- Η τρέχουσα καραμέλα είναι ο τουρισμός από πέρυσι τον Μάρτιο, αν θυμάμαι σωστά, όποτε εδήλωσε η δρακουλίτσα περιχαρής και χαμογελαστή σε ξένο δημοσιογράφο το περίφημο "Η Ελλάδα θα είναι πολύ φθηνότερη φέτος" εννοώντας πέρυσι, αλλά η πραγματικότητα τη διέψευσε. Αυτό ήταν και το φυσικότερο, αφού η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε δεν είχε προβεί σε καμμία δράση που να έχει αυτό το αποτέλεσμα.
- Τώρα, θα μου πείς, τι ξέρεις κι εσύ από τουρισμό, που ασχολείσαι με το θέμα τρία χρόνια και κάτι τρέχει στα γύφτικα, σωστά?
- Λάθος, διότι, παρόλο που είναι αληθές το ότι ασχολούμαι με τον τουρισμό πολύ λίγο για να εκφέρω επαγγελματική γνώμη, σαν καταναλωτής όμως έχω περάσει μία ζωή αναζητώντας αυτούς τους περίφημους επαγγελματίες του τουρισμού και δεν ξέρω που να τους βρώ.
- Ναι, υπάρχουν πολλοί ξενοδόχοι εστιάτορες, μάνατζερς και πράκτορες, ατζέντηδες και παροχείς, σκέφτηκε κανείς όμως ποιός τους ελέγχει όλους αυτούς? Τι τρώνε οι τουρίστες όταν έρχονται και ποιός καρπώνεται την προστιθέμενη αξία τους? Από ποιά χώρα της ανατολής προέρχονται τα παραδοσιακά σουβενίρ, αν χτυπήσει ο οποιοσδήποτε τι θα του λάχει αν πάει στο νοσοκομείο?
- Το θέμα των υποδομών, είναι λοιπόν απαραίτητο να λυθεί, αλλιώς τουρισμός θα είναι μόνο εσωτερικός.
- Υποδομές, δεν εννοώ μόνο κτιριακές ή υλικές αλλά και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών και οργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών, πράγμα στο οποίο η χώρα μας πάσχει. Αν κάποιος τραυματιστεί, φερ' ειπείν, τότε δεν είναι καθόλου ήσυχος για το τι θα του συμβεί στο νοσοκομείο του νησιού/χωριού/ κατσάβραχου όπου θα τον βρεί το ξαφνικό.
- Η χώρα μας πουλάει ήλιο και θάλασσα, άντε και γκρήκ μουζάκα, σωστά? Ε, αυτά λοιπόν, πρέπει να διαφυλάξει και να προστατεύσει. Και ενώ ο ήλιος είναι μία χαρά εκεί που είναι, ασφαλής από τους έλληνες (μάλλον) τα άλλα δύο τα έχουμε εξευτελίσει σε απίστευτο βαθμό. Δεν μπορείς για παράδειγμα να θεωρείσαι θαλασσοπόρο έθνος και να έχεις άχρηστους, ηλίθιους, χοντρούς ημετεροθήρες στο λιμενικό σώμα. Πάει ο χριστιανός να βγάλει έναν απόπλου, μία άδεια για ψάρεμα, ένα πιστοποιητικό για ένα βαρκάκι, και είτε που θα λείπουν, είτε που θα είναι αλλουνού αρμοδιότητα, είτε που ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ! Τα σχετικά με τη θάλασσα και τον θαλάσσιο τουρισμό επαγγέλματα είναι απαραίτητο να αποτελούνται από άρτια κατατοπισμένα άτομα, εξειδικευμένα στον τομέα τους ακόμα και στο πιο μικρό φυλάκιο της κάθε βραχονησίδας, αλλιώς θα παραμείνουμε ο περίγελως της ευρώπης, όπου παίρνεις απόπλου με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με μία απλή επίδειξη του ιστιοπλοϊκού διπλώματος.
- Από όσο έχω δει, επίσης, η νομοθεσία που σχετίζεται με τις θαλάσσιες δραστηριότητες είναι τόσο ελλιπής και απηρχαιωμένη όσο και άλλες στη χώρα μας, δεν εξυπηρετούν ούτε τον επαγγελματία αλλά ούτε και τον πελάτη-τουρίστα, ενώ αφήνουν πολλά παράθυρα, πράγμα καλό αν είστε λαμόγιο, πράγμα κακό αν είσαι ένας απλός άνθρωπος που πάει να βγάλει το ψωμί του, γιατί σας αφήνει εκτεθειμένο στα νύχια του κάθε διαπλεκόμενου λαμόγιου.
