στην τριτοκοσμική Ελλάδα θα καταλάβεις γιατί αυτό που προτείνεις είναι πρακτικά ανέφικτο. Ο συγκρητισμός μειώνει την εγκυρότητα της κάθε θρησκείας και των ηγετών της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξέρω ότι είναι ανέφικτο, και ότι δεν πρόκειται ποτέ κανένας παπάς να πεί στο ποίμνιο "διαβάστε ώστε να μπορέσετε να με αμφισβητήσετε" αλλά από την άλλη ΘΥΜΩΝΩ με τις αναβολές και τις δικαιολογίες των δυτικών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φτωχοί του κόσμου είναι η καταδίκη μας, ίσως γιατί είναι πολύ περισσότεροι και ποτέ κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα βρίσκεται από τη σωστή μεριά της κάννης αύριο.
Καλησπέρα Athinovio!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το εξηγήσω λίγο απλά.
Θρησκείες = φόβος του θανάτου.
Φόβος θανάτου = παθητικός άνθρωπος.
Παθητικός άνθρωπος = εύκολα ελεγχόμενη μάζα.
εύκολα ελεγχόμενη μάζα = πολλά λεφτά για λίγους.
πολλά λεφτά για λίγους = φυσικά δεν ενδιαφέρονται να άλλάξει κάτι (μλκες είναι?)
Απελευθερωμένος άνθρωπος από τα δεσμά του θανάτου, δεν έχει να φοβηθεί τπτ και δεν βάζει κανένα άχρηστο να τον εξουσιάζει!
Παιδεία χρειαζεται ο άνθρωπος και όχι θρησκεία.
Χρήμα = δεν έχει πατρίδα και θρησκεία.
Αν απαντάει αυτό στην πιθανότητα να λαδώσει καποιος έξυπνος άθεος κάποιον θρησκευτικό ηγέτη...
Εν κατακλέιδι, "είναι πολλά τα λεφτά Άρη" που είχε πει και ένας φιλόσοφος!
(φιλόσοφος= φίλος της σοφίας, γνώσης που προάγει τη ζωή του ανθρώπου)
:-)
Το ότι η θρησκεία είναι ο φόβος του θανάτου είναι μια υπεραπλούστευση (βολικότατη). Η θρησκεία είναι η ελπίδα και ο προβληματισμός του αγνώστου που βρίσκεται μπροστά μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η θρησκεία είναι η ελπίδα και ο προβληματισμός του αγνώστου που βρίσκεται μπροστά μας."
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί να μην είναι αυτό μια υπεραπλούστευση; Ή μια υπερβολή καλύτερα; Γιατί θρησκεία και όχι πίστη; Και γιατί όχι επιστήμη ή φιλοσοφία;
Ο ορισμός της θρησκείας δεν είναι το ζητούμενο. Αποτελεί όμως έναν μηχανισμό ελέγχου. Οι θρησκευτικοί άνθρωποι έχουν πρόσβαση στους πιστούς τους όπου κι αν βρίσκονται, είτε είναι μορφωμένοι είτε όχι, χωρίς καμμία διάκριση. Για αυτό είναι το καλύτερο μέσο για τη διάδοση οποιασδήποτε ιδέας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς είναι αυτή η ιδέα η επιστημονική γνώση.
"Ο ορισμός της θρησκείας δεν είναι το ζητούμενο. Αποτελεί όμως έναν μηχανισμό ελέγχου. Οι θρησκευτικοί άνθρωποι έχουν πρόσβαση στους πιστούς τους όπου κι αν βρίσκονται, είτε είναι μορφωμένοι είτε όχι, χωρίς καμμία διάκριση."
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς γι'αυτό το λόγο στόχος θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση αυτού του μηχανισμού και όχι η διατήρηση του.
"Για αυτό είναι [η θρησκεία] το καλύτερο μέσο για τη διάδοση οποιασδήποτε ιδέας.
Ας είναι αυτή η ιδέα η επιστημονική γνώση."
Σου φαίνεται λογικό αυτό; Το έχεις ξαναδεί;
Αν οι άνθρωποι έκαναν μόνο ότι έχουν ξαναδεί ο κόσμος θα ήταν αλλιώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανείς δεν μπορούσε, μέχρι που μπόρεσε.
