Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Το Αγαπημένο μου Ανέκδοτο

  • Η γιαγιά μου ήξερε όλη την ανθολογία του Νασραντίν Χότζα, είχε μάλιστα πολλά βιβλία με τις ιστορίες του, όχι σε βιβλιοθήκη αλλά στη βιτρίνα που βάζαμε τα κρύσταλλα, δίπλα στα ποτήρια του λικέρ και τα μπωλάκια παγωτού. Στο καλό σαλόνι, παρακαλώ, το οποίο ήταν πιο απόμερο, κλειστό συνήθως, και για αυτό πολύ ήσυχο. Τρύπωνα λοιπόν εκεί και μετά από αναζήτηση ανάμεσα σε καζαμίες, αρμένικες εκδόσεις και παλιά βιβλία του παππού, έβρισκα τα βιβλιαράκια με τον Νασραντίν χότζα.
  • Θυμάμαι αυτή.
  • Ήταν τα γενέθλια του Πασά. Ο Νασραντίν, δεν ήξερε τι να του δωρίσει, οπότε πήγε στο χωράφι και το μόνο που βρήκε ήταν κρεμμύδια. Γέμισε ένα σάκο και πήγε στο παλάτι.
  • Ο Πασάς, μόλις είδε τα κρεμμύδια, γέλασε αλλά μετά προσβλήθηκε. Όλοι του είχαν φέρει άλογα, χρυσάφια και ακριβά υφάσματα, κι αυτός ο αναιδής του έφερε κρεμμύδια, λες και ήταν όμοιοι! Αποφάσισε λοιπόν, να του δώσει ένα καλό μάθημα, και να γελάσει και λίγο. Διέταξε να μαζέψουν σκατά και να τα κάνουν πακέτο.
  • Λέει στον Νασραντίν, με συγκίνησες με το δώρο σου και θέλω να σου το ανταποδώσω, μη φύγεις με άδεια χέρια.
  • Όλο χαρά ο Νασραντίν, ανοίγει το πακέτο και μένει άναυδος. Ο Πασάς και οι αυλικοί του γελούσαν με την αφέλειά του. Εκείνος είπε:
  • "Ότι έχει ο καθένας, αυτό προσφέρει"

7 σχόλια:

  1. To άλλο με το γάιδαρο που όταν επιτέλους έμαθε να μην τρώει, ψόφησε, στο είχε πει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό όχι. Μου το είπε πολύ αργότερα ο πατήρ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτό που αφήνει απ' έξω είναι πως μετά τον αποκεφάλισε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aνάλογη είνια και η παροιμία που ακούω στο χωριό μου,δεν την εχω ξανακούσει πουθενά αλλού:-Ο καθείς με τη δουλειά του κι η Μερόπη με τα... σκατά:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε
    ο αποκεφαλισμός αν και δραματικός δεν αναιρεί την σοφή αλήθεια της τελικής ατάκας, μάλλον την επιβεβαιώνει, οπότε δεν πειράζει που παραλείφθηκε
    :)

    Vad
    είστε σοφοί στο χωριό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στο προηγουμενο σχόλιο ήμουν ο philos... απλά μπήκα από άλλο λογαριασμό!
    Σορρυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βράζει το καζάνι!