- Το εργασιακό επηρεάζει άμεσα τον επαγγελματία που περιμένει να ζήσει όλο τον χρόνο από την καλοκαιρινή σεζόν. Δε χρειάζεται να επισημάνω τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας στον τουριστικό τομέα, σίγουρα κάποιος θα τα έχει μετρήσει ως τώρα, σωστά? Τι? Κανένας? Είναι δυνατόν? Ε, α' στο καλό! Σε αυτή την περίπτωση, ίσως ήταν καλό να δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία ασφαλισμένων, που να περιλαμβάνει τις εργασίες όπως σερβιτόρους, μπάρμεν, αχθοφόρους, βοηθούς, κτλ, για το διάστημα Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο με πολύ χαμηλές εισφορές ή ίσως επιδοτούμενες (αν και αυτό δε μου πολυαρέσει γιατί είναι δώρο άδωρον) ώστε να περάσει κάποιο μέρος του τουριστικού πλούτου στα κρατικά ταμεία χωρίς να χρεωκοπήσουν οι επαγγελματίες ούτε να μένουν ανασφάλιστοι οι στυλοβάτες του τουριστικού προϊόντος. Αυτό είναι ενίσχυση, φίλτατε, όχι να φωνάζουμε για τους φτωχούς πλην τίμιους απεργούς!
- Απλούστευση στις διαδικασίες αγοραπωλησίας σκαφών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, ενώ μία ελληνική βιομηχανία παραγωγής σκαφών αλλά με υψηλά στάνταρ δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα. Πίο έξυπνοι είναι οι γάλλοι και οι γερμανοί ή μήπως πιο θαλασσινοί? Ελληνική Βιομηχανία Σκαφών Αναψυχής, Εβίσκα, να και το όνομα!
- Όσο για το φαγητό, και αυτό πρέπει να είναι καλύτερο. Με έναν αγροτικό τομέα υγιή και παραγωγικό, μπορεί κάποιο μέρος της τουριστικής γαστρονομίας να είναι αρκετά καλύτερο. Αυστηροί, ή μάλλον αυστηρότατοι έλεγχοι σε εστιατόρια, τήρηση κάποιων προδιαγραφών ανά περιοχή, έλεγχοι κατά τη διάρκεια της σεζόν, αυστηρή τιμολόγηση ανά μερίδα και σχετικός έλεγχος δειγματοληπτικά μεν, συχνότατα δε, από την δημοτική αστυνομία που όλο βόλτες ξέρει να κάνει και να παίρνει μάτι τις κοπελιές με τα σορτσάκια...
- Τέλος, τα αεροδρόμια είναι μία πολύ μεγάλη πληγή. Ίσως το ελβενιζέλος να είναι καλό, πολλά άλλα όμως δεν το πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια. Στο δικό μας αν ρωτήσεις για πρόγραμμα πτήσεων όχι μόνο δεν ξέρουν να σου πούν, αλλά ούτε σε ποιόν να σε παραπέμψουν δε γνωρίζουν, κάποτε μάλιστα ένας υπάλληλος αρνήθηκε να μου δώσει πρόγραμμα γιατί, λέει, ήταν απόρητο, λες και επρόκειτο για επιχείρηση της αλ γκάιντα. Δεν έχουν ιστοσελίδες με πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις μεταβολές του, ούτε πληροφορίες για το πως θα το βρείς, τι παρέχουν, κτλ, τίποτα. Τίποτα. Δες εδώ ένα τυχαίο αεροδρόμιο στην αυστρία και εδώ το αεροδρόμιο του ακτίου. Άρα, ο φόρος αεροδρομίου τζάμπα επιβάλεται, άρα πρέπει να καταργηθεί μαζί με τους άχρηστους υπάλληλους που συντηρεί.
- Όπως είναι αυτονόητο, ο τουρισμός δεν είναι αυτοσκοπός, δηλαδή δεν μπορείς να έχεις μία χώρα χρεωκοπημένη αλλά ο τουρισμός να κρατάει καλά.
- Πρώτα θα εξυγειανθεί η χώρα, και μετά θα έρθει και ο τουρισμός.
*Στη φωτό, ένας από τους τρελλούς της πόλης μου σε κάποια συναυλία. Το τραγουδάκι για όσους κάνουν διακοπές και δε διαβάζουν ούτε μπλογκ ούτε τίποτα, κυρίως όμως στον σύζυγα που αυτή τη στιγμή τα πίνει παρέα με τους Puressense, κυριολεκτικά, σε μπαράκι της Πρέβεζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Βράζει το καζάνι!