Για φαντάσου, πχ τον πάπα να λέει στις γυναίκες "Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά σε κάθε επαφή σας, για να μην καταλήξετε να μεταδώσετε ασθένειες στα παιδιά σας, σε περίπτωση που μείνετε έγκυοι" ή τον δαλάι λάμα να συμβουλεύει τους δικούς του να κάνουν τα εμβόλιά τους και να πηγαίνουν σχολείο ή ενός οποιουδήποτε άλλου να ενημερώνει τους δικούς του για το πως λειτουργεί το παγκόσμιο εμπόριο!
Φαντάσου πόσο άμεση θα ήταν η ανταπόκριση των πληθυσμών!
Σαν να λησμονείς μια λεπτομέρεια:πως θα πείσεις τον ιερέα και θα ελέγξεις το μηχανισμό; Θαρρείς πως αυτοί όλοι είναι μορφωμένοι και ανεκτικοί; Η κεντρική εξουσια γιατί να δεχτεί κάτι παρόμοιο; Θα έχουμε χειρότερες κόντρες νέους παλαιοημερολογίτες φανατικούς φονταμενταλιστές και λοιπά. Αυτά που προτείνεις είναι ουτοπικά και όχι ιδιαίτερα ευφάνταστα. Πιο ρεαλιστική φαίνεται η λύση χωρίς τις θρησκείες και άμεσα ακόμα παρά αυτό που λες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε προηγούμενα σχόλιά μου εξήγησα ότι η πρότασή μου είναι περισσότερο θεωρητική, σαν πνευματική άσκηση παρά σαν αλήθινή προσδοκία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστόσο, εφόσον το συζητάμε, η εκκλησία μόνο να κερδίσει έχει από την όλη υπόθεση γιατί όχι μόνο σώζει την εικόνα της από την κλασσική προκατειλημμένη ιδέα που έχει ο μέσος άνθρωπος για αυτή πλέον, αλλά και δείχνει καλό και προοδευτικό πρόσωπο. Κλέβει την πρωτοκαθεδρία από τους κρατικούς λειτουργούς ή τους επιστήμονες που και αυτοί έχουν γίνει πιόνια των πολυεθνικών και που αμφισβητούνται ακόμα και αυτοί: θυμήσου τί έγινε με την περίφημη γρίπη πέρυσι. Λαμπροί γιατροί από όλο τον κόσμο, κυβερνήσεις και μέσα προέτρεπαν τον κόσμο να εμβολιαστεί αλλά δεν τους ακούγαμε. Γιατί ξέρουμε τα κίνητρά τους.
Πως θα πειστεί ο ιερεάς? Με λεφτά. Τί έχει να κερδίσει η εκκλησια? Λεφτά, από την εισροή πιστών.
"Ωστόσο, εφόσον το συζητάμε, η εκκλησία μόνο να κερδίσει έχει από την όλη υπόθεση γιατί όχι μόνο σώζει την εικόνα της από την κλασσική προκατειλημμένη ιδέα που έχει ο μέσος άνθρωπος για αυτή πλέον, αλλά και δείχνει καλό και προοδευτικό πρόσωπο"
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτέ δεν είχε προοδευτικό πρόσωπο μόνο όταν δεν ήταν εξουσία στα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Και γιατί να το κάνει αυτό; Μια χαρά εξουσία έχει και χωρίς πρόοδο δε συμφέρει να αλλάξει ακόμα. Μπορεί να το κάνει όταν αρχίσει να παραπαίει. Τότε όμως δε θα την έχει κανένας ανάγκη.
"Πως θα πειστεί ο ιερεάς? Με λεφτά. Τί έχει να κερδίσει η εκκλησια? Λεφτά, από την εισροή πιστών."
Γιατί νομίζεις ότι φοβούνται τις αλλαγές οι ιερείς; Μπορεί να παρασυρθεί νέος κόσμος αλλά θα αηδιάσει και ο παλιός με τους νεωτερισμούς. Το πρώτο το απεύχομαι. Δε θέλω σε καμια περίπτωση και για κανένα σκοπό να μεγαλώσει το μαγαζάκι! Εξάλλου αν κάποιοι παρασυρθούν από τους νεωτερισμούς θα είναι αυτοί που τους καταλαβαίνουν άρα δε θα χρειάζονταν τη θρησκεία για να πάνε μπροστά. Δε βλέπεις το λάθος στο συλλογισμό σου;
Δεν έχω αντίρρηση σε όλα αυτά που λές. Όμως στην προηγούμενη ανάρτηση είχαμε συμφωνήσει μόνο σε ένα πράγμα, ότι η αθεΐα είναι προνόμιο των πλούσιων, άρα δεν είναι παράλογο να συμπεράνει κανείς ότι για να γίνουν όλοι άθεοι πρέπει πρώτα να εκλείψουν οι φτωχοί ή τουλάχιστον να εξασφαλιστεί ένα καλό βιωτικό επίπεδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό δε βλέπω να συμβαίνει γρήγορα, οπότε....?
"Όμως στην προηγούμενη ανάρτηση είχαμε συμφωνήσει μόνο σε ένα πράγμα, ότι η αθεΐα είναι προνόμιο των πλούσιων"
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι δεν έγινε ποτέ αυτό. Είπα "Το βιωτικό επίπεδο έχει σχέση με τη θρησκεία.". Τίποτα παραπάνω.
"άρα δεν είναι παράλογο να συμπεράνει κανείς ότι για να γίνουν όλοι άθεοι πρέπει πρώτα να εκλείψουν οι φτωχοί ή τουλάχιστον να εξασφαλιστεί ένα καλό βιωτικό επίπεδο.
Αυτό δε βλέπω να συμβαίνει γρήγορα, οπότε....?"
Οπότε σκοπός είναι να αποδυναμώσουμε τις κακές επιρροές όπως η θρησκεία.
Όχι, σκοπός είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους όσο γρηγορότερα γίνεται. Το να εμμένουμε σε γραφειοκρατικές λεπτομέρειες όπως αν λέγεται αθεία ή θρησκεία είναι θέμα εγωισμού, τύπου "εγώ έχω δίκιο" "όχι εγώ έχω δίκιο".
ΑπάντησηΔιαγραφή"Όχι, σκοπός είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους όσο γρηγορότερα γίνεται."
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ομωw συμφωνούμε αλλά με λάθος τρόπο. Η αθεΐα δεν πρέπει να είναι ρεύμα. Για μένα δεν είναι. Δε με ενδιαφέρει η επικράτηση της. Σκοπός είναι να επικρατήσει η λογική.
Τυχαίνει απλά:
θρησκεία+λογική = κακή ιδέα.
οκ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όμως, η θρησκεία και η λογική συμβαδίζουν απόλυτα σε επιστημονικό επίπεδο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια έναν απλό λόγο: Αναφέρονται στοίδιο πράμα, αλλά έχουν άλλο αντικείμενο!
Το ιερατείο είναι αυτό που δεν μπορεί (θέλει) να το καταλάβει, ό,τι και αν αυτό "πιστεύει" :)
Μπορείς να μας το εξηγήσεις πιο αναλυτικά?
ΑπάντησηΔιαγραφή"Και όμως, η θρησκεία και η λογική συμβαδίζουν απόλυτα σε επιστημονικό επίπεδο!"
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο σε ένα σημείο συμβαίνει αυτό και ανατρέπει τη θεωρία σου athinovio. Γεγονός είναι ότι υπάρχουν πιστοί-επιστήμονες. Βέβαια σε ποσοστό μειώνονται στο πέρας του χρόνου και η πίστη τους είναι πιο προσωπική συνήθως αλλά παραμένουν υψηλό ποσοστό. Κάποια άλλη σύνδεση δεν μπορώ να δω. Βλέπεις η επιστήμη μπορεί να εξηγεί ικανοποιητικά τις βασικές αρχές του κόσμου αλλά δεν απαγορεύει την ύπαρξη δημιουργού. Ακόμα. Δεν την έχει ανάγκη όμως κιόλας. Είναι μια περιττή υπόθεση. Όποιος όμως θέλει να αιθεροβατεί κάπου-κάπου δεν μπορεί κανένας να τον πείσει για το αντίθετο. Φρονώ ότι αυτό κάνουν οι πιστοί-επιστήμονες. Ξεχνάνε τη λογική όταν καταπιάνονται με τις θρησκευτικές υποχρεώσεις και είναι διατεθειμένοι να σκαρφιστούν πολύπλοκες ερμηνείες να καταχωνιάσουν κι άλλο το θεό τους μόνο και μόνο για να μην παραδεχτούν την απλή και προφανή λύση. Οπότε
θρησκεία+λογική = κακή ιδέα
εξακολουθεί να ισχύει και ως
θρησκεία+(λογική) = κακή ιδέα
Το αντικείμενο της θρησκείας ποιο είναι; Να μαντέψω: η επιστήμη απαντάει στο "πως", η θρησκεία στο "γιατί"; Με καμία δύναμη. Το "γιατί" δεν ξέρουμε αν υπάρχει. Σίγουρα δεν είναι εξήγηση ότι ο κόσμος και ο άνθρωπος είναι προΐόν αγάπης του θεού. Βλέπεις ξαναρωτώ: γιατί μας αγαπάει; Γιατί έφτιαξε τον κόσμο; Ένιωθε μόνος; Το τέλειο ον; Και τα λοιπά για να καταλήξουμε στο άγνωσται αι βοθλαι του Κυρίου. Όχι το "γιατί" σίγουρα δεν είναι ο τομέας της. Το "ποιός" λένε κάποιοι άλλοι και η θρησκεία λέει "ο θεός"; Και πως το ξέρεις λέω εγώ; Και ποιος έφτιαξε το θεό; Είναι άκτιστος λένε. Και που το ξέρεις; Και τα λοιπά.
Δε σου έχουν πει εσένα ότι είναι αγένεια να απαντάς για λογαριασμό άλλων;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ άνθρωπος είναι πολυδιάστατο ον, δεν είναι μόνο μυαλό. Η επιστήμη απευθύνεται στο μυαλό του, η θρησκεία απευθύνεται στον ψυχισμό του.
Θεολογία και επιστήμη συμφωνούν σε όλα τα σημεία (η διαφωνίες και των δύο υφίστανται μόνο με τα ιερατεία πάσης φύσεως). Επιπλέον η θρησκεία ουδέποτε δήλωσε «πίστευε, και μη ερεύνα», μιας και η όλη νοοτροπία της δεν είναι να έχει έναν «ανώτερο θεό», αλλά να οδηγήσει τον άνθρωπο στην «θέωση», κοινώς να τον εξυψώσει στο σημείο στο οποίο τοποθετεί το «υπέρτατο ον», κοινώς να τον κάνει καλύτερο άνθρωπο, με βάση φυσικά τα κοινωνικοπολιτικά «πιστεύω» της εποχής της. Αυτή είναι και η λειτουργία της, μιας και είναι ένα απλό κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο. Η θρησκεία είναι ηθικοπλαστική και δεν αποτελεί μέθοδο ελέγχου μέσω του φόβου. Βέβαια, κάθε μορφή εξουσίας εν τέλει βρίσκει τον τρόπο να μετατρέπει τα πάντα σε έλεγχο μέσω του φόβου, είτε αυτή είναι πολιτική, είτε αυτή είναι θρησκευτική. Ακόμα, σε ορισμένες περιπτώσεις (αν και αυτές είναι λίγες) μέχρι και η επιστήμη χρησιμοποιείται για να ελέγξει μέσω φόβου. Φυσικά το πρόβλημα είναι το έλλειμμα παιδείας και κριτικής σκέψης και όχι η πολιτική, ούτε η επιστήμη, ούτε η θρησκεία.
Τέλος, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πως επιστήμονας είναι ο άνθρωπος που αμφισβητεί ακόμα και όσα θεωρεί ότι έχει αποδείξει, ασχέτως αν δεν έχει βρει τρόπο να θίξει την ίδια του τη θέση, και συνεπώς την υποστηρίζει. Στην επιστήμη δεν υπάρχουν περιττές υποθέσεις. Περιττές υποθέσεις υπάρχουν μόνο σε ιερατικές συνάξεις!
Δεν απαντούσα στο athinovio αλλά σε σένα αγαπητέ. Για να δούμε
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ο άνθρωπος είναι πολυδιάστατο ον, δεν είναι μόνο μυαλό. Η επιστήμη απευθύνεται στο μυαλό του, η θρησκεία απευθύνεται στον ψυχισμό του."
Υπάρχει και η ψυχολογία. Είναι αμφίβολο τι κατάφερνει η θρησκεία με τον ψυχισμό του ανθρώπου.
"Θεολογία και επιστήμη συμφωνούν σε όλα τα σημεία (η διαφωνίες και των δύο υφίστανται μόνο με τα ιερατεία πάσης φύσεως)"
Δε νομίζω. Τα δόγματα (θεολογία) είναι γεμάτα αντιφάσεις τόσο μεταξύ όσο και με επιστημονικά δεδομένα. Τα ιερατεία απλά πάνε ένα βήμα παραπέρα και ασκούν έλεγχο.
"Επιπλέον η θρησκεία ουδέποτε δήλωσε «πίστευε, και μη ερεύνα», μιας και η όλη νοοτροπία της δεν είναι να έχει έναν «ανώτερο θεό», αλλά να οδηγήσει τον άνθρωπο στην «θέωση», κοινώς να τον εξυψώσει στο σημείο στο οποίο τοποθετεί το «υπέρτατο ον», κοινώς να τον κάνει καλύτερο άνθρωπο, με βάση φυσικά τα κοινωνικοπολιτικά «πιστεύω» της εποχής της"
Όλα αυτά είναι υποθετικά. Αν υπάρχει ανώτερο αν υπάρχει μέθοδος θέωσης αν αν αν...
"Η θρησκεία είναι ηθικοπλαστική και δεν αποτελεί μέθοδο ελέγχου μέσω του φόβου."
Δε συμφωνώ. Αν και μάλλον αναφέρεσαι στην πίστη θαρρώ πως και πάλι δε συμφωνώ. Το ίδιο το δόγμα έχει αρκετά χωρία εκδικητικής φύσεως και καθόλου ηθικοπλαστικά.
Υποθέτω ότι μεγάλο μέρος της διαμάχης βασίζεται στην προσδοκία ότι κάποιος από τους δύο θα τα πετύχει όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως ένας επιστήμονας χωρίς ηθική ή πνευματικότητα ή φραγμούς ή πίστη σε κάτι καλύτερο είναι άλλος ένας εκμεταλλευτής και η αθεΐα του δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά άλλη μία ρητορεία, άλλο ένα party trick για να το παίζει κανείς κούλ.
Αντίστροφα, ένας πιστός χωρίς κριτική ικανότητα ή αναλυτική σκέψη ή περιέργεια για τον κόσμο γύρω του δεν είναι αμνός αλλά τόσο διεφθαρμένος όσο και ο ανήθικος επιστήμονας, γιατί βρίσκει πρόσχημα να επιτρέπει να συμβαίνουν απαίσια πράγματα στο όνομά του. Η πίστη του δεν αποτελεί πνευματικότητα αλλά ιδεολογική τεμπελιά και βόλεμα.
Πιστεύω ότι πρώτα θα ανέβει το βιωτικό επίπεδο και μετά θα μπορεί κανείς να περιμένει ωριμότητα στη σκέψη των ανθρώπων.
νυαρλατηοτεπ
ΑπάντησηΔιαγραφήοι θρησκείες ήταν κάποτε η μόνη επιστήμη. Ρύθμιζαν πράγματα όπως τι να κάνουμε όταν χρωστάμε πολλά χρήματα σε κάποιον ή τι πρέπει να συμβεί όταν κάποια μένει χήρα κτλ. Σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί αυτό να ξανασυμβεί, εννοείται.
Όμως δεν είναι αυτό που "προτείνω". Απλά βλέπω μπροστά μου ένα τέλειο εργαλείο μετάδοσης ιδεών, προπαγάνδας αν θες, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με νέο τρόπο. Για φαντάσου τον Ιερώνυμο να λέει κάτι όπως "Κύριε ελέησον, κύριε ελέησον, πάτερ ημών, να μη βαράτε τα παιδιά σας, ούτε να να τρώτε τηγανητά γιατί θα σας πάρει ο διάολος, εις τον αιώνα των αιώνωωωων, αμήηηηηην"
και μετά "Το μήνυμα που ακούσατε ήταν μία κοινωνική΄προσφορά από την ορθόδοξη εκκλησία!"
χαχαχαχαχαχαχαχα
"Πιστεύω ότι πρώτα θα ανέβει το βιωτικό επίπεδο και μετά θα μπορεί κανείς να περιμένει ωριμότητα στη σκέψη των ανθρώπων. "
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάυτό και θα αργήσουμε πολύ να προοδεύσουμε.
Οι θρησκείες δεν ήταν ποτέ επιστήμη. Ποτέ. Αυθεντία ήταν. Και είναι ακόμα για μερικούς. Αρκετούς. Τι λέω τους περισσότερους.
"Απλά βλέπω μπροστά μου ένα τέλειο εργαλείο μετάδοσης ιδεών, προπαγάνδας αν θες, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με νέο τρόπο."
Κι ο φασισμός το ίδιο. Ποτέ λοιπόν.
"Για φαντάσου τον Ιερώνυμο να λέει κάτι όπως "Κύριε ελέησον, κύριε ελέησον, πάτερ ημών, να μη βαράτε τα παιδιά σας, ούτε να να τρώτε τηγανητά γιατί θα σας πάρει ο διάολος, εις τον αιώνα των αιώνωωωων, αμήηηηηην"
και μετά "Το μήνυμα που ακούσατε ήταν μία κοινωνική΄προσφορά από την ορθόδοξη εκκλησία!""
Όνειρα γλυκά.
ΓΑΜΩΤΟ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτον κυνισμο μου και τη μορφωση μου μεσα